
Prăjitura Jerbo cu mac – rețetă simplă, pas cu pas





Prăjitura Jerbo cu mac – rețetă simplă prezentată pas cu pas. Prăjitură cu foi fragede cu umplutură de mac și gem, glazurată cu royal icing, o prăjitură gustoasă, neperisabilă, cu ingrediente ieftine.
Cred că fiecare a gustat, măcar o dată, clasica prăjitură Zserbo sau Jerbo, cum este cunoscută pe la noi. E o rețetă minunată prin simplitatea ei și prin modul practic de preparare și o puteți accesa cu un click pe poza de mai jos.
Rețeta pe care v-o propun, în continuare, este la fel de simplă și de gustoasă. O prăjitură Jerbo cu mac! În același mod ingenios, prăjitura se asamblează și se coace deodată, într-o singură tavă. Iese fragedă și se păstrează mult și bine! Descoperiți toate detaliile în cele ce urmează.
Ingrediente prăjitura Jerbo cu mac – rețetă simplă, pas cu pas
foile:
- 600 de grame de făină
- 125 de grame de untură de porc + 150 de grame de unt cu 82% grăsime sau 300 de grame de unt, dacă nu veți folosi untură deloc
- 100 de grame de zahăr
- 1 plic de zahăr vanilat bourbon
- 1 ou
- 2 gălbenușuri
- 100 de ml. de lapte (posibil să mai fie nevoie de încă 50 de ml, în funcție de calitatea făinii dar și de dimensiunea ouălor
- 20 de grame de drojdie proaspătă sau 7 grame de drojdie uscată
- 1 lionguriță rasă de sare (6 grame)
- coaja rasă de la 1 lămâie (doar partea galbenă) + 1 portocală
umplutura:
- 500 de grame de mac măcinat
- 30 de grame de zahăr
- 500 de grame de gem de caise
- 1 plic de zahăr vanilat bourbon
- 1 albuș crud
glazura:
- 1 albuș crud
- 120 de grame de zahăr pudră
- 2 linguri de zeamă de lămâie
- 1 linguriță semințe de mac întregi
Mod de preparare prăjitura Jerbo cu mac
Aluatul fraged pentru foi
1. Mai întâi, am pus drojdia într-un castronel și am frecat-o cu 1 lingură de zahăr (din cantitatea totală recomandată pentru foi) până s-a lichefiat. Dacă se folosește drojdie uscată, pur și simplu se amestecă bine cu zahărul. Am dizolvat amestecul cu 3 linguri de lapte călduț și am lăsat drojdia deoparte, să facă bulbuci.
2. Am bătut oul întreg și cele 2 gălbenușuri cu restul de zahăr pentru foi, zahărul vanilat bourbon și sarea.
3. În castronul mixerului, am pus făina, coaja rasă de lămâie, untul și untura. Am atașat accesoriul în formă de K și am mixat, pe viteza cea mai mică, până ce grăsimea s-a impregnat în făină, căpătând un aspect nisipos.
4. Am adăugat ouăle bătute cu zahărul și sarea, apoi drojdia activată (trebuie să formeze spumă la suprafață).
5. În timp ce am mixat cu mixerul la viteza minimă, am adăugat restul de lapte călduț (până la 100 ml.). Am frământat doar până am obținut un aluat potrivit de consistent, care se adună într-o minge netedă, ușor unsuroasă la atingere. Nu se frământă aluatul mai mult de atât! Este posibil să fie nevoie de 50 ml. de lapte în plus – dacă se folosește o făină cu capacitate de absorbție mai mare – care va fi adăugat lingură cu lingură, nu prea mult deodată.
6. Imediat după ce am frământat aluatul, l-am pus pe planul de lucru și l-am împărțit în 4 bucăți egale. Fiecare bucată am înfoliat-o separat apoi le-am depozitat pe toate în cămară (la răcoare) până am făcut umplutura.
Umplutura de mac și gem
Pentru această rețetă dar și pentru umpluturile cu mac pentru cozonaci sau beigli, macul se macină obligatoriu. Putem folosi macul nemăcinat (semințe întregi) pentru a presăra un produs de patiserie sau 2-3 linguri puse în blatul anumitor prăjituri. În cantități atât de mari cum se folosește la umpluturi, semințele de mac întregi nu sunt deloc recomandate. Nu le vom simți pe deplin gustul și vor fi și indigeste.
7. Am măcinat macul cu o râșniță electrică și, ca să nu se lipească de aceasta, l-am amestecat de la început cu 30 de grame de zahăr. Zahărul absoarbe uleiurile naturale din mac și nu permite macului să se transforme în pastă. Macul măcinat l-am pus într-un castron și am adăugat gemul de caise și zahărul vanilat bourbon.
8. Am amestecat bine apoi am adăugat și 1 albuș crud. În final, am obținut o umplutură de mac destul de consistentă, ca o cremă.
Asamblarea prăjiturii
9. Prăjitura Jerbo cu mac are 4 foi fragede și trei straturi de umplutură de mac. Am asamblat prăjitura într-o tavă cu dimensiunile de 32 x 22 cm, pe care am așternut-o cu hârtie de copt, ca să pot scoate cu ușurință prăjitura coaptă din tavă, la final.
10. Am presărat cu făină planul de lucru și, cu sucitorul, am întins o foaie rectangulară, de dimensiuni apropiate de ale tăvii în care urma să asamblez prăjitura.
11. Am înfășurat foaia pe sucitor și, cu ajutorul acestuia, am transferat foaia de aluat în tavă, la locul ei. Am mai presat-o cu degetele de jur împrejur, apoi am acoperit-o cu o treime din compoziția cu mac, pe care am nivelat-o bine.
12. Am întins încă o bucată de aluat, așa cum am explicat la pasul 10. La fel, am înfășurat foaia pe sucitor, am deplasat-o deasupra tăvii și am derulat sucitorul deasupra umpluturii de mac, lăsând foaia să cadă la locul ei, în tavă. Dacă nu se potrivește perfect la un capăt, nu e nicio problemă, prindeți marginile și trageți-le la locul lor.
13. Am pus peste a doua foaie încă o treime din umplutura cu mac și, în continuare, am repetat pașii de la 10 la 13, până ce am epuizat umplutura și aluatul. Ultimul strat este o foaie de aluat fraged (4 foi cu 3 straturi de umplură între ele). Am presat ușor cu palmele pe toată suprafața ultimei foi.
14. Am înțepat din loc în loc cu o furculiță cu dinții lungi, pătrunzând prin toate straturile. Am acoperit tava cu un șervet de bucătărie împăturit în două și am lăsat-o să dospească timp de 60 de minute, pe planul de lucru din bucătărie.
Coacerea
15. După ce au trecut primele 45 de minute din timpul de dospire, am aprins cuptorul și l-am fixat la 170°C, căldură de jos și de sus, fără ventilație. După ce prăjitura Jerbo cu mac a dospit (după 1 oră), am dat-o la cuptor, la o înălțime medie, și am copt-o timp de 1 oră. În final, arăta așa cum o puteți vedea în poza de mai jos.
Glazura royal icing
16. Încă în timp ce prăjitura era în cuptor, am pus albușul crud într-un castron foarte curat, bine degresat. Am bătut albușul cu mixerul până când s-a format o spumă densă. Am adăugat zahărul pudră, treptat, în timp ce am mixat continuu, la o viteză medie.
17. După ce tot zahărul pudră a fost încorporat, am adăugat peste amestecul din castron zeama de lămâie și am mixat compoziția la viteză mare, aproximativ 5-6 minute, În final, din aspectul inițial de smântână groasă, pe care l-a avut după încorporarea zahărului, compoziția a crescut să în volum și s-a întărit foarte tare, formând creste ferme la suprafață.
Finisarea prăjiturii
18. Am pus glazura de albuș pe prăjitura fierbinte, astfel albușul s-a gătit instantaneu. Oricum, în glazura royal icing albușul este gătit chimic, prin mixarea cu o mare cantitate de zahăr și cu zeama de lămâie. Rapid, am întins glazura, cu o spatulă, într-un strat uniform.
19. Peste glazura umedă, am presărat semințele de mac, apoi am dus prăjitura în cămară, unde am lăsat-o până a doua zi. În acest timp, foile s-au frăgezit iar glazura s-a uscat bine, nemaifiind deloc lipicioasă.
Porționarea și servirea
20. A doua zi, am scos prăjitura Jerbo cu mac din tava în care s-a copt, ajutându-mă de hârtia de copt. Am pus prăjitura pe un tocător, i-am tăiat marginile de jur împrejur și le-am gustat, firește. După ce am conchis că e delicioasă prăjitura, am măsurat cu atenție și am decis să o porționez în 36 de porții. Cu ajutorul unei rigle pe care o țin în bucătărie special pentru astfel de scopuri, am trasat linii superficiale, cu vârful cuțitului, pe suprafața prăjiturii. Urmând aceste linii, am tăiat prăjitura în dreptunghiuri perfect egale, cu un cuțit bine ascuțit.
Am transferat prăjitura pe un platou și am făcut imediat un ceai de hibiscus, alături de care am savurat-o. Un deliciu!
E o prăjitură simplă dar delicioasă, în care gustul de mac și de coajă de citrice este predominant. Prăjitura se păstrează perfect într-o cămară răcoroasă, într-o cutie bine închisă, devenind tot mai fragedă. Ultimele bucăți le-am savurat după două săptămâni și au fost delicioase!
MAI MULTE REȚETE DE PRĂJITURI GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns