Brânzoaice rețeta video – plăcinte poale-n brâu
Brânzoaice rețeta video – plăcinte poale-n brâu umplute cu brânză dulce. Cum se fac plăcinte cu brânză dulce? Unul dintre cele mai apreciate deserturi românești, plăcinte umplute cu brânză dulce, prezentate într-o rețetă pas cu pas, cu lista de ingrediente și modul de preparare inclusiv video tutorial.
Mărturisesc, în copilăria mea, eu nu am auzit de poale-n brâu. Însă, de câteva ori pe săptămână, cumpăram de la celebra plăcintărie ”La Stoica” din Timișoara, care era poziționată strategic între casa și școala mea, niște brânzoaice rumene și parfumate, pudrate generos cu zahăr vanilat. Jumătate din zahărul ăla era distribuit între vârful nasului meu și șorțul albastru pe care-l purtam. Treceam peste acest mărunt impediment cu bucuria simplă și pe deplin justificată de a înfuleca acele brânzoaice pufoase, cu umplutură vanilată. Le adoram! Aceleași sentimente profunde mă însuflețesc și azi față de brânzoaice, de aceea le-am și dedicat câteva rețete foarte reușite. Cum ar fi brânzoaicele trandafir (descoperă rețeta cu un click) sau chiar brânzoaicele… sărate.
Ei bine, azi m-am gândit să public o rețetă de brânzoaice poale-n brâu, cu acea înfățișare obraznică ce le-a consacrat. Radu Anton Roman evoca, în a sa carte Bucate, vinuri și obiceiuri românești, amintirea fierbinte a unui adolescent care trăgea cu ochiul la pulpele femeilor ce spălau rufele la râu, cu poalele ridicate să nu se ude. Zicea el că ideea unor plăcinte „Poale-n brâu“ i-ar fi dat “vise fierbinți și insomnii active.”
ALTE REȚETE DE PLĂCINTE ȘI PRĂJITURI CU BRÂNZĂ DULCE
- Rețeta de plăcintă cu brânză dulce ca la mama acasă
- Rețeta de prăjitură cu brânză, gem și bezea Rakoczi Turos
- Rețeta de burek cu brânză dulce
- Rețeta de prăjitură simplă cu brânză dulce și stafide
Ei bine, mie brânzoaicele astea îmi evocă amintirea inocentei școlărițe pofticioase despre care v-am povestit ceva mai sus. Deși plăcintele copilăriei mele aveau exact această formă, de pachețel, imaginația mea poate prea tânără și în orice caz dezinteresată de orice altceva în afară de gustul plăcintelor, nu m-a dus către vreo închipuire vinovată. Decât, poate, către păcatul lăcomiei, dorindu-mi încă o plăcintă.
Din ingredientele de pe lista de mai jos, care vor părea unora tare puține, vor rezulta 8 plăcinte destul de mari, cam de 12 * 12 cm. E un aluat pufos, ca de cozonac, și plăcintele cresc mult la copt. Eu mă feresc să fac mai multe de atât, pentru că se mănâncă toate, oricâte aș face, sigur nu mai apucă a doua zi. Suntem patru, două plăcinte de cap de locuitor sunt arhisuficiente. Dacă doriți să faceți mai multe plăcinte, dublați lista ingredientelor.
Ingrediente brânzoaice rețeta video – plăcinte poale-n brâu pas cu pas
pentru 8 plăcinte cu latura de ~ 11-12 cm
aluat:
- 250 de grame de făină
- 120 ml. de lapte
- 12 grame de drojdie proaspătă sau ½ de pachet de drojdie uscată
- 2 gălbenușuri
- 40 de grame de unt cu 82% grăsime
- 40 de grame de zahăr
- 1 praf de sare
- coaja rasă de la 1 lămâie (doar partea galbenă)
- 1 linguriță de extract de vanilie
- în plus, puțină făină pentru presărat planul de lucru
umplutură și finisare:
- 200 de grame de brânză de vaci grasă, bine scursă de zer
- 75 de grame de zahăr
- coaja rasă de la 1 lămâie (doar partea galbenă de la suprafață)
- 1 lingură de extract de vanilie
- 1 praf de sare
- 1 lingură de griș sau pesmet
- 1 lingură cu vârf de stafide (opțional)
- 2 gălbenușuri
- pentru finisarea plăcintelor, 1 gălbenuș amestecat cu 2-3 linguri de lapte
- zahăr pudră vanilat
Mod de preparare brânzoaice rețeta video – plăcinte poale-n brâu pas cu pas
Preparare brânzoaice rețeta video – plăcinte poale-n brâu pas cu pas – text, printabil
1. Se pune într-un castronel drojdia. Se adaugă 1 lingură de zahăr (din cantitatea totală de 40 de grame recomandată). Se freacă bine cu lingura până drojdia se lichefiază. Dacă folosiți drojdia uscată, pur și simplu o dizolvați în puțin lapte călduț.
2. Se încălzește laptele împreună cu untul până ce untul se topește complet. Se adaugă restul de zahăr și vanilia. Se omogenizează bine.
3. Gălbenușurile se freacă bine cu sarea, apoi se diluează cu laptele amestecat cu untul, care trebuie să se fi răcit la o temperatură de 35-36°C. După ce se omogenizează perfect gălbenușurile cu laptele, se adaugă și drojdia activată peste amestecul lichid.
4. Făina se cerne într-un castron mare. Se adaugă coaja rasă de lămâie și se omogenizează bine. Se face loc la mijloc și se toarnă lichidele, amestecând continuu cu lingura de lemn. După ce lingura de lemn nu mai e de ajutor, se ia la frământat. Se frământă energic până la obținerea unui aluat neted, cu o consistență ca pentru cozonac. Se modelează în formă de bilă și se lasă la crescut în castronul înfoliat, într-un loc călduț, până își dublează volumul (cam 1 oră).
Umplutura pentru plăcinte poale-n brâu
5. Cât timp aluatul crește, se amestecă brânza de vaci, care trebuie să fie bine scursă de zer, cu zahărul, coaja de lămâie, vanilia, sarea, grișul sau pesmetul, 2 gălbenușuri și stafidele (dacă le folosiți). Se omogenizează bine și se lasă deoparte.
Modelare și coacere plăcinte poale-n brâu
6. Când aluatul a crescut, se presară planul de lucru cu făină și se răstoarnă aluatul din castron. Se întinde cu palmele sub formă de dreptunghi cam de 20 * 40 cm. Se taie în 8 pătrate pe cât posibil egale.
7. Pe fiecare pătrat, se pune la mijloc câte 1 lingură de umplutură. Nu trebuie să punem prea multă, pentru că vor plesni brânzoaicele la copt. Se adună colțurile opuse ale pătratului deasupra umpluturii și se presează cu putere, lipindu-se bine. Astfel, se dă acea formă specifică de plăcinte poale-n brâu. Se pun brânzoaicele astfel formate într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, cu spațiu între ele, pentru că vor crește mult.
8. Se acoperă tava cu un prosop de bucătărie curat, dublu, și se lasă ale noastre brânzoaice să mai crească timp de ½ de oră. Între timp, se pornește cuptorul și se fixează la 190°C, static.
9. Înainte de a da brânzoaicele la copt, se ung cu o pensulă moale de patiserie cu amestecul de gălbenuș și lapte. Se coc în cuptorul preîncins la 190°C, la o înălțime medie, timp de 15-18 minute, până se rumenesc frumos.
10. Se scot, se lasă să se răcorească puțin în tavă și se pudrează cu zahăr pudră vanilat. Sunt bune de servit ușor călduțe sau complet reci.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns