Moelleux au chocolat
Ador moelleux-urile, cu miezul lor lichid, mai ales cand sunt servite calde, alaturi de o cupa de inghetata sau un sos dulce catifelat. Contrastul dintre miezul de ciocolata semilichid al moelleux-urilor si inghetata mi se pare ceva luxos, in stare sa ridice un desert destul de simplu la rangul unei adevarate experiente gastronomice.
Al doilea motiv, pentru care moelleux-urile de ciocolata mi se par desertul ideal, este ca nu contin niciun fel de aditivi, nu tu arome artificiale, nu agenti de crestere, nimic decat ciocolata de cat mai buna calitate, unt, zahar si oua proaspete.
Al treilea motiv, la fel de important ca primele doua la un loc, este ca moelleux au chocolat se pot pregati cu 1-2 zile inainte de momentul servirii, pastrandu-se in stare cruda la frigider, iar cand vine momentul de uimit musafirii le arunci in cuptor mai putin de 10 minute si gata, magia s-a produs. In imaginea de mai sus vedeti o portie de moelleux au chocolat cu inghetata de vanilie, biscuite cu migdale si ciocolata, fructe si flori comestibile. E o prezentare luxoasa pe care cu foarte putin efort si ceva mai multa planificare o puteti oferi si voi oaspetilor vostri, dar un moelleux servit simplu, cu o cupa de inghetata sau cu un strop de creme anglaise, e o sarbatoare el in sine. O sarbatoare a gustului desavarsit.
00:1000:0900:2416usor
Ingrediente Moelleux Au Chocolat:
- 110 grame de ciocolata cu cel putin 75% continut de cacao
- 160 de grame de unt cu 80% grasime + unt pentru uns formele
- 65 de grame de faina
- 130 de grame de zahar
- 4 oua
- 1 varf de cutit de sare
Preparare Moelleux Au Chocolat:
1. Se pune o craticioara cu apa la fiert si deasupra se aseaza un castron in care se pune ciocolata rupta in bucati si untul. Atentie, fundul castronului nu trebuie sa atinga apa clocotita. Se topeste ciocolata pe aburi, amestecand usor cu o spatula, pana cand se omogenizeaza complet cu untul, apoi se ia castronul de deasupra apei fierbinti si se lasa deoparte sa se racoreasca.
2. Ouale, sarea si zaharul se bat cu mixerul la viteza mare pana cand compozitia creste mult in volum si se albeste. Se adauga faina si se amesteca scurt cu mixerul, apoi compozitia de ciocolata si unt. Se amesteca cu mixerul pana se omogenizeaza.
3. Moelleux-urile se pot coace in forme de muffins (din aceasta compozitie vor rezulta 16-18 bucati) sau in ramequin-uri de ceramica de 90-100 ml. (vor rezulta 10-12 bucati). Indiferent de volumul formelor in care alegeti sa le pregatiti, acestea se ung cu unt si se captusesc cu hartie de copt la randul ei unsa bine cu unt. Eu sunt fericita posesoare a unor forme de silicon wilton, nu le folosesc foarte des dar de aceasta data mi-au fost de un real folos. Am uns bine formele cu unt si am turnat compozitia. Mi-a mai ramas si pentru 2 ramequin-uri, pe care le-am pregatit cu unt si hartie de copt, dupa cum am descris deja.
4. Odata umplute formele cu compozitia de oua si ciocolata, se dau la rece. Se pot pastra la frigider, dupa cum am scris in introducere, pana la 48 de ore inainte de preparare si servire. Ideal este sa fie asezate formele pe o tava care sa se infolieze cu folie alimentara, ca sa nu prinda miros in frigider. Sfatul meu este sa faceti o proba cu 1-2 moelleux-uri, ca sa fiti siguri ca le veti aduce la masa cu acel mijloc semilichid, pentru care sunt atat de apreciate. Va spun asta pentru ca timpul de preparare este sensibil diferit de la un cuptor la altul. Inainte de servire, se incinge cuptorul la 190 de grade Celsius ventilat sau 200 de grade neventilat. In cuptorul meu, moelleux-urile montate in forme de muffins sunt perfecte in 9 minute iar cele in ramequin, avand volumul mai mare, in 12 minute. Repet, in functie de performantele cuptorului ar putea fi nevoie de 1-2 minute in plus sau in minus. Odata coapte, se lasa sa se odihneasca in forma 4-5 minute, se scot, se indeparteaza hartia cu grija si se servesc cat sunt calde, inca.
Cu greu imi pot imagina un desert mai luxos decat aceste prajiturele cu mijlocul de ciocolata fluida.
Lasă un răspuns