Cozonac cu mac rețetă simplă de cozonaci pufoși
Cozonac cu mac rețetă simplă de cozonaci pufoși, prezentată cu imagini. Rețeta de aluat de cozonac pufos, economic, care se păstrează perfect mai multe zile. Rețetă de cozonac care se rupe în fâșii. Umplutură de mac pentru cozonac, listă de ingrediente și mod de preparare.
Vă povesteam într-un alt articol publicat anul ăsta cum i-am învățat pe ai mei să iubească și ei cozonacul. Și cum, din toate felurile de cozonac, ei îl preferă pe cel cu rahat. Ei bine, astăzi vă arăt preferatul meu pentru totdeauna, un cozonac cu mac simplu, pufos, nemaipomenit de gustos. Preferința mea are o logică: pe lângă faptul că îmi place aluatul de cozonac în sine, pufos, delicat și parfumat, îmi place la nebunie gustul macului, pe care l-am mai folosit, cu nespusă bucurie, la rețeta de baigli, la cea de colac cu mac și mere sau la delicioasa rețetă de coroniță cu mac, perfectă pentru Paști.
ALTE REȚETE DE COZONACI PUFOȘI GĂSEȘTI CU UN CLICK PE ORICARE LINK DE MAI JOS
- Rețetă simplă și economică de cozonac pufos cu rahat
- Cozonac pufos cu nucă – rețetă video
- Cozonac împletit – rețetă super simplă!
- Rețeta de cozonac marmorat cu ciocolată
- Rețeta Silviei Jurcovan de cozonac cu aluat opărit
- Rețeta de cozonac îmbătat cu vinars
Nu vă mai țin mult la povești, vă mai spun doar că aluatul al cărui mod de preparare vi-l prezint în rețeta de mai jos este foarte, foarte bun! Iese un cozonac incredibil de pufos, care se rupe fâșii-fâșiuțe și se păstrează identic cu prima zi încă pentru vreo două. Mai mult de atât, nu știu, nu a rezistat niciodată la noi după a treia zi. Desigur, acest aluat îl veți putea folosi și cu alte umpluturi, nelăsându-vă impresionați cât de tare îmi place mie macul.
Ingrediente cozonac cu mac rețetă simplă de cozonaci pufoși
aluat
- 500 de grame de făină albă cu procent de proteine de 11% (cu cât mai mare, cu atât mai bine)
- 30 de grame de drojdie proaspătă sau 10 grame de drojdie uscată
- 20 de grame de zahăr
- 200 de ml. de lapte
- 25 ml. de rom
- 1 ou întreg
- 2 gălbenușuri
- 8 grame de sare
- 1 plic de zahăr vanilat
- coaja rasă de la o portocală/lămâie mare (doar partea colorată, de la suprafață)
- 130 de grame de zahăr pudră
- 100 ml. de ulei + încă ½ de linguriță pentru uns castronul și planul de lucru
umplutură și finisare
- 250 de grame de mac măcinat
- 150 ml. de lapte
- 2 albușuri
- 80 de grame de zahăr
- coaja rasă de la 1 lămâie
- 1 praf de sare
- 1 gălbenuș bătut cu 1 lingură de lapte
Mod de preparare aluat pentru cozonac pufos rețetă simplă
1. Într-un castronel, drojdia proaspătă se freacă insistent cu 20 de grame de zahăr tos. Insistăm până se lichefiază. Se diluează cu aproximativ 40-50 de ml. de lapte călduț (din cantitatea totală). Se lasă deoparte 10-15 minute, până se formează bășici suprafață. Dacă folosiți drojdie uscată, se omogenizează cu zahărul și se adăugă cei 40-50 ml. de lapte câte puțin. Se lasă să se activeze, la fel cu cea proaspătă.
2. Oul se bate cu furculița cu cele 2 gălbenușuri, romul, sarea și zahărul vanilat, până se omogenizează. Se adaugă restul de lapte călduț. Într-un castron mare se pune toată făina. Se face loc la mijloc și se adaugă compoziția de ouă și lapte, apoi drojdia activată și coaja de portocală sau lămâie. Mai comod este să se lucreze cu mixerul sau mașina de pâine, caz în care se adaugă ingredientele în acestea (pentru mașina de pâine, mai întâi lichidele și apoi solidele).
3. Se frământă energic aluatul până când este omogen. Eu am frământat cam 5 minute cu mixerul. În această fază, aluatul este destul de vârtos. Acum se adaugă pe rând zahărul pudră, lingură cu lingură, frământând bine după fiecare nouă șarjă adăugată.
4. După ce tot zahărul pudră a ajuns în aluat, acesta va deveni mult mai suplu, nu atât de vârtos. Zahărul pudră se dizolvă ușor și sporește volumul lichidelor în compoziție. Nu e același lucru dacă zahărul este pus la început sau la final. Am încercat rețeta în ambele moduri și rezultatul e diferit. De fapt, zahărul este o substanță care împiedică dezvoltarea glutenului, de aceea aluatul va avea o structură mai bună dacă îl adăugăm la final.
5. După zahăr, se adaugă uleiul, puțin câte puțin, frământând continuu. După ce tot uleiul a fost absorbit, aluatul va fi mult mai suplu. Continuăm să frământăm până când, prinzând cu degetele o porțiune de aluat, acesta se întinde, formând o peliculă fină, semitransparentă, care probează că avem un aluat bine frământat. În același timp, această peliculă ne garantează un cozonac cu o structură excelentă.
Dospire aluat de cozonac pentru cozonac cu mac rețetă simplă de cozonaci pufoși
6. Se unge un castron încăpător cu 2-3 picături de ulei. Aluatul se modelează în formă de bilă și se așează în castron. Se înfoliază/se acoperă cu un șervet dublu, ușor umed și se lasă să crească, la temperatura bucătăriei. După 1:30 ore, aluatul meu și-a dublat volumul, ceea ce înseamnă că putem trece la modelarea cozonacilor.
Umplutura de mac pentru cozonac
Cât timp aluatul dospește, avem tot timpul să ne ocupăm de umplutură. În primul rând, specific încă o dată, așa cum am făcut-o și în lista ingredientelor, că macul e obligatoriu să fie măcinat. Macul nemăcinat NU se folosește niciodată în umpluturi, doar se pot presăra anumite produse de patiserie cu boabe de mac întregi. Nemăcinat, într-o cantitate atât de mare cât e nevoie pentru o umplutură, macul este și fără gust, și indigest. Măcinați, așadar, macul, se găsesc mașini de măcinat mac la magazinele de menaj cu vreo 20-30 de lei. Dacă nu doriți să investiți în așa ceva, puteți măcina mac cu o râșniță de cafea, doar să adăugați și 1-2 linguri de zahăr în mac, prevenind astfel să se transforme în pastă.
7. Se pune pe foc, într-o crăticioară, laptele și zahărul. Când dă în fiert, se adaugă tot macul măcinat și se amestecă în continuu până când compoziția se îngroașă bine. Se oprește focul și se lasă să se răcorească.
8. Se bat cele două albușuri crude cu sarea până când se spumează. Se adaugă în compoziția de mac răcorită și se amestecă energic. Eu nu pun niciodată bezea în umplutura de mac pentru cozonac, pentru că bezeaua crește mult în volum în timpul coacerii, fiind unul dintre motivele pentru care cozonacii crapă în cuptor. Adaug ori albușurile bătute ușor, cu sarea, ori le incorporez chiar nebătute în macul opărit. Se adaugă și coaja rasă de lămâie și se omogenizează bine.
Cozonac cu mac rețetă simplă de cozonaci pufoși – asamblare
9. După ce am terminat cu umplutura, am căptușit cu hârtie de copt două forme de cozonac cu dimensiunile: L=24 cm, l=11 cm și h=7 cm. Dacă preferați, formele se pot unge bine cu unt, apoi se pot tapeta cu făină.
10. Întorcându-ne la aluatul nostru, din cantitățile de ingrediente consemnate pe lista de mai sus, am obținut 1090 de grame (1 kilogram și 90 de grame) de aluat. Pe planul de lucru cu puțin ulei, nu mult, doar câteva picături, cât să nu se lipească aluatul, am răsturnat tot aluatul bine crescut din castron și l-am porționat în două, pentru doi cozonaci. Pentru a avea singuranța că vom obține cozonaci perfect egali, aluatul se poate cântări.
11. Fiecare bucată de aluat, pe rând, va fi modelată într-un dreptunghi cu grosimea de aproximativ 1 cm și dimensiunile aproximativ 30×40 cm.
12. Am pus jumătate din umplutura de mac pe bucata de aluat întinsă pe planul de lucru și am repartizat-o cu lingura uniform. Am lăsat marginile libere cam de 5 cm. de jur împrejur.
13. Marginile laterale ale aluatului se aduc către interior, apoi se rulează aluatul cu umplutura înăuntru, obținându-se un cilindru.
14. După modelarea primului cozonac, se repetă și cu aluatul rămas. Vom obține doi cozonaci frumușei pe care îi punem în formele pregătite dinainte, cu sigiliul în jos.
Cozonac cu mac rețetă simplă de cozonaci pufoși – dospirea a doua (în formă)
15. Se acoperă cozonacii modelați și așezați în forme cu șervete de bucătărie, în strat dublu. Se lasă cozonacii să crească în forme, până ce ajung aproape de partea superioară a acestora. Asta va mai dura cam 1 oră – 1:30 ore. Timpul de dospire poate fluctua ușor, în funcție de temperatura mediului ambiant.
16. Cozonacii bine crescuți se ung cu o pensulă moale de patiserie – eu folosesc una de silicon – cu amestecul de gălbenuș cu lapte.
Cozonac pufos cu rahat rețetă simplă și economică – coacere
17. Se pornește cuptorul și se fixează la 170°C, static, căldură de sus și de jos. În primele 15 minute de coacere, vă recomand să așezați pe fundul cuptorului o tăviță cu apă clocotită, ca să formeze aburi. Dacă aveți un cuptor cu funcție de coacere cu aburi, o puteți folosi pe aceasta.
18. Se dau imediat cozonacii la cuptor, la o înălțime medie. După primele 15 minute de coacere, tăvița cu apă se scoate din cuptor. Atenție, atât tava cât și apa sunt foarte fierbinți și se pot produce accidente! Se continuă coacerea încă 45 de minute la aceeași temperatură – 170°C. La jumătatea perioadei de coacere, eu acopăr cozonacii, lejer, cu o coală de hârtie de copt, umezită și bine stoarsă, ca să nu se ardă pe suprafață. După 1 oră din momentul în care i-am dat la copt, îi putem scoate din cuptor. După cum se vede în imaginea de mai jos, au crescut frumos, depășind cu mult marginea formei, mă aștept la niște cozonaci pufoși de tot!
19. Imediat, se lasă cozonacii să alunece din formă pe un grătar special pentru răcirea prăjiturilor, sprijiniți pe o parte. Cam la 10 minute, se întorc cozonacii de pe o parte pe cealaltă, până se răcesc complet.
Servire cozonac cu mac rețetă simplă de cozonaci pufoși
Cozonacii nu se taie înainte de a fi complet reci! Am văzut că mai nou se obișnuiește să se sfâșie efectiv cozonacii fierbinți, afirmându-se că ar fi tare pufoși. Orice aluat fierbinte, plin de aburi, e pufos, ideea e să rămână pufos și mai târziu, după ce s-a răcit! Al meu cozonac cu mac, tăiat complet rece, arată așa ca în imaginea de mai jos. Este moale, pufos și se desface în fâșii lungi și apetisante chiar și a doua zi.
Serviți acest cozonac cu mac la cafea, la ceai sau lângă o cană de lapte sau oricând vă este poftă de el. Eu păstrez cozonacii, bine răciți, înveliți în folie de aluminiu, în cămară. Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns