
Placinta cu varza – burek – de post





Inainte de acest experiment, eu personal facusem doar burek cu branza sau cu carne. Soacra-mea face si cu visine sau cu mere, dar de un atare sortiment, cu varza, nici macar nu auzisem. O sa ma felicit pentru totdeauna pentru ideea de a face placinta cu umplutura de varza, a iesit cel mai gustos burek posibil. Aceasta reteta de placinta cu varza este foarte, foarte usor de facut, rapida, economica si de post, ce mai, un deliciu la indemana tuturor. L-am facut intr-o tava mica – 26×20 centimetri – prea mica fata de pofta noastra, pentru ca acestui burek cu varza a fost imposibil sa ii rezisti, pur si simplu l-am devorat.
Ingrediente Placinta cu varza – burek – de post:
- 1 pachet de foi de placinta (nu le-am folosit pe toate, cam 3/4, intr-o tava mai mare le-as fi epuizat)
- varza alba dulce calita simplu, in 50 de ml. de ulei, cu o ceapa, sare si piper (dintr-o varza de 2 kg.)
- 3 linguri de pesmet
- ulei pentru uns
- 100 de ml. de apa minerala carbogazoasa
Preparare Placinta cu varza – burek – de post:
1. Bineinteles, mai intai am tocat si calit varza. Am pus uleiul intr-o cratita incapatoare, am adaugat in uleiul incins ceapa tocata, apoi varza, sare si piper. Am calit la foc mic, amestecand din cand in cand, pana ce varza s-a inmuiat si a scazut si s-a evaporat o mare parte din lichidul continut. Se poate adauga verdeata dupa gust (mararul e foarte potrivit) dar eu nu am mai pus nimic.
2. Se porneste cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.
Asamblare placinta cu varza – burek – de post
1. Se unge o tava adanca cu ulei si se suprapun pe fundul ei 3-4 foi de placinta, stropite cu ulei si ele (poza 1 din montajul de mai jos). Nu este nevoie sa se unga foile pe toata suprafata, pur si simplu se stropesc.
2. Se presara peste foi pesmet (poza 2). Deasupra se intinde un strat de varza calita (poza 3).
3. Se construieste placinta repetand pasii anteriori (3-4 foi unse cu ulei, presarat pesmet, strat de varza calita) si se incheie cu un strat de foi care se ung pe deasupra cu ulei; mie mi-au rezultat 4 straturi de varza respectiv 5 straturi de foi.
4. Se taie cu grija placinta cruda in portii de dimensiunea dorita (poza 4 din montajul de mai sus) si se toarna deasupra apa minerala carbogazoasa.
Burek – placinta de post cu varza – coacerea
5. Se da tava la cuptorul preincins la 180 de grade, undeva la mijlocul inaltimii cuptorului. Se coace timp de 45 de minute, pana ce se rumeneste frumos.
6. Dupa ce se scoate din cuptor, se acopera tava lejer cu un servet de bucatarie curat si uscat, lasandu-se placinta sa se raceasca timp de 10-15 minute, acoperita. Se poate servi direct din tava sau se poate scoate pe un platou.
In sectiune, una dintre ultimele bucati de placinta (tare scurta viata a avut):
Ultima bucatica ramasa mi-a oferit informatii despre faptul ca e buna si rece, nu doar calda :P.
Sa va fie de folos!
Lasă un răspuns