Tort Cuib de Paști cu ciocolată și portocale
Tort Cuib de Paști cu ciocolată și portocale, rețetă pas cu pas. Cum să faci un tort de ciocolată cu portocale, tort de Paști decorat cu un cuib cu ouă de ciocolată umplute cu mousse de portocale. Tort cu mousse de ciocolată și de portocale, rețetă pas cu pas. Tort de Paște decorat cu un cuib cu ouă de ciocolată.
Tort Cuib de Paști cu ciocolată și portocale, un tort pe care l-am creat în minte și tot așa, imaginându-mi-l, l-am șlefuit în ultimele săptămâni. A ieșit, zic eu, chiar așa cum l-am văzut cu ochii minții și nu mai pot de încântare. Sunt așa de bucuroasă încât azi, în Ajun de Paști, mă opresc din ultimele pregătiri ca să vă arăt și vouă minunăția. Tortul este o combinație de două mousse-uri, de ciocolată și de portocale, pregătite într-un mod asemănător cu crema pentru tort Diplomat, dar totuși altfel, după cum veți vedea. Pentru baza tortului, am folosit deliciosul blat de tort umed cu ciocolată.
Arată așa de drăgălaș, încât abia mă abțin să nu fug la fiecare zece minute la frigider ca să îl privesc. Și să îl miros, pentru că aromele de ciocolată fină și de portocale se completează perfect, desăvârșindu-se!
Chiar dacă tortul meu de Paști are un aspect elaborat, credeți-mă, nu e deloc greu de făcut. Din tot timpul de preparare de mai sus, 3 ore e doar timp de așteptare, pe care tortul e musai să-l petreacă la frigider. Evident, în acest răstimp noi ne putem ocupa de restul treburilor, care în Ajun de Mare Sărbătoare nu sunt puține. În cele ce urmează veți descoperi pas cu pas cum am procedat.
Ingrediente Tort Cuib de Paști cu ciocolată și portocale
pentru un tort cu diametrul de 22 cm.
- 1 blat de tort umed cu ciocolată
- 3 ouă
- 60 ml. lapte
- 120 de grame de zahăr
- 1 praf de sare
- 30 grame gelatină
- 2 linguri extract de vanilie
- 250 de grame de ciocolată cu 74% cacao
- 550 de grame de smântână pentru frișcă
orange curd:
- 150 ml. suc de portocale proaspăt stors
- 1 ou
- 1 gălbenuș
- 80 de grame de zahăr (sau mai mult, dacă vă place mai dulce)
- 70 grame de unt
- 2-3 fâșii de coajă de portocală, doar partea colorată intens de la suprafață
glazură
- 100 de grame de ciocolată cu 75% cacao
- 70 de grame de unt
decor (opțional)
- ouă de ciocolată
- bomboane în formă de ouă
- 2 foi de plăcintă + 25 grame de unt
Preparare orange curd pentru tort Cuib de Paști cu ciocolată și portocale
Nu voi insista foarte mult asupra preparării cremei orange curd, care este baza unuia dintre cele două mousse-uri stabilizate cu gelatină pe care le-am folosit pentru acest tort. Procedeul descris pas cu pas îl găsiți la rețeta de orange curd.
1. Pur și simplu se pun ingredientele, începând cu sucul de portocale, oul și gălbenușul și zahărul, într-o crăticioară și se omogenizează bine cu telul. Se adaugă bucățile de coajă de portocală și untul și se gătește totul la foc mic, amestecând continuu, până când compoziția se îngroașă. Dacă aveți un termometru special, să știți că ouăle sunt gătite la 73 de grade Celsius, moment în care tragem cratița de pe foc, altfel riscăm să se taie compoziția. După ce crema s-a îngroșat, se trage imediat de pe foc și se trece prin sită. Se păstrează acoperită cu folie alimentară până vom avea nevoie de ea.
Mod de preparare tort Cuib de Paști cu ciocolată și portocale, pregătire gelatină și ciocolată
2. Într-un vas cu multă apă foarte rece, se pune gelatina la înmuiat (dacă folosiți gelatină în foi). Dacă folosiți gelatină granulată (pulbere), aceasta se pune într-un castronel și se acoperă cu apă cam de 2-3 cm.
3. Se pune pe foc o cratiță cu apă cam de 4-5 cm. Se alege o altă crăticioară (castron) care să se potrivească deasupra acesteia, așa încât fundul să nu atingă apa. Se pune în această crăticioară (castron) ciocolata ruptă în bucăți și se lasă să se topească lent, la abur.
Mod de preparare tort Cuib de Paști cu ciocolată și portocale, pregătirea bazei pentru cele două tipuri de mousse
4. Ouăle întregi (cele 3 ouă) se pun într-un castron care, la fel cum am arătat la punctul 3, să se potrivească deasupra unei alte cratițe, în care vom turna apă de 4-5 cm. Punem cratița pe foc și, până fierbe apa, batem ouăle cu mixerul, împreună cu zahărul, sarea și extractul de vanilie, până obținem o cremă de un galben pal.
5. Adăugăm laptele și transferăm castronul deasupra cratiței cu apă care fierbe și continuăm să batem cu un tel în formă de pară până ce crema de ouă crește în volum, se întărește și se înfierbântă. Vom bate permanent și vom insista pe margini și pe fundul castronului, ca să nu rămână cremă prinsă de acestea și să devină omletă. Procedeul pregătirii acestei creme de bază este descris în detaliu (inclusiv video) la rețeta de tort diplomat.
6. Dacă folosim gelatină în foi, o stoarcem bine, dacă nu, o punem cu tot cu lichidul în care s-a hidratat peste crema caldă de ouă, pe care am luat-o de pe foc imediat ce o simțim caldă bine la atingerea cu degetul. Amestecăm până când gelatina se dizolvă complet.
7. După omogenizarea perfectă a cremei de ouă cu gelatina, o cântărim. Eu am avut 475 de grame de cremă.
8. Ne întoarcem la orange curd-ul pregătit la punctul 1 și oprim deoparte 2-3 linguri din acesta. Restul de orange curd se amestecă cu ½ din crema de ouă, în cazul meu 235 de grame.
9. Peste ½ de cremă de ouă cu gelatină rămase se adaugă toată ciocolata topită pe aburi și se amestecă bine.
10. Cele două compoziții, cea cu portocale și cea cu ciocolată (mai ales cea cu ciocolată) vor avea tendința să se seteze destul de repede (să se întărească). De aceea, recomand să fie păstrate castroanele deasupra celor două cratițe cu apă fierbinte rămase de la crema pe abur și de la topirea ciocolatei, desigur, cu focul stins. Doar atât cât să fie cremele ușor călduțe, să nu se întărească gelatina.
Mod de preparare tort Cuib de Paști cu ciocolată și portocale, aerarea celor două tipuri de mousse cu frișcă bătută
11. Se bate smântâna pentru frișcă cu mixerul la viteză mare până când se întărește. Aceasta trebuie să fie foarte rece, altfel nu s-ar bate. Nu o batem mai mult decât e necesar ca să se întărească bine. Având în vedere că pentru fiecare cremă se folosesc cantități diferite de frișcă, se pot cântări separat: 250 de grame de frișcă pentru crema cu portocale, 300 de grame pentru cea cu ciocolată. Eu am preferat să bat toată frișca deodată și, odată întărită, să o împart între cele două creme în cantitățile potrivite.
12. Vom folosi, deci 300 de grame pentru compoziția cu ciocolată, care are nevoie de un aport suplimentar de umiditate, dat fiind că și ciocolata ajută la setarea compoziției, nu doar gelatina. Adăugăm peste crema de bază cu ciocolată 1/3 din cantitatea de frișcă ce îi revine, adică 100 de grame. Omogenizăm bine, apoi adăugăm restul de frișcă bătută (200 de grame) și o încorporăm lejer, prin împăturire.
13. Exact la fel vom proceda și cu crema cu portocale, doar că vom avea nevoie doar de 250 de grame de frișcă. Vom adăuga la început 1/3 din frișca ce îi revine, omogenizăm și apoi încorporăm restul de frișcă prin împăturire.
Preparare tort Cuib de Paști cu ciocolată și portocale, decor ouă de ciocolată umplute cu mousse de portocale
Pregătirea acestor decoruri este pur opțională, tortul putând fi decorat și în alte moduri, nu neapărat cu temă pascală. Dar dacă veți opta să le faceți, imediat după amestecarea cremei cu portocale am umplut aceste oușoare de ciocolată ”sparte” cu mousse și am picurat deasupra fiecăruia orange curd-ul păstrat, ca să imite gălbenușul. Am dat ouăle la frigider, să se seteze mousse-ul.
Preparare tort Cuib de Paști cu ciocolată și portocale, asamblare
14. Am asamblat tortul punând la bază 1/2 din blatul de tort umed cu ciocolată, într-un inel de tort reglabil, fixat în jurul acestuia. Prima dată am turnat compoziția cu ciocolată, apoi pe cea de portocale, din care am păstrat 2-3 linguri deoparte, și le-am marmorat ușor cu o spatulă mică. Evident, se poate și să dați tortul la congelator după turnarea compoziției de ciocolată, care se va seta in 15-20 de minute, apoi să adăugați compoziția de portocale într-un strat separat. Depinde de opțiunea fiecăruia, de data asta așa mi-a dictat mie simțul meu artistic să procedez :P.
15. Am dat forma de tort la congelator pentru 20 de minute. După ce am scos-o, crema era suficient de bine setată ca să adaug ultimul strat de blat. Am pus pe deasupra cremei întărite cele 3 linguri de cremă de portocale păstrate deoparte, ca să facă priză cu blatul, apoi am așezat blatul deasupra și am presat ușor. Am dat tortul la frigider pentru 3 ore.
Preparare tort Cuib de Paști cu ciocolată și portocale, glazură și decor
16. Cât timp tortul s-a răcit bine, am pregătit din foi de plăcinte tăiate fin, umezite cu 25 de grame de unt topit, această cunună de ”paie”. Pur și simplu le-am aranjat pe hârtie de copt, urmând circumferința unui cerc de 22 cm diametru, și le-am copt la 180°C până s-au rumenit.
17. Pentru a scoate tortul din formă, eu obișnuiesc să folosesc torța de bucătărie, cu care încălzesc rapid inelul metalic care se desprinde astfel de tort. Procedeul îl vedeți în detaliu (video) la tortul Trio de ciocolată. Dacă nu aveți o torță de bucătărie, încălziți inelul detașabil ștergându-l cu un burete înmuiat în apă fierbinte. În final, se îndepărtează inelul și se transferă tortul pe un grătar așezat deasupra unei tăvi acoperite cu hârtie de copt, în vederea glazurării. Cum se transferă un tort cu ajutorul a două spatule solide puteți vedea (video) la rețeta de tort Smântânel.
18. Pentru glazură, se topesc ingredientele pe aburi apoi se toarnă deasupra tortului. Se netezește rapid suprafața cu o spatulă, permițând glazurii să se scurgă și pe margini.
19. Cât glazura e umedă, se așează deasupra decorurile, care, în cazul meu, au fost ouăle umplute cu mousse de portocale și orange curd, așa cum am arătat mai devreme. Printre ele am mai pus bomboane în formă de oușoare.
20. Cununa mea de ”paie” din foi de plăcintă, pe care mi-am imaginat că o voi ridica dintr-o dată de pe hârtia de copt și o voi așeza pe tort, s-a dezintegrat la prima încercare de a o mișca. Așadar, am așezat acești franjuri rumeni de foi de plăcintă de jur împrejur, smoc cu smoc.
Tort Cuib de Paști cu ciocolată și portocale, servire
Acest tort Cuib de Paști cu ciocolată și portocale se servește rece. Încă nu am gustat tot ansamblul, dar fiecare element în parte e nemaipomenit de gustos. De la blatul umed cu ciocolată și până la fiecare din cele două mousse-uri. Mă gândesc că totul, împreună, va fi desăvârșit. După ce îl voi tăia, voi încerca să revin și cu o secțiune dar, zic eu, nu e deloc greu să v-o imaginați.
Să vă fie de folos și Sărbători Luminate, dragii mei!
Lasă un răspuns