Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Prajitura Amanda

Prajitura Amanda

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 23.05.2009
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
PUBLICITATE

Prajitura Amanda – ce parere aveti de o prajitura cu migdale? Pentru cei care agreeaza gustul migdalelor, aceasta prajitura va fi de vis, adica exact asa cum am visat-o eu, asta noapte :)). Va vine sau nu sa credeti, bloggerii de food viseaza cu mancare si mai ales cu prajituri! Cred ca visul asta a fost provocat de o discutie pe care am purtat-o aseara, cu o buna prietena, pe seama clasicei si atat de celebrei prajituri de cofetarie, cunoscuta tuturor sub numele de ”amandina”. Si ne intrebam noi, amuzate, de ce o fi fost botezata prajitura asta cu numele de ”amandina”, provenit clar din frantuzescul ”amande” (migdala), cand ea nu contine nici urma de migdala?

Pesemne ca Morfeu a dorit sa-mi dea un semn si m-a facut sa visez cu aceasta prajitura pe care o sa v-o prezint mai departe, pe care am botezat-o eu Prajitura Amanda si care, desigur, e plina, dar plina de migdale. Asa ca, daca va plac, ma astept sa fiti incantati. :) Daca, dimpotriva, nu sunteti prieteni cu migdalele, acestea pot fi inlocuite cu alune de padure sau nuci, dupa preferinta, obtinand tot o minunatie de prajitura, una dintre cele mai fine din cate am facut.

prajitura-amanda-reteta-prajitura-cu-migdale-si-crema-de-ciocolata-reteta-cu-poze

Ingrediente Prajitura Amanda:

Foi:

  • 150 de grame de migdale decojite
  • 150 de grame de zahar
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 100 de grame de de unt
  • 1 ou mare sau doua mici
  • 1/2 pachet de praf de copt
  • faina cat intra pentru obtinerea unui aluat elastic si nelipicios

Ganache:

  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 250 de grame de ciocolata cu lapte

Crema griliaj de migdale:

  • 150 de grame de migdale decojite
  • 200 de grame de zahar
  • 500 ml smantana pentru frisca
  • zahar vanilat
  • 1 plic de 10 gr. de gelatina granulata

Pentru finisarea foii superioare:

  • 200 de grame de migdale fulgi
  • 50 de grame de miere de albine
  • 100 de grame de zahar
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • 1 plic de zahar vanilat

Prajitura Amanda, mod de preparare

Tineti cont, ca toate lucrurile foarte fine, aceasta reteta de prajitura este in portie mica. Daca doriti mai multa, dublati ingredientele sau raportati la dimensiunea tavii in care vreti sa o faceti.

1. Se incepe cu prepararea ganache-ului, punand pe foc mic smantana, pana ce da in clocot, apoi se opreste focul imediat si se adauga ciocolata rupta in bucati. Se lasa 2-3 minute in repaos apoi se amesteca continuu pana ce ciocolata se topeste complet in smantana fierbinte. Se lasa baza de ganache sa se raceasca complet, apoi se da la frigider pentru cel putin doua ore.

2. Pentru crema de migdale griliaj, se dau in clocot migdalele intr-o craticioara cu apa, apoi se scurg intr-o sita. Se clatesc sub jet de apa rece si coaja se va indeparta cu multa usurinta.

3. Se caramelizeaza usor zaharul (cele 200 de grame) impreuna cu zaharul vanilat si migdalele decojite. Se lasa sa se raceasca complet, apoi se va macina griliajul cu un robot sau cu masina de cafea.

Ultima rețetă publicată

4. Se pune gelatina la hidratat cu 2-3 linguri de apa rece iar frisca (cele 500 de grame recomandate pentru crema cu giliaj) se pastreaza la frigider, sa fie rece in momentul in care se va bate.

5. Pentru foi, se oparesc 150 de grame de migdale si se curata la fel ca si pentru griliaj (cum am aratat mai sus, la punctul 2), apoi se macina. Se pun intr-un vas migdalele macinate, untul, zaharul, zaharul vanilat, praful de copt, oul. Se amesteca si se adauga faina, framantand, pana la obtinerea unui aluat elastic si nelipicios care se imparte in patru parti egale.

6. Se incinge cuptorul la 180 de grade si din fiecare parte de aluat se intinde cate o foaie dreptunghiulara, eu am trasat pe dosul hartiei de copt dreptunghiuri de 32/22 cm si am intins aluatul in aceste limite, obtinand foi subtiri, egale. Se coc pe rand primele trei foi, cu atentie, pentru ca foaia este gata foarte repede, deindata ce marginile prind o usoara tenta bruna, apoi focul se reduce la 150 de C°. 

7. Se pregateste amestecul pentru finisat ultima foaie (m-am inspirat de la Prajitura Bienenstich), dand in clocot toate ingredientele in afara de fulgii de migdale. Cand a clocotit, se adauga migdalele si se da deoparte. Se aseaza ultima foaie in tava (am folosit o tava cu pereti nu prea inalti, de 34/24 cm) iar amestecul de migdale-fulgi se repartizeaza, fierbinte, peste aceasta. Se da imediat la cuptor (la 150 de grade).Se tine la cuptor pana primeste o tenta aurie.

8. Intre timp, amestecul pentru crema ganache se va fi racit bine, asa ca se mixeaza pana la obtinerea unei creme consistente:Preparare Prajitura Amanda 4

9. Se bate tare frisca pentru crema griliaj de migdale, se macina migdalele caramelizate si se amesteca cu frisca tare, se topeste in bain-marie gelatina, se amesteca gelatina racita pana la temperatura camerei cu 2-3 linguri din compozitie, apoi se omogenizeaza in toata crema.

Preparare Prajitura Amanda 5

Prajitura ”Amanda”, asamblare

Pe prima foaie se repartizeaza o treime din ganache, iar deasupra acestuia se asterne un strat generos de crema griliaj:

Se introduce tava la congelator pentru 5 minute, apoi se continua la fel cu primele trei foi pe care se va repartiza ganache-ul si cate o treime din crema griliaj de migdale. Peste ultimul strat de crema se aseaza foaia cu amestecul de fulgi de migdale. Se da prajitura la frigider cel putin trei ore inainte de a se taia (eu am lasat-o peste noapte).

E o prajitura de mare finete, combinatia de ganache de ciocolata cu lapte si griliaj de migdale mi s-a parut foarte reusita. Foile intermediare se fragezesc iar stratul de migdale este placut crocant. Sper sa va placa si sa va fie de folos! Pofta mare!

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

46 comentarii la Prajitura Amanda

  1. Manuela spune:

    Abia astept sa incerc reteta. De nu stiu cand caut o reteta in genul acesta. La noi in oras este la o cofetarie o prajitura care sunt mai mult ca sigura ca e furata reteta de la tine de le blog.. abia astept sa o incerc..

  2. Amelinda Kendellyn spune:

    Nu mai sant sperante pt.Amanda 2 ? Draga Laura sa sti ca inca astept !

  3. Verendean Jenica spune:

    SINT RETETE F BUNE MA BUCUR CA SINT O ADMIRATOARE A DNEI LAURA

  4. elisabeta spune:

    putine persoane ca si tine ofera atat de mult an schimbul a nimic felicitari eu pot sa-ti ofer doar multumirile mele si a sotului meu care e loco dupa prajituri un abrazo de malaga españia

  5. Corbul spune:

    In primul rind te sfatuiesc sa folosesti termeni in limba romana,de exp. ce inseamna ganache si ce este griliajul? Am destui ani si-mi place sa prepar dulciuri,dar de cele doua denumiri nu am auzit inca.Or fi aceste denumiri imprumutate de prin alte limbi,dar ar fi mai corect sa folosesti termeni romanesti.

    • lauralaurentiu spune:

      Imi pare rau, pentru „ganache” (pronuntat „ganaș”) nu s-a inventat termenul in limba romana, iar pentru griliaj as putea folosi o expresie cum ar fi „nuci imbracate in zahar caramel, racite si apoi tocate” – dar cred ca ar fi mult mai obositor de citit pentru vizitatorii site-ului sa repet aceasta expresie la nesfarsit decat sa invete unul singur un cuvant nou :). Nu de alta, dar aceasta reteta e publicata in 2009 si e prima data cand primesc o asemenea plangere.

  6. Amelinda Kendellyn spune:

    Aceasta, prajitura a intrat de mult timp preferata Nr 1 in familie.Este o prajitura de nedescris de buna, efectiv nu te poti opri la o portie, mananci si mananci si mananci.D-na Laura, te rog mult cand vei reveni si cu Amanda 2 ? pentru ca curiozitatea omului este mare, oare ? ce bunatate cu almonds ne mai poti oferi. Asteptam, cu nerebdare si -ti dorim multa,multa sanatate si succes in continuare.

    • lauralaurentiu spune:

       :) buna intrebare, Amelinda. Chiar nu am mai pregatit demult o prajitura cu migdale, deci s-ar putea sa fie in curand. Oricum, ma bucur mult ca va place, sa va fie de bine!

  7. Andra_ivan80 spune:

    Uau, cum arata! Si cat de mult ai muncit la ea! Migdalele sunt preferatele mele, sunt fff sanatoase si chiar daca au un numar maricel de calorii, ajuta la slabit pt  ca induc o senzatie ed satietate de lunga durata! Sunt excelente si prajitura… fara cuvinte! Felicitari!

  8. an spune:

    TREBUIE SA FIE DELICIOASA….O SA INCERC SA O FAC ….FELICITARI!

  9. Amelindakendellyn spune:

    Laura,prajiturile tale nemaipomenite au ajuns pina la Australia,iti multumesc pentru nemaipomenitele retete de prajituri,I love almonds! Amelinda Kendellyn

  10. Anonymous spune:

    Laura, ne impartasesti mereu cu mare generozitate retete exceptionale! Aceasta e o reteta de prajitura foarte fina, ca si celelalte retete ale tale, explicate impecabil cu poze pas cu pas din timpul prepararii. Ai multa originalitate in special la retete de prajituri. Mult succes si in continuare din Sibiu!

  11. Ina spune:

    Concurs pt mamici si copii: http://floridecires7.blogspot.com/
    Te astept! :)

  12. bucatar maniac spune:

    delicios ca intotdeauna!

  13. Blueeyes spune:

    Arata foarte bine prajitura….mai am multe de incercat de aici….pana atunci te asteapta un premiu pe Blogul meu!Cand ia timp vino te rog sa-l ridici!

  14. laura laurentiu spune:

    Diamond – iti multumesc de aprecieri, e o prajitura foarte fina si o sa iti placa sigur, chiar o sa te faca sa uiti de regim! :))

  15. laura laurentiu spune:

    Jacktel iti multumesc foarte mult pentru sfaturile amanuntite!

  16. diamond spune:

    dupa 3 saptamani de regim, simt ca lesin cand vad asa bunatate… :D

    am salvat reteta, arata de zile mari si cred ca si gustul e pe masura! te pup, draga Laura!

  17. Jacktels Kochbuch spune:

    Hallo Laura,

    scriu aicia Indicatia ( pentru cä rezetä nu este) de La Terrine:
    Pentru Stratul alb am fäcut un Kartofipüree si lam aromat cu Ulei de Olive , Usturoi si pentru Culaore am pus si lapte.Muskat , Sare si Piper incä iam dat.
    Remarks: Pürreurile trebuie sä fie mai puternic aromate pentru cä Componentele sint toate dulci si impreuneä se multipliuca Dulceata.
    Pentru Strat de Mazäre am blanchiert Mazäre congelatä in Apä fierbinte cu Majorean si Vegeta. Dupä aceia leam speriat in Apä cu Gheatä sä-si pästreze Coluoarea feinä. Leam püriert si leam condimentat cu Majorean si am dat inäuntru Friscä bätutä. Sare si Piper.
    la Strat orange , am fiert Morcovii täiati mici cu Foi de Dafin si cu Vegeta i-am fiert . Dupä aciea i-am strecurat si püriert. Am dat si aicia un pic de Friscä si akm indreptat la Gust cu Muskat, sare , Piper si usturoi ras.
    In toate Straturile am bägat Gelatine . Am pus Folie intro Formä de Chek si pe fund am pus Somon Felii afumate. Am pus Kartofi dupä aceia mazäre si la urmä Morkovi.
    Eu am controlat inainte sä gelatinez Aromele toate impreunä , pentru cä trebuie un pic indreptate la Gust.

    Sorry da eu nu cunosc Termeni de Bucätärie rominesti pentru cä meu am träit numai 10 Ani in Rominia.

    salutäri

  18. laura laurentiu spune:

    Delicioasa a fost, Lissa…ca s-a terminat, de-acum e istorie, fiica-mea deja a comandat o alta tura! Pe care o voi face in curand, dar cu oarecare modificari – „Amanda 2” sau „Amanda se intoarce” :)))). Iti multumesc pentru vizita, te pup!

  19. Lissa spune:

    Foarte bine arata si e interesanta reteta ,imi imaginez ce delicioasa trebuie sa fie …super!

  20. laura laurentiu spune:

    Ia pupatura-napoi, Gabitza! Ma bucur ca iti plac, trebuie sa mai fac cate ceva, cand va anuntati ca veniti in vizita sa va alegeti – „vreau aia si aia”! :P Va pup, dragilor!

  21. laura laurentiu spune:

    Raluca draga, rotunjimilor mele nu le-ar strica sa am visuri mai putin stratificate, mai putin colorate…mai putin gustoase! :))

  22. Gabriela Cara spune:

    Laura, tu ma omori cu zile, mama mea ce prajituri super ai facut. Te felicitez pentru inspiratie si rabdare!
    Harnicutzo, te pup de nu te vezi!

  23. Raluca Octavia spune:

    Ce minunatie !!! Cred Laura, ca tu visezi in…..STRATURI si, bine inteles….in CULORI!!!

  24. laura laurentiu spune:

    Jacktel – comentariile tale contin evaluari de expert si ma bucur mult ca apreciezi astfel prajitura mea! Asa am si dorit-o – trei niveluri ale gustului de migdale armonizate intre ele de o crema bogata – mi s-a parut ca ganache-ul e cea mai potrivita alegere. Danke. :)

  25. Jacktels Kochbuch spune:

    Extrem sofisticatä da tot asa de Gustoasä. Migdale in 3 diferite Methode prelucrate si combinate. Respect.Si cum se vede fiecare Nivel reuseste sä räminä pentru el marcant in Gust.Ganache rotunjeste si aduce extra Harmonie in Compositie. Jos Päläria.

    Salutäri din Nürnberg

  26. laura laurentiu spune:

    Ala, intr-adevar e o prajitura de mare finete! Iti multumesc pentru vizita si te mai astept!

  27. laura laurentiu spune:

    Mary, I love almonds too, the cake is exceptional!

  28. laura laurentiu spune:

    Irina, ma bucur mult ca iti place! Te mai astept cu drag!

  29. laura laurentiu spune:

    Camila draga, eu chiar am uneori impresia ca ziua ta are vreo 48 de ore-asa! :P Ma bucur ca iti place prajiturica mea, deja am ideea unei varinate simplificate dar la fel de gustoase. Un week-end placut si tie!

  30. Ala Oancea spune:

    Super reteta ! Trebuie sa fie tare buna ;)

  31. Mary spune:

    these seem very nice , i love almonds !

  32. irinaririna spune:

    ce bine arata…. Numele nu-mi spunea nimic dar cand am citit de migdale….

  33. Cami -Camila-Witt.... spune:

    Laura,lista mea devine prea mare cu atitea bunatati care faci.Nu poate ziua sa aiba 30 de ore…..
    Un sfirsit de saptamina placut. Cami

PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE