Cautare in site
x inchide
Cozonac cu aluat oparit - reteta Silviei Jurcovan

Cozonac cu aluat oparit – reteta Silviei Jurcovan

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 16.12.2010
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

În tradițiile românești, cozonacul e un dulce de sărbătoare, legat mai ales de semnificația Crăciunului. Nu este de mirare, așadar, că au apărut anumite rețete de cozonac emblematice, care au influențat mult felul în care gospodinele pregătesc acasă aceste delicii dulci. Poate cel mai celebru cozonac făcut vreodată în România este cel al lui Păstorel Teodoreanu, ”cozonacul literar” cu 50 de gălbenușuri la kilogramul de făină. Următoarea rețetă, ca notorietate, dar mai de succes decât prima, judecând după numărul gospodinelor care au pus-o-n practică, este rețeta de cozonac cu aluat opărit din cartea de bucate a Silviei Jurcovan.

16.12.2020 – Am publicat această rețetă de cozonac cu aluat opărit în urmă cu exact zece ani! Ideea de a sărbători aniversările unora dintre cele mai populare rețete de pe blog aparține Ramonei-Violeta, cititoare fidelă și moderatoare în grupul meu Facebook. Alegeam, în urmă cu zece ani, un moment cum nu se poate mai potrivit pentru o rețetă de cozonac. Apropierea Crăciunului îi face pe cititori dornici de delicii pufoase, cu  umpluturi parfumate. Rețeta cozonacului Jurcovan a devenit una dintre cele mai iubite rețete de cozonac, printre cititorii mei. În urmă cu zece ani, porneam de la rețeta din carte și îi adăugam niște sfaturi pe baza propriei experiențe. Mă refeream, însă, la o unică experiență cu acest cozonac cu coca opărită.

De atunci, am repetat rețeta de nu mai știu câte ori. Am decis, așadar, că aniversarea de zece ani e un moment potrivit pentru noi detalii referitoare la prepararea acestui cozonac pufos și gustos, care se păstrează proaspăt vreme îndelungată.

ALTE REȚETE DE COZONACI PUFOȘI GĂSEȘTI CU UN CLICK PE ORICARE LINK DE MAI JOS

cozonac cu coca oparita reteta

Ingrediente Cozonac cu aluat opărit

În cartea Silviei Jurcovan, sunt date ingredientele pentru 2 cozonaci mari sau 4 mai mici (dintr-un kilogram de făină). Eu am făcut doar ½ de porție, un cozonac mare copt într-o forma de 12/36 cm.

 • 550 de grame de făină cu minimum 11% conținut de proteină (verificați pe ambalaj)
 • 4 gălbenușuri
 • 300 de mililitri de lapte
 • 25 de mililitri de ulei (de floarea soarelui)
 • 30 de grame de drojdie proaspătă sau 10 grame de drojdie uscată
 • 100 de grame de unt cu minimum 80% grăsime
 • 100 de grame de zahăr
 • 10 ml. de rom veritabil
 • coaja rasă de la 1 lămâie sau 1 portocală bio (sam ambele)
 • 10 grame de sare
 • 1 plic de zahăr vanilat
 • umplutură și finisare

  • 300 de grame de nucă măcinată
  • 150 de grame de zahăr
  • 150 ml. lapte
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • opțional – 100 de grame de rahat
  • opțional – 2 linguri de coajă confiată de portocală
  • 1 gălbenuș sau 1 ou bătut pentru finisat
  • cam 40-50 ml. de ulei pentru uns planul de lucru
  • Preparare aluat pentru Cozonac cu aluat opărit

   Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Asta înseamnă că făina trebuie cântărită, cernută și lăsată într-un bol în bucătărie cu câteva ore înaintea preparării aluatului. Ouăle întregi se pot încălzi ținându-le într-un bol cu apă caldă (la 40 de grade Celsius, nu mai caldă de atât pentru că se vor găti) etc.

   Coca opărită

   1. Din totalul cantității de făină, 50 de grame se pun într-un castron încăpător (de cel puțin 3 litri). Se pun pe foc 100 de ml. de lapte (din totalul de 300 de ml.). Când laptele dă în clocot, se toarnă peste făina din castron. Se amestecă rapid și energic, până la desfacerea tuturor cocoloașelor.

   coca oparita pentru cozonac

   2. Pasta obținută se trage cu lingura într-o margine a castronului și răsfiră, ca să se răcească mai repede. În același castron, fară a atinge aluatul opărit, se adaugă drojdia și 1 lingură de zahăr. Se freacă drojdia cu zahărul până ce se lichefiază.

   drojdia activata

   3. Aluatul opărit se lasă să se răcească până în jur de 37 de grade Celsius. Să fie cald, dar nu fierbinte, ar trebui să se simtă neutru față de temperatura mâinii. Când ajunge în această fază, se amestecă cu drojdia lichefiată. Se acoperă vasul cu un prosop de bucătărie. Se pune castronul într-un loc călduț, ferit de curent, pentru 15 minute. În acest răstimp, drojdia trebuie să fi crescut și aluatul opărit să fie plin de bășicuțe cu aer, așa cum vedeți mai jos.

   maia cu coca oparita

   Dacă, după 15, maximum 20 de minute de așteptare, nu ați obținut această structură ca un burete, înseamnă că drojdia nu e activă! Mai bine aruncăm ceea ce am făcut până acum și reîncepem cu drojdie proaspătă, decât să risipim restul ingredientelor.

   Advertising
   Frământarea cozonacului

   4. În timp ce drojdia crește, gălbenușurile se freacă cu sarea, pentru a-și intensifica culoarea. Se adaugă apoi zahărul, coaja de citrice, romul, zahărul vanilat și uleiul.

   ouza zahar sare coaja de citrice ulei rom

   5. Se diluează amestecul cu gălbenușuri cu restul de lapte cald (la aprox. 37 de grade Celsius). Se cântărește restul de făină (500 grame) în castronul în care se vă frământa. Eu am cântărit în castronul mixerului, peste coca opărită, dar dacă veți frământa manual, cântăriți făina într-un castron curat, faceți loc la mijloc și adăugați în acea adâncitură maiaua activă obținută la punctul 3. Alături de mixer, se vede castronelul cu gălbenușurile, laptele, aromele, zahărul etc.

   faina si ingredientele lichide gata de framantare
   6. În timp ce se frământă cu mixerul, se toarnă compoziția abia călduță de gălbenușuri și lapte și unt. Dacă frământați manual, adăugați compoziția cu gălbenuș și lapte peste maia, la mijloc și amestecați la început cu lingura de lemn, apoi începeți să frământați. Pentru mașina de pâine, adăugați mai întâi laptele cu gălbenuș și ulei, apoi maiaua dospită și abia apoi restul de făină.

   adaugare fluide in timpul framantarii
   7. Nici după zece ani de la publicare, nu mi se pare că aluatul pentru acest cozonac cu coca opărită ar fi devenit mai ușor de lucrat. Sigur, un mixer bun pentru frământare sau o mașină de pâine vă va face viața mult mai ușoară. Aluatul va fi foarte lipicios, foarte moale, ceea ce e firesc, pentru că are un aport mare de lichide. Ceea ce trebuie să rețineți, însă, este că dintr-o cocă îndesată nu are cum să iasă un cozonac pufos. La mixer, se frământă cam 15-20 de minute, oprind de câteva ori frământare și răzuind aluatul care aderă de castron. În final, aluatul începe să se desprindă de castron, formând fire evidente, semn că rețeaua de gluten, esențială pentru structura unui cozonac reușit, s-a activat.

   framantare aluat cozonac cu aluat oparit silvia jurcovan

   Despre frământarea manuală

   Silvia Jurcovan ne spune astfel: „Frământatul cu mâna se face numai cu pumnul strâns și, din când în când, se aduce aluatul de la margine spre mijloc, ca și cum s-ar impături. În felul acesta se vă încorpora cât mai mult aer care la copt se va dilata și vă contribui la creșterea aluatului.” Ne mai spune Silvia Jurcovan și că lucrul cu acest cozonac cu aluat opărit este destul de anevoios. Aflăm, măcar, dinainte, la ce ar trebui să ne așteptăm. Ni se spune, însă, că după circa 15-20 de minute de frământat, acest aluat se va desprinde de pe mână și de pe vas – afirmație pe care experiența mea o contrazice, însă.

   Adăugarea untului topit

   8. După ce aluatul ajunge în stadiul descris la punctul 7, începând să se desprindă de castron, de care vedem cum aderă prin fire evidente, care se desprind și ele, e momentul să adăugăm untul topit. Untul trebuie să fie lichid, călduț, dar în niciun caz nu fierbinte. Adăugăm untul treptat, până se încorporează complet, în timp ce frământăm permanent.

   adaugare unt cozonac surcovan cozonac cu aluat oparit reteta
   9. Vom observa cum untul transformă aluatul deîndată, acesta schimbându-și structura evident. Continuăm frământarea acetui aluat opărit încă 15 minute (la mixer) sau cât este nevoie (manual), până când aluatul devine suplu, omogen și nelipicios atunci când este atins cu mâna. Prinzând o bucată de aluat, ar trebui să putem întinde o coardă lungă cam de 15-18 cm, dacă este suficient de bine frământat. O altă modalitate de a face proba dacă e suficient de bine frământat aluatul, este să prindem o bucată mică de aluat cu degetele. Dacă o putem întinde într-o peliculă subțire, semitransparentă, fără să se rupă, este semnul că rețeaua de gluten s-a dezvoltat corespunzător și că acest cozonac cu aluat opărit este bine frământat.

   aluat de cozonac cu coca oparita reteta silvia jurcovan

   Dospirea aluatului pentru cozonac cu coca opărită

   10. Ungem cu un strop de ulei un castron curat și transferăm aluatul modelat în formă de bilă în acesta. Acoperim castronul cu un prosop de bucătărie și-l așezăm într-un loc călduț, ferit de curent.

   aluat de cozonac cu coca oparita dupa cartea jurcovan reteta laura laurentiu

   11. După 40 de minute, aluatul a crescut minunat, mai mult decât doar și-a dublat volumul.

   aluatul dospit dulce crescut

   Advertising

   Modelare și umplere cozonac cu aluat oparit – rețeta Silviei Jurcovan

   Pentru modelarea acestui cozonac cu coca opărită, fiecare poate să procedeze după dorință, la fel ca pentru alte rețete de cozonaci. Eu am procedat de fiecare dată conform uneia dintre opțiunile de mai jos:

   1. am întins aluatul într-o sigură foaie, cam de 1 cm. grosime, pe care am distribuit umplutura dorită, am rulat-o și am pus-o în formă
   2. am împărțit aluatul în 2, pentru un cozonac împletit

   Prima opțiune fiind foarte clară, am detaliat-o în cele ce urmează pe a doua.

   Umplutură de nucă pentru cozonac

   Umplutura de nucă am pregătit-o imediat ce am pus aluatul la dospit (la finalul pasului 10). Am pus laptele fierbinte, zahărul și nuca măcinată într-o cratiță, pe foc mediu.

   preparare umplutura de nuca oparita pentru cozonac

   Am dat totul în fiert și am amestecat în continuu cam 5 minute, până când compoziția s-a îngroșat ca o mămăligă moale. Am tras cratița de pe foc, am adăugat zahărul vanilat, am amestecat și am lăsat crema de nucă să se răcească bine. Are suficient timp să se răcorească, până ce aluatul crește (ca la punctul 11).

   umplutura de nuca pentru cozonac

   Ce formă alegem pentru cozonacul nostru?

   Înainte de a începe modelarea cozonacului, am pregătit o formă mare de cozonac, de dimensiune L=38 x l=12 x h=8 cm, căptușind-o cu hârtie de copt. Am respectat recomandarea Silviei Jurcovan, aceea de a face din această cantitate de aluat un singur cozonac, mare. După părerea mea, dat fiind că iese un cozonac nu doar mare, ci peste măsură de mare, de-a dreptul uriaș, aș recomanda să fie făcuți doi cozonaci în două forme de cu dimensiunile L=24 cm, l=11 cm și h=7 cm. Vor ieși mai mici, dar va fi mai ușor de gestionat coacerea și forma finală a acestora.

   Împărțirea aluatului, umplerea și împletirea

   12. Am uns bine planul de lucru cu ulei. Asigurați-vă că e bine uns, nu vreți să se lipească aluatul, care e foarte delicat! Am răsturnat tot aluatul pentru cozonac cu coca opărită și l-am împărțit în două bucăți egale.

   aluatul impartit in doua

   13. Am lucrat pe rând fiecare bucată de aluat. Mai întâi, am întins una dintre bucăți într-un dreptunghi de aproximativ 55×35 cm.

   aluatul intins

   14. Am distribuit umplutura de nucă pe acest dreptunghi de aluat, lăsând marginile libere. Opțional, se poate presăra și rahat colorat și coajă rasă se portocală.

   cozonac cu aluat oparit umplerea cu umplutura de nuca si rahat

   15. Am rulat cozonacul, din aproape în aproape, obținând un rulou lung.

   rularea cozonacului umplut

   16. Am repetat pașii de la 13 la 15 apoi am așezat cele două rulouri unul lângă celălalt, răsucindu-le (împletindu-le) în două.

   cozonacul impletit

   17. Am așezat cozonacul astfel format în forma pregătită dinainte. L-am acoperit lejer cu un șervet de bucătărie împăturit dublu și l-am lăsat să mai crească încă 25 de minute, într-un loc călduț. Între timp, am pornit cuptorul și l-am setat la 180°C.

   cozonacul pus in forma

   Finisare și coacere cozonac cu aluat opărit

   18. Înainte de a-l da la copt, ungem suprafața acestui cozonac cu aluat opărit cu ou bătut sau gălbenuș.

   cozonacul finisat cu gălbenuș

   19. Se dă la copt în cuptorul preîncălzit la 180°C, la o înălțime medie. Eu obișnuiesc să încing cuptorul la 180°C, dar imediat ce bag cozonacul în cuptor, reduc temperatura la 170°C. Am observat că temperatura mai mare de la început ajută la creștere iar ulterior se coace mai frumos la 170°C. Pentru un singur cozonac din toate cantitățile de mai sus, e nevoie de mai mult de o oră de coacere (cam 1 oră și 5 – 10 minute). Dacă faceți doi cozonaci, aș zice că 45 de minute la 180°C e destul, dar depinde de cuptorul fiecăruia.

   În primele 25 de minute ale coacerii e bine să nu se deschidă deloc ușa cuptorului. După aceea, se poate acoperi cozonacul cu o coală de hârtie de copt, umezită și stoarsă. Se continuă coacerea cozonacului acoperit lejer, pentru a preîntâmpină să se ardă. Când vi se pare destul de rumenit, testați gradul de coacere, introducând lama unui cuțit în partea cea mai groasă. Daca veți scoate cuțitul curat, cozonacul este copt.

   Răcirea cozonacului

   20. Cozonacul copt se lasă să alunece din formă pe o parte, pe un grătar special pentru răcirea prăjiturilor. Se lasă să se răcească așa, sprijinit pe latura cea mai lungă, la temperatura bucătăriei. Când și când, se întoarce pe partea opusă (cam la 10 minute), până când se răcește complet.

   cozonac cu coca oparita la racit

   Este necesar să se răcească cozonacul astfel, pentru că e foarte fraged. Dacă ar fi lăsat pe bază s-ar putea tasa, devenind cleios. Cozonacul răcit se presară (sau nu) cu zahăr pudră și se taie în felii.

   cozonac cu aluat oparit close up sectiune

   Este un cozonac pufos și aerat, cu o consistență cu adevărat deosebită. Se va menține proaspăt mai multe zile, datorită aluatului opărit. Pentru a se păstra vreme îndelungată, cozonacul trebuie depozitat învelit într-un prosop curat și apoi băgat într-o pungă de plastic.

   Aici, varianta de cozonac cu aluat opărit și cremă caramel.

Instagram @lauralaurentiu

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Știri culinare cu subiect asemănător:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

55 comentarii la Cozonac cu aluat oparit – reteta Silviei Jurcovan

 1. G spune:

  Buna ziua,
  As vrea sa va intreb in cuptorul electric cum se coace?
  Sus+jos si ventilatie ?
  Sau numai jos ?
  Multumesc mult pentru amabilitate !

 2. Mirela spune:

  Minunata reteta!
  Am facut 2 cozonaci mai mici pe care i am copt 10 minute la 180°C si alte 35 la 170°C.
  I am acoperit cu hartie de copt dupa 25′.
  Mulțumesc frumos pentru explicațiile detaliate si sfaturile dvs.

 3. rodi spune:

  Nu este prea putin zahar ? Am vazut aceasta reteta a Silviei Jurcovan , in care la 1 kg de faina se pun 500 g zahar ( ceea ce mi se pare cam mult totusi ) .
  In reteta dvs sunt doar 100 gr zahar . in acest caz cred ca iese un cozonac nedulce .

  • Doamnă, sunt cu cartea Silviei Jurcovan în mână. Scrie așa: ”1 kg. făină, 8 ouă, 600 ml. lapte, 50 ml. untdelemn, 60 gr. drojdie, 200 gr. unt, 200 gr. zahăr, 20 ml. rom, coaja rasă de la o lămâie și o portocală, o linguriță rasă de sare, 1 plic cu zahăr vanilat.” Unde ați citit dumneavoastră de 500 de grame de zahăr, nu știu. Sigur nu în cartea asta.

   • richard spune:

    fac si eu reteta asta de ani de zile. iese foarte bun. secretul consta probabil in oparirea fainii cu lapte. data viitoare o sa il fac cu untura si unt si o sa pun ceva mai putina drojdie. actual pun 100 g la 2.2 kile de faina, o sa pun 75. iar zahar pun cam 450 g. oricum, multumesc pentru reteta.

  • Mary spune:

   Depinde de gustul fiecăruia. Am făcut și eu această rețetă, și..întradevăr după gustul meu la cantitatea de făină folosită merg cam 200-250 g de zahăr pt aluat, iar pt umplutura cu bezea și nucă merg chiar 8 linguri de zahăr. Eu am făcut această modificare, pt gustul meu. Rețeta este foarte bună, iese un cozonac extraordinar !

 4. Mihaela spune:

  Buna ziua, as dori sa știu dacă acest aluat se poate folosi și pentru a prepara pasca? Mulțumesc

 5. Mihaela spune:

  Cel mai bun posibil!!! Multumim Laura! Sarbatori binecuvamtate!

 6. Diana Höglinger spune:

  ai dreptate, are un grai f. natural si autentic:-)

 7. Diana Höglinger spune:

  il fac sigur; si cum prezinti reteta: e delicios modul tau de a scrie:-)))

 8. Gheorghe Elena-liliana spune:

  Eu fac reteta de cozonac a D-nei Silvia Jurcovan de peste 15 ani. Cozonacul iese sigur si dispare la fel de sigur….. Din cate retete am incercat am revenit todeauna cu mare placera la aceasta.

 9. Valentin spune:

  Săru’ mâna pentru reteta,am incercat si eu de cateva ori si e o minunatie de cozonac.Am doar o nedumerire:nu stiu unde gresesc dar la capete nu imi iese umplutura uniform,e doar de la jumateatea cozonacului in sus,insa dupa primele 2 felii umplutura e frumos distribuita de jur imprejur de jos pana sus.
  Sanatate.

  • lauralaurentiu spune:

   Nu e nicio greseala :), capetele intotdeauna sunt mai sarace in umplutura. Ma bucur ca v-a reusit, sa va fie de bine.

 10. Excelenta reteta, cel mai bun cozonac pe care l-am mancat vreodata. Eu am framantat cu Bimby, fantasticul robot de bucatarie si a iesit super pufos. La umplutura am adaugat si cacao. Multumim pentru reteta.

 11. Cecilia spune:

  Mama mea chiar framanta cozonacul o ora! Pe ceas! Si nu un kg, 10 sau 14 atunci cand era nunta in familie. Eu ii tineam ligheanul sau covata, depinde in ce facea cozonacul si ma uitam la ceas cand se facea o ora de cand framanta cozonacul. Apoi adauga ulei si mai framanta un sfert de ora sa-l incorporeze. Si iesea un cozonac….! Cel mai laudat! Si era o femeie de 1,55 m. Eu tot asa il fac, cu faina oparita, de la ea am invatat, dar desi sunt o femeie zdravana n-am reusit mai mult de jumatate de ora sa-l framant.

 12. claudia spune:

  super.foarte buna reteta.multumesc.

 13. Rebeca spune:

  Astazi am copt primul cozonac din viata mea dupa reteta aceasta. Insa nu am avut drojdie proaspata si am folosit drojdie uscata pe care am frecat-o cu zahrul si oparit-o cu aproximativ 20 ml de lapte. Aluatul m-am framantat cu aparatul Kitchen Aid si a iesit o minune. Am folosit doua umpluturi si mi-a iesit un cozonat foarte frumos, pufos si delicios. Multumesc pentru reteta!

 14. miri spune:

  Doamna Laura, cozonacul acesta este o minunatie, am reusit saimpresionez publicul italian cu el….acu trebuie impresionat si cel din romania,carepe drept vorbind e mult mai pretentios, soacra’mea nu ma crede in stare nici sa prajesc un cartof sau sa fac o mamaliga!!! merita efortul depus laprepararea acestui cozonac,,,va multumesc pentru reteta!

 15. Ana spune:

  reteta e geniala,a iesit un cozonac grozav,de fiecare data il voi face dupa reteta aceasta.Multumim!

 16. ANA spune:

   Laura, incearca reteta (la jumatate din cantitatile date de S Jurcovan)  urmand pasii pana la framantat si apoi „triseaza” punand aluatul in masina de paine…mie mi-a placut ce-a iesit. Pufos si f bun si dupa vreo cinci zile.

  • lauralaurentiu spune:

   Merge, categoric ca da, eu dupa aceasta prima experienta descrisa aici am facut aluatul de nenumarate ori la masina sau la KitchenAid. Normal, cu ajutorul tehnicii e mai usor ;).

 17. dana_radu23 spune:

  Hristos a Inviat. Am facut acest aluat si l-am folosit la pasca.A iesit super. Multumesc
   

 18. Sultanuteve spune:

  Am facut cateva retete din cartea Silviei Jurcovan si sunt foarte bune, cu unele mici amendamente. Primul cozonac dupa reteta doamnei l-am facut prin 1978. Eram un student rebel, vorba vine, si n-am ascultat de sfaturile bunicii. Am respectat reteta din carte. A iesit foarte bun, dar au urmat criticile familiei. Cantitatea de zahar e cam mica. Pe vremuri, cand zaharul era de buna calitate, trebuia pus cam 300 de grame la kilogramul de faina. Acum, cred ca e nevoie de mai mult. Stiu ca apasa coca, dar cine nu vrea sa manance de regim si il vrea dulce si bun, mai pune. Oua, ar trebui vreo 5-6 galbenusuri +un ou intreg. la kilogram. Unt se poate pune daca se lucreaza o cantitate mica si se mananca imediat cozonacul. Untul il usuca si il aspreste in doua zile. De aceea, la 3-4 kilograme de faina, trebuie doar ulei cam un sfert de kilogram la 1 de faina si o lingura de untura (asta stiu de la soacra mea). Cu unt pe maini doar cand se imbraca forma de copt, imbracata in hartie. Lapte, in principiu, nu mai mult de1/2 litru la kilogramul de faina. In rest, reteta nu e rea deloc. Aluatul se framanta pana cand se desprinde de pe maini.

  • Romance2178 spune:

   imi pare rau untul nu usuca cozonacul se pune 3 sferturi pahar unt si 1 sfert pahar ulei iar galbenusurile intre 8 si 10 la kg de faina….eu fac 1 cozonac super care tine apropape 2 saptamini….

 19. Gabriela Stepa spune:

  Buna, as vrea sa intreb , nu stu in Romania , si nu pot gasi aici drojdie proaspata pot folosi oare drojdie uscata ? mersi 

 20. Y0onela85 spune:

   

  Afla cum am facut 10 000 RON cu 6
  RON investitie! 1 an, 2 luni in urma  

  Castiga pana la 50 mil in 3-4
  saptamani,si peste 100 mil int doua luni.Citeste mesajul cu atentie Cum sa faci
  bani multi repede, usor si legal cea mai noua metoda de facut bani pentru
  romani! bani rapid si sigur pe internet. testat! eu am facut 50.000.000 in 3
  saptamani! e randul tau! functioneaza! singurul care functioneaza cu adevarat!
  nu risti nu cistigi. Nu este nici o gluma, crede-ma! Depinde numai de tine daca
  vrei sa citesti pagina asta sau nu, eu nu pot spune decat ca 10 min. de citit
  iti pot schimba viata (si portofelul!) , depinde numai de tine poti face bani
  usor si repede! Crede-ma: am incercat toate metodele posibile (si legale).
  Aceasta este cea mai usoara si mai rapida cale. Poti sa faci o gramada de bani,
  repede si legal. Merge! E testat! Tot ce trebuie sa faci deocamdata este sa
  citesti cu atentie si pana la final textul. Eram sceptic, totusi… In urma cu
  ceva vreme navigam aiurea pe Internet (probabil la fel cum faci si tu acum)
  cand am descoperit un articol asemanator cu acesta in care se spunea ca pot sa
  castig milioane in doar cateva saptamani cu o investitie de numai 60.000 de
  lei. Imediat m-am gandit…chestia asta trebuie sa fie vreo escrocherie. Dar,
  curios fiind, am continuat sa citesc. Articolul spunea ca trebuie sa trimiti
  cate 10.000 de lei la fiecare din cele 6 adrese mentionate in articol. Apoi sa
  iti treci numele si adresa la sfarsitul listei in pozitia a 6-a si sa publici articolul
  la minim 200 de forum-uri adrese cu anunturi pe Internet sau prin mail la cat
  mai multe adrese. Pur si simplu! Dupa ce am analizat chestiunea si dupa ce am
  discutat cu cativa prieteni m-am hotarat sa incerc. La urma urmei ce aveam de
  pierdut in afara de 60.000 de lei si 6 timbre?…Cum este si normal, la inceput
  eram sceptic si chiar ingrijorat in privinta aspectului legal. Asa ca m-am
  interesat la pttr si mi-au confirmat ca intr-adevar e legal! Deci am facut
  infima investitie de 60.000 de lei. Surpriza!. ..Ghiciti ce s-a intamplatt!…
  Intr-un interval de 7 zile am inceput sa primesc bani in cutia postala. Eram
  uluit! M-am gandit ca probabil se va opri curand, dar banii au continuat sa
  vina! In prima saptamana am primit 370.000 de lei. La sfarsitul celei de-a doua
  aveam 4.090.000. In a treia saptamana stransesem 45.470.000 de lei! Si banii
  continuau sa vina cu repeziciune. In mod cert a meritat sa cheltui cei 60.000
  de lei si cele 6 timbre (Am cheltuit mult mai mult jucand la loto si la bingo!)
  . Sa va spun cum functioneaza si mai ales de ce functioneaza. In primul rand va
  sfatuiesc sa salvati pe hard sau sa printati articolul ca sa il aveti la
  indemana.Deci cum functioneaza : PASUL 1: Iei 6 coli de hartie si scrii pe
  fiecare din ele fiecare adresa,astfel incat la final vei avea 6 coli,pe fiecare
  fiind una din cele 6 adrese.M-am adaugat la lista ta, astfel incat cel ce
  primeste plicul sa te adauge la listele pe care urmeaza sa le posteze si asa
  adresa ta va aparea pe alte sute si sute multiplicate de forumuri. Apoi
  impaturesti fiecare coala (cat sa intre in plic). Acum iei 6 bancnote de 10.000
  de lei si pui cate una in fiecare din cele 6 coli (ca sa nu se vada prin plic
  si sa nu se fure), apoi pui fiecare coala in cate un plic si inchizi plicurile.
  Ar trebui sa ai acum 6 plicuri sigilate, cu numele si adresa ta pe ele (la
  expeditor, pentru a ajunge in continuare pe forumuri!) , fiecare dintre ele
  continand o coala de hartie si o bancnota de 10.000 de lei. Acum trimiti plicurile
  la urmatoarele adrese: 1) Gradinaru Iulia str. Aleea Nucului nr. 5 sc. a ap. 4
  bloc 5 Suceava Jud. Suceava 2)Iliescu Georgiana-bdul Aurel Vlaicu nr13 blC4 sc
  C ap 49,Constanta,jud Constanta 3) Dancu Ioan Jr – str g Cosbuc, nr 44, Tapu,
  Jud Sibiu. 4) Osman Denis str.Crinului,nr.2 ,bl.85,sc. b ,ap.11 ,oras Isaccea
  ,jud. Tulcea, 5) Mihaescu Daniel, Str. Cerna nr. 5, Sc. A, Ap. 101, cod 300
  571, Timisoara, Jud. Timis, 6) Ganescu Ionela, str. Dunarii, bl. F6, sc.E,
  et.1, ap.113, oras Alexandria, jud. Teleorman. PASUL 2: Acum tai din lista pe
  numarul 1 si muti celelalte adrese cu o pozitie mai jos (6 devine 5,5 devine 4,
  etc…). Astfel numarul 6 devine liber: completezi cu numele si adresa ta
  aceasta pozitie.Trebuie foarte clar sa intelegi ca daca te vei pune in alta
  pozitie decit cea de-a 6-a, vei primi cu mult mai putini bani, pentru ca
  factorul de multiplicare se diminueaza. Pentru a intari increderea in joc,
  trebuie sa nu trisezi si sa trimiti plicurile, deoarece altminteri, te excluzi
  singur din circuit semanind neincrederea. pasul 3: Schimba ce doresti dar, pe
  cat se poate, incearca sa mentii articolul cat mai aproape de original. Acum
  publica anuntul la cit mai multe forum-uri newsgroup-uri (sunt o groaza). 200
  este atat cat iti trebuie dar cu cat publici in mai multe locuri cu atat mai
  multi bani vei castiga! Nu e nevoie sa scrii din nou tot acest articol; poti sa
  selectezi textul cu cursorul mouse-ului si sa il copiezi in memoria
  calculatorului (Copy din meniul Edit); deschizi un fisier gol cu
  notepadFile…New) si inserezi textul ca sa iti adaugi numele in pozitia a 6-a
  (Edit…Paste); salvezi fisierul cu extensia. txt. Acum cauti pe Internet
  newsgroup-uri (forum-uri on-line, message board-uri, site-uri de chat, de
  discutii) romanesti bineinteles, sau la diverse adrese e-mail pe care le
  cunosti si publici articolul. Va sugerez sa treceti ca subiect un titlu cat mai
  atractiv pentru ca acesta il vor vedea cei ce viziteaza aceste site-uri gata!
  Felicitari… Nu ar trebui sa iti ia mai mult de 30 de secunde pentru fiecare
  newsgroup! tine minte: mai multe newsgroup-uri inseamna mai multi bani! tot ce
  trebuie este un minim de 200! Calcule…Vei incepe sa primesti bani in cutia
  postala in cateva zile! Daca vrei poti sa iti inchiriezi o casuta postala din
  cauza numarului mare de scrisori pe care le vei primi. De ce Din cele minim 200
  de publicari pe care le-am facut sa spunem ca primesc 5 raspunsuri (un exemplu
  foarte-foarte mic). Deci am castigat 50.000 de lei cu numele meu pe pozitia a
  6- a. Acum fiecare din cele 5 persoane care tocmai mi-au trimis cate o scrisoare,
  publica la randul lor minimul de 200 de articole cu numele meu pe pozitia a 5-a
  si primesc si ei cate 50.000 de lei.Eu primesc astfel 5*5*10.000 de lei =
  250.000 de lei. Continuand exemplul cu acest numar mic (5) de persoane care
  raspund la articol, castig 1.250.000 de lei cu numele meu pe pozitia a 4-a,
  6.250.000 cu numele meu pe pozitia a 3-a, 31.250.000 de lei pe pozitia a 2-a
  si. .. da! 156.250.000 de lei cu numele meu pe pozitia intai. uimitor! Daca
  fiecare participant publica articolul de minim 200 de ori! Si totul cu o
  investitie initiala de 60.000 de lei si 6 timbre. Cand numele tau nu se mai
  afla in lista poti sa repeti procedura: iei ultima varianta a articolului si
  trimiti cate 10.000 de lei la adresele care se afla in lista, punandu-ti numele
  pe pozitia a 6-a Acum publici articolul din nou de minim 200 de ori. Va dati
  seama ca in fiecare zi mii de oameni intra pe Internet si citesc aceste
  articole asa cum citesti tu acum! Asa ca iti poti permite 60.000 de lei sa vezi
  daca merge cu adevarat? Cred ca da… Unii au spus dar daca lumea se satura si
  nu mai trimite nimeni nici un ban? Ce sanse sunt sa se intample asta cand
  zilnic se alatura 20- 50.000 de useri noi la Internet dintre care foarte multi
  citesc astfel de anunturi si sunt dispusi sa incerce orice sa castige niste
  bani,cu o investitie minima…Jucati cinstit si corect si adresa te va ajunge
  pe mii de forumuri, astfel vei primi mii de plicuri. In fiecare zi intra sute
  sau mii de oameni pe forum! Veti avea numai de castigat! Jocul se bazeaza pe o
  binecunoascuta lege din economie si anume legea multiplicarii sau Multi Level
  Marketing (MLM) pe care cred ca poti sa o intelegi. Crezi ca marile magazine se
  imbogatesc pt ca TU ai cumparat o sticla de vin? NU!!!… se cumpara
  industrial. . deci daca joci corect si trimiti plicuri adresa ta va parea pe
  mult mai multe site-ri si vrei primi cu muuult mai multi bani! Bafta!! P.S.
  Foarte important! : o sa inalnesti oameni care nu sunt de acord cu asta si care
  nu au curaj sa incerce sa se imbogateasca inteligent. Acestia se multumesc doar
  sa injure (mai mult nu pot). Trebuie doar sa-i ignori asa cum fac eu, joaca si
  o sa vezi cum plicurile incep sa SOSEAsCA. Daca ai incredere si perseverezi o
  sa-mi multumesti! Cat pentru cei care nu joaca… va raciti gura degeaba, eu
  primesc zeci de plicuri cu bani si o sa continui sa joc… Succes!!!

 21. Gabi Dadinopol spune:

  Arata super cozonacul tau. Am facut cozonac dar niciodata oparit. Acum, de pasti, voi incerca reteta ta. Sunt convinsa ca va iesi minunat. Multumesc pt reteta. Pup

 22. Diana spune:

  :) Va multumesc mult pt reteta! A iesit foarte bun. Am facut de Craciun  2 cozonaci cu aluat oparit si 2 normali. Acestia chiar au fost deosebiti, cu toate ca ai mei s-au parlit putin pe deasupra.

 23. Moldovi Doina spune:

  Super reusit cozonacul! Cartea Silviei Jurcovan ar trebui sa existe in toate bucatariile. Am si eu 2 , si fac deseori dupa ele, chiar si conserve.

 24. Anonymous spune:

  vreau si eu sa-ti multumesc pt reteta, am testat-o si-a iesit perfect! ann

 25. VIOLETA.ITALIA spune:

  BUNA, LAURA. TE AS RUGA SA MI SPUI SI MIE DE CE ATUNCI KND FAC COZONAC IMPLETIT IN 3 MI SE DESFACE SI SE CAM LATESTE. DE PUFOS IMI IESE SI MIE PTR K SI EU IL FAC CU FAINA OPARITA. PROBLEMA E CA MI SE DESFACE. DE CE OARE?
  DE FRAMANTAT IL FRAMANT 45 DE MINUTE INTOTDEAUNA CU MANA E FIN SI PUFOS DAR NU MI PLACE ASPECTUL

 26. Liliana spune:

  Trebuie sa iti multumesc pentru modul in care ai prezentat reteta. Am urmat-o cu sfintenie si nu am dat gres. (Aseara am facut pentru prima data in viata cozonaci; pana acum i-a facut mama). Am framantat "in schimburi" cu sotul si speram sa fii mandra de noii tai "ucenici", iata http://calugareni.blogspot.com/2010/12/il-asteptam-pe-mosu.html

 27. Brindusa spune:

  Cartea asta a Silviei Jurcovan mi-a dat-o mama ca "zestre" cand m-am maritat si nu stiam nici sa fac o omleta. Si nu m-a lasat la greu niciodata. Super intr-adevar si reteta asta de cozonaci. O reteta adevarata!

 28. Livia spune:

  Eu n-am facut niciodata cozonac cu aluat oparit, parca am mai citit undeva despre asta, dar n-am experimentat. Reteta ta m-a facut tare curioasa, iar rezultatul final aduce a "cozonacul perfect". Multumesc mult Laura, reteta se noteaza si in functie de timp o voi presta cat pot de repede! Sarbatori fericite!

 29. Andreea spune:

  Ce-am mai google-it dupa reteta asta acum 2-3 ani. Daca am vazut ca nu e nicaieri, am dat sfora-n tara sa-mi cumpere cineva cartea de bucate a Silviei Jurcovan si nu se mai gasea. Ce bine c-ai scris reteta, sa nu raman cu intrebarile :) Merci fain.

  Cozonacul a carui felie se ia fasii-fasii imi place cel mai mult si la sectiunea ta se vede clar ca-i fix cum trebuie :)
  Te pup. Spor la treburi!

 30. anca spune:

  Buna seara.Doua intrebari va rog:se poate framanta oare si la masina de paine? si in ce ordine tb puse ingredientele? multumesc si felicitari

 31. Ileana spune:

  Am mai scris odata dar vad ca a disparut.
  Vreau sa-ti multumesc Doamna Laura pentru aducerea in atentie a acestei retete vechi de cozonac din Moldova.
  Eu asa fac cozonacul , asa am vazut la mama si bunica mea. Este o reteta pe care cred ca o aminteste si Pastorel. Drojdia se imprastie mai bine si aluatul devine mai pufos, nu seamana cu aluatul de paine.
  Cu aceasta ocazie va felicit pentru retetele traditionale pe care le reinviati cu multa maiestrie.Eu sunt in varsta ,dar invat multe lucruri din blogul Dumneavoastra. Cu stima .

 32. Sara & Miki spune:

  Ce pofta mi-ai facut… ce frumos ti-a crescut. Arata super. Pup!

Advertising