Coji de mini tarte sărate, pentru aperitive – rețetă detaliată
Coji de mini tarte sărate, pentru aperitive festive – rețetă detaliată, cu lista de ingrediente cu gramaje exacte și modul de lucru explicat cu multe detalii utile. Rețetă clasică de patiserie – aluat fraged sărat – pentru mini tarte aperitiv.
Cu fiecare an, de Sărbători am senzația că pofta de aperitive cât mai multe și mai diverse crește mere. Fiica mea și-ar dori, cu siguranță, un mare bufet cu aperitive diverse, frumos colorate, chiar în detrimentul felurilor principale și mă gândesc, de multe ori, că acest mod de a luat masa, bufetul de aperitive, este totuși o alegere practică, oferind mai mult timp celui care gătește, timp pe care-l poate petrece alături de invitați. Și cum tot îmi bat capul din ce în ce mai mult cu aperitivele de tot felul, m-am gândit și la niște mini tarte sărate.
Doar că toate cojile de mini tarte disponibile în comerț au o listă lungă, foarte lungă de ingrediente. Am trecut o dată peste asta și am cumpărat, însă gustul e atât de ciudat, artificial, ”ceva rău”, cum zice fiică-mea! Până la urmă, le-au mâncat găinile soacră-mii! Pentru că niște coji de mini tarte sărate sunt, totuși, un preparat extrem de util, care poate fi personalizat în sute de feluri, am hotărât să le fac în casă și ce să vezi? Nici nu-i greu, nici nu durează mult și au și ieșit foarte bine!
Ingrediente coji de mini tarte sărate, pentru aperitive
- 225 de grame de făină 000 + 1 lingură rasă de făină T650 pentru presărat planul de lucru
- 125 de grame de unt cu 82% grăsime, tăiat în cubulețe, foarte rece + 1 lingură de unt topit, pentru uns
- 5 grame de sare
- 1 ou mare (70 de grame)
- apă foarte rece, câtă e nevoie
- în plus: 12 hârtii de muffins, preferabil albe + orez sau greutăți de patiserie pentru ”blind baking”
Mod de preparare Coji de mini tarte sărate, pentru aperitive – rețetă detaliată
Prepararea aluatului – manual sau în robot?
Ambele variante sunt corecte, cu singura condiție ca, dacă se face aluatul pentru mini tarte la mână, să se lucreze foarte rapid, așa încât unul să nu apuce să se topească. Aluatul e unul fraged, pâte sablée salée (adică aluat nisipos sărat). Ceea ce e specific acestui tip de aluat este textura nisipoasă, obținută prin amestecarea parțială a untului foarte rece cu făina, alături de o rețea de gluten cât mai puțin dezvoltată. Asta implică, evident, cât mai puțină frământare. Iată de ce prepararea la robot a aluatului de mini tarte sărate va fi, poate, mai facilă, mai ales pentru începători.
1. Mai întâi, am cântărit untul (pachetul scos din frigider) și l-am tăiat în cubulețe. Am pus untul cântărit înapoi în frigider, să se mențină cât mai rece. Am amestecat cernut și am cântărit făina apoi am amestecat-o cu sarea. În vasul robotului, căruia i-am montat accesoriul cu lamă, am pus mai întâi făina apoi am adăugat untul.
2. Am prelucrat cu robotul untul și făina, până când am obținut un amestec cu aspect ca de nisip umed, cu granule inegale. Dacă vă uitați cum arată amestecul din imaginea de mai jos, e exact cum trebuie să fie.
Adăugarea lichidelor
3. Imediat, am adăugat oul întreg. Eu am folosit un ou mare, de 72 de grame (cântărit cu tot cu coajă). Dacă aveți ouă mai mici, nu e o problemă, veți completa cu apă foarte rece, atât cât va fi nevoie să se lege aluatul pentru rețeta de mini tarte sărate.
4. Am prelucrat cu robotul, pe funcția pulse, până când aluatul a început să se adune în bulgări. Dacă într-un minut nu se leagă, compoziția e prea uscată. Pe rând, se adaugă câte 1 lingură cu apă foarte rece și se mai prelucrează un pic cu robotul. Nu se pune mai multă apă decât are nevoie aluatul să se lege. Nu e nevoie să se insiste cu amestecarea, doar până se adună aluatul.
5. Imediat, am scos aluatul din vasul robotului, am presat toți bulgărașii la un loc și am înfoliat aluatul. L-am dat la frigider pentru 30 de minute, minimum de timp de odihnă necesar. Țineți cont că aluatul înfoliat bine se poate păstra la frigider până la 3-4 zile.
Întindere în foaie și pregătirea formelor de coacere
6. După trecerea timpului minim de odihnă (de 30 de minute) sau după ce ați ținut aluatul la frigider câteva zile, acesta trebuie lăsat pentru o perioadă pe planul de lucru, la temperatura bucătăriei, pentru a deveni maleabil. Altfel, untul din aluat va fi foarte tare și aluatul nu va putea fi întins.
7. Pentru coacerea acestor coji de mini tarte sărate, se pot folosi diferite forme, cu singura condiție să fie, firește, mici. potrivite unor porții individuale de aperitiv. Eu le-am copt în lăcașurile unei tăvi de muffins cât se poate de obișnuite. Diametrul unei alveole al acestei tăvi este de 6,5 centimetri (în partea superioară) iar înălțimea este de 2,5 centimetri. Așadar, am uns toate cele 12 formele cu 1 lingură de unt topit, folosind o pensulă. Am dat tava de muffins (goală) la frigider.
8. După ce am încercat să apăs cu degetul aluatul, încă împachetat în folie, și l-am simțit suficient de maleabil, l-am despachetat. Am presărat planul de lucru cu făină, la fel și sucitorul. Am întins, cu ajutorul sucitorului, o foaie aproximativ dreptunghiulară, cu grosimea de maximum 3-4 milimetri.
Modelarea cojilor de mini tarte
9. Am ales să decupez cercurile de aluat cu un inel de oțel cu diametrul de 9 centimetri. Aluatul obținut a fost suficient să acopere fundul alveolelor și să urce puțin și în sus, fără să fie rezulte niște mini tarte prea adânci. Trebuie ținut cont că sunt destinate unor aperitive, nu trebuie să se sature nimeni cu o singură tartă.
Observație: am căutat să decupez discurile cât mai apropiate unele de altele, așa încât să reduc pierderile. E adevărat, resturile rămase de la decupaj se pot presa la un loc (fără să se frământe, ca să nu-și dezvolte glutenul) dar după aceea au nevoie de un timp mai lung de așteptare, la frigider. Drept să vă spun, eu am copt 12 mini tarte din ceea ce am decupat prima dată iar restul de aluat (din care mai pot face vreo 4, poate 5 bucăți) e încă în frigider. Așadar, e bine să ne străduim să obținem cele 12 discuri necesare unei tăvi de la prima decupare.
10. Am așezat discurile decupate în alveolele formei de muffins. Le-am presat ușor, așa încât să se muleze bine în forme, apoi am înțepat baza cu o furculiță. Imediat ce am terminat cu toate cele 12 discuri de aluat, am dat forma la frigider și am pornit cuptorul.
Coacerea mini tartelor
11. Până ce cuptorul s-a încins până la 180°C, căldură de jos și de sus, fără ventilație, forma de muffins plină cu aluatul de mini tarte sărate a stat la frigider, să se răcească bine. După ce cuptorul s-a încins, am așezat în fiecare formă câte un coșuleț de hârtie pe care l-am umplut cu orez cam de 1 centimetru. Nu e musai să folosiți orez ca greutate de copt, se pot folosi boabe de năut uscat, fasole uscată sau niște greutăți speciale de patiserie. Atenție! Nu cumva să puneți orezul sau alte greutăți în mini tarte fără a izola aluatul cu hârtie! Greutățile se vor lipi de aluat și e bun de aruncat, nu le mai scoateți de acolo!
12. După ce am umplut toate mini tartele cu orez (izolate de hârtie), am dat tava la cuptorul preîncins la 180°C, cu căldură de jos și de sus, la o înălțime medie. Prima parte a coacerii este cea numită de francezi ”cuisson à blanc” (în engleză blind baking) și are scopul de a face mini tartele să își păstreze forma. După 20 de minute la cuptor, am scos rapid tava și am îndepărtat cu grijă hârtiuțele cu orez. Dacă vă uitați cu atenție, hârtia a format striuri în aluat, dar am putut-o îndeparta cu ușurință. Dacă ar fi fost boabele de orez în contact cu aluatul, acolo rămâneau!
13. Imediat, am băgat tava cu coji de mini tarte înapoi în cuptor. Am continuat coacerea, la 180°C, fără să modific nicio setare. Le-am mai copt încă 10 minute (deci 30 de minute în total). Le-am lăsat să se răcească bine în formă, pentru că sunt foarte fragile cât sunt fierbinți, apoi le-am scos cu grijă. Ia uitați-vă ce frumușele sunt!
Cum se folosesc aceste coji de mini tarte sărate?
În primul rând, insist asupra faptului că pot fi păstrate timp de cel puțin două săptămâni, într-o cutie bine închisă, plasată într-o cămară răcoroasă. E foarte practic să știm că le putem face în avans, pentru evenimentele noastre, ușurându-ne astfel munca.
Aceste coji de mini tarte sărate sunt, practic, niște biscuiți sărați, cu o altă formă. Sunt fragede și au gust bun și pot fi umplute cu tot felul de creme, salate, pateuri etc. Vă recomand câteva combinații:
- umplute cu cremă de brânză și decorate cu somon și un pic de mărar pe deasupra
- cu cremă de brânză de vaci cu ceapă verde, decorate cu câteva felii de ridichi și un pic de jambon crud uscat
- cu salată de icre – vedeți rețeta aici, decorate cu câteva icre de păstrăv sau pur și simplu cu o felie subțire de lămâie
- cu pastă de pește – aici e rețeta, decorate cu măsline și câte un triunghi de lămâie
Drept să vă spun, mie îmi plac și cu umpluturi dulci, că-mi place contrastul de dulce – sărat. În poza de mai jos vedeți una umplută cu cremă de brânză, așteptând o felie subțire de somon și sunt sigură că aveți și voi propriile idei.
MAI MULTE REȚETE DE APERITIVE FESTIVE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns