Sărățele – inelușe – cu parmezan, spornice și gustoase, rețetă video
Sărățele – inelușe – cu parmezan, spornice și gustoase, rețetă video detaliată. Aflați cum se fac niște sărățele delicioase, crocante și fragede în același timp, urmând fie rețeta detaliată în format text, fie tutorialul video de la finalul articolului.
Sper să vă placă această rețetă de sărățele cu parmezan, sper mult, pentru că eu pur și simplu ador cum au ieșit! Sunt așa de gustoase și cu o textură atât de faină încât abia le-am salvat de gurile hrăpărețe, le-am pus într-o cutie și le-am ascuns… și mi-aș dori să uit unde anume le-am ascuns, că altfel eu însămi o să vizitez locul ăla din ce în ce mai des!
De ce mi-au plăcut atât de mult? Păi, în primul rând mi s-au părut super ușor de făcut! Apoi, au ieșit tare frumușele și absolut delicioase! Sunt în același timp și fragede dar și crocante, de nu mai te poți opri din ronțăit. Dau dependență mai rău decât semințele!
M-am gândit că vă va plăcea și vouă rețeta asta, așa că o găsiți mai jos, atât în consacratul format pas cu pas (ca text) cât și video. Un tutorial complet despre cum se fac aceste inelușe delicioase cu parmezan găsiți la finalul articolului.
Ingrediente Sărățele – inelușe – cu parmezan, spornice și gustoase, rețetă detaliată
- 450 de grame de făină + 1-2 linguri în plus, pentru presărat
- 200 mililitri de chefir
- 200 de grame de untură sau 250 de grame de unt cu 82% grăsime
- 7 grame de drojdie uscată sau 25 de grame de drojdie proaspătă
- 1 linguriță de zahăr
- 1 linguriță de chimen măcinat
- 12 grame de sare – asta ar fi cam o linguriță cu vârf și e nevoie ceva mai multă sare, că doar sunt sărățele
- 1 ou bătut cu furculița, pentru uns sărățelele
- 70 de grame de parmezan ras
Mod de preparare Sărățele – inelușe – cu parmezan, rețeta în format text, printabil
1. Drojdia am pus-o într-un castronel (eu am folosit uscată). Am adăugat zahărul și am diluat cu puțin chefir, din cantitatea totală deja măsurată. Dacă folosiți drojdie proaspătă, aceasta trebuie frecată cu zahărul până se lichefiază. Apoi, la fel ca în cazul celei uscate, se diluează cu puțin chefir. Am lăsat drojdia deoparte și am trecut la următoarea etapă.
2. Peste făină cântărită în castronul mixerului, am adăugat sarea și chimenul măcinat. Am amestecat să se omogenizeze.
3. Am adăugat untura peste făină și am mixat-o cu mixerul la viteză mică până când am obținut un aspect nisipos, cu granule uniform distribuite. Am adăugat în castron drojdia activată, pe care am răzuito pe toată, cu o spatulă mică, flexibilă, din castronel. Imediat, am adăugat și restul de kefir. La fel, m-am asigurat că-l pun pe tot.
4. Am montat accesoriul în formă de K al mixerului și m-am apucat imediat de frământat. Nu am frământat mai mult decât a fost nevoie să se lege aluatul. Prin frământarea excesivă, se dezvoltă rețeaua de gluten din făină și se obține o textură mai puțin fragedă, ca la pâine.
5. Aluatul obținut trebuie să fie mai degrabă vârtos, complet nelipicios dar destul de unsuros, la atingere. L-am modelat într-o bilă și l-am pus într-un castron. Am înfoliat castronul cu film alimentar și l-am așezat, pentru 30 de minute, într-un loc călduț, ferit de curenții de aer. Aluatul nu crește cine știe ce, dar, în acest răstimp, se frăgezește.
Cu ce finisăm sărățelele, parmezan sau altceva?
6. Între timp, mi-am pregătit parmezanul cu care urma să finisez aceste sărățele inelușe cu parmezan. Am ras parmezanul pe răzătoarea mică și l-am colectat pe o farfurioară.
Dacă preferați, în locul parmezanului se pot folosi diverse semințe, pentru finisarea sărățelelor, cum ar fi cele de chimen, de mac sau de susan.
De asemenea, menționez că parmezanul se poate înlocui cu succes deplin cu orice brânză mai uscată. Merge și un pic de telemea uscată dar și un cașcaval care stă de ceva timp în frigider, căruia îi putem da o utilizare chiar gustoasă, în această rețetă.
Modelarea și finisarea sărățelelor
7. După trecerea timpului de odihnă a aluatului, primul lucru pe care l-am fac a fost să pornesc cuptorul și să îl setez la 185°C, fără ventilație, căldură de jos și de sus. Am pregătit și două tăvi din dotarea cuptorului, pe care le-am căptușit cu hârtie de copt.
8. Am presărat puțină făină pe planul de lucru și, cu sucitorul, am întins aluatul într-o foaie de grosime uniformă, cam de 4-5 mm. Ca să formez inelușele, am avut nevoie de două decupatoare, cu diametru diferit. Eu am folosit unul cu diametrul de 7 cm și unul cu diametrul de 2 cm. Dacă nu aveți astfel de decupatoare, la fel de bine puteți folosi două pahare, unul mai mare și unul mai mic.
Poate te interesează și rețeta de sărățele românești simple, click pe poza de mai jos pentru a o accesa!
9. Cu decupatorul cu diametru mai mare, am decupat cercuri din aluat. M-am străduit să aplic cercul la o distanță cât mai mică de cele tăiate anterior. Am făcut asta pentru a reduce pe cât posibil pierderile. Desigur că am întins o altă foaie din resturile de aluat rămase de la decupat! Din aceasta, am decupat alte sărățele, dar cele mai fragede rămân cele care sunt cel mai puțin frământate, deci primele.
10. Odată formate cercurile mari, tai câte un cerculeț din mijlocul fiecăruia, cu decupatorul mic. În sfârșit, am obținut inelușele!
11. Resturile de aluat le-am adunat la un loc. Nu le-am mai frământat, doar le-am presat și le-am întins cu sucitorul, într-o nouă foaie, din care am decupat alte inelușe, până când am epuizat aluatul.
În total, mi-au rezultat 50 de sărățele – inelușe cu parmezan, pe care le-am copt în două tăvi.
12. Imediat după decupare, am transferat inelușele în tava așternută cu hârtie de copt. Pe rând, am le-am uns cu ou bătut, folosind o pensulă de patiserie. Am ridicat cu grijă câte un ineluș din tavă și l-am răsturnat pe farfurioara cu parmezan ras. Am presat ușor și parmezanul a aderat perfect și uniform de suprafața unsă cu ou a inelușului. L-am așezat în tavă, cu parmezanul în sus, și am continuat până am umplut o tavă cu 25 de inelușe.
Coacerea
13. Pe rând, am copt câte o tavă în cuptorul preîncins la 185°C, la o înălțime medie. Aceste sărățele inelușe cu parmezan sunt gata când se rumenesc fain, coacerea durează 18-20 de minute pentru fiecare tavă. În final, ele arată și miros excelent!
14. Le-am lăsat să se răcească bine, pe un grilaj special pentru produse de patiserie. După ce s-au răcit, le-am pus într-o cutie care se închide etanș și le-am depozitat în cămară. Vor rezista perfect chiar mai bine de 2 săptămâni, asta cu condiția să nu vizităm noi prea des cămara, în perioada următoare!
Sărățele – inelușe – cu parmezan, spornice și gustoase, rețetă video
MAI MULTE REȚETE DE SĂRĂȚELE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns