Pogacele cu jumari
Pogacele cu jumari, reteta traditionala. Pogacele cu jumari, cum se fac? Pateuri din aluat fraged, foietat, cu jumari. Pogace, pogaci cu jumari.
Pe langa alte retete de preparate din carne de porc, la noi in Banat si in toata Transilvania, traditia impune ca la scurta vreme dupa tăierea porcului, găzdărița să facă pogăcele cu jumări din jumările proaspete . Ei, și parcă v-am spus deja ca am taiat porcu’, nu? Ei da, v-am spus, cand i-am transformat cotletu’ in friptura!
Doar n-o sa ma abat tocmai eu de la traditii, nu? Anul asta, de topitul jumarilor s-a ocupat văru’ Miodrag si le-a facut minunate. Bine scurse de grasime, rumenite atat cat trebuie, crocante fara a fi tari, ce mai, perfecte! Am profitat de aceasta splendida prestatie pentru a preparara, deci, reteta mea de pogăcele cu jumari pe care v-o dezvălui în cele ce urmează. Desigur, jumările le puteți pregăti și voi înșivă, acasă, urmând rețeta simplă de aici.
Ingrediente Pogacele Cu Jumari:
- 550 de grame de faina
- 25 de grame de drojdie proaspata
- 1 ou
- 2 linguri de untura de porc (rece, nu topita)
- 200 ml. de lapte caldut (+/-)
- 1 lingurita de zahar
- 1 lingurita de sare
- 200 de grame de jumari (merg si 250 de grame, dar pe restul le-am mancat, ca tare bune erau :P)
- sare si piper dupa gust
- 1 ou batut
- putin chimen
Preparare aluat pentru pogacele cu jumari
1. Intr-o cana, drojdia se freaca cu o lingurita de zahar. Se adauga 2 linguri de faina si putin lapte caldut si se asteapta sa faca basici (se pune intr-un loc caldut).
2. Intr-un castron, faina se freaca cu untura si sarea pana capata un aspect nisipos. Se face un loc la mijloc in care se toarna drojdia dospita. Se adauga putin cate putin laptele caldut in care s-a batut oul intreg. Se framanta pana la obtinerea unui aluat neted, ceva mai consistent decat aluatul de cozonac.
3. Se acopera aluatul si se lasa sa dospeasca la temperatura bucatariei pana cand isi dubleaza volumul. Se rastoarna apoi aluatul pe planul de lucru uns cu o pelicula fina de ulei.
Impaturirea aluatului cu jumarile si modelare pogacele cu jumari
Intai de toate, sa ma laud cu frumuseţe de jumări de porc:
5. Aluatul se intinde, cu ajutorul sucitorului, intr-o foaie dreptunghiulara cu grosimea de aproximativ 1 cm.
6. Se unge aluatul cu pasta de jumari.
Aveti la dispozitie doua alternative de lucru: fie impartiti pasta de jumari in 3, ungand aluatul cu cate o treime la fiecare impachetare, ori faceti ca mine si puneti de la inceput toata pasta de jumari pe aluat. Rezultatul va fi acelasi, oricare cale alegeti sa o urmati.
7. Pornind din cele doua laturi mai scurte ale dreptunghiului, se aduc marginile aluatului catre mijloc pana se intalnesc, apoi se pliaza in doua, pe linia de imbinare.
9. Dupa 20-30 de minute, aluatul se intinde din nou. Se pliaza pe latura cea mai lunga, de data aceasta doar in trei.
Finisarea si coacerea
11. Asezam ale noastre pogacele cu jumari intr-o tava acoperita cu hartie de copt (de fapt, mi-au rezultat doua tavi). Le lasam la temperatura bucatariei pana cresc frumusel. Timpul de crestere depinde atat de temperatura din bucatarie cat si de calitatea drojdiei si fainii folosite, asa ca e greu de estimat. Cam 30 de minute a durat la mine.
12. Se coc in cuptorul preincins la 190°C, la o inaltime medie, pana se rumenesc frumos (vreo 15-20 de minute).
Pofta mare!
Lasă un răspuns