Hencleș – lichiu – cu prune
Hencleș cu prune, rețetă din Ardeal. O rețetă tradițională ardelenească, Hencleș (sau Lichiu) cu prune și griș. Tradiții culinare ardelenești, Lichiu (hencleș) cu prune.
Începând cu rețeta de Hencleș sau lichiu cu prune, vă invit să mă însoțiți, preț de câteva săptămâni, într-un periplu culinar prin inima țării, în căutarea rețetelor dulci ardelenești. Sunt sigură că rețetele care vor face parte din acest ciclu dedicat tradițiilor culinare din Ardeal vor declanșa plăcute aduceri aminte cititorilor. Celor care nu au avut șansa să copilărească sau măcar să își petreacă vacanțele în Transilvania, le propun să încerce rețetele. Pe această cale, vor putea descoperi gustul bun al acestei încântătoare părți de țară.
Prima mea întâlnire cu Hencleșul e de dată recentă. L-am descoperit acum un an, când am avut șansa să petrec câteva zile încântătoare la Criț, la Convivium Transilvania. Tanti Domnica, o localnică în vârstă de 81 de ani, țin-o Dumnezeu sănătoasă și plină de viață ca argintul viu încă mulți ani înainte, a pregătit și ne-a oferit cu generozitate această minunată prăjitură cu origini săsești. Pentru mine, a fost o adevărată revelație! Hencleșul (sau Lichiul) e o prăjitură simplă, rustică. Combinația de ingrediente, însă, e desăvârșită, unul din acele preparate care sunt geniale prin chiar simplitatea lor.
Variante ale prăjiturii Lichiu – Hencleș – Heinklich
Pentru că mi-a plăcut atât de mult, am și cercetat puțin chestiunea. Am aflat că hencleșul are două variante, Cea mai veche dintre ele conține doar aluatul dospit, cu multe ouă și grăsime. Acesta se acoperă cu smântână grasă bătută cu zahăr și cu multe gălbenușuri. Atât de multe, că ai avea nevoie de zeci de găini ouătoare ca să le poți avea la îndemână pe toate deodată, apoi se dă la copt.
A doua variantă, de dată mai recentă, reduce cu ceva cantitatea de smântână și ouă. Aceasta aduce în combinație o genială cremă de griș cu lapte, bine vanilată. Pe deasupra se pun prune (cel mai des) sau alte fructe de sezon. Iarna, însă, e permis ca în locul fructelor proaspete să se pună mici grămăjoare de magiun.
Experiența proprie
În ce mă privește, am încercat cu mare succes de public, manifestat prin ah-uri și oftaturi de plăcere, o variantă de Hencleș – lichiu – cu cremă de griș cu lapte și prune, pornind de la o rețetă propusă de învățătoarea Rose Marie Müller în ediția sibiană a ziarului Adevărul.
Pentru ca rețeta să nu aibă niciun fel de neclarități, am pregătit pentru voi o variantă video, pe care o veți descoperi imediat sub lista ingredientelor. La final articolului găsiți și varianta text a rețetei.
Ingrediente Hencleș – Lichiu – cu prune
aluat:
- 500 de grame de făină
- 200 ml. lapte cu 3,5% grăsime
- 3 gălbenușuri
- 20 de grame drojdie proaspătă
- 100 de grame de zahăr
- 1/2 linguriță de sare
- 80 de grame de unt cu 80% grăsime
- 30 ml. ulei
- 1 linguriță extract de vanilie
- coaja rasă de la 1 lămâie
crema de griș cu lapte și ouă:
- 500 ml. lapte cu 3,5% grăsime
- 60 de grame de griș
- 200 de grame de zahăr
- 1/2 linguriță de sare
- 1 păstaie de vanilie (sau extract de vanilie sau zahăr vanilat, ideea e să obținem o cremă bine vanilată)
- 3 gălbenușuri
- 3 albușuri
pentru finisarea hencleșului:
- 4 gălbenușuri
- 200 de grame de smântână
- 30 de grame de zahăr
- 15-16 prune coapte, curățate de sâmburi și rupte în jumătăți
- 1 lingură de zahăr pudră
Preparare Hencleș – Lichiu – cu prune (rețeta video):
Mod de preparare Hencleș – Lichiu – cu prune (varianta text)
Prepararea aluatului
1. Din cantitatea de zahăr de 100 de grame, indicată pentru aluat, se adaugă peste drojdia proaspătă, pusă într-un castronel, aproximativ 1 lingură. Se freacă drojdia cu zahărul și se adaugă 100 de ml. de lapte călduț. Se lasă deoparte 5-10 minute.
2. Cele 3 gălbenușuri se bat cu furculița cu 1/2 de linguriță de sare. După ce drojdia s-a activat, se adaugă peste ea restul de zahăr. Adăugăm și gălbenușurile, coaja de lămâie, extractul de vanilie și restul de 100 de ml. lapte călduț. Atenție, în funcție de calitatea făinii ar putea fi nevoie de puțin lapte în plus sau dimpotrivă, de 1-2 linguri de făină în plus.
3. Se cerne făina într-un castron încăpător. Se face la mijloc loc și se toarnă amestecul de ingrediente lichide preparat la punctul 2. Se înglobează cu o lingură de lemn, până când aluatul devine prea vârtos ca să mai poată fi amestecat cu lingura. În acest moment se adaugă 50 de grame de unt topit, dar nu fierbinte, amestecat cu uleiul (30 ml). Se ia aluatul la frământat. Se frământă 10-15 minute manual (sau 7-8 minute la robot) până se dezlipește complet de pe mâini și de pe pereții vasului și se obține un aluat neted și omogen.
Dospirea
Se modelează aluatul într-o bilă, se pune într-un castron uns cu o picătură de ulei, se întoarce aluatul în vas ca să se ungă pe toate părțile și se acoperă castronul cu un șervet curat, umed, împăturit în 2-3 straturi. Se lasă aluatul să crească până ăși dublează volumul, într-un loc călduț și ferit de curent.
Crema de griș cu lapte și ouă
4. Cât timp aluatul crește, tăiem pe lungime o păstaie de vanilie și răzuim semințele (în cazul în care folosiți extract de vanilie sau zahăr vanilat, săriți peste acest pas). Într-o crăticioară se pun 500 ml. de lapte și se adaugă semințele de vanilie și păstaia. Se pune laptele pe foc mic și se încălzește până când are tendința de a da în clocot. se îndepărtează păstaia de vanilie și se adaugă în lapte 1/2 de linguriță de sare și 100 de grame de zahăr.
Se toarnă grișul în ploaie, în timp ce amestecăm constant cu telul în formă de pară. Se fierbe până se îngroașă bine apoi se dă la o parte de pe foc și se acoperă cu folie alimentară. Se lasă să se răcească până la temperatura camerei. După ce grișul cu lapte s-a răcorit, se adaugă 3 gălbenușuri și se amestecă energic.
Asamblarea și coacerea
5. Între timp, aluatul a crescut. Se pregătește o tavă (eu am folosit tava cuptorului, 33×37 cm.) acoperind-o cu hârtie de copt. Se răstoarnă aluatul crescut în tavă și cu mâinile ușor unse cu ulei, se modelează într-o foaie de o grosime uniformă. Trebuie să acopere toată tava. Se unge foaia de aluat pe toată suprafața cu untul moale rămas (30 de grame) și se lasă deoparte, într-un loc ferit de curent.
6. Se pornește cuptorul și se fixează la 180 de grade Celsius.
7. Până se încinge cuptorul, avem de terminat crema de griș cu lapte și ouă. Batem cu mixerul la viteză mare cele 3 albușuri până când se formează o spumă consistentă. Începem să adaugăm treptat cele 100 de grame de zahăr rămase, în timp ce mixăm în continuare. Batem albușurile cu zahărul până când se întăresc bine iar zahărul s-a dizolvat complet.
Aproximativ 1/3 din cantitatea de albușuri bătute spumă se adaugă peste grișul cu lapte amestecat cu gălbenușuri. Se omogenizează energic. Acest amestec se răstoarnă peste restul de 2/3 din cantitatea totală de albuș bătut și se încorporează cu spatulă, cu mișcări lejere.
8. Deasupra foii de aluat, în tavă, se toarnă toată crema de griș cu lapte și ouă și se nivelează pe toată suprafața.
9. Se bat cele 4 gălbenușuri rămase cu 30 de grame de zahăr și smântâna (200 de grame) până se omogenizează. Acest amestec se distribuie deasupra cremei de griș cu lapte, lingură cu lingură, până acoperă toată suprafața (nu turnați smântâna cu gălbenușuri într-un singur loc, se va duce la fund!).
10. Se aranjează deasupra prăjiturii jumătăți de prune fără sâmburi și se dă imediat la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, la o înălțime medie, unde se va coace timp de 35-40 de minute, până ce se rumenește frumos. Se lasă să se răcească până la temperatura camerei înainte de porționare. Poftă mare!
Lasă un răspuns