
Burek cu branza dulce






Burek cu branza dulce reteta sarbeasca prezentata pas cu pas. Cum se face un burek de casa, varianta dulce. Cate calorii are o portie de burek? Din ce fel de foi se face placinta burek?
Acest burek e o placinta de inspiratie otomana, din aluat intins in foi fine (yufka, philo). O fac si grecii, o fac si turcii, si sarbii, si bulgarii. In general, e populara printre popoarele care au fost sub dominatie turceasca. In retetarul meu, acest burek a patruns prin filiera sarbeasca – deci e o reteta de la soacra-mea. Se poate face cu tot felul de umpluturi – branza sarata, carne, branza dulcea sau diverse fructe (mar, visine etc.). Eu am facut de data aceasta un burek cu branza dulce si stafide si l-am servit la desert. Preferatul fetei mele este cel cu branza sarata.
Ingrediente burek cu brânză dulce și stafide
- un pachet de foi de placinta, ale mele sunt sarbesti, pentru a pastra nota de autenticitate, dar la fel de bine se preteaza foile din comert
- ulei pentru uns
Umplutura:
- 1 kilogram de branza dulce
- 100 de grame de stafide
- 2 plicuri de zahar vanilat
- 5 oua (am pozat 4, dar a fost nevoie de 5 pentru a obtine o consistenta potrivita a umpluturii)
- 100 de grame de smantana
- zahar dupa gust (aproximativ 150-200 de grame, in fuctie de cat de dulce va place)
- 100 ml apa minerala carbogazoasa
- 200 de grame de smantana
- 2 oua
- 2 linguri de zahar
Pe deasupra:
Preparare burek cu branza dulce și stafide – pregatire umplutura
1. Pregatiti umplutura, amestecand intr-un castron toate ingredientele specificate. In functie de dimensiunea oualor, e nevoie de 4 sau 5 oua pentru obtinerea unei creme legate, dar totusi fluide. Pentru umplerea acestui burek cu branza dulce, chiar nu avem nevoie de o umplutura tare, trebuie sa fie cam de consistenta unei smantani groase.
Ce fel de foi folosim pentru burek?
2. Eu am folosit, de aceasta data, niste foi sarbesti. Evident, acest burek cu branza dulce se poate face si cu foi facute in casa (click pe link pentru reteta). Va fi chiar mai delicios, dar varianta cu foi de cumparat e buna si ea, mai ales pentru cei in criza de timp. Pentru inceput, va sfatuiesc sa numarati cate foi aveti in pachet pentru a stabili cu aproximatie cate straturi va avea burekul. In functie de asta, vom sti cum sa repartizam umplutura intre straturi.
Asamblare
2. Alegeti o tava de dimensiuni apropiate cu ale foii de aluat. Daca tava e cu ceva mai mica nu are prea mare importanta, ceea ce depaseste dimensiunile foii se va plia.
3. Tava se unge cu ulei sau se acopera cu hartie de copt. Eu prefer intotdeauna, pentru burek, a doua varianta, pentru ca vreau sa-mi protejez tavile. Se suprapun in tava 3 foi de aluat care se umezesc usor cu o pensula de patiserie inmuiata in putina apa si se stropesc cu ulei.
4. Deasupra se pune un strat de umplutura. O impartiti in asa fel incat sa ajunga pentru un burek cu straturi egale de foi si umplutura. De exemplu, daca in pachetul de foi aveti 12 foi, puteti socoti cinci straturi de aluat, unul de 3 foi pentru baza, inca trei straturi indermediare de cate 2 foi si unul cu 3 foi pentru stratul superior. Intre cele cinci straturi de foi, avem nevoie de patru straturi de umplutura, deci alocati fiecarui strat cate un sfert din umplutura din castron.
5. Odata adaugata umplutura, se intinde cu dosul lingurii intr-un strat uniform, apoi se continua, alternativ, cu alte straturi de foi de placinta. Pentru reteta de burek cu branza dulce, nu e nevoie sa se unga abundent foile cu ulei, doar sa se stropeasca usor.
Portionare burek cu branza dulce
6. Se alterneaza astfel straturile de foi cu cele de umplutura pana se termina aluatul, ultimul strat fiind de foi. Placinta, asa cruda cum este, se taie in patrate, cu un cutit foarte bine ascutit.
7. Se bat bine cele doua oua cu zaharul, smantana si apa minerala, apoi se inunda suprafata burekului cu acest amestec. Se porneste cuptorul si se fixeaza la 190°C. In timpul necesar ca sa se incinga cuptorul, al nostru burek cu branza dulce va absorbi amestecul lichid pe care l-am turnat pe deasupra.
Coacere burek cu branza dulce
Acest burek cu branza dulce se coace in cuptorul preîncins la 190°C, intr-o pozitie mijlocie, pentru 45-50 de minute. Adica, pana ce suprafata este rumenita frumos si burekul bine copt.
Se lasa sa se raceasca, apoi se taie in patrate. Un burek cu branza dulce este delicios atat caldut, dar si rece.
Sa va fie de folos!
ALTE RETETE SIMPLE SI DELICIOASE CU FOI DE PLACINTA
Lasă un răspuns