
Brânzoaice pufoase cu brânză sărată





Ingrediente Brânzoaice pufoase cu brânză sărată
aluat:
- 700 grame de făină
- 100 ml. lapte
- 3 gălbenușuri
- 200 grame de unt
- 25 grame de zahăr
- 25 grame drojdie proaspătă sau 7 grame de drojdie uscată
- 1 linguriță rasă de sare
- 200 gr. iaurt gras
- în plus: 1 ou întreg pentru uns aluatul
- puțină făină pentru presărat planul de lucru
umplutură:
- 600 de grame de brânzeturi amestecate după gust – eu am folosit mozzarella, gorgonzola, cașcaval și telemea, merg și alte combinații, de exemplu brânză de vaci bine stoarsă de zer cu brânză de burduf și telemea etc.
- opțional, 16 roșii uscate
Brânzoaice pufoase cu brânză sărată, rețetă pas cu pas. Află cum se fac niște brânzoaice rumene și pufoase umplute cu brânză sărată. Aceste brânzoaice cu brânză sărată merg ca aperitiv sau gustare și sunt excelente de luat la pachet.
Această rețetă ingenioasă nu este creația mea, oricât de mult mi-aș dori eu acum să fi fost eu cea care a avut ideea unor brânzoaice sărate, a căror formă mi-a amintit de rețeta de brânzoaice trandafir. Nu o să mă împăunez cu ceea ce nu e al meu, însă, pentru că ideea, dar și rețeta și fotografiile, îi aparțin Cosminei Diana Petrea-Bujor, una dintre membrele cele mai pasionate și moderatoare în grupul Facebook ”Gătim cu Laura Laurențiu”. Aici e rețeta video pentru brânzoaicele poale-n brâu (click pe link ca să o accesezi) și aici este rețeta de brânzoaice trandafiri cu brânză de vaci sau urdă.
Ei bine, Cosmina le-a făcut și mi-a trimis pozele și rețeta care sună mai mult decât tentant, de aceea am și hotărât să o public pe blog.
Mod de preparare Brânzoaice pufoase cu brânză sărată – aluatul
1. Se freacă drojdia cu zahărul până se lichefiază, apoi dilueăm cu ½ din laptele călduț. Lăsăm deoparte câteva minute. Între timp, separăm 3 ouă (de albușuri nu avem nevoie acum, dar le putem folosi pentru o excelentă Pavlova ). Cernem și făina într-un castron încăpător și topim untul, de care vom avea nevoie să fie lichid, dar nu fierbinte.
2. Adăugăm sarea peste făină și o amestecăm bine apoi facem loc la mijloc și turnăm drojdia diluată cu laptele.
3. Batem bine cele 3 gălbenușuri cu iaurtul și restul de lapte și turnăm totul peste drojdie, în castron.
4. Începem să amestecăm cu o lingură de lemn, înglobând făina în ingredientele lichide. Când lingura nu prea mai este de ajutor, începem să frământăm energic, cu mâna sau la robot. După ce se obține un aluat omogen, adăugăm treptat untul topit și frământăm în continuare până ce obținem un aluat neted și complet nelipicios. Aluatul trebuie să se desfacă de pe mâini și de pe pereții castronului în care am frământat.
Ungem cu puțin ulei un castron curat, modelăm aluatul frământat în formă de bilă și îl așezăm în castron. Acoperim castronul cu folie alimentară sau cu un șervet curat de bucătărie, împăturit în 4, și îl așezăm într-un loc călduț, ferit de curent, ca să crească până își dublează volumul. Recomand să puneți aluatul în cuptorul abia încălzit (să fie sub 40°C în interior), astfel va crește mai rapid.
5. În final, aluatul a crescut așa cum se vede în imaginea de mai jos. Fiind un aluat gras, va fi foarte fraged, dar e posibil să dureze ceva mai mult creșterea (poate vreo 2 ore).
Brânzoaice pufoase cu brânză sărată – umplutură și asamblare
1. Pentru pregătirea umpluturii, pur și simplu se amestecă brânzeturile sfărâmate/rase, în proporția dorită, ca să fie potrivit de sărată umplutura. De această dată, eu am folosit cele ce se văd mai jos, dar la fel de bine se pot recicla pur și simplu resturi de brânzeturi diferite de prin frigider. Se modelează brânzeturile frământate în 16 bile egale, câte una pentru fiecare brânzoaică.
2. Odată crescut, aluatul se răstoarnă din castron pe planul de lucru puțin presărat cu făină. Se presează, să scoatem aerul din el, apoi se împarte în 16 bucăți egale. Vor ieși astfel brânzoaice de o mărime medie, dacă le vreți mai mari, împărțiți în 10-12 bucăți. Se modelează fiecare bucată sub formă de bilă.
3. Pe rând, fiecare bucată se aplatizează cu sucitorul sub forma unui disc cu diametrul de aproximativ 15 cm. Se crestează marginile bucății de aluat în 7-8 locuri (depinde cât de multe ”petale” vreți să aibă brânzoaica voastră, pe care o vom modela sub formă de floare). Se pune 1 bilă de brânză chiar la mijlocul bucății de aluat.
4. Rând pe rând, se aduc ”petalele” de la margine către mijloc, peste bila de brânză. Singura regulă este să nu ridicăm una după alta ”petalele” alăturate, ci cele opuse sau lăsând câte una între ele.
5. În final, așa arată brânzoaica asamblată și, după gust, puteți să puneți și o bucată de roșie uscată sau nu.
Se pun brânzoaicele asamblate într-o tavă așternută cu hârtie de copt, se acoperă cu un șervet curat de bucătărie și se mai lasă să crească ½ oră, la temperatura bucătăriei. Între timp, se pornește cuptorul și se fixează la 180°C.
Brânzoaice pufoase cu brânză sărată – coacere
1. După ce cuptorul s-a încins, se bate bine oul întreg cu furculița, să se lichefieze, apoi se ung pe deasupra brânzoaicele. Eu folosesc pentru asta o pensulă specială pentru patiserie.
2. Aceste brânzoaice sărate se coc în cuptorul preîncins la 180°C, la o înălțime medie, timp de 25-30 de minute, până cresc și se rumenesc frumos.
Se lasă să se răcească înainte de servire. Noi le-am servit călduțe și au fost delicioase, un aluat fin care se desface fâșii-fâșiuțe și umplutura foarte gustoasă.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns