Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Pogacele cu jumari

Pogacele cu jumari

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

pogacele cu jumari

Pogacele cu jumari, reteta traditionala. Pogacele cu jumari, cum se fac? Pateuri din aluat fraged, foietat, cu jumari. Pogace, pogaci cu jumari.

Pe langa alte retete de preparate din carne de porc, la noi in Banat si in toata Transilvania, traditia impune ca la scurta vreme dupa tăierea porcului, găzdărița să facă pogăcele cu jumări din jumările proaspete . Ei, și parcă v-am spus deja ca am taiat porcu’, nu? Ei da, v-am spus, cand i-am transformat cotletu’ in friptura!

Doar n-o sa ma abat tocmai eu de la traditii, nu? Anul asta, de topitul jumarilor s-a ocupat varu’ Miodrag si le-a facut minunate, bine scurse de grasime, rumenite atat cat trebuie, crocante fara a fi tari, ce mai, perfecte! Am profitat de aceasta splendida prestatie pentru a preparara, deci, reteta mea de pogacele cu jumari pe care v-o dezvălui în cele ce urmează.

Ingrediente Pogacele Cu Jumari:

  • 550 de grame de faina 000
  • 25 de grame de drojdie proaspata
  • 1 ou
  • 2 linguri de untura de porc (rece, nu topita)
  • 200 ml. de lapte caldut (+/-)
  • 1 lingurita de zahar
  • 1 lingurita de sare
  • 200 de grame de jumari (merg si 250 de grame, dar pe restul le-am mancat, ca tare bune erau :P)
  • sare si piper dupa gust
  • 1 ou batut
  • putin chimen

Preparare Pogacele Cu Jumari:

Intai de toate, sa ma laud cu frumuseţe de jumări:

pogacele cu jumari 1
Jumarile se macina iar pasta obtinuta se amesteca cu sare si piper dupa gust.
Intr-o cana, drojdia se freaca cu o lingurita de zahar, se adauga 2 linguri de faina si putin lapte caldut si se asteapta sa faca basici (se pune intr-un loc caldut).
Intr-un castron, faina se freaca cu untura si sarea pana capata un aspect nisipos. Se face un loc la mijloc in care se toarna drojdia dospita si se adauga putin cate putin laptele caldut in care s-a batut oul intreg, framantand pana la obtinerea unui aluat neted, ceva mai consistent decat aluatul de cozonac.
pogacele cu jumari 2

Se acopera aluatul si se lasa sa dospeasca la temperatura bucatariei pana cand isi dubleaza volumul, apoi se rastoarna pe planul de lucru un cu o pelicula fina de ulei.

pogacele cu jumari 3
Aluatul se intinde, cu ajutorul sucitorului, intr-o foaie dreptunghiulara cu grosimea de aproximativ 8 mm.
Aveti la dispozitie doua alternative de lucru: fie impartiti pasta de jumari in 3, ungand aluatul cu cate o treime la fiecare impachetare, ori faceti ca mine si puneti de la inceput toata pasta de jumari pe aluat. Rezultatul va fi acelasi, oricare cale alegeti sa o urmati.
Ultima rețetă publicată

Se unge aluatul cu pasta de jumari:

Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!
pogacele cu jumari 4
Pornind din cele doua laturi mai scurte ale dreptunghiului, se aduc marginile aluatului catre mijloc pana se intalnesc, apoi se pliaza in doua, pe linia de imbinare:
pogacele cu jumari 5
Dreptunghiul lung si ingust obtinut se indoaie in doua de la jumatate (pe latura lunga) dupa cum am descris si la procedeul de impachetare de la Haios, apoi se infoliaza si se da la frigider.
Dupa 20-30 de minute, aluatul se intinde din nou, si se pliaza pe latura cea mai lunga, de data aceasta doar in 3:
pogacele cu jumari 6
Se da din nou la frigider si dupa acest  timp de asteptare se mai impacheteaza o data, identic, in 3. Se lasa la frigider inca 30 de minute, apoi se presara planul de lucru cu putina faina, se intinde aluatul intr-o foaie de 5-7 mm si se decupeaza cu un pahar (sau ce forma se doreste) pogacelele:
pogacele cu jumari 7
Eu am adunat resturile de aluat rezultate de la decupare intr-o gramajoara, le-am intins din nou cu sucitorul si am decupat niste saleuri delicioase, chiar daca nu la fel de aspectuoase ca si pogacelele.
Pogacelele se aseaza intr-o tava acoperita cu hartie de copt (de fapt, mi-au rezultat doua tavi) si se lasa la temperatura bucatariei pana cresc frumusel:
pogacele cu jumari 8
Se unge pe deasupra cu ou batut – atentie, sa nu ungeti si marginile ca vor creste mai putin sau asimetric la cuptor – si se presara cu chimen.
pogacele cu jumari 9
Se coc in cuptorul preincins la 190 de grade pana se rumenesc frumos (vreo 15-20 de  minute).
pogacele cu jumari 10
Sunt fragede de se topesc in gura, foietate, aromate si picante. Merg de minune la un pahar de vin rosu, dar si fara el:
pogacele cu jumari 11

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

32 comentarii la Pogacele cu jumari

  1. Carmen spune:

    Delicioase, nici nu-mi vine sa cred ca sunt facute de mine! Multumiri!

  2. Maria spune:

    Super bune, am facut de mai multe ori si mi-a iesit super!!!

  3. imbrescu diana spune:

    Superbe, absolut superbe mi-au iesit! Nici nu imi vine sa cred ca sunt facute de mine :))). Multumesc mult

  4. […] dar nu e ceea ce cautam, desi sunt foarte bune si cu siguranta o sa le mai fac. Am luat reteta de aici, doar ca am inlocuit jumarile cu unt si […]

  5. Ana spune:

    Azi am asteptat minute bune pe langa cuptorul unei brutarii unguresti sa iasa asa numitele „pogy”, in varianta cu branza. Gustoase, dar nici pe departe asa frumoase ca ale tale, Laura! Am venit acasa pornita sa gasesc reteta originala si sa nu mai stau la mana lor, asa ca prima oprire a fost pe site-ul tau. Am gatit cu succes multe din retetele tale, am sa o incerc si pe asta, dar as vrea sa inlocuiesc pasta de jumari cu pasta de branza. Ma gandesc la un amestec de unt, cascaval si branza sarata, care crezi ca sunt proportiile ideale, sa iasa la fel de fragede ca ale tale? Iti multumesc si te felicit pentru tot ce faci!

  6. Radu spune:

    Am facut reteta, au iesit bune, iar ca aspect sunt exact ca acelea din poza, multumim frumos. Nu stiu, poate ma inseala memoria, am mancat mai demult, in urma cu vreo 15 ani, facute de un domn (ungur din Ardeal) si mi s-a parut ca seamana mai degraba cu un foietaj, in timp ce la acestea coca seamana mai mult cu cea de paine. oricum, mi-au placut mult!

  7. Zorina spune:

    eu in loc de untura pun ulei, 50 ml. sunt delicioase

  8. iulian spune:

    aluatul cade de regula cand ai adaugat prea multa drojdie,

  9. Benyo_ramona spune:

    ffff gustoase…tinand cont ca am facut pt prima oara dupa reteta ta….au f extraordinare  super perfecta reteta! bravoooo!

    • lauralaurentiu spune:

      Ma bucur mult, Ramona, sa-ti fie de bine :). Sigur ca reteta e perfecta, dar numai pentru cineva care ii acorda atentie cuvenita si e si indemanatic. :)

  10. Maria spune:

    Laura draga foarte faine pogacile astea, mi-ar fi placut daca ai fi trecut timpul necesar ( nu le-as fi facut asa tarziu). Eu le-am taiat patrate ca sa nu mai am probleme cu resturile si pentru ca mi-a ramas ou batut  ( de la uns) data viitoare o sa pun de la inceput inca  jumatate de ou  in compozitie ( oricum am pus mai mult de 200 ml de lapte). Multi pupici! 

  11. Lydiavl_89 spune:

    vreaaaau!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! dar mi’e imposibil sa le fac.. :(( …adica nam jumere,si nici de unde le procura :( ..si ce pofta mi sa facut!!! oricum arata ff bine ;)

    • anonim spune:

       lol jumarile se pot face acasa. mergi la macelarie si cumperi slanina si o tai cuburi si o topesti acasa. si ai si jumari si untura. ..
      da vezi nu slanina aia afumata ..slanina de lucru .

  12. Cera Vladulescu 99 spune:

    sunt delicioase si arata bine ca aspect,am sa le fac si eu

  13. Petricicaalexia spune:

    miam miam a fost foarte bune

  14. Iulia (Mangalia) spune:

    Azi am sa fac si eu…de fapt cam in jumatate de ora..o sa fie o surpriza pt iubitul meu care este ardelean si de la care am auzit pt prima data de pogacele..chiar inainte de a vedea reteta ta abea asteptam sa ii fac dar acum…sunt sigura ca o sa imi iasa.Imi place foarte mult cum lucrezi…Iti voi spune cum mi-au iesit…si parerea ta.Multumesc!!!

  15. andreea spune:

    Multumesc frumos de raspuns.Astazi voi incerca sa fac pentru ca decand am vazut reteta numai la ele imi sta gandul .

  16. lauralaurentiu spune:

    Draga Andreea, cred ca sectiunea pogacelelor coapte (ultima poza) arata destul de clar cat sunt de crescute, cu straturi de aer alternand cu straturi fine de aluat. Nu le-am suprapus, daca aluatul e bine lucrat si tava cu pogacelele formate este lasata intr-un loc caldut, ferit de curent, ele isi vor dubla volumul in aproximativ 30 de minute.

  17. andreea spune:

    draga Laura,am si eu o intrebare , atat de mult au crescut inainte de a le baga la cuptor sau ai pus doua(una peste alta). Multumesc frumos.

  18. lauralaurentiu spune:

    Anonim – nu stiu cine esti, mi-ar fi placut sa ma pot adresa altfel. Oricum, sa stii ca m-ai emotionat. Ma bucur mult ca am reusit sa te fac sa te simti asa, te mai astept cu drag.

  19. Anonymous spune:

    Excelent este putin spus magnific sa spunem dupa 24 de ani m am simtit iar acasa linga Omi
    Felicitari pt.vechile retete banatene si mult succes in continuare.

  20. LALY spune:

    Doamna Laura,am prestat si eu pogacelele cu jumari.Au iesit exceptionale.Aveti niste retete minunate.Felicitari.

  21. pansy spune:

    faine ti-au iesit ! n-am mai mancat pogacele de ani de zile !chestia cu porcul taiat acasa…

  22. Sara & Miki spune:

    Ce bune sunt… se topesc in gura. Pup!

  23. O-Ana spune:

    imediat o sun pe mami si ii spun cand vin acasa vreau sa mananc pogacele … ce pofta am!

  24. Liana10 spune:

    Ioi, tulai Doamne, bune-s!!!

  25. Doru R spune:

    Opa! Incepe razboiul pogacelelor? Eu ma uitam la poza de pe FB, acum vreo doua ore, si salivam in nestire, mai ales ca eram la job, imi era si foame, si le mai stiu si gustul…

    PS: Laura, iote de acum voi posta cu prenumele si initiala numelui, ca sa nu mai intrebi cine sunt aici :)))

  26. lauralaurentiu spune:

    ovcorz, pe astea le trimit la pachet si cu lamaile arunc dupa tine :D !

  27. aphextwinz spune:

    Tot te bat eu odata :) Mereu mi-am propus sa fac asa ceva sau, mai bine, sa mananc. Zici ca pui la pachetel? :D

  28. Fuat Gencal spune:

    Hayırlı günler, ellerinize sağlık çok leziz ve iştah açıcı bir görüntüsü var.
    Bugün bloglardan seçmelerde kutsal sofranın yumurtalı makarna tarifi yayınlandı.
    http://gencalsabahattin.blogspot.com/

    Saygılarımla.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE