
Placinta – ștrudel – cu dovleac





Ingrediente Placinta Cu Dovleac:
- 450 de grame de faina alba de grau
- 1 ou
- 1 lingurita de otet
- 1 lingurita de sare
- 150 de grame de unt
- 60 de ml. de ulei de floarea soarelui
- 1 dovleac placintar de 1,2 – 1,5 kg.
- 120 de grame de zahar (umplutura se indulceste dupa gust, eu am folosit zahar brun, se poate pune la fel de bine zahar alb)
- 2 lingurite de scortisoara pudra
- 1/4 lingurita nucsoara (optional)
- zeama de la 1/2 de lamaie
- 1/4 de lingurita de curcuma (optional)
- 1 lingura de extract de vanilie
- 1 lingura de pesmet
- zahar pudra pentru presarat la final
Preparare Placinta Cu Dovleac:
O prezentare sumara a ingredientelor (foarte simple, de altfel) si putem sa ne apucam de treaba. Am tinut sa va arat dovleacul, nu a fost mare (mi-au rezultat 870 de grame de pulpa de dovleac razuita) dar cand l-am taiat am avut o placuta surpriza, era nemaipomenit de aromat.
2. Se taie dovleacul in doua si se scobeste de seminte, apoi se decojeste, se taie in bucati potrivite si se razuieste prin razatoarea cu gauri mari.
3. Intr-o cratita incapatoare se topesc 60 de grame de unt, se adauga dovleacul razuit, zaharul, mirodeniile, 1/2 de lingurita de sare, extractul de vanilie si zeama de lamaie. Se caleste dovleacul amestecand din cand in cand pana cand se inmoaie (cam 10 minute). Se lasa sa se raceasca complet.
Dupa ce mijlocul s-a subtiat bine, se trage de marginile mai groase ale aluatului, de jur imprejurul mesei, pana cand se aluatul subtiaza si ajunge sa depaseasca dimensiunile blatului mesei. Nu veti reusi sa intindeti aluatul dintr-o singura intindere, va fi nevoie sa va plimbati de cateva ori in jurul mesei. Ideal este sa nu se rupa deloc, dar niste mici perforatii sunt admise.
In final, aluatul trebuie sa fie foarte subtire, asa incat modelul fetei de masa sa fie evident (imaginea din dreapta). Marginile groase ale aluatului se decupeaza de jur imprejur (cu o foarfeca sau chiar cu mana).
5. Se porneste cuptorul si se fixeaza la 190 de grade Celsius. Aluatul se stropeste cu generozitate pe toata suprafata cu untul ramas, topit, dar nu fierbinte, amestecat cu uleiul ramas. Se pastreaza cam 2-3 linguri din amestecul de unt si ulei pentru uns placinta pe suprafata, inainte de a se da la cuptor. Se presara pesmetul pe toata suprafata iar la una dintre laturile lungi ale mesei se aseaza toata umplutura de dovleac. (Daca nu aveti unt in casa, se poate folosi doar ulei pentru stropitul foilor).
7. Dupa preferinta, placinta se poate rasuci in forma de spirala sau nu. Se poate aseza in tava sub forma unui U mare, de exemplu, dar eu am preferat sa o rasucesc si am asezat-o cu grija in tava acoperita cu hartie de copt. Pe deasupra se stropeste cu amestecul de unt topit si ulei pastrat. Se coace in cuptorul preincins la 190 de grade Celsius timp de 10 minute, apoi focul se reduce la 180 de grade si se continua coacerea inca 35 de minute. In final, placinta trebuie sa fie rumena si apetisanta.
Imediat dupa coacere, foitele de aluat vor fi crocante, daca le doriti mai moi, puteti acoperi placinta cu un prosop curat de bucatarie. La mine, nici vorba de asa ceva, nici nu am scos-o bine din cuptor si toti cei ai casei au aparut deindata, parca plutind pe norisori de parfum.
Se presara cu zahar pudra vanilat si se degusta cu mare placere. Cam prea mare, ca parca ar mai merge o portie :P.
Lasă un răspuns