
Plăcintă cu varză – burek de post – rețetă simplă, explicată detaliat





Plăcintă cu varză – burek de post – rețetă simplă, explicată detaliat, cu modul de lucru pas cu pas, indicații și timp de coacere. Burek cu varză în stilul sârbesc, explicat detaliat, rețetă de patiserie simplă și gustoasă.
Înainte de acest experiment, eu personal făcusem doar burek cu brânză, după rețeta soacrei mele, sau cu carne. Dar cum soacra mea face și cu vișine sau cu mere, mi-am spus eu: de ce nu aș încerca o plăcintă cu varză, un burek cu varză exact cum face soacră-mea, construit în același mod? Asta cu toate că despre un atare sortiment, burek cu varză, nici măcar nu auzisem.
O să mă felicit pentru totdeauna pentru ideea de a face plăcinta în această variantă! A ieșit cel mai gustos burek posibil! În concluzie, rețineți că: rețetă de plăcintă cu varză este foarte, foarte ușor de făcut, rapidă (se face cu foi de plăcintă din comerț), economică și de post. Ce mai, un deliciu la îndemâna tuturor! L-am făcut într-o tava mică – 26 x 20 centimetri – care s-a dovedit prea mică față de poftă noastră. Acestui burek cu varză a fost imposibil să îi reziști, pur și simplu l-am devorat!
Ingrediente Plăcintă cu varză – burek – de post
- 1 pachet de 400 de grame de foi subțiri de plăcintă (nu le-am folosit pe toate, cam 3/4, într-o tavă mai mare le-aș fi epuizat)
- varză albă dulce călită simplu, în 50 de ml. de ulei, cu o ceapă, sare și piper (dintr-o varză de 2 kg.)
- 3 linguri de pesmet
- 80-100 ml. ulei pentru uns
- 100 de ml. de apă minerală carbogazoasă
Preparare Plăcintă cu varză – burek – de post
1. Bineînțeles, mai întâi am tocat și călit varza. Am pus uleiul într-o cratiță încăpătoare, încinsă pe foc potrivit, am adăugat ceapa tocată, apoi varza, sare și piper. Am călit la foc mic, amestecând din când în când, până ce varza s-a înmuiat și a scăzut și s-a evaporat o mare parte din lichidul conținut. Se poate adăuga verdeață după gust (mărarul e foarte potrivit) dar eu nu am mai pus nimic. Rețeta detaliată de varză călită o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
2. Se pornește cuptorul și se fixează la 180 de grade Celsius, fără ventilație, căldură de jos și de sus.
Asamblare placinta cu varza – burek – de post
3. Se unge o tavă adâncă cu ulei și se suprapun pe fundul ei 3-4 foi de plăcintă, stropite fiecare cu ulei și ele. Nu este nevoie să se ungă foile pe toată suprafață, pur și simplu se stropesc, una câte una. Precizez încă o dată că tava pe care am folosit-o are 26 x 20 cm.
Precizez că sunt foi subțiri de plăcintă, nu foitaj! Dacă sunteți în afara țării, foile de aluat phillo sunt potrivite.
4. Se presară peste foi pesmet, 1-2 linguri, distribuindu-l pe toată suprafața.
Deasupra primul strat de foi de placintă, stropite cu ulei și presărate cu pesmet, se întinde un strat de varză călită, deja răcorită. Eu am pus un sfert din cantitatea totală de varză călită/strat și e destul de important să nu fie foarte zemoasă, să se călească până ce se evaporă cea mai mare parte din lichidul conținut.
5. Se construiește plăcinta repetând pașii anteriori (3-4 foi stropite cu ulei, presărat pesmet, strat de varză călită). Se încheie cu un strat de foi, stropite între ele, care se ung și pe deasupra cu ulei (cu o pensulă de patiserie). Mie mi-au rezultat 4 straturi de varză călită, respectiv 5 straturi de foi de plăcintă.
6. Cu un cuțit bine ascuțit, se taie cu grijă plăcinta crudă, în porții de dimensiunea dorită. Odată porționată, se toarnă deasupra apa minerală carbogazoasă și se lasă pe planul de bucătărie timp de vreo 10 minute, ca apa să fie complet absorbită.
Coacerea și servirea
7. Se dă tava la cuptorul preîncins la 180°C undeva la mijlocul înălțimii cuptorului. Se coace timp de 45 de minute, până ce se rumenește frumos.
8. După ce se scoate din cuptor, se acoperă tava lejer cu un șervet de bucătărie curat și uscat, lăsându-se plăcinta să se răcească timp de 10-15 minute, acoperită. Se poate servi călduță sau complet rece, direct din tavă sau se poate scoate pe un platou.
Ultima bucată rămasă mi-a oferit informații despre faptul că e bună și rece, nu doar caldă :P.
MAI MULTE REȚETE DE PATISERIE SĂRATĂ GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns