Placinta cu branza si spanac
Reteta de placinta cu spanac pe care v-o propun azi este cum nu se poate mai nimerita pentru acest sezon. Pardon, placinta cu branza si spanac, cat pe ce sa uit sa mentionez branza consistenta si gustoasa care e la baza umpluturii. Poate ca reteta acestei placinte li se va parea unora mai migaloasa, credeti-ma, insa, aluatul e foarte usor de lucrat si nu veti intampina probleme, in plus, frunzele fragede de spanac sunt inca una din binecuvantarile primaverii, asa ca e bine sa le consumam acum, cat sunt proaspete si pline de tot ce-i mai bun pentru sanatatea noastra.
Ingrediente Placinta Cu Branza Si Spanac
- 450 de grame de faina
- 3 ou
- 150 de ml. de iaurt, batut cu furculita cat sa devina fluid
- 150 de ml. de apa minerala
- 10 grame de drojdie
- 1 lingurita de zahar
- 80 de ml. + 1 lingura de ulei de masline
- 2 legaturi de ceapa verde
- 1/2 de legatura de marar
- 1 catel de usturoi
- 500 de grame de spanac
- 500 de grame de branza de vaci proaspata, bine scursa de zer sau un amestec de branza de vaci cu telemea
- seminte la alegere pentru presarat pe deasupra (eu am folosit negrilica, se pot folosi seminte de mac, chimen, susan etc.)
- sare, piper
- ulei vegetal (de floarea soarelui) pentru stropit aluatul si uns planul de lucru
Preparare Placinta Cu Branza Si Spanac
Aluatul
1. Intr-un castronel sau o ceasca, drojdia de freaca cu zaharul pana se lichefiaza.
2. 1 ou se separa, galbenusul pastrandu-se deoparte, iar albusul se bate cu o furculita cu iaurtul, apa minerala si 80 de ml. de ulei de masline. Se adauga drojdia activata si se omogenizeaza.
3. Faina se amesteca cu 1 lingurita de sare apoi se adauga amestecul de lichide treptat si se framanta pana la obtinerea unui aluat omogen si neted, deloc lipicios. In functie de calitatea fainii, ar putea fi nevoie de 1-2 linguri de apa minerala in plus (daca aluatul e prea tare) sau, dimpotriva, de 1-2 linguri de faina in plus (daca aluatul e prea vartos).
4. Aluatul bine framantat se imparte in 4 bucati egale, carora li se da da o forma rotunda, se ung cu ulei, se infoliaza cu folie alimentara si se se lasa in repaus la temperatura bucatariei aproximativ 30 de minute.
Pregătirea spanacului
5. Spanacul care se foloseste pentru umplutura pentru placinta se spala cu grija in multa apa, asa incat nisipul de pe frunze sa cada la fund. Se pregateste un castron cu apa foarte rece, eventual cu adaos de cuburi de gheata.
6. O oala incapatoare (de 5-6 litri) se umple cu apa pe jumatate, se adauga sare si se da in clocot. Se adauga frunzele de spanac curate si se apasa cu spumiera in apa clocotita (daca volumul e prea mare de la inceput, se adauga spanacul in doua sau trei sarje).
7. Imediat ce spanacul se inmoaie (in 1-2 minute) se scoate cu o spumiera mare din apa clocotita si se trece in castronul cu apa rece ca gheata, pentru a opri gatirea spanacului si pentru a pastra un verde frumos al frunzelor. Spanacul racit se curge intr-o strecuratoare, presandu-l foarte bine.
Error 403: The request cannot be completed because you have exceeded your quota..
Domain code: youtube.quota
Reason code: quotaExceeded
Error: No videos found.
Make sure this is a valid channel ID and that the channel has videos available on youtube.com.
8. Se taie ceapa verde in rondele cam de 1 cm., se zdrobeste usturoiul si se calesc in 1 lingura de ulei de masline, intr-o tigaie incapatoare, pana se inmoaie. Dupa ce ceapa s-a inmuiat, se adauga spanacul bine scurs de apa si tocat mare cu cutitul si se mai calesc impreuna 1-2 minute.
Umplutura
9. Dupa ce compozitia cu spanac se raceste, se amesteca intr-un castron cu branza, mararul tocat, 2 oua intregi, sare si piper dupa gust (atentie, daca veti folosi telemea nu va fi nevoie de sare in umplutura pentru placinta).
10.Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 190 de grade Celsius.
Intinderea aluatului si modelarea placintei
11. Rand pe rand, se ia cate o bucata de aluat si se intinde pe planul de lucru bine uns cu ulei intr-o foaie cat mai subtire, cu palma sau cu sucitorul (poza 1 din montaj). Se stropeste bine cu ulei si se ruleaza larg pe lungime (se impacheteaza pe lungime in 4 – poza 3). Cele 4 „pachete” obtinute se aseaza intr-o tava unsa cu ulei si se acopera cu folie alimentara (poza 4). Se lasa sa se odihneasca timp de 15 minute. Dupa trecerea acestui timp, se desfac pe rand „pachetele”. Se mai intinde foaia de aluat pana devine aproape transparenta (poza 5 din montaj). Se stropeste cu ulei foaia de aluat si se presara pe deasupra 1/4 din umplutura de branza si spanac.
12. Se ruleaza foaia de aluat cu umplutura inauntru si se rasuceste in forma de melc. Melcul format se aseaza in mijlocul unei tavi acoperite cu hartie de copt. Rand pe rand, se repeta operatia de intindere, stropire cu ulei si presarare cu umplutura cu fiecare dintre cele 3 foi ramase. Aceste 3 foi, fiecare umpluta, se vor rula in continuarea „melcului” din tava, obtinand o placinta ca o spirala mare.
13. Placinta se unge pe deasupra cu galbenusul pastrat, batut cu furculita cu 1 lingura de apa rece, apoi se presara (sau nu) cu seminte.
Coacerea
14. Placinta cu branza si spanac se coace in cuptorul preincalzit la 190 de grade, timp de aproximativ 1/2 de ora. Daca placinta da semne ca s-ar rumeni prea tare pe suprafata inaintea timpului de coacere, se acopera cu o coala de hartie de copt umezita, se reduce focul la 180 de grade si se continua coacerea.
15. Placinta cu branza si spanac coapta sa se racoreasca macar 30 de minute inainte de a o taia. Se consuma calduta sau complet rece.
Cu un pahar de ayran sau pur si simplu cu lapte batut, aceasta placinta cu branza si spanac e o adevarata incantare. Pofta buna!
Lasă un răspuns