Placinta – ștrudel – cu dovleac
Toamna se numara si dovlecii, nu? Ei bine, eu nu i-am numarat si nici nu as avea cum sa o fac, pietele sunt pline de dovleci, dar am profitat de oferta foarte avantajoasa si am facut o placinta cu dovleac. Cum s-o laud, ca sa va conving cat a fost de buna? Sa va zic de miezul parfumat, sau de aluatul intins in foita fina ca hartia de tigara sau de amandoua? Ca pentru mine nu exista placinta cu dovleac fara de foile fine si subtiri, ca de strudel. La fel cum nu exista nici umplutura de dovleac pentru placinta fara scortisoara si nici deserturi fara macar un strop de vanilie… dar asta e deja alta poveste, sa trecem la treaba.
Ingrediente Placinta Cu Dovleac:
- 450 de grame de faina alba de grau
- 1 ou
- 1 lingurita de otet
- 1 lingurita de sare
- 150 de grame de unt
- 60 de ml. de ulei de floarea soarelui
- 1 dovleac placintar de 1,2 – 1,5 kg.
- 120 de grame de zahar (umplutura se indulceste dupa gust, eu am folosit zahar brun, se poate pune la fel de bine zahar alb)
- 2 lingurite de scortisoara pudra
- 1/4 lingurita nucsoara (optional)
- zeama de la 1/2 de lamaie
- 1/4 de lingurita de curcuma (optional)
- 1 lingura de extract de vanilie
- 1 lingura de pesmet
- zahar pudra pentru presarat la final
Preparare Placinta Cu Dovleac:
O prezentare sumara a ingredientelor (foarte simple, de altfel) si putem sa ne apucam de treaba. Am tinut sa va arat dovleacul, nu a fost mare (mi-au rezultat 870 de grame de pulpa de dovleac razuita) dar cand l-am taiat am avut o placuta surpriza, era nemaipomenit de aromat.
1. Faina se cerne intr-un castron si se face o adancitura la mijloc. Oul intreg se bate cu 1/2 de lingurita de sare, se adauga otetul, 2 linguri de ulei si 200 de ml. de apa rece. Se toarna ingredientele lichide in adancitura formata in faina si se incorporeaza cu o lingura, apoi se ia la framantat. In functie de calitatea fainii, ar putea fi nevoie de inca putina apa sau, dimpotriva, de 1-2 linguri de faina in plus. Se framanta aluatul pana cand devine foarte neted, nelipicios, cu o consistenta ceva mai ferma decat a unui aluat de paine (framantarea trebuie sa dureze cel putin 15 minute). Aluatul se aduna intr-o bila, se acopera cu un bol sau se infoliaza cu folie alimentara si se lasa sa se odihneasca cel putin 30 de minute.
2. Se taie dovleacul in doua si se scobeste de seminte, apoi se decojeste, se taie in bucati potrivite si se razuieste prin razatoarea cu gauri mari.
3. Intr-o cratita incapatoare se topesc 60 de grame de unt, se adauga dovleacul razuit, zaharul, mirodeniile, 1/2 de lingurita de sare, extractul de vanilie si zeama de lamaie. Se caleste dovleacul amestecand din cand in cand pana cand se inmoaie (cam 10 minute). Se lasa sa se raceasca complet.
4. Dupa trecerea perioadei de asteptare, e timpul sa transformam bila greoaie de aluat in foi de placinta subtiri si transparente. Pentru asta, e nevoie de o masa in jurul careia sa va puteti misca si de o fata de masa curata, din panza groasa. Se asterne fata de masa si se presara cu putina faina (1/2 de lingura), care se intinde cu palma pe toata suprafata blatului mesei. Aluatul se plaseaza la mijloc si, pentru inceput, se intinde cu sucitorul intr-o forma dreptunghiulara, cat de subtire e posibil (imaginea din stanga). Se baga mainile sub aluat si se intinde mai intai mijlocul, ajutandu-ne de dosul pumnilor inchisi.
Dupa ce mijlocul s-a subtiat bine, se trage de marginile mai groase ale aluatului, de jur imprejurul mesei, pana cand se aluatul subtiaza si ajunge sa depaseasca dimensiunile blatului mesei. Nu veti reusi sa intindeti aluatul dintr-o singura intindere, va fi nevoie sa va plimbati de cateva ori in jurul mesei. Ideal este sa nu se rupa deloc, dar niste mici perforatii sunt admise.
In final, aluatul trebuie sa fie foarte subtire, asa incat modelul fetei de masa sa fie evident (imaginea din dreapta). Marginile groase ale aluatului se decupeaza de jur imprejur (cu o foarfeca sau chiar cu mana).
5. Se porneste cuptorul si se fixeaza la 190 de grade Celsius. Aluatul se stropeste cu generozitate pe toata suprafata cu untul ramas, topit, dar nu fierbinte, amestecat cu uleiul ramas. Se pastreaza cam 2-3 linguri din amestecul de unt si ulei pentru uns placinta pe suprafata, inainte de a se da la cuptor. Se presara pesmetul pe toata suprafata iar la una dintre laturile lungi ale mesei se aseaza toata umplutura de dovleac. (Daca nu aveti unt in casa, se poate folosi doar ulei pentru stropitul foilor).
6. Incepand de la latura la care s-a asezat umplutura, se prinde fata de masa de margine si se ridica, facand placinta sa se ruleze cu umplutura inauntru. Marginile se pliaza catre interior. Se obtine un cilindru lung.
7. Dupa preferinta, placinta se poate rasuci in forma de spirala sau nu. Se poate aseza in tava sub forma unui U mare, de exemplu, dar eu am preferat sa o rasucesc si am asezat-o cu grija in tava acoperita cu hartie de copt. Pe deasupra se stropeste cu amestecul de unt topit si ulei pastrat. Se coace in cuptorul preincins la 190 de grade Celsius timp de 10 minute, apoi focul se reduce la 180 de grade si se continua coacerea inca 35 de minute. In final, placinta trebuie sa fie rumena si apetisanta.
Imediat dupa coacere, foitele de aluat vor fi crocante, daca le doriti mai moi, puteti acoperi placinta cu un prosop curat de bucatarie. La mine, nici vorba de asa ceva, nici nu am scos-o bine din cuptor si toti cei ai casei au aparut deindata, parca plutind pe norisori de parfum.
Se presara cu zahar pudra vanilat si se degusta cu mare placere. Cam prea mare, ca parca ar mai merge o portie :P.
Lasă un răspuns