Briose cu mure si urda
Briose, muffins, cupcakes sau cum le-o zice eu nu fac foarte des, cu exceptia acestor muffins cu ciocolata pe care le mananca fiica mea aproape fara niciun ajutor (asta in perioadele de intens efort intelectual aka sesiune). Cum ziceam, nu prea fac muffins, pentru ca sotului meu nu prea-i plac. Si asta a fost pana la aceste briose cu mure si cu urda (sau riccotta, cum se zice-n Banat la noi :P) din care a infulecat dumnealui una dupa alta trei bucati, cu gemete si oftaturi foarte elocvente.
Va sa zica, putin despre reteta de briose cu mure si urda: au un gust ca de cheesecake si o textura deosebita, sunt parfumate si foarte fragede, perfecte langa ceai sau cafea, perfecte ca si desert. Va amintiti ca v-am povestit de curand ca am facut urda (riccotta) de vaca acasa? Ei bine, aceasta reteta de muffins pufosi a venit numai bine pentru a testa calitatea riccottei mele. :) Sincer, nici eu nu credeam ca vor iesi chiar asa de bune aceste briose cu mure, dar… le-am copt acu’ 2-3 ore si s-au injumatatit deja…
Ingrediente Briose cu Mure si Urda
- 200 de grame de urda proaspata de vaca (se poate inlocui cu o branza proaspata de vaci, data prin sita ca sa aiba o textura cat mai fina)
- 150 de grame de unt
- 200 de grame de zahar + 2-3 linguri de zahar tos pentru presarat briosele
- 1 praf de sare
- 1 ou mare
- coaja de la 1 lamaie + 1 portocala
- 2 linguri de zeama de lamaie
- 1 lingura de extract de vanilie
- 240 de grame de faina
- 1/2 lingurita praf de copt
- 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
- mure congelate sau proaspete, 48-50 de bucati (cam 4-5/briosa, depinde de marimea fructelor)
materiale necesare: tava speciala pentru briose, cosulete speciale de hartie pentru copt cupcakes
Preparare Briose cu Mure si Urda
1. Se aprinde cuptorul si se seteaza la 180 de grade Celsius.
2. Untul la temperatura camerei, 1 praf de sare, coaja de citrice si zaharul se mixeaza cu mixerul intr-un castron pana se omogenizeaza (poza 1).
3. Se adauga urda (poza 2) si se mixeaza la inceput la viteaza mai mica, apoi se creste viteza pana se obtine o compozitie spumoasa.
4. Se adauga oul intreg (poza 3), apoi zeama de lamaie si extractul de vanilie. Se mixeaza la viteza mare 4-5 minute.
5. Separat, se amesteca intr-un castronel faina cu praful de copt si bicarbonatul de sodiu si se adauga peste celelalte ingrediente (poza 4).
6. Se amesteca totul cu mixerul pana ce se omogenizeaza perfect (poza 5).
7. Se aseaza in fiecare locas al tavii pentru briose cate un cosulet de hartie.
8. Cu o lingura se umplu cosuletele pana la jumatate cu aluat, care va fi destul de dens, insa asa trebuie sa fie. Deasupra se aseaza 4-5 mure de fiecare briosa si se preseaza usor.
Murele congelate sunt mai potrivite pentru ca nu vor pata aluatul foarte tare.
9. Restul de aluat se distribuie deasupra murelor, se niveleaza usor cu dosul lingurii si se presara cu zahar tos fiecare briosa.
10. Briosele astfel pregatite se coc in cuptorul preincins la 180 de grade Celsius, intr-o pozitie mediana (nici prea sus, nici prea jos) timp de 20-25 de minute, pana cand se rumenesc frumos si trec si testul scobitorii (daca se infige o scobitoare curata intr-o briosa, cand se scoate trebuie sa fie tot curata, fara urme de aluat lipit, semn ca briosa este coapta in interior).
Se scot din forma si se lasa sa se raceasca in cosuletele de hartie pe un gratar special pentru prajituri, apoi sunt numa’ bune de mancat.
Pofta buna!
Sursa retetei, pe care am modificat-o putin.
Lasă un răspuns