Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Burek cu branza dulce

Burek cu branza dulce

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 18.05.2009
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
PUBLICITATE

Burek cu branza dulce reteta sarbeasca prezentata pas cu pas. Cum se face un burek de casa, varianta dulce. Cate calorii are o portie de burek? Din ce fel de foi se face placinta burek?

Acest burek e o placinta de inspiratie otomana, din aluat intins in foi fine (yufka, philo). O fac si grecii, o fac si turcii, si sarbii, si bulgarii. In general, e populara printre popoarele care au fost sub dominatie turceasca. In retetarul meu, acest burek a patruns prin filiera sarbeasca – deci e o reteta de la soacra-mea. Se poate face cu tot felul de umpluturi – branza sarata, carne, branza dulcea sau diverse fructe (mar, visine etc.). Eu am facut de data aceasta un burek cu branza dulce si stafide si l-am servit la desert. Preferatul fetei mele este cel cu branza sarata.

 

Ingrediente burek cu brânză dulce și stafide

 

  •  un pachet de foi de placinta, ale mele sunt sarbesti, pentru a pastra nota de autenticitate, dar la fel de bine se preteaza foile din comert
  • ulei pentru uns

Umplutura:

  • 1 kilogram de branza dulce
  • 100 de grame de stafide
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • 5 oua (am pozat 4, dar a fost nevoie de 5 pentru a obtine o consistenta potrivita a umpluturii)
  • 100 de grame de smantana
  • zahar dupa gust (aproximativ 150-200 de grame, in fuctie de cat de dulce va place)

Pe deasupra:

  • 100 ml apa minerala carbogazoasa
  • 200 de grame de smantana
  • 2 oua
  • 2 linguri de zahar

Preparare burek cu branza dulce și stafide – pregatire umplutura

1. Pregatiti umplutura, amestecand intr-un castron toate ingredientele specificate. In functie de dimensiunea oualor, e nevoie de 4 sau 5 oua pentru obtinerea unei creme legate, dar totusi fluide. Pentru umplerea acestui burek cu branza dulce, chiar nu avem nevoie de o umplutura tare, trebuie sa fie cam de consistenta unei smantani groase.

umplutura de branza dulce cu stafide

Ce fel de foi folosim pentru burek?

2. Eu am folosit, de aceasta data, niste foi sarbesti. Evident, acest burek cu branza dulce se poate face si cu foi facute in casa (click pe link pentru reteta). Va fi chiar mai delicios, dar varianta cu foi de cumparat e buna si ea, mai ales pentru cei in criza de timp. Pentru inceput, va sfatuiesc sa numarati cate foi aveti in pachet pentru a stabili cu aproximatie cate straturi va avea burekul. In functie de asta, vom sti cum sa repartizam umplutura intre straturi.

foi subtiri de placinta

Asamblare

2. Alegeti o tava de dimensiuni apropiate cu ale foii de aluat. Daca tava e cu ceva mai mica nu are prea mare importanta, ceea ce depaseste dimensiunile foii se va plia.

3. Tava se unge cu ulei sau se acopera cu hartie de copt. Eu prefer intotdeauna, pentru burek, a doua varianta, pentru ca vreau sa-mi protejez tavile. Se suprapun in tava 3 foi de aluat care se umezesc usor cu o pensula de patiserie inmuiata in putina apa si se stropesc cu ulei.

asamblarea burekului

Ultima rețetă publicată

4. Deasupra se pune un strat de umplutura. O impartiti in asa fel incat sa ajunga pentru un burek cu straturi egale de foi si umplutura. De exemplu, daca in pachetul de foi aveti 12 foi, puteti socoti cinci straturi de aluat, unul de 3 foi pentru baza, inca trei straturi indermediare de cate 2 foi si unul cu 3 foi pentru stratul superior. Intre cele cinci straturi de foi, avem nevoie de patru straturi de umplutura, deci alocati fiecarui strat cate un sfert din umplutura din castron.

umplere foi de placinta

5. Odata adaugata umplutura, se intinde cu dosul lingurii intr-un strat uniform, apoi se continua, alternativ, cu alte straturi de foi de placinta. Pentru reteta de burek cu branza dulce, nu e nevoie sa se unga abundent foile cu ulei, doar sa se stropeasca usor.

straturi de foi si umplutura

Portionare burek cu branza dulce

 

6. Se alterneaza astfel straturile de foi cu cele de umplutura pana se termina aluatul, ultimul strat fiind de foi. Placinta, asa cruda cum este, se taie in patrate, cu un cutit foarte bine ascutit.

taierea burekului cat e crud

7. Se bat bine cele doua oua cu zaharul, smantana si apa minerala, apoi se inunda suprafata burekului cu acest amestec. Se porneste cuptorul si se fixeaza la 190°C. In timpul necesar ca sa se incinga cuptorul, al nostru burek cu branza dulce va absorbi amestecul lichid pe care l-am turnat pe deasupra.

burek cu branza dulce adaugare amestec de oua si apa minerala

Coacere burek cu branza dulce

Acest burek cu branza dulce se coace in cuptorul preîncins la 190°C, intr-o pozitie mijlocie, pentru 45-50 de minute. Adica, pana ce suprafata este rumenita frumos si burekul bine copt.

burek cu branza dulce si stafide reteta soacrei mele

Se lasa sa se raceasca, apoi se taie in patrate. Un burek cu branza dulce este delicios atat caldut, dar si rece.

Sa va fie de folos!

ALTE RETETE SIMPLE SI DELICIOASE CU FOI DE PLACINTA

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 comentarii la Burek cu branza dulce

  1. […] 3.5/5 (2 votes cast) View at Picasa   Aceasta placinta cu branza dulce, sau burek cu branza dulce, cum a intitulat-o Laura, a fost de foarte multe ori preparata (place la nebunie tuturor!!!!!!!!!! […]

  2. DINA spune:

    BUNA,PRAJITURA ESTE MINUNATA,AS VREA SA INCERC CU MERE CUM AS PUTEA FACE,TOT ASA DAR NUMAI CA CU MERE.

    • lauralaurentiu spune:

      Foarte simplu, merele se rad si se calesc intr-un strop de unt topit, impreuna cu zaharul, pana cand amestecul mai scade. Trageti de pe foc, adaugati scortisoara si 1-2 linguri de pesmet, sa absoarba lichidul. Pregatiti foile de placinta exact cum am aratat la reteta de mai sus si distribuiti merele in cateva straturi. Taiati placinta in portii, cruda, iar pe deasupra puneti 150 de ml. de apa minerala amestecata cu 2 linguri de zahar si 8 linguri de ulei. „Siropul” cu apa minerala si ulei il puneti, deci, dupa ce ati taiat placinta in portii (patrate, romburi, cum vreti). Dati la cuptor la foc mediu (180-190 de grade) pana se rumeneste frumos.

  3. Dana J. spune:

    Laura a devenit una din chestiile ce le fac tot timpul. Nici nu ma ami uit la reteta. :)) Atat e de bun si de usor de facut ca as face zilnic. Dar nu-l fac ca ma fac cat un dulap cu patru usi. Il mananc cald, scos din cuptor, rece la micul dejun, cu o cana de cafa…Eu nu am branza de vaci, nici smantana asa cum era la noi da nu-i bai ca am improvizat. Folosesc ricotta cu mascarpone sau Philadelphia cheese(un pachet mic doar ca-i sarata) Si frisca proaspata lichida. Am facut si cu carne(buffalo si caprioara) si ma tot bate gandul la un burek cu branza sarata… Dar, ma tot gandesc la placinta cu branza sarata sau aia cu varza. Multam Laura de toate retetele.

  4. Anonymous spune:

    arata bine dar nu e Burek

  5. laura laurentiu spune:

    Antzu’ o sa trec sa preiau „ce e al meu” :P cat de curand!

  6. laura laurentiu spune:

    Ina scumpa, ma bucur mult ca iti place! Te pup!

  7. Antzu' spune:

    mai are rost sa zic ce bine arata?:))), arata foarte bine ca deobicei, te asteapta niste premii la mine!te-am pupat

  8. Ina spune:

    MI-NU-NAT!!!!!!!!!!!!!!!

  9. Dana2dor spune:

    Waw, ce apetisanta este! Ador placintele si prajiturile cu branza, iar asta arata demential!
    Laura draga, cand poti sa treci pe la mine ca te asteapta un premiu care ti se potriveste perfect!
    Pup si o seara minunata!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE