Tort cu lichior de oua
Tort cu lichior de oua, un autentic Eierlikör Torte in stil german
Probabil cel mai popular tort de Pasti din Germania, eierlikör Torte (tort cu lichior de oua, in traducere) este fara urma de indoiala unul dintre cele mai gustoase torturi din cate am facut vreodata. Si merge si la alte ocazii, atat de mult mi-a placut incat sigur o sa il reiau si-n noiembrie, pentru ziua mea. Ce-i drept, nu e un tort pentru copii, datorita continutului (mic, ce-i drept) de alcool, dar hai sa ne-ntelegem, au dreptul si cei mari la cate-o bucurie, cateodata.
De curand, am publicat o reteta de lichior de oua, l-am folosit si pentru acest tort delicios, alaturi de o gramada de fistic verzui, de frisca si vanilie si… toate acestea sunt consemnate in reteta, va invit sa le descoperiti in cele ce urmeaza.
Ingrediente Tort Cu Lichior De Oua:
blat:
- 10 albusuri
- 1 praf de sare
- 200 de grame de zahar
- 100 de grame de unt
- 350 de grame de fistic curatat si usor prajit
- 1 lingura de extract de vanilie
crema:
- 400 de grame crema de branza
- 200 grame smantana pentru frisca
- 60 de grame zahar pudra
- 1 lingurita extract de vanilie
- 100 ml. lichior de oua
- 1o grame gelatina granulata
decor:
- 400 grame smantana pentru frisca
- 35 de grame zahar pudra
- 1 lingurita extract de vanilie
- 100 de grame fistic curatat, prajit si tocat
- optional, intaritor pentru frisca sau gelatina pentru stabilizare
- 50 de ml. lichior de oua
Preparare Tort Cu Lichior De Oua
1. Pe cat posibil, curatati cat mai bine fisticul de pielitele uscate care inconjoara samburele, asa veti obtine o culoare de un verzui frumos la blaturi. Fisticul bine curatat se rasneste fin.
2. Se porneste cuptorul si se fixeaza la 170 de grade. Se captusesc cu hartie de copt 2 forme cu diametrul de 24 cm.
Albusurile se bat spuma tare cu 1 praf de sare, se adauga treptat zaharul si se bat in continuare pana cand zaharul se dizolva complet. Se adauga extractul de vanilie, fisticul rasnit si 100 de grame de unt topit, dar nu fierbinte, sa fie abia caldut. Se amesteca totul cu o spatula flexibila, ridicand in mod repetat compozitia de pe fundul vasului spre suprafata, pana cand se omogenizeaza.
3. Se imparte compozitia in cele doua forme si se coc pe rand (sau in acelasi timp, cu functia ventilatie) timp de 15-20 de minute, in cuptorul preincalzit la 170 de grade. Blaturile sunt gata cand o scobitoare infipta la mijloc iese curata. Se lasa blaturile se se raceasca complet cu tot cu hartia de copt, abia apoi se indeparteaza, manipulandu-le cu mare grija pentru ca sunt foarte fragile (si cu atat mai delicioase).
4. Pentru crema, se pune gelatina la inmuiat in 2 linguri de apa rece. Intr-un castron, se bate cu mixerul, la viteza mare, crema de branza impreuna cu smantana pentru frisca. Se adauga zaharul pudra si extractul de vanilie si se mixeaza scurt.
Se incalzeste lichiorul de oua in bain-marie, amestecand constant, pana cand se infierbanta usor (atentie, daca il incalziti prea tare se va transforma in omleta). Se adauga in lichiorul de oua gelatina hidratata si se amesteca pana cand se dizolva complet. Se toarna peste crema de branza si frisca si se mixeaza scurt de cateva ori, pana se omogenizeaza.
5. Se pregateste o forma de tort cu pereti detasabili si diametrul de 24 centimetri. La baza, se aseaza cu grija unul dintre cele doua blaturi cu fistic (daca se rupe nu e o drama, crema il va lega). Se toarna deasupra toata crema si se niveleaza frumos, apoi se aseaza cu atentie cel de-a doilea blat. Se infoliaza forma cu film alimentar si se da la frigider petnru minimum 3 ore.
6. Dupa ce tortul s-a racit bine, se scoate din forma, se aseaza pe un platou si se imbraca in frisca batuta, indulcita cu zahar pudra si aromatizata cu vanilie, care se poate stabiliza, daca trebuie sa pastram tortul mai mult timp, cu intaritor pentru frisca sau gelatina. Se pastreaza cateva linguri de frisca batuta pentru decor.
Cum se bate frișca din smântână naturală?
Pentru a face frisca batuta naturala, folositi intotdeauna smantana proaspata, nefermentata, fara miros sau gust de acru. Ca sa se bata bine, smantana pentru frisca trebuie sa fie foarte rece, tinuta la frigider peste noapte. Se bate cu mixerul la viteza mare pana cand incepe sa formeze creste line la suprafata, atunci se adauga zaharul pudra (maximum 1 lingura/250 ml.) si se continua sa se bata pana cand frisca se intareste, dar nu mai mult, pentru ca se poate separa in unt si zer si nu se mai poate repara.
Frisca naturala se poate stabiliza cu intaritor petnru frisca (urmati instructiunile de pe plic) sau gelatina. Pentru cantitatea de 400 gr. frisca, 5 grame de gelatina e suficienta. Gelatina hidratata in apa rece se topeste pe aburi si se lasa sa se raceasca pana e neutra la atingerea cu degetul. Se amesteca omogen cu 2 linguri bune de frisca, apoi se adauga peste frisca batuta si se incorporeaza rapid.
Decorul tortului
Marginile tortului se imbraca in fistic tocat marunt si pe suprafata se formeaza, cu un dui a poche cu deschizatura rotunda, cercuri de frisca batuta in care se toarna chiar inainte de servire lichiorul de oua specificat pentru decor.
7. Tortul e decorat simplu, dar daca se lucreaza pedant, oricum va arata foarte bine. Si mai ales, va avea un gust cu adevarat sarbatoresc. Pofta buna!
Sărbători Luminate!
Lasă un răspuns