
Cozonac împletit






Am încercat multe rețete cozonaci, de când mă-nvârt în jurul cuptorului. Multe dintre ele foarte bune. Rețeta de cozonac a Silviei Jurcovan, de exemplu, mi-a rămas la suflet. Azi am ales, însă, să fac rețeta de cozonac de la nașa Jenica – ea, la rândul ei, primind-o de la prietena ei Aurora, care o avea de la altcineva și tot așa. În fine, uite că-i o rețetă de cozonac s-a copt în cel puțin trei case.
Cel puțin trei familii au fost încântate, e o rețetă probată, care circulă, pe calea prieteniei, din casă în casă. Ce poate fi mai frumos? Este o rețetă de cozonac simplu. Veți vedea, e un cozonac rapid și ușor de făcut, fară probleme din punctul de vedere al manoperei dar cu rezultate foarte frumoase. Va ieși un cozonac care se desface fâșii – fâșiuțe, chiar dacă, în esență, e o rețetă de cozonac pentru începători!
Vezi și Rețeta de cozonac îmbătat cu vinars!
Ingrediente cozonac impletit
pentru o formă de cozonac de 36 x 11 x 10 centimetri (L, l, h)
- 500 de grame de făină de bună calitate, cu conținut de proteină de minimum 12% – plus 1-2 linguri in caz că nu este suficient de legat aluatul
- 180 de ml lapte
- 100 de grame de zahăr
- 3 gălbenușuri
- 1 ou întreg
- 100 de grame de unt topit (cu 82% grăsime)
- 1 praf de sare
- 7 grame de drojdie deshidrată sau 20 de grame de drojdie proaspătă
- arome: coajă de lamaie și/sau portocală, vanilie, rom etc. – după gustul fiecăruia
- 1 gălbenuș pt. finisat
Umpluturi – ce vă place mai mult. Eu am folosit mac opărit cu lapte, rahat și stafide înmuiate în rom, plus o linguriță de cacao pe care am amestecat-o într-o treime de aluat.
Din cantitățile de mai sus rezultă un cozonac mare.
Forma folosită de mine este una de dimensiuni mai generoase, în lungime de 36 de cm. Dacă doriți doi cozonaci de aceeași mărime, dublați ingredientele.
Umplutură pentru cozonac cu nucă – click aici.
Umplutura de mac pentru cozonac prezentată pas cu pas – click aici.
Preparare Cozonac – aluatul
Pentru prepararea cozonacului, sunt posibile două moduri diferite de lucru, pe care le veți găsi explicate detaliat mai jos.
Modul A: Laptele, zahărul, zahărul vanilat și o păstaie de vanilie (pe care am folosit-o eu, dar nu e obligatoriu) se dau în clocot. Se răcește laptele până la aproximativ 35 de grade. Eu am introdus vasul într-un altul cu apă rece, ca să grăbesc răcirea. Gălbenușurile și oul se bat cu praful de sare.
Untul se topește (fară a se înfierbânta în exces). Laptele călduț, oul și gălbenușurile bătute, untul topit și coaja rasă de citrice le-am pus în mașină de pâine iar deasupra am pus făina și drojdia deshidratată.
Am programat mașina la programul de frământare de 15 minute iar ea a făcut, cuminte, treaba în locul meu.
Modul B: În cazul în care folosiți drojdie proaspătă și/sau lucrați aluatul cu mâna, dizolvați mai intâi drojdia cu o linguriță de zahăr, în puțin lapte cald. Adăugați puțină făină și așteptați să acționeze drojdia (să se umfle, să facă bulbuci).
În momentul în care drojdia face bulbuci, puteți să începeți frământatul. Într-un castron încăpător, așezați făina. Faceți o gaură la mijloc. Adăugați laptele fiert cu zahărul și răcit până la 35 de grade, amestecat cu oul și gălbenușurile bătute cu sarea, aromele. Amestecați cu lingura de lemn, apoi frământați. Și iar frământați.
Atenție, aluatul este lipicios și nu tocmai ușor de lucrat, ca orice aluat de cozonac. Nu adăugați mai mult de 2, maximum 3 linguri de făină în plus. În caz contrar, aluatul își va pierde finețea. Când va fi asudat și grinda dar și cea care frământă, începeți să adaugați untul topit, dar nu fierbinte, puțin cate puțin, până va fi complet absorbit.
Modelarea și împletirea aluatului
Ei, dar mașinuța mea de pâine m-a scutit de efortul descris mai sus (de care am avut parte ani în șir, de altfel) și după un sfert de oră aluatul este gata. Dacă doriți să faceți cozonacul cu 3 umpluturi diferite (exemplu: cu cacao, cu rahat și cu mac), împărțiți aluatul în 3. Daca vreți să-l împletiți doar în 2 (cu nucă și ciocolată sau chiar ambele părți cu aceeași umplutură), împărțiți aluatul în 2.
Opțional, una dintre cele trei părți se poate frământa puțin cu 1 linguriță de cacao, pentru a se colora diferit. Se ung toate cele 3 (sau 2) cocuțe cu ulei și se așează într-un vas, uns și el, la loc călduț, ca să crească.
Se pot pune la crescut și separat, în castronele mai mici. Eu improvizez un dospitor, astfel: pun în cuptorul cu microunde o cană cu apă și setez puterea maximă, timp de 3 minute. Când cele 3 minute au trecut, în interiorul cuptorului va fi plin de aburi de la apa care a fiert. Trag cana lateral și pun castronul cu aluatul în cuptorul cu microunde.
După aproximativ o oră și jumătate, timp în care vasul cu aluatul a șezut la căldurică în cuptorul cu microunde (stins, desigur), coca mai mult decât și-a dublat volumul. Nu știu cât se vede asta din poza de mai jos, dar crescuse în înălțime considerabil:
Umplerea
Am răsturnat aluatul pe planul de lucru uns cu ulei și am procedat astfel:
Pe una din treimi am pus rahat și am rulat:
Pe partea cu cacao am presărat stafide înmuiate în rom, bine scurse:
Iar pe a treia parte am repartizat 100 de grame de mac măcinat, care fusese opărit (și răcit, deja) cu 50 de ml de lapte, un zahăr vanilat și 3 linguri de zahăr:
Cele trei părți umplute și rulate le-am împletit că pe o cosiță:
Am așezat al meu cozonac împletit în forma căptușită cu hârtie de copt și l-am lăsat într-un loc călduț și ferit de curent să mai crească:
Când ajunge aproape de înălțimea formei, se unge cu gălbenuș de ou bătut cu 1-2 lingurițe de apă. Opțional, se poate presăra cu zahar tos, caz în care se va coace acoperit cu o coală de hârtie de copt, ca să nu se ardă pe suprafață.
Coacerea
Așezăm al nostru cozonac împletit în cuptorul preîncălzit la 180°C, static, căldură de jos și de sus. Pentru că aluatul acestui cozonac simplu este dulce, în plus mai e și uns cu ou (și opțional presărat cu zahăr), are tendința de a se arde repede pe deasupra.
Ca să prevenim asta, în momentul în care gradul de rumenire este satisfăcător, acoperim cozonacul cu hârtie de copt. Continuăm coacerea până la trecerea a 50 de minute. Când este copt bine, o lamă subțire de cuțit, introdusă în cozonac, trebuie să iasă curată. Atenție, dacă sunt doi cozonaci în cuptor, timpul de coacere se poate prelungi! Iar dacă din această cantitate de aluat se vor face doi cozonaci micuți, timpul de coacere va scădea.
După ce este copt, cozonacul se scoate din formă după aproximativ 5 minute. Se lasă la răcit pe un grătar pentru prăjituri. De preferință, se așează culcat pe o parte. Se învârtește cu grijă de câteva ori de pe o parte pe cealaltă. Nu se taie până ce nu se răcește complet. Final, varianta împletită în 3 (cu mac, cacao și rahat):
…si iata si varianta de cozonac impletit in 2. Acesta este cu umplutura de ciocolata (pur si simplu am ras ciocolata pe foaia intinsa din jumatate din aluat) si nuca. (200 de grame de nuca amestecata cu bezea din 2 albusuri batuta cu 4 linguri de zahar).
Servirea
Câteva secțiuni ale cozonacilor, în următoarea imagine e cel cu nucă și ciocolată, împletit în două:
…si varianta de cozonac împletit în trei, cu rahat, cacao, stafide și mac:
Vă asigur că finețea acestui cozonac împletit este invers proporțională cu efortul depus la preparare, e cel mai bun posibil. Ca să îl păstrați proaspăt mai multe zile, înveliți-l, după ce s-a răcit complet, în folie alimentară. Se va menține pufos și moale. Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns