Cautare in site
x inchide
Advertising
Biscuiți speculoos - speculaas, spekulatius - de casă

Biscuiți speculoos – speculaas, spekulatius – de casă

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 19.12.2019
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Biscuiți speculoos – speculaas, spekulatius – de casă – rețetă pas cu pas. Cum se fac celebrii biscuiți speculaas olandezi, rețetă cu lista de ingrediente și mod de preparare detaliat.

Înaintea Crăciunului, o postare despre biscuiții speculoos/speculaas/spekulatius… cum le-o spune, dar absolut delicioșii biscuiți, este exact ca un glob de sticlă decorat superb, pe creanga celui mai frumos brad argintiu. Se potrivește, care va să zică, mănușă. N-are rost să vă mai spun cât de mult îmi plac, pentru că, așa simt eu, că vă plac și vouă. Ei bine, iată că acești minunați biscuiți speculoos se pot face și acasă. Eu i-am făcut, mi-am făcut și un ceai delicios de hibiscus și m-am bucurat de niște momente perfecte de tihnă, în seara asta.

biscuiti speculoos de casa reteta biscuiti spekulatius reteta spekulas speculaas reteta

Originea biscuiților speculaas/speculoos/spekulatius

Ei bine, acești biscuiți speculaas (după pronunția olandeză) sau speculoos (după cea frabnco-belgiană) respectiv spekulatius (pentru germani), sunt niște biscuiți cu multe arome dulci, asemănătoare celor de turtă dulce. Inițial, aceștia erau făcuți ca să fie consumați de Sfântul Niculai. Cu timpul, au devenit cumva sinonimi cu perioada Adventului (înaintea Crăciunului). Acești biscuiți speculoos nu trebuie să crească mult. Trebuie să fie subțiri și crocanți și foarte aromați. E obligatoriu să conțină unt, zahăr brun (de unde și culoarea și gustul de caramel) și mirodenii din Indii. Principala aromă e scorțișoara, combinată cu nucșoară, cuișoare, ghimbir, uneori cardamom și piper. Doar cu titlu de curiozitate, să știți că există, totuși, o diferență între speculoos și spekulatius: varianta belgiană-olandeză conține ca afânător praful de copt iar cea germană, bicarbonatul de amoniu.

ALTE REȚETE DE FURSECURI ȘI BISCUIȚI AROMAȚI

Ceea ce este comun, însă, tuturor biscuiților din această familie, indiferent unde ar fi fost ei făcuți, este faptul că sunt imprimați cu modele realizate prin presarea cu niște forme/ștampile de lemn. Unele sunt foarte complicate, cele istorice conțineau tot felul de simboluri medievale. În prezent, formele sunt mai stilizate, uneori sunt flori sau animale, alteori motive geometrice sau simboluri specifice Crăciunului. Rețeta pe care am făcut-o mai jos este inspirată de aici și vă invit să o descoperiți, pas cu pas.

Ingrediente biscuiți speculoos – speculaas, spekulatius – de casă

  • 200 de grame de unt cu 82% grăsime, moale, la temperatura camerei
  • 375 de grame de zahăr brun (cu cât mai închis, cu atât mai intens va fi gustul biscuiților voștri)
  • 2 ouă
  • 500 de grame de făină + încă ceva pentru presărat
  • 1 plic (10 grame) de praf de copt
  • 1 praf bun de sare
  • 1½ linguriță de scorțișoară
  • ½ de linguriță de pudră de ghimbir
  • ¼ de linguriță de nucșoară rasă (puteți înlocui cu ienibahar, dacă preferați)
  • 6 cuișoare, doar partea din vârf (inflorescența), zdrobite fin

Mod de preparare biscuiți speculoos – speculaas, spekulatius – de casă

Aluatul

1. În vasul mixerului, punem untul moale, sarea și zahărul brun.

Advertising

unt cu zahar brun

2. Mixăm la început la viteză mică, apoi creștem viteza și batem untul cu zahărul brun până devine cremos. Oprim mixerul de câteva ori, pentru a răzui cu o spatulă compoziția care aderă de vas, apoi mixăm în continuare. După ce untul cu zahăr brun devine cremos, adăugăm câte 1 ou, pe rând, mixând bine după fiecare.

adaugare ou peste untul cu zahar brun

3. Într-un castron, se amestecă făina cu mirodeniile și se adaugă peste compoziția de ouă și unt. Se încorporează cu mixerul la viteză mică, fără a insista prea mult. Amestecând în exces, riscăm să facem să se dezvolte rețeaua de gluten din făină, ceea ce ar duce la o textură neplăcută (ca de pâine) în ai noștri biscuiți speculoos.

adaugare faina

4. Practic, în momentul în care nu mai vedem urme de făină uscată, aluatul nostru de biscuiți speculoos este gata.

aluat de biscuiti speculoos

Advertising

5. Întindem pe planul de lucru o bucată mare de folie alimentară. Răsturnăm pe aceasta toate firmiturile din castron și le adunăm laolaltă. Frământăm un pic cu mâinile, mai degrabă presăm totul până când obținem un aluat compact. Aplatizăm aluatul și-l dăm la frigider pentru cel puțin 30 de minute. Aluatul de biscuiți speculoos se poate lăsa până la 24 de ore la frigider.

aluat de speculoos impachetat

Formarea biscuiților și coacerea

6. Scoatem aluatul din frigider și-l lăsăm pe planul de lucru, cam 15-20 de minute înainte de a-l întinde în foaie. Între timp, pornim cuptorul și-l fixăm la 175°C. Presărăm planul de lucru cu făină și împărțim aluatul în 2-3 bucăți, după cum ne este mai comod să lucrăm. Întindem aluatul cu sucitorul, fiecare bucată pe rând, într-o foaie cu grosimea de 3-4 mm, pe cât posibil de o grosime uniformă, pe toată suprafața.

aluatul intins cu sucitorul

7. Acum intră în funcțiune presa cu modelele speciale! Eu i-am presat cu această presă care îmi permite să obțin 4 modele diferite, câte una pentru fiecare față. Am aplicat-o pe aluat și am presat curajos. Evident, nu atât cât să trec pe partea cealaltă! Dacă nu aveți o presă pentru imprimarea modelelor pe biscuiți, nu vă faceți griji. Acești biscuiți speculoos sunt delicioși, aspectul e un lucru secundar. Îi puteți decupa cu diferite forme, puteți face figurine etc. Marginile rămase de la decupare se adună la un loc, se întind din nou și se formează alți biscuiți.

aluatul imprimat

8. După presare, am tăiat aluatul de biscuiți speculoos cu rola de patiserie ondulată.

biscuitii decupati

Advertising

9. Am aranjat biscuiții în tăvi acoperite cu hârtie de copt și i-am înțepat din loc în loc cu o scobitoare. Asta va împiedica să se umfle inestetic în timpul coacerii. Știu asta pentru că pe cei din prima tavă nu i-am înțepat și au ieșit cam ”burtoși”. Nu ne place asta, așa că-i înțepăm.

biscuitii in tava intepati

10. Am copt biscuiții speculoos în cuptorul preîncins la 175°C, câte 20 de minute pentru fiecare tavă.

biscuitii copti

Biscuiți speculoos – speculaas, spekulatius – de casă – servirea și păstrarea

Acești biscuiți speculoos se lasă să se răcească bine, de preferință pe grătare speciale pentru răcirea prăjiturilor. După ce sunt complet reci, se pot depozita în recipiente bine închise (cutii de tablă, borcane cu capac etanș) chiar și o lună. Sunt absolut delicioși la ceai sau cafea, de altfel, sunt biscuiții preferați ai unei bune părți din lumea în care trăim! Dar, în același timp, acești biscuiți speculoos sunt ingredientul de bază al unor alte rețete, cum ar fi deliciosul unt/pastă tartinabilă cu speculoos. Pe cei rotunzi, imprimați cu modele de iarnă, din poza de mai jos, îi voi include și eu într-un proiect special, despre care veți afla în curând!

biscuiti speculoos speculatius rotunzi reteta

Să vă fie de folos!

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Advertising
Advertising
CLOSE
CLOSE