Prajitura Amanda
Prajitura Amanda – ce parere aveti de o prajitura cu migdale? Pentru cei care agreeaza gustul migdalelor, aceasta prajitura va fi de vis, adica exact asa cum am visat-o eu, asta noapte :)). Va vine sau nu sa credeti, bloggerii de food viseaza cu mancare si mai ales cu prajituri! Cred ca visul asta a fost provocat de o discutie pe care am purtat-o aseara, cu o buna prietena, pe seama clasicei si atat de celebrei prajituri de cofetarie, cunoscuta tuturor sub numele de ”amandina”. Si ne intrebam noi, amuzate, de ce o fi fost botezata prajitura asta cu numele de ”amandina”, provenit clar din frantuzescul ”amande” (migdala), cand ea nu contine nici urma de migdala?
Pesemne ca Morfeu a dorit sa-mi dea un semn si m-a facut sa visez cu aceasta prajitura pe care o sa v-o prezint mai departe, pe care am botezat-o eu Prajitura Amanda si care, desigur, e plina, dar plina de migdale. Asa ca, daca va plac, ma astept sa fiti incantati. :) Daca, dimpotriva, nu sunteti prieteni cu migdalele, acestea pot fi inlocuite cu alune de padure sau nuci, dupa preferinta, obtinand tot o minunatie de prajitura, una dintre cele mai fine din cate am facut.
Ingrediente Prajitura Amanda:
Foi:
- 150 de grame de migdale decojite
- 150 de grame de zahar
- 1 plic de zahar vanilat
- 100 de grame de de unt
- 1 ou mare sau doua mici
- 1/2 pachet de praf de copt
- faina cat intra pentru obtinerea unui aluat elastic si nelipicios
Ganache:
- 250 ml smantana pentru frisca
- 250 de grame de ciocolata cu lapte
Crema griliaj de migdale:
- 150 de grame de migdale decojite
- 200 de grame de zahar
- 500 ml smantana pentru frisca
- zahar vanilat
- 1 plic de 10 gr. de gelatina granulata
Pentru finisarea foii superioare:
- 200 de grame de migdale fulgi
- 50 de grame de miere de albine
- 100 de grame de zahar
- 100 ml smantana pentru frisca
- 1 plic de zahar vanilat
Prajitura Amanda, mod de preparare
Tineti cont, ca toate lucrurile foarte fine, aceasta reteta de prajitura este in portie mica. Daca doriti mai multa, dublati ingredientele sau raportati la dimensiunea tavii in care vreti sa o faceti.
1. Se incepe cu prepararea ganache-ului, punand pe foc mic smantana, pana ce da in clocot, apoi se opreste focul imediat si se adauga ciocolata rupta in bucati. Se lasa 2-3 minute in repaos apoi se amesteca continuu pana ce ciocolata se topeste complet in smantana fierbinte. Se lasa baza de ganache sa se raceasca complet, apoi se da la frigider pentru cel putin doua ore.
2. Pentru crema de migdale griliaj, se dau in clocot migdalele intr-o craticioara cu apa, apoi se scurg intr-o sita. Se clatesc sub jet de apa rece si coaja se va indeparta cu multa usurinta.
3. Se caramelizeaza usor zaharul (cele 200 de grame) impreuna cu zaharul vanilat si migdalele decojite. Se lasa sa se raceasca complet, apoi se va macina griliajul cu un robot sau cu masina de cafea.
4. Se pune gelatina la hidratat cu 2-3 linguri de apa rece iar frisca (cele 500 de grame recomandate pentru crema cu giliaj) se pastreaza la frigider, sa fie rece in momentul in care se va bate.
5. Pentru foi, se oparesc 150 de grame de migdale si se curata la fel ca si pentru griliaj (cum am aratat mai sus, la punctul 2), apoi se macina. Se pun intr-un vas migdalele macinate, untul, zaharul, zaharul vanilat, praful de copt, oul. Se amesteca si se adauga faina, framantand, pana la obtinerea unui aluat elastic si nelipicios care se imparte in patru parti egale.
6. Se incinge cuptorul la 180 de grade si din fiecare parte de aluat se intinde cate o foaie dreptunghiulara, eu am trasat pe dosul hartiei de copt dreptunghiuri de 32/22 cm si am intins aluatul in aceste limite, obtinand foi subtiri, egale. Se coc pe rand primele trei foi, cu atentie, pentru ca foaia este gata foarte repede, deindata ce marginile prind o usoara tenta bruna, apoi focul se reduce la 150 de C°.
7. Se pregateste amestecul pentru finisat ultima foaie (m-am inspirat de la Prajitura Bienenstich), dand in clocot toate ingredientele in afara de fulgii de migdale. Cand a clocotit, se adauga migdalele si se da deoparte. Se aseaza ultima foaie in tava (am folosit o tava cu pereti nu prea inalti, de 34/24 cm) iar amestecul de migdale-fulgi se repartizeaza, fierbinte, peste aceasta. Se da imediat la cuptor (la 150 de grade).Se tine la cuptor pana primeste o tenta aurie.
8. Intre timp, amestecul pentru crema ganache se va fi racit bine, asa ca se mixeaza pana la obtinerea unei creme consistente:
9. Se bate tare frisca pentru crema griliaj de migdale, se macina migdalele caramelizate si se amesteca cu frisca tare, se topeste in bain-marie gelatina, se amesteca gelatina racita pana la temperatura camerei cu 2-3 linguri din compozitie, apoi se omogenizeaza in toata crema.
Prajitura ”Amanda”, asamblare
Pe prima foaie se repartizeaza o treime din ganache, iar deasupra acestuia se asterne un strat generos de crema griliaj:
Se introduce tava la congelator pentru 5 minute, apoi se continua la fel cu primele trei foi pe care se va repartiza ganache-ul si cate o treime din crema griliaj de migdale. Peste ultimul strat de crema se aseaza foaia cu amestecul de fulgi de migdale. Se da prajitura la frigider cel putin trei ore inainte de a se taia (eu am lasat-o peste noapte).
E o prajitura de mare finete, combinatia de ganache de ciocolata cu lapte si griliaj de migdale mi s-a parut foarte reusita. Foile intermediare se fragezesc iar stratul de migdale este placut crocant. Sper sa va placa si sa va fie de folos! Pofta mare!
Lasă un răspuns