Tort Diplomat, rețetă video pas cu pas
Tort Diplomat, rețetă video pas cu pas. Cum se face un tort diplomat de casă. Rețetă de tort diplomat cu frișcă și portocală confiată.
Când e vorba să alegem un tort festiv pentru sărbătorile din viața noastră, cel mai adesea alegem un tort diplomat. Ne place foarte mult aroma delicată și răcoritoare a acestui tort și aș zice că, la finalul unei mese copioase, e unul din deserturile cele mai potrivite.
Am mai publicat mai demult o rețetă de tort diplomat cu fructe (cu multe fructe), a fost tortul nostru de Paștele lui 2012. De atunci, multe torturi mai mult sau mai puțin asemănătoare au stat pe masa noastră, cu multe alte ocazii festive. Pe 1 februarie, blogul lauralaurentiu.ro a aniversat 8 ani de la lansare și cum această zi e la fel de importantă pentru mine ca propria zi de naștere, nu am putut sărbători fără un tort… Din nou, un tort diplomat, ca să se bucure toată familia!
Originea rețetei
Rețeta de tort diplomat, așa cum îl cunoaștem în țara noastră, înclin să cred că se face doar la noi. Nu e una dintre rețetele clasice, cum ar fi tortul Doboș sau tortul Opera. La origine, cred eu c-ar putea sta un desert francez numit Diplomate, ale cărui ingrediente sunt cele care se regăsesc și în tortul diplomat clasic. O bază de pandișpan îmbibat în lichior Grand Marnier și o cremă de vanilie cu fructe confiate. În cazul desertului francez, se folosește o cremă clasică de vanilie și frișca bătută. Doar că acest desert franțuzesc este de obicei montat în formă individuală, pe când al nostru tort diplomat, ca aspect, ar semăna mai degrabă cu charlotte russe. Aceasta este o prăjitură creată de celebrul patiser francez Careme, care conține o cremă bavareză montată într-o formă tapetată cu pișcoturi.
CLICK PE POZA DE MAI JOS PENTRU REȚETA DE CHARLOTTE RUSSE!
Indiferent de origine, care pare să se fi pierdut în timp, e sigur că un tort diplomat bine făcut, cu ingrediente de calitate, e un desert încântător. în același timp, e și ușor de adaptat. Se pot adăuga fel și fel de fructe – confiate, proaspete sau din compot – se pot face variante individuale – mini tortulețe sau deserturi la pahar -, se pot folosi pișcoturi, economisind mult timp sau se poate face, ca bază a tortului, un pandișpan de casă (varianta pe care eu o prefer) etc. Pe deasupra, e un tort ușor de făcut, manopera efectivă e destul de redusă ca timp, doar că tortul are nevoie de un anumit timp la rece, ca să se întărească bine.
Ca să fie totul cât de clar se poate, am realizat pentru voi o rețetă video, în care puteți urmări modul de preparare al tortului diplomat pas cu pas. Video-ul îl veți găsi imediat mai jos de lista ingredientelor. La finalul articolului este și modul de preparare în format text, printabil, pe care vă recomand să-l parcurgeți, conține niște lămuriri suplimentare. Spor la treabă!
Ingrediente Tort Diplomat
blatul de ruladă (pentru o tavă de 38×33 cm):
- 5 ouă
- 125 de grame de zahăr
- 125 grame de făină
- 1 praf de sare
- 1 lingură extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat
crema diplomat:
- 5 ouă
- 200 de grame de zahăr
- 1 praf de sare
- 30 de grame de gelatină (eu prefer să folosesc gelatina în foi, se poate și pulbere)
- 1-2 linguri de extract de vanilie sau 2 plicuri de zahăr vanilat
- 700 de grame de smântână pentru frișcă
- 40 de grame de coajă de portocală confiată (care se poate face ușor în casă, eu nu am rețeta publicată pe blog dar găsiți un procedeu aproape identic cu al meu la Savori Urbane)
- 125 de grame de stafide înmuiate în 50 ml. de suc de portocale și 50 ml. lichior Grand Marnier (desigur, puteți renunța la lichior, înlocuindu-l cu suc de portocale)
- 125 de grame de segmente de portocale (felii de portocale curățate atât de coajă cât și de pielițe, aici – click pe link – am explicat amănunțit procedeul)
- opțional, se pot adăuga până la 500 de grame de fructe proaspete și confiate (cantitatea totală, incluzând stafidele și portocalele pe care le-am trecut pe listă mai sus), însă nu ananas proaspăt sau papaya, care conțin niște enzime ce vor distruge gelatina (puteți să le adăugați și pe acestea, dar din compot)
decor:
- 600 grame de smântână pentru frișcă
- 50 de grame de zahăr pudră
- bucățele de coajă de portocală confiată, alte fructe confiate etc.
Preparare Tort Diplomat, rețetă video pas cu pas
Rețeta în format text (printabil)
1. Acest tort diplomat se poate face și pe o bază de pișcoturi, eu prefer însă să folosesc un blat subțire de ruladă (click pe link pentru rețeta completă, inclusiv în format video).
2. Pentru montarea acestui tort diplomat, folosesc o formă de tort cu inel detașabili cu diametrul de 24 cm. Evident, blatul de ruladă nu îl mai rulez, după coacere, ci îl las să se răcească, îndepărtez hârtia de copt, apoi decupez mai întâi un cerc cu diametrul de 24 cm (folosesc drept ghidaj forma de tort și tai cu un cuțit pe lângă ea), apoi câteva fâșii lungi, cu lățimea exact cât înălțimea inelului detașabil al formei (în cazul meu, 7 cm). Tapetez forma cu fâșiile de blat iar la fund așez cercul decupat.
Crema
3. Gelatina în foi se pune la înmuiat în multă apă rece, dacă folosiți gelatină pulbere se va acoperi cu apă rece de 1-2 degete. Se lasă deoparte să se hidrateze bine.
4. Cele 5 ouă pentru crema de tort diplomat se pun într-un castron, se adaugă sarea, extractul de vanilie și cele 200 de grame de zahăr și se bate cu mixerul până ce crema de ouă se deschide mult la culoare, crește în volum și zahărul se dizolvă.
5. Stafidele se scurg printr-o sită de lichidul în care s-au înmuiat, colectându-se acest lichid într-un castronel.
6. Se adaugă lichidul scurs de la stafide peste crema de ouă. Se omogenizează puțin cu telul și se transferă castronul cu crema de ouă deasupra unei cratițe cu apă fierbinte cam de un lat de mână. Apa care fierbe nu trebuie să atingă fundul castronului. Se bate în continuare cu telul în formă de pară, păstrând cratița pe foc mic, până ce crema se începe să se întărească și crește și mai mult în volum. Se scoate atunci castronul din bain-marie. Atenție, e fierbinte! Se mai bate cu telul în formă de pară puțin, ca să se răcorească puțin crema.
7. Se stoarce bine gelatina de apă, dacă folosiți gelatină în foi. La cea granulată nu va fi cazul. Se adaugă gelatina peste crema caldă de ouă. Se amestecă rapid până se topește gelatina apoi se adaugă coaja de portocală confiată. Opțional, se adaugă și stafidele, pe care le puteți pune acum sau doar în momentul în care se va monta al nostru tort diplomat, cum preferați.
ALTE REȚETE DELICIOASE ȘI RĂCORITOARE CU CREME PE BAZĂ DE BAVAREZĂ
Cum se bate frișca din smântână naturală pentru frișcă?
8. Se bate frișca din cele 700 de grame de smântână pentru frișcă recomandate pentru cremă. Atenție, smântâna pentru frișcă trebuie să fie foarte rece ca să se bată bine! În plus, frișca se bate la limită. De îndată ce s-a întărit suficient, trebuie să vă opriți. Continuând baterea, se va separa smântâna în unt și zer și nu o veți mai putea folosi.
Omogenizarea cremei de bază cu frișca bătută
9. Următorul pas necesită mai multă atenție, pentru că gelatina va avea tendința să se coaguleze instantaneu în contact cu frișca foarte rece. Trebuie să lucrăm repede. Mai întâi, 1/3 din cantitatea de frișcă bătută se adaugă la crema de ouă cu gelatină și se omogenizează rapid și energic. În acest moment, crema deja se va mai fi răcit, prin adăugarea acelei cantități de frișcă. Se toarnă rapid crema de ouă peste restul de frișcă bătută. Se omogenizează imediat cu o spatulă, ridicând permanent compoziția de pe fundul vasului către suprafață, pentru că urmărim să obținem o compoziție spumoasă, aerată.
Montarea în formă
10. Se toarnă imediat crema în forma de tort tapetată cu blatul. Acesta se poate însiropa ușor în prelabil, cu suc de portocale, cu puțin sirop de vanilie etc. Există aici două abordări diferite:
- Dacă doriți ca fructele pe care le adăugați, atât stafidele cât și cele proaspete, să fie uniform distribuite în crema de tort diplomat, turnați mai întâi 1/3 din cremă. Dați forma de tort la congelator timp de 10 minute. În acest timp crema se va coagula rapid, temperatura fiind foarte scăzută. Presărați apoi 1/2 din fructele pe care le folosiți și turnați încă 1/3 din cremă. Dați din nou forma de tort la congelator, după alte 10 minute adăugați restul fructelor într-un strat uniform și acoperiți cu restul de cremă. Atenție, între timp e bine să păstrați crema într-un loc călduț, acoperită cu film alimentar, ca să nu se întărească înainte să apucați să o turnați în formă.
- Turnați în formă pur și simplu toată crema de tort diplomat, la care ați adăugat toate fructele. Lăsați să se seteze complet crema (să se întărească bine) timp de 30-40 de minute la congelator sau 3-4 ore în frigider.
11. În cazul în care v-a mai rămas puțină cremă (depinde de volumul de fructe folosite) puteți să montați câteva deserturi individuale la pahar. Puneți la bază bucățele de blat înmuiate în suc de portocale (sau siropul preferat). Turnați crema deasupra. După ce se răcesc la frigider, paharele se decorează cu un moț de frișcă bătută. Vor avea tot atât succes ca tortul diplomat în sine.
Tort Diplomat – decor
12. După ce crema s-a întărit bine, se scoate al nostru tort diplomat din formă și se transferă pe un platou de servire. Se bate frișca pentru decor (cele 600 de grame) conform instrucțiunilor de la punctul 8. Se îndulcește chiar înainte de finalul baterii cu zahărul pudră vanilat. Se păstrează 1/4 din frișcă într-un poș cu deschizătura stelată, pentru decor. Cu restul de frișcă vom acoperi tortul și o vom nivela cât de bine putem. La final, se șprițează cu poșul rozete de frișcă pe suprafața superioară a tortului. Se decorează cu bucățele de coajă de portocală confiată (în cazul meu) sau cu ce preferă fiecare. Tortul se va păstra la frigider acoperit. E bine să aveți un clopot de sticlă sau de plastic, special pentru torturi. Altfel, va atrage ușor toate mirosurile din frigider. Spor la treabă și poftă mare!
Lasă un răspuns