Burek cu brânză dulce – rețetă simplă, cu foi de cumpărat
Burek cu brânză dulce rețeta sârbească prezentată pas cu pas. Cum se face un burek de casă, varianta dulce. Câte calorii are o porție de burek? Din ce fel de foi se face plăcinta burek?
Acest burek e o plăcintă de inspirație otomană, din aluat întins în foi fine (yufka, philo). O fac și grecii, o fac și turcii, și sârbii, și bulgarii. În general, e populară printre popoarele care au fost sub dominație turcească. În rețetarul meu, acest burek a pătruns prin filiera sârbească – deci e o rețetă de la soacră-mea. Se poate face cu tot felul de umpluturi – brânză sărată, carne, brânză dulce sau diverse fructe (măr, vișine etc.). Eu am făcut de data aceasta un burek cu brânză dulce și stafide și l-am servit la desert. Preferatul fetei mele este cel cu brânză sărată, a cărui rețetă pas cu pas o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Ingrediente burek cu brânză dulce și stafide
- un pachet de foi de plăcintă, ale mele sunt sârbești, pentru a păstra nota de autenticitate, dar la fel de bine se pretează foile din comerț
- ulei pentru uns foile, maximum 100 ml
Umplutura:
- 1 kilogram de brânză de vaci, bine scursă de zer
- 100 de grame de stafide
- 2 plicuri de zahăr vanilat bourbon
- 5 ouă
- 100 de grame de smântână (fermentată, cu 20% grăsime)
- zahăr dupa gust (aproximativ 100-150 de grame, în funcție de cât de dulce vă place)
Pe deasupra:
- 100 ml apă minerală carbogazoasă
- 200 de grame de smântână
- 2 ouă
- 2 linguri de zahăr
Preparare burek cu branza dulce și stafide – pregatire umplutura
1. Pregătiți umplutura, amestecând într-un castron toate ingredientele specificate. În funcție de dimensiunea ouălor, e nevoie de 4 sau 5 ouă pentru obținerea unei creme legate, dar totuși fluide. Pentru umplerea acestui burek cu brânză dulce, chiar nu avem nevoie de o umplutură tare, trebuie să fie cam de consistența unei smântâni groase.
Ce fel de foi folosim pentru burek?
2. Eu am folosit, de această dată, niste foi sârbești. Evident, acest burek cu brânză dulce se poate face și cu foi făcute în casă (click pe link pentru rețetă). Va fi chiar mai delicios, dar varianta cu foi de cumpărat e bună și ea, mai ales pentru cei în criză de timp. Pentru început, vă sfătuiesc să numărați câte foi aveți în pachet pentru a stabili cu aproximație câte straturi va avea burekul. În funcție de asta, vom ști cum să repartizăm umplutura între straturi.
Asamblare
2. Alegeți o tavă de dimensiuni apropiate cu ale foii de aluat. Dacă tava e cu ceva mai mică nu are prea mare importanță, ceea ce depășește dimensiunile foii se va plia. Tava pe care am folosit-o eu are 38×28 cm.
3. Tava se unge cu ulei sau se acoperă cu hârtie de copt. Eu prefer întotdeauna, pentru burek, a doua variantă, pentru că vreau să-mi protejez tăvile. Se suprapun în tavă 3 foi de aluat care se umezesc ușor cu o pensulă de patiserie înmuiată în puțină apă și se stropesc cu ulei.
4. Deasupra se pune un strat de umplutură. O împărțiți în așa fel încât să ajungă pentru un burek cu straturi egale de foi și umplutură. De exemplu, dacă în pachetul de foi aveți 12 foi, puteți socoti cinci straturi de aluat, unul de 3 foi pentru bază, încă trei straturi indermediare de câte 2 foi și unul cu 3 foi pentru stratul superior. Între cele cinci straturi de foi, avem nevoie de patru straturi de umplutură, deci alocați fiecărui strat câte un sfert din umplutura din castron.
5. Odată adăugată umplutura, se întinde cu dosul lingurii într-un strat uniform, apoi se continuă, alternativ, cu alte straturi de foi de plăcintă. Pentru rețeta de burek cu brânză dulce, nu e nevoie să se ungă abundent foile cu ulei, doar să se stropească ușor.
6. Între straturile de umplutură, eu am format straturi din câte 2 foi de plăcintă. Nu este obligatoriu să împărțiți foile exact ca mine, acest burek cu brânză dulce se poate face mai puțin înalt, cu doar 4 straturi de foi și 3 straturi de brânză între ele! În acest caz, umplutura se va porționa în 3 părți egale (nu în sferturi, cum am făcut eu).
Porționare burek cu brânză dulce
7. Se alternează astfel straturile de foi cu cele de umplutură până se termina aluatul, ultimul strat fiind de foi. Plăcinta, așa crudă cum este, se taie în pătrate, cu un cuțit foarte bine ascuțit.
8. Se bat bine cele două ouă cu zahărul, smântâna și apa minerală, apoi se inundă suprafața burekului cu acest amestec. Se pornește cuptorul și se fixează la 190°C. În timpul necesar ca să se încingă cuptorul, al nostru burek cu brânză dulce va absorbi amestecul lichid pe care l-am turnat pe deasupra.
Coacere burek cu brânză dulce
Acest burek cu brânză dulce se coace în cuptorul preîncins la 190°C, într-o poziție mijlocie, pentru 45-50 de minute. Adică, până ce suprafață este rumenită frumos și burekul bine copt.
Se lasă să se răcească, apoi se taie în patrate. Un burek cu brânză dulce este delicios atât călduț, dar și rece.
Să vă fie de folos!
ALTE RETETE SIMPLE SI DELICIOASE CU FOI DE PLACINTA
Lasă un răspuns