Biscuiți fragezi cu jumări și anason – rețetă catalană
Biscuiți fragezi cu jumări și anason – rețetă catalană. Aluat foarte fraged de biscuiți cu jumări și anason, dulci, inspirat de patiseria catalană, coca de llardons.
De regulă, când călătoresc într-un loc în care n-am mai fost, îmi place să cumpăr câteva cărți de bucate pe care să le aduc cu mine acasă. Și foarte de curând, am fost pentru prima dată la Barcelona. Evident, mi-am luat atâtea cărți, încât a trebuit să mai adaug un bagaj în biletul meu de retur, pentru că, știm cu toții, cărțile nu-s tocmai ușurele. Din frumoasa carte La cuina de catalunya, prima rețetă pe care am ales s-o experimentez sunt acești interesanți biscuiți cu jumări și anason. M-a intrigat rețeta, vă mărturisesc! Nu mă gândisem niciodată să includ jumările într-un preparat dulce, cu toate că le ador în pogăcelele noastre cu jumări. Citind rețeta, într-o foarte bună măsură am reușit să-mi imaginez gustul pe care trebuie să-l aibă și mi s-a părut promițător. Nu m-am înșelat deloc.
Coca de llardons
Acești biscuiți fragezi cu jumări și anason se numesc, pe limba lor de origine, coca de llardons și sunt pregătiți mai cu seamă pentru lăsata secului de Paște și pentru serbările de Sant Joan și Sant Pere. Limba de origine e catalana, evident, o limbă de sorginte latină în care bucătăriei i se spune cuina, la fel ca la noi, în Banat. De altfel, cei care mă urmăresc mai demult, poate își amintesc că, la lansare, blogul meu s-a numit ”cuina bănățeană”. Ei bine, în această cuină catalană, oamenii nu par să piardă timpul cu număratul caloriilor, mai degrabă se bucură de viață, de gust și deopotrivă de savoarea fructelor de mare și a cărnii de porc. De asta, am avut prilejul să-mi dau seama din plin în cele câteva zile petrecute sub cerul însorit al Barcelonei. Și-acum să ne întoarcem la promisa rețetă.
Ingrediente biscuiți fragezi cu jumări și anason
- 500 de grame de făină
- 15 grame de drojdie proaspătă
- 100 de grame de zahăr + 90-100 de grame pentru presărat pe deasupra
- 4 ouă
- 12 grame de sare
- 200 ml. ulei de măsline
- 200 de grame de jumări de porc
- 30 ml. de apă
- coaja rasă de la 1 lămâie (doar partea galbenă de la suprafață)
- 2 linguri cu vârf de semințe de anason
- ¼ de linguriță de anason măcinat (opțional)
- 100 de grame de migdale decojite, tăiate bastonașe sau de pinoli (rețeta originală este cu pinoli)
Mod de preparare biscuiți fragezi cu jumări și anason
Aluatul
1. Mai întâi, cântăriți toate ingredientele, să le aveți la îndemână. În rețeta originală, acești biscuiți fragezi cu jumări și anason sunt presărați cu pinoli. Eu nu am avut pinoli în casă, de altfel, au un preț absolut prohibitiv și mărturisesc că nu obișnuiesc să-i cumpăr prea des. Migdalele tăiate bastonașe au fost o alegere foarte bună, merg chiar și fulgii de migdale ca înlocuitor.
Dacă pregătiți rețeta cu pinoli, mai întâi puneți-i la înmuiat, într-un castronel, în apă rece, atât cât să-i acopere. Cam ½ de oră e destul.
2. Într-un castronel, frecați drojdia cu 1 lingură de zahăr (din cel cântărit pentru rețetă) până se lichefiază. Adăugați 30 de ml. de apă călduță și 1 lingură de făină și lăsați deoparte să se activeze. Cam 10 minute ar trebui să fie destul ca să se umfle bine.
3. Între timp, spargem 3 ouă și le punem într-un castron mare. Adăugăm tot zahărul rămas (100 de grame – 1 lingură, folosită la drojdie) și mixăm până când compoziția crește în volum și se deschide la culoare.
4. Adăugăm uleiul și mixăm până la încorporare. Eu am folosit pentru acești biscuiți fragezi cu jumări și anason uleiul de măsline extravirgin, dar în carte nu e nimic specificat, cred că se poate folosi de oricare. După ce s-a încorporat uleiul în ouă, se adaugă și drojdia activată. Omogenizăm și trecem la etapa următoare.
5. Făina se amestecă bine cu semințele de anason, coaja de lămâie și sarea.
6. Facem o gaură la mijlocul făinii și turnăm toate ingredientele lichide (ouă, ulei etc). Cu o lingură de lemn, prin amestecare, încorporăm ingredientele lichide în făină.
7. Tocăm rapid jumările, preferabil să rămână cu mici particule mai măricele, apoi le adăugăm peste restul ingredientelor pentru aluat. Eu am folosit robotul de bucătărie, pe funcția pulse, în câteva secunde au avut textura potrivită.
8. Frământăm rapid aluatul pentru biscuiți fragezi cu jumări, care se va desface rapid de pe mâini, fiind foarte gras. Îi dăm o formă de bilă, înfoliem castronul și lăsăm aluatul să se odihnească ½ de oră.
Modelarea și coacerea aluatului
9. După trecerea timpului de odihnă, pornim cuptorul și în fixăm la 190°C. Aluatul se întinde cu sucitorul într-un strat uniform, direct pe o coală de hârtie de copt. Trebuie să ținem cont de dimensiunea tăvii în care vom coace aluatul și să aibă o grosime egală. Grosimea recomandată pentru întinderea aluatului de biscuiți fragezi cu jumări este de aproximativ 6-7 mm. Suprafața ocupată de aluatul întins la această grosime este de 31*41 cm, perfect pentru tava din dotarea celor mai multe cuptoare.
10. Apucăm marginea colii de hârtie de copt și o facem să alunece, cu tot cu aluatul de biscuiți fragezi cu jumări, în tava cuptorului. Batem cu furculița oul rămas (din cele 4 recomandate) și ungem toată suprafața aluatului.
11. Presărăm pe toată suprafața aluatului de biscuiți fragezi cu jumări, bine unsă cu ou bătut, pinoli sau migdalele.
12. Presărăm zahăr tos – aproximativ 90-100 de grame – pe toată suprafața foii de aluat și dăm imediat tava la cuptor, la o înălțime medie.
13. Imediat după ce am închis ușa cuptorului, reducem temperatura la 180°C. Coacem timp de 20-25 de minute, până când suprafața devine aurie.
Porționare și servire
Lăsăm biscuiții să se răcorească în tavă, cam 5-6 minute, apoi îi porționăm după plac. Eu am tăiat, cu un cuțit foarte bine ascuțit, 30 de biscuiți de formă dreptunghiulară, de 4*10 cm fiecare.
Aluatul e extrem de fraged, toppingul e crocant, nu sunt exagerat de dulci, iar semințele de anason le dau o aromă extrem de plăcută. Dacă v-am făcut curioși, aștept cu mare curiozitate și părerea voastră. Ah! să nu uit: catalanii îi servesc lângă un pahar de vin! Eu nu am deschis încă o sticlă, dar plănuiesc să o fac, mai pe seară. Sunt sigură că această asociere îi va pune perfect în valoare.
Poftă mare!
Lasă un răspuns