Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Salata de icre de crap

Salata de icre de crap

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 11.05.2010
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
PUBLICITATE

Salata de icre e traditionala la mesele sarbatoresti, mai ales cand mesenii agreaza preparatele piscicole. E o salata care permite multe feluri de servire si ornare (tartine, ca umplutura a unor legume, montata cu posul pe felii de lamaie sau pe platou etc.). Eu am folosit, pentru prepararea salatei, o parte din icrele proaspat recolatate ale unui crap de Dunare. Inainte de a le folosi, am sarat icrele si le-am pastrat la frigider timp de 2 zile. La 200 de grame de icre am adăgat 1 lingurita rasa de sare. Recolta de icre a fost mult mai bogata, ceea ce nu am folosit pentru aceasta salata am portionat si am pus la congelator.

Update 28.02.2017: cele de mai sus au fost consemnate în 11 mai 2010, cu 7 ani și mai bine in urma. De atunci, salate de icre am mai făcut de câteva ori, uneori de crap, alteori de caras. Nu am procedat altfel decât am descris în cele ce urmează și suntem cu toții bine, mulțumesc, sănătoși. Acest alineat, pe care îl adaug azi, este pentru cei care se consideră deținători ai adevărului absolut și care au impresia că oricine face altfel decât ei obligatoriu greșește.

Am primit comentariile unui domn care semnează ”gălățeanul” și care mă avertizează că aș comite un genocid. Exact așa a scris, nu e o glumă. Domnule, dacă ați avea dreptate, ar însemna că am început prin exterminarea propriei familii, pentru că ceea ce gătesc eu consumăm noi, acasă. De douăzeci și mai bine de ani de când gătesc pentru ei, nu s-a îmbolnăvit nimeni.

Eu nu vând mâncare, cred că unii au nevoie de explicații amănunțite despre ceea ce este un blog culinar. Așadar, există oameni care sunt de părere că 2 linguri de griș într-o salată de icre sunt o blasfemie și mai mult, sunt ceva toxic (că tot e la modă în ultima vreme să ne intoxicăm cu orice, până și cu aer).

Dacă tot a venit, însă, vorba despre toxicitate, atenție, există specii de pește ale căror icre chiar sunt toxice. Așadar, niciodată nu consumați icre de: mreană,  somn, cosac, mihalț sau plătică! Anumite persoane pot fi sensibile și la icrele de știucă, de aceea e mai bine să le evităm!

În privința grișului fiert din salata de icre (unii folosesc pâine albă înmuiată), e vorba pur și simplu de preferințele mele. Da, știu că pescarii din Deltă recomandă să nu punem nici urmă de carbohidrat în salata de icre, doar icre și ulei… sincer, nu mă interesează deloc. Icrele sunt ouă, ouă de pește, au o compoziție apropiată de a gălbenușului, conțin o mulțime de vitamine (D, B12, retinol, acid ascorbic, niacină și riboflavină), dar și minerale (zinc, fosfor și potasiu). În plus față de aceste substanțe benefice, conțin și colesterol iar icrele peștilor de apă rece sunt bogate în omega3.

Amestecând ulei cu icre (proaspete sau sărate), obținem… maioneză. Da, o maioneză de pește. Dacă unora le place să mănânce maioneză cu lingura, e preferința lor. Mie nu îmi place și am nevoie de ceva care să schimbe textura de maioneză goală. Dacă doriți să procedați ca mine, urmăriți rețeta de mai jos, nu va da greș. Dacă preferați preparatul ”autentic”, chiar așa uleios cum este, nu am nicio îndoială că google vă va oferi multe alte rețete de salată de icre din care una sigur va fi pe placul domniei voastre.

 salata de icre 10

Ingrediente Salata de icre de crap

  • icre de crap sarate – 200 de grame
  • ulei de floarea soarelui – 250 de mililitri
  • lamaie – 1 mica
  • gris – 2 linguri
  • felii de lamaie, capere, ceapa verde si fasiute fine de morcov pentru ornat

Preparare Salata de icre de crap:

Observatie: salata de icre se poate face si din icrele proaspat recolate de crap, doar ca acestea vor fi negricioase, daca se pastreaza 2-3 zile la frigider, cu sare, capata o tenta portocalie, vizibila mai ales cand se separa in salata (vom observa mici bobite portocalii). Daca facem salata din icre conservate la borcan (care sunt foarte sarate) va trebui sa le desaram in apa rece, apoi sa le scurgem bine de lichid.

Ultima rețetă publicată
Mai intai, icrele se scurg de lichidul pe care l-a extras sarea (repet, am adaugat la 200 de grame de icre proaspete cam 1 lingurita rasa de sare) apoi se curata de orice urma de pielita (pentru ca icrele in mod natural sunt continute de un ”saculet” de membrana. Se pun la fiert 100 de ml. de apa si cand dau in fiert se adauga grisul in ploaie, amestecand continuu, pana ce se ingroasa bine. Se lasa sa se raceasca complet. Se pastreaza cam 1 lingura cu varf de icre deoparte, restul se pun intr-un vas potrivit pentru mixer, impreuna cu grisul fiert si racit.
salata de icre 2
Se mixeaza pana cand se omogenizeaza grisul si icrele.
salata de icre 3

Se adauga zeama de la 1/2 de lamaie si se incepe sa se toarne uleiul in fir subtire, mixand in permanenta, ca la maioneza. Compozitia se va lega si va creste. Observatie: in reteta mea proportia dintre icre si ulei este de aproximativ 1 la 1. In retetele pretinse autentice, am vazut proportii de 1 la 4. Sincer, eu cand mananc salata de icre prefer sa stiu ca e chiar de icre, nu de ulei cu vagi urme de icre… chiar daca am adaugat eu si 2 linguri de gris. Dar, repet, e vorba despre gusturile proprii si nu condamn pe cei care prefera celalalta varianta (despre care nu zic ca e gresita, doar ca e cam indigesta pentru mine).

salata de icre 4

Se adauga ceapa taiata foarte fin si restul icrelor.

salata de icre 5

Se mixeaza scurt, pentru a nu se sparge icrele adaugate mai pe urma, al caror rost este de a da textura salatei, se potriveste gustul cu restul de zeama de lamaie si sare, daca mai e nevoie, si salata e gata. Se pastreaza la frigider, intr-un vas inchis, pana in momentul servirii (pana la 2-3 zile).

salata de icre 6

O sugestie pentru o prezentare mai deosebita: se pune salata intr-un pos pentru ornare cu un varf stelat si se spriteaza pe platoul de servire:

salata de icre 7

Salatei i se poate da orice forma, eu am incercat sa o montez, dupa cum spuneam si in introducerea acestei retete, in forma de peste:

salata de icre 8

„Ochiul” pestelui e o boaba de caper, „coada” si „inotatoarele” sunt accentuate cu fasiute foarte fine de morcov. In final, se garniseste platoul cu ceapa verde si felii de lamaie.

salata de icre 9
Pofta buna!

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

37 comentarii la Salata de icre de crap

  1. Carjea Anca spune:

    Foarte buna rețeta. Am cautat de mult proportiile corecte și o varianta cu gris. Am primit mai mult răspunsuri ironice și retete cu pâine sau fără adaosuri. Nu mi-au plăcut nici unele.

  2. Miki spune:

    Salutari doamna Laura. Asa fac si eu icrele ca in reteta dumneavoastra cu gris, si pun un pic de apa minerala ca sa iasa un pic pufoase. Complimente primesc mereu. Personal cele doar cu ulei mi se par foarte gretoase. Au fost momente cand mi s-au taiat icrele. Banuiala mea fiind ca poate am redus viteza mixerului prea brusc. Cat de mult conteaza viteza mixerului? Si ce viteza ati recomanda? Multumesc anticipat.

    • Eu le fac la o viteză medie și constantă. Vă dați seama că e greu să fac recomandări, fiecare avem tipuri diferite de mixer :). Dacă se taie, nu e de nereparat, le puteți începe de la început cu câteva icre și în loc de ulei adăugați compoziția tăiată. Se vor repara.

  3. Rodica spune:

    Excelenta reteta, totul a decurs repede si bine, iar salata a iesit foarte gustoasa. Multumesc, Laura!
    (Adaugarea grisului fiert in loc de paine mi se pare foarte o idee foarte buna. Are o textura fina, cremoasa, si nu schimba gustul icrelor. In trecut, am incercat diverse variante, ba cu paine, ba cu pesmet, ba doar icre si ulei… Dar painea sau pesmetul se simt in salata, iar salata facuta doar din icre+ulei+lamaie pica cam greu dpdv digestiv, iar prepararea este riscanta, salata putandu-se „taia” foarte usor.)

  4. icrele de crap sunt cele mai bune, eu am făcut cu icre sărate pe care le-am cumprat de la selgros și a iesit perfect reteta asta, e exact pe gustul meu, multumesc!

  5. Cristina-Maria spune:

    Cum mă sfătuiești ? Cu pâine sau cu griș ?! :)

  6. Vali spune:

    Da..sint bune si cu gris dar eu fiind nascuta in Delta le prefer fara gris .
    Oricum multumim de reteta ..Aurel are dreptate cunoscatorii de peste si icre stiu de ce…
    O zi buna si Succes

    • diana spune:

      Buna Vali zimi si mie cum o faci fara grishi?pui paine?zimi totu cum faci

      • lauralaurentiu spune:

        Diana draga, nu stiu aca Vali mai este pe-aproape ca sa-ti raspunda. Poti sa faci salata din icre fara gris si fara paine inmuiata, pur si simplu bati icrele cu uleiul turnat in fir subtire, ca la maioneza. Pentru ca pana la urma icrele sunt si ele niste oua, se vor comporta identic cu galbenusurile si se vor emulsifia cu uleiul adaugat, exact ca maioneza obisnuita. O acresti cu zeama de lamaie, pui ceapa dupa gust si salata e gata. In ce ma priveste, prefer salata de icre cu un aport de gris sau paine inmuiata si stoarsa bine in primul rand ca mi se pare mai usoara, in al doilea rand pentru ca mi se pare destul de ciudat sa mananc maioneza goala pe paine, fie ea si din oua de peste. :) Chestiune de gust, desigur.

      • VIOREL spune:

        te pot întreba, cum poţi compara icrele cu gălbenuşurile? Ar fii bine să ne abţinem de la unele comm-uri. (dacă nu suntem în materie)

      • Laura Laurentiu spune:

        Da, mă poți întreba și eu pot răspunde:
        1. atât icrele, cât și gălbenușurile de ouă (de găină, bibilică, prepeliță, cu mici diferențe de la o specie la alta) au în compoziție: apă, proteine, grăsimi, minerale. Procentul acestora diferă de la gălbenușuri la icre, (aproximativ 65% apă în icre, aproximativ 50% apă în gălbenușuri, aproximativ 25% proteine în icre, aproximativ 17% proteine în gălbenușuri etc) dar nu atât cât să le facă să fie altceva.
        2. oricum am suci și răsuci chestiunea, atât icrele cât și gălbenușurile reprezintă ovule nefecundate ale unor animale
        3. faptul că sunt bucătar profesionist mă recomandă că sunt ”în materie” ca să scriu comentarii pe acest blog.
        4. Faptul că blogul este al meu, personal, îmi dă dreptul de a nu mă abține de la niciun comentariu, ba mai mult, chiar mă obligă să spun tot ce am de spus.
        5. Persoanele care sunt arogante și au o impresie exagerat de bună despre sine, dând sfaturi nesolicitate, dar în același timp nu cunosc forma de infinitiv a verbului ”a fi”, care nu se scrie cu doi de ”i” (corect ar fi fost ”ar fi bine să ne abținem…”) sunt cele care ar trebui să se abțină de la comentarii publice. Dacă nu sunt în materie…

      • Alice spune:

        BRAVO LAURA!

    • diana spune:

      eu nam gatit pentru-ca numa interesat,acum vreau sa invat,de aia te rog sa-mi zici,ozi buna

  7. in locul grisului , eu folosesc paine alba inmuiata in lapte si dupa stoarsa (dar nu prea tare) ies delicioase  !

  8. Www Magda_ion spune:

    foarte bun

  9. DicaAngela spune:

    SINT FORTE BUNE ASA LE FAC SI EU NU AU ASA COMPLICATII LEAM FACUT MEREU .

  10. DicaAngela spune:

    SINT FORTE BUNE ASA LE FAC SI EU NU AU ASA COMPLICATII LEAM FACUT MEREU .

  11. Lupumircea spune:

    ia incearca cu piine inmuiata in loc de gris

  12. Terecacovaci spune:

    Este minunat pestele din salata de icre . L -am si gustat , este nemai pomenit . La fel pregatesc si eu icrele . bravo, te felicit.

  13. Katynath spune:

    reteta este buna , iar prezentarea platoului imi place foarte mult

  14. Costydim spune:

    rata frumos. si conceptia ta este una deosebita.Costel

  15. VIATA spune:

    Ne-a placut si v-am votat.
    Succes!

  16. Mihai T. Ioan spune:

    Multă sănătate şi să-ţi îmbucure Dumnezău sufletul, doamnă Laura.
    Io, Uica Mihai, mi-s nou în blogosfera culinară, deşi mi-s cal bătrân în meserie. Te urmăresc de mult timp şi mi-e drag de dumneata, că plesneşti de energie şi eşti baş arhetipul bănăţăncii cu mânurile în chici.
    Te invit să mă vizitezi la mine pe blog, să mai givănim o ţâră.
    Cu drag şi respect
    Uica http//:uicamihai.blogspot.com

  17. lauralaurentiu spune:

    Cami, prindeti crapceana si furati-i icrele! :P Spor la pescuit!

  18. lauralaurentiu spune:

    Gospodina de Criza – multumesc frumos, si tu esti ca de obicei draguta :) .

  19. lauralaurentiu spune:

    DavidOctavian – te astept cu impresii :) !

  20. CamiWitt spune:

    Cu grisul pus deja inainte la mixat nu stiam . Fein dde tot. Problema e ca la nloi nu se gaseste icre. Tre' sa mergem la pescuit si poate prindem o crapceana…hi,hi,hi…O seara placuta!

  21. Gospodina de Criza spune:

    Frumos, ca de obicei.

  22. Madalina spune:

    Laura, sunt intru-totul deacord cu tine.

    Madalina

  23. David Octavian spune:

    Pfff,ce pofta mi-ai facut.Si cu ceapa verde langa……..mmmmmmmmmmmmmmmm.Neaparat trebuie sa fac si eu.Doar sa cumpar icre.Cele gata facute din comert sunt bune,dar nu asa ca astea facute in casa.

  24. lauralaurentiu spune:

    Madalina, sunt foarte simplu de preparat si mai gustoase dacat salatele de la magazin, mai ales pentru ca poti sa potrivesti gustul dupa plac cu mai multa sau mai putina ceapa, lamaie, sare etc.

  25. Madalina spune:

    Ce bine a venit reteta asta!
    Am in frigider niste icre si nu stiam cum sa le prepar. Ale tale arata foare bine.

    Madalina

  26. lauralaurentiu spune:

    Raluca – intr-adevar, gustos! Au stat la frigider cu sare vreo 10-15 minute, timp in care am fiert si racit grisul, le-a fost suficient. Cele pe care le-am congelat (nepreparate) nu le-am sarat deloc.

  27. raluca spune:

    Foarte frumos si gustos… si nici nu stiam ca se pot prepara icrele proaspete. eu totdeauna le-am lasat cu sare la frigider, ca asa am vazut la mama/soacra. fiecare zi e buna sa inveti cate ceva. multumesc

PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE