
Turtă dulce glazurată – rețetă pas cu pas





Turtă dulce glazurată – rețetă pas cu pas. Cum se face turta dulce glazurată cu glazură dulce, albă. Rețetă de aluat de turtă dulce, cu miere de albine și de glazură de albuș royal icing. Turtă dulce decorată cu glazură royal icing.
Turta dulce glazurată e una dintre bucuriile copilului care am fost. De obicei, găseam turtă dulce ambalată în pungi, glazura era mai puțină și deseori turtițele erau tari de să-ți rupi dinții, dar mie îmi plăceau și așa. De fapt, îmi place și acum combinația de mirodenii și miere de albine care e cheia unei turte dulci reușite. Iar dacă mai e și turtă dulce glazurată are un succes încă și mai mare.
Gândindu-mă bine, rețeta de turtă dulce glazurată e una din cele mai avantajoase rețete de fursecuri.
Aluatul se poate pregăti din timp, timpul de odihnă la frigider fiind de minimum 8 ore, maximum 72. Se poate pregăti aluatul , practic, cu până la trei zile în avans față de momentul în care veți coace efectiv turta dulce.
VEZI ȘI REȚETA DE FIGURINE DE TURTĂ DULCE – VIDEO – CLICK PE POZA DE MAI JOS
Pe deasupra, e de reținut că turta dulce coaptă rezistă fără probleme la temperatura camerei până la o săptămână, devenind zi după zi tot mai fragedă, pentru că imediat după coacere, la fel ca toate dulciurile cu miere de albine, și aceasta se va întări. Vă amintiți de foile de la prăjitura Albinița? Aceeași situație, după ce se răcesc se întăresc, dar cu timpul devin tot mai fragede. Chiar este mai indicat ca turta dulce să se consume după 2-3 zile de la preparare, asta dacă nu o preferați mai crocantă, desigur.
Dacă ați citit indicațiile despre timpul de preparare, ați observat și că rețeta de turtă dulce glazurată are un timp mai lung de preparare. Nu trebuie să vă intimideze, pentru că de fapt, timpul de așteptare e mai lung! E o perioadă de minimum 8 ore în care, practic, nu aveți nimic de făcut.
Ideea e că dacă vă apucați seara de frământat, toată treaba nu va dura mai mult de 15 minute, apoi aluatul va ”dormi” peste noapte în frigider. La fel ca alte dulciuri care au mierea de albine pe lista ingredientelor, de exemplu prăjitura ”Frumoasa Adormită”.
Ingrediente Turtă dulce Glazurată
turta dulce:
- 150 de grame de unt cu 82% grăsime
- 150 de grame de zahăr brun (se poate folosi și zahăr alb, dar turta dulce va avea o culoare mai pală)
- 200 de grame de miere de albine
- 1 ou întreg
- ½ linguriță de sare
- 1 linguriță (10 grame) de bicarbonat de sodiu
- 450 de grame de făină + făină pentru presărat planul de lucru
- 1 lingură extract de vanilie (sau, în lipsă, 1 plic de zahăr vanilat)
- 1 linguriță scorțișoară pudră
- 1 linguriță ghimbir pudră
- ½ linguriță ienibahar pudră
- ¼ linguriță nucșoară pudră
- 8 cuișoare
- 2 păstăi de cardamom
glazura de albuș (royal icing):
- 1 albuș proaspăt
- 120 de grame de zahăr pudră
- 1 lingură de zeamă de lămâie
Mod de preparare Turtă dulce glazurată – aluatul
1. Se pisează fin cuișoarele și cardamomul sau se macină printr-o mașină.
2. Se adaugă toate condimentele măcinate peste făină (450 de grame), urmate fiind de cele care erau deja pudră: scorțișoară, ghimbir, ienibahar, nucșoară, sare și bicarbonatul de sodiu. Se amestecă bine și se lasă deoparte.
3. Mierea de albine se cântărește într-un castron mare, cel în care se va lucra aluatul. Se adaugă peste miere untul moale și zahărul.
4. Toate cele din castron se mixează cu mixerul timp de 5 minute. Se adaugă apoi oul întreg și extractul de vanilie și se mixează în continuare până se încorporează oul. Atenție, în această fază e posibil ca untul să se separe, nu are nicio importanță, turta dulce va reuși la fel de bine! De obicei se întâmplă asta dacă oul e prea rece.
5. Peste amestecul cu unt și miere din castron adăugăm făina cu mirodeniile, în 3 tranșe. La început vom încorpora ingredietele uscate amestecând cu o lingură de lemn sau o spatulă solidă.
6. După cea de-a 3-a tranșă de făină, va trebui să începem să frământăm. Aluatul nu se frământă mult, doar 1-2 minute, cât să se omogenizeze aluatul de turtă dulce. Dacă s-ar frământa mai mult decât e nevoie, s-ar dezvolta rețeaua de gluten de care nu avem nevoie în cazul de față, că nu facem pâine. Consecința ar fi un aluat care și-ar pierde frăgezimea, cu o consistență ca de pâine și destul de tare.
7. Se presară planul de lucru cu făină, se răstoarnă aluatul de turtă dulce din castron și se modelează rotund, apoi se aplatizează se înfoliază în folie alimentară.
8. Aluatul împachetat bine se dă la frigider pentru minimum 8 ore, maximum 72 de ore. Deci, e unul dintre lucrurile pe care le puteți face în avans, atunci când aveți multe treburi pe cap.
Preparare Turtă dulce glazurată – modelare și coacere
9. După trecerea timpului de odihnă, aluatul de turtă dulce se scoate din frigider. Se lasă la temperatura bucătăriei cam 30 de minute, cât să devină ușor modelabil. Între timp, se pornește cuptorul și se încinge la 175°C.
10. Se rup bucăți de aluat cât mai egale și se modelează în bile cu diametrul de aproximativ 4 cm. Se așează în tăvi acoperite cu hârtie de copt, cu distanță între ele, pentru că se lățesc la copt. Intră cam 24-25 de bucăți, așezate lejer, în tava cuptorului de 42×35 cm. În funcție de dimensiunea tăvilor folosite, ar putea să vă iasă 2 sau 3 tăvi. Oricum, coacerea merge foarte repede, nu va dura mult.
11. Se coc tăvile cu turtă dulce pe rând, la o înălțime medie, timp de 13-15 minute, până ce prind o tentă aurie iar marginile se colorează ușor.
12. Imediat după coacere, turta dulce va fi foarte fragilă, așa că trebuie să o lăsăm să se răcească bine, în tavă.
Mod de preparare Turtă dulce glazurată – glazura de albuș – royal icing – și glazurarea turtei dulci
13. Albușul crud se pune într-un castron foarte curat, bine degresat. Recomand să se șteargă bine castronul în interior cu zeamă de lămâie, se va degresa perfect. Se bate albușul cu mixerul până când se formează o spumă densă. Se adaugă zahărul pudră, treptat, în timp ce mixăm continuu la viteză medie.
14. După ce tot zahărul pudră a fost încorporat, vom adăugat peste amestecul din castron zeama de lămâie. Vom mixa în continuare compoziția, la viteză mare, aproximativ 5-6 minute.
15. Inițial, aspectul și consistența compoziției din castron este unul de smântână groasă. Vom mixa până când crește mult în volum și se întărește foarte tare, formând creste ferme la suprafață. Imediat, pentru că această glazură se întărește rapid, vom trece la glazurarea fursecurilor coapte și răcite.
16. Pentru glazurare, pur și simplu se înmoaie partea bombată a fiecărei bucăți de turtă dulce în glazura de albuș (royal icing), se scutură ușor de excesul de glazură și se așează, cu glazura în sus, înapoi în tăvi.
17. Evident, acum se pot înghesui cât de multe bucăți de turta dulce glazurată într-o tavă, că nu mai cresc. Totuși, e bine să nu se atingă părțile glazurate unele de altele, pentru că se pot lipi. Se lasă să se usuce într-un loc răcoros (în cămară).
Păstrare Turtă dulce glazurată
Turta dulce glazurată se poate păstra 2-3 săptămâni, în cutii bine închise, într-un loc răcoros (cămară). În acest răstimp, e sigur că nu își va modifica deloc calitățile. Mai mult, imediat după coacere se vor întări, dar pe măsură ce va trece timpul vor deveni tot mai fragede. Turta dulce se pretează perfect pentru a fi oferită drept cadou, ambalată într-un pachețel frumos, pentru că e foarte gustoasă și se păstrează atât de bine. Nu în ultimul rând, e un sentiment plăcut să știi că ai o cutiuță cu delicii din care poți gusta ceva bun, alături de cafea sau o cană de ceai.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns