Prajitura cu mere si crema de caramel
Mi-am imaginat aceasta prajitura cu mere si caramel saptamani in sir, ce umplutura sa fac, ce fel de blat, cum sa fac crema de caramel si mai ales cum sa fac un topping crocant. Nu de alta, dar aroma merelor si a caramelului sunt printre preferatele mele si am vrut sa le acordez cat de bine posibil. La sfarsitul saptamanii ce doar ce s-a incheiat, am purces la treaba si a iesit prajitura cu mere care se vede in imagine, straturi de blat moale alternand cu crema de caramel si o umplutura gustoasa de mere caramelizate.
Cred ca daca faceam mai multa crema si imbracam si marginile, linistita puteam sa ii spun „tort” in loc de „prajitura”. Oricum, productia mea a inregistrat un mare succes de casa, la ora asta s-a epuizat complet si nu-mi ramane decat sa salivez in timp ce scriu reteta.
Ingrediente Prajitura Cu Mere Si Crema Caramel:
- 1 kg. de mere, cantarite curatate de coaja si casuta semintelor (6 mere mari)
- 150. de ml. de suc de portocale
- 2 linguri de amidon alimentar
- 470 de grame de zahar
- 1 lingurita cu varf de scortisoara
- 270 de grame de faina
- 4 linguri de gris
- 1 lingura de zeama de lamaie
- 6 oua
- 1/2 de lingurita praf de copt
- 1 lingura extract de vanilie
- 1 praf de sare
- 300 de grame de unt
- 200 de grame crema de branza (philadelphia, exquisa etc.)
- 1 conserva de dulce de leche (lapte condensat, 400 de grame)
- daca e nevoie: 2-3 linguri de lapte
- topping: 2 foi subtiri de placinta (din comert, gen linco sau morarita), 40 de grame de unt, 4 linguri de zahar
Preparare Prajitura Cu Mere Si Crema Caramel:
1. 150 de grame de zahar impreuna cu 2 linguri de apa se pun intr-o craticioara pe foc mediu si se fierb impreuna pana se caramelizeaza (apa se evapora iar zaharul primeste o frumoasa culoare aurie, imaginea din stanga). Se adauga 150 de ml. de apa fierbinte si 1 lingura de zeama de lamaie si se fierbe totul pana ce caramelul se dizolva complet iar siropul formeaza bulbuci pe toata suprafata (poza din dreapta). Se trage siropul de pe foc si se lasa sa se raceasca.
2. Se porneste cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.
3. Se separa ouale, iar albusurile se bat spuma tare impreuna cu 1 praf de sare intr-un castron incapator. Se adauga, lingura cu lingura, 120 de grame de zahar si se bate in continuare pana cand zaharul se dizolva complet. Se adauga siropul de caramel racit, 100 de grame de unt topit (nu fierbinte), galbenusurile batute putin cu furculita, 1 lingura de extract de vanilie, faina amestecata cu praful de copt si grisul (poza din stanga). Se amesteca cu o spatula, ridicand compozitia de la fundul vasului catre suprafata, asa incat aerul acumulat in albusuri sa nu se piarda. Compozitia trebuie sa fie semifluida, daca e nevoie, se adauga 2-3 linguri de lapte rece (pe rand), pentru a o subtia usor.
4. In doua tavi identice (tava cuptorului, de 38×35 cm.), acoperite cu hartie de copt, se imparte compozitia pentru blat si se niveleaza pe toata suprafata. Se coc cele doua foi 10-12 minute in cuptorul preincalzit la 180 de grade, apoi se scot si se lasa sa se raceasca fara a indeparta hartia.
5. Dupa ce foile se racesc, se indeparteaza hartia de copt, se suprapun si se indeparteaza marginile, apoi se taie in doua, obtinand 4 blaturi egale.
6. Se curata merele, se indeparteaza casuta semintelor si se cantaresc, asa incat sa se obtina 1 kg. de mere curatate. Se taie in cubulete si se pastreaza in apa rece, ca sa nu se oxideze.
Umplutura de mere caramelizate
7. Se caramelizeaza intr-o tigaie incapatoare 200 de grame de zahar. Cand zaharul are o culoare brun aurie, se adauga merele bine scurse de apa si sucul de portocale. In scurt timp merele vor scadea si se va forma un sirop auriu. In acest moment se adauga amidonul si scortisoara desfacute in 2-3 linguri de apa rece. Se clocoteste compozitia, amestecand usor, pana cand se ingroasa.
8. Cat este inca usor calduta, umplutura de mere se repartizeaza uniform pe doua dintre cele 4 blaturi.
ALTE RETETE SPECIALE CU MERE
- Reteta de prajitura cu mere si grilaj de foietaj
- Reteta de prajitura cu mere si crema de branza dulce
- Reteta de prajitura fara coacere cu mere caramelizate si crema de branza
- Reteta de briose cu mere, zahar brun si scortisoara
Crema de caramel
9. Pentru crema de caramel, se foloseste o conserva de lapte condensat indulcit (obligatoriu indulcit). Conserva intreaga se pune intr-o oala destul de adanca si se acopera cu apa rece. Se pune pe foc si din momentul in care incepe sa fiarba se socotesc 3 ore. Se lasa sa se raceasca. In momentul in care se deschide, in interiorul conservei vom gasi dulce de leche (dulceata de lapte), o crema caramel vascoasa si bine inchegata, cu gust superb. Aici, întregul procedeu explicat într-un tutorial video.
10. 200 de grame de unt moale (cu 80% grasime) se omogenizeaza cu mixerul cu crema de branza rece, adaugata cate 1 lingura. Dupa ce se obtine o compozitie cremoasa, bine legata, se adauga pe rand cate 1 lingura din crema caramelizata de lapte condensat (conserva de dulce de leche). Se incorporeaza cu mixerul la viteza mica.
Topping crocant
11. Pentru topping, se pune 1 foaie subtire de placinta in tava. Se unge pe toata suprafata cu unt topit si se presara cu 2 linguri de zahar. Se coace 5 minute in cuptorul preincalzit la 180 de grade, pana se caramelizeaza. Se repeta cu a doua foaie si se lasa sa se raceasca, apoi se sfarama in bucatele.
Asamblare
12. Se asambleaza prajitura, alternand blaturile cu umplutura cu mere cu doua blaturi pe care se distribuie crema de caramel. La suprafata trebuie sa fie crema de caramel. Se presara deasupra toppingul. Se da la rece cel putin 3 ore inainte de servire, preferabil peste noapte.
Cat timp prajitura sta la frigider, blaturile vor absorbi mult din umezeala cremei si a umpluturii de mere, devenind moi si foarte gustoase. Prajitura e delicioasa, nu e foarte dulce, e racoroasa si reconfortanta.
Lasă un răspuns