
Muffins cu mere, zahar brun si scortisoara





Ieri am intrat pentru prima data pe blog dupa un weekend destul de agitat si mi-am dat seama ca este pe cale sa se petreaca un eveniment insemnat pentru scurta istorie a Cuinii Banatene: pagina de facebook a acestui blog culinar urma sa „implineasca” cat de curand 5000 de fani. Am hotarat ca acest eveniment trebuie marcat intr-un fel mai special, si pentru ca ma luase absolut pe nepregatite, mi-am zis sa pregatesc o prajitura rapida din ingredientele de pe stoc, cu atat mai mult ca asemenea situatii de „pe nepusa masa” intervin fara discutie in viata fiecaruia dintre cititorii mei. Asa s-a nascut reteta de muffins cu mere, zahar brun si scortisoara pe care v-o propun azi, multumindu-va din suflet pentru devotamentul si interesul vostru. Promit ca atunci cand numarul prietenilor blogului meu culinar va ajunge la 10000 sa nu mai fiu astfel surprinsa si sa ma pregatesc cu ditamai tortanul sau chiar un meniu intreg de sarbatoare. Deci, chiar daca nu e tort, un muffins cu mere cu/sau fara spuma de caramel e un desert sau o gustare excelenta si sunt sigura ca va folosi multora.
Timp de pregatire: 30 de minute
Timp de coacere: 30 de minute
Timp total: 1 ora
Numar portii: 16
Ingrediente Muffins cu mere, zahar brun si scortisoara
- 400 de grame de mere rase (cantarite dupa ce au fost curatate si date pe razatoare)
- 300 de grame de zahar brun
- 1 lingurita de scortisoara
- 80 de ml. de ulei (eu am folosit de nuci si a dat un gust minunat, se poate folosi de floarea soarelui sau de rpaita, dar nu de masline care are un gust prea intens si nepotrivit pt. prajituri)
- 2 oua mari
- 1 lingura de esenta de vanilie
- 150 de grame de faina alba, obisnuita
- 150 de grame de faina integrala (se pot folosi cam 275 de grame de faina alba, daca nu aveti integrala)
- 1 lingurita de praf de copt
- 3 linguri cu varf de smantana (pentru gatit)
Spuma caramel:
- 2 albusuri
- 1 praf de sare
- 1 lingura de rom
- 3 linguri de zahar
- 1 lingura de melasa
- 1 lingura de miere de albine
- 3-4 linguri de apa
Preparare:De la inceput trebuie sa va spun ca spuma caramel e absolut optionala, puteti glazura muffinsii cu o glazura de royal icing sau de ciocolata, puteti sa ii ornati cu orice crema va e pe plac (o crema de branza cred ca s-ar potrivi tare bine) sau pur si simplu sa ii pudrati cu zahar pudra.Porniti cuptorul si fixati-l la 180 de grade Celsius.Radeti merele, adaugati 3 linguri de zahar brun si scortisoara (poza 1), amestecati si lasati deoparte.Intr-un castron incapator, mixati uleiul cu restul de zahar brun pana cand se impregneaza bine (poza 2).Adaugati ouale pe rand, mixand scurt dupa fiecare; mixati inca aproximativ 1-2 minute la viteza mare.Amestecati cele doua feluri de faina (daca folositi amebele tipuri) cu praful de copt. Adaugati in castron 1/3 din faina si 1 lingura de smantana, apoi mixati la viteza mica pana se incorporeaza (poza 3).Dupa ce faina si smantana au fost incorporate in compozitie se adauga merele rase cu tot cu sucul pe care l-au lasat (poza 4). Se mixeaza la viteza mica pana cand se incorporeaza complet; aluatul trebuie sa fie ceva mai consitent decat un pandispan obisnuit (poza 5), in cazul in care considerati ca mai trebuie o lingura-doua de faina, puteti sa mai adaugati (pentru ca depinde si cat de zemoase sunt merele, cat mari ouale etc.).Se imparte aluatul in mod egal in formele de muffins in care s-au pus cosulete de hartie (la cele de silicon nu e cazul) si se da la cuptorul preincins la 180 de grade (poza 6).
Se coc 25-30 de minute, pana cand se rumenesc placut si o scobitoare infipta in aluat iese curata.
In timp ce muffinsii se racesc, se pregateste (daca se doreste) spuma caramel: se pune pe foc o oala cu apa fierbinte, deasupra careia sa se potriveasca un castron pentru bain-marie. Pana ce apa va incepe sa fiarba, in castron (nu pe foc) se bat albusurile spuma tare impreuna cu sarea si se lasa deoparte. Se pun restul ingredientelor intr-o craticioara si se fierb pana ce zaharul se dizolva complet si formeaza un sirop (poza 1). Se transfera castronul cu albusurile batute spuma deasupra vasului cu apa care fierbe si se toarna in fir subtire siropul fierbinte, mixand in permanenta (poza 2). Se mixeaza pana cand crema se infierbanta si se intareste bine, apoi se ia castronul de pe vasul cu apa clocotita si se mai mixeaza cateva minute pana ce incepe sa se raceasca (poza 3).
Spuma racorita se pune intr-un pos de ornare cu varf stelat si se spriteaza deasupra muffinsilor.Am aprins si o lumanare in cinstea prieteniei noastre! La mai mare!
Lasă un răspuns