Prăjitură cu mere și bezea – rețetă video
Prăjitură cu mere și bezea – rețetă video explicată în detaliu, pentru o reușită sigură. Rețeta de prăjitură cu mere și bezea e simplă, se pregătește într-o singură tavă iar rezultatul e delicios! Convinge-te încercând rețeta video, cu lista de ingrediente la gram, calorii/porție etc.
Una dintre prăjiturile cele mai iubite în familia mea, pe care o fac destul de des, să le alin pofta permanentă de dulce, e această prăjitură cu mere și bezea. E una dintre rețetele alea foarte ușor de făcut, pentru care ai nevoie doar de-un castron și-un mixer. Prăjitura se construiește și se coace într-o singură tavă, strat după strat. Foarte comod de preparat și delicioasă de savurat, rețeta deține, după cum vezi, exact acele calități pe care sunt sigură că le iubește fiecare femeie care are mereu prea multe de făcut și-n același timp vrea să-și răsfețe și familionul. Așa ca mine, care-am reușit să strecor, între prepararea magiunului și cea a compotului de prune, prăjitura asta parfumată, ce ne-a adus bucurie tututor.
De altfel, când le fac câte-o prăjitură cu mere merg la sigur! Ai mei le adoră, și mărturisesc că îmi plac și mie, chiar prea mult. Oricât aș declara că nu mai pun gura pe desert, mi-e tare greu să rezist prăjiturilor cu mere! Una dintre preferatele familiei este și prăjitura cu mere și grilaj de foietaj, a cărei rețetă o găsești cu un click pe poza de mai jos.
La fel de mult succes am și cu rețeta de prăjitură fără coacere cu mere și brânză, pe care o găsești dacă dai click pe următoarea imagine.
Iar cea pe care am denumit-o, fără să exagerez, ”cea mai bună prăjitură cu mere”, te asigură că merită și ea tot efortul preparării! Și această rețetă o găsești cu un simplu click pe poza ce urmează.
Am publicat multe prăjituri, tarte, plăcinte sau alte feluri de deserturi cu mere.
Pe toate le găsești aici. Probabil că-ți spui, însă, că-i o introducere cam lungă și, dacă mă uit mai bine, începe să mi se pară și mie la fel. Mă-ntorc, așadar, la rețeta de prăjitură cu mere și bezea pe care ți-am propus-o.
Ingrediente prăjitură cu mere și bezea – rețetă video
blatul:
- 5 gălbenușuri
- 150 de grame de zahăr
- 200 de grame de făină
- 200 de grame de unt cu minimum 80% grăsime
- 180 ml. de lapte
- 1 praf generos de sare (vreo 4 grame)
- 5 grame (½ de plic) de praf de copt
- 1 plic de zahăr vanilat
- coaja rasă (doar partea galbenă) de la 1 lămâie cu coaja netratată
umplutura:
- 1,4 – 1,5 kg. de mere acrișoare, cu pulpa tare – e nevoie de 1 kg. de mere curățate și rase
- 100 de grame de zahăr
- 30 de grame de amidon alimentar din porumb
- 1 linguriță de pudră de scorțișoară
bezeaua:
- 5 albușuri
- 1 praf de sare
- 200 de grame de zahăr
Prăjitura cu mere și bezea – mici secrete, mari efecte
Am promis o prăjitură ușor de făcut și pe bună dreptate, chiar așa este. Totuși, pentru o reușită absolut sigură, e nevoie să ții cont de niște mici detalii, pe care le voi sublinia în cele ce urmează.
E o prăjitură care se face la mixer.
Așa că vei avea nevoie de un mixer bun. Eu am folosit mixerul de mână Heinner HM-B400, cu puterea de 400W, suficient de puternic și în același timp ușor și facil de manevrat. Mixerul este dotat cu palete pentru spume și creme dar și cu cârlige pentru frământare. De această dată, am folosit doar paletele.
Alegerea ingredientelor pentru rețeta de prăjitură cu mere și bezea
- Ouăle folosite de mine au greutatea de 55 de grame/bucată (cântărite întregi, sunt ouă de mărime medie-mare). Dacă ai ouă mai mari, poate va fi nevoie de 1 lingură de făină în plus. Dacă ai, însă, ouă cu mult mai mici (sub 50 de grame/bucată) îți recomand să folosești 6.
- Recomand folosirea untului cu minimum 80% grăsime. Dacă e mai gras (există și opțiunea de 82% în comerț) e foarte bine, însă cel de 65% nu e recomandat.
- Merele folosite de mine la prepararea rețetei de prăjitură cu mere și bezea sunt din soiul granny smith, recomandate pentru prăjituri și plăcinte. Sunt niște mere acrișoare, cu pulpa tare și mai puțin zemoase decât alte soiuri. Totuși, dacă nu ai de unde să procuri soiul de mere recomandat, poți folosi și alte soiuri, mai zemoase, cu singura diferență că va trebui să suplimentezi puțin cantitatea de amidon folosită.
- NU te lăsa tentată să pui mai mult praf de copt decât am recomandat! Un plic de praf de copt e recomandat pentru 500 de grame de făină iar rețeta cere cu mult mai puțină.
Chestii de avut în vedere
- Albușurile și gălbenușurile trebuie să fie perfect separate, fără ca vreo picătură de gălbenuș să ajungă în albuș. Dacă se va întâmpla asta, albușul nu se va mai bate. De asemenea, castronul în care se bate bezeaua trebuie să fie perfect spălat, degresat și uscat. Ținând cont de lucrurile astea și cu ajutorul mixerului Heinner HM-B400, am obținut cât ai clipi bezeaua fermă și lucioasă de care e nevoie pentru această prăjitură cu mere și bezea.
- Tava pe care am folosit-o are dimensiunile (măsurate în interior) de 32 X 22 cm. Am căptușit tava cu hârtie de copt și am lăsat marginile mai înalte, pentru că prăjitura cu mere și bezea are, totuși, trei straturi, iese destul de înaltă. În același timp, marginile răsfrânte ale hârtiei de copt mă ajută mult să scot prăjitura din tavă, la final.
- Atenție la cuptor! Temperatura recomandată pentru coacerea prăjiturii este 180°C, static, de la început și până la final. Dacă știi că se întâmplă frecvent ca prăjiturile pe care le pregătești să se ardă în partea inferioară, dublează tava în care se coace prăjitura cu mere și bezea cu tava din dotarea cuptorului.
- Lasă prăjitura să se răcorească în tavă, măcar 30 de minute. Apoi, o poți scoate pe un tocător, ajutându-te de marginile hârtiei de copt. Porționeaz-o doar după ce s-a răcit complet. Cu toate că în clipul video de mai jos mi-am tăiat o poție mare, pătrată, nu am putut s-o mănânc pe toată, așa că recomand mai degrabă să fie porționată în 24 de felii dreptunghiulare.
Pentru modul de preparare al prăjiturii, urmărește rețeta video de mai jos!
Mod de preparare – rețeta video
Sper să-ți placă rețeta la fel de mult pe cât ne place nouă, aici, acasă. Dacă o vei prepara, te aștept cu impresii, în comentarii! Pe curând!
Lasă un răspuns