Biban de mare cu garnitură de quinoa și legume – o cină rapidă și gustoasă
Biban de mare cu garnitură de quinoa și legume – rețetă pentru o cină rapidă și gustoasă, tutorial video și explicații pas cu pas ca să te bucuri și tu de o cină echilibrată și delicioasă acasă la tine.
E minunat că, în ultimii ani, un mod de a ne hrăni sănătos și echilibrat a devenit un trend. De altfel, avem acces la atâtea informații, online sau în diverse publicații ori emisiuni, încât azi devine din ce în ce mai ușor să aflăm cum ar trebui să procedăm pentru a ne forma obiceiuri alimentare sănătoase. Pentru că, așa este, dacă în șase zile ale săptămânii ne îndopăm pur și simplu cu orice, nu putem să ne consolăm cu faptul că în cea de-a șaptea zi am consumat doar o salată. Acesta nu este un stil de viață sănătos.
Pentru ca felul în care mâncăm să conteze cu adevărat, pe termen lung, trebuie să alegem ca alimentația sănătoasă să fie un obicei. Iar a alege înseamnă a renunța, așa că, da, dacă afirmăm că avem obiceiuri alimentare sănătoase, asta înseamnă că am renunțat la câteva lucruri care nu ne fac bine.
La ce anume am renunțat?
Am renunțat definitiv și de ani buni la porțiile uriașe. Mi se pare nu doar nesănătos, ci și lipsit de etică să încarci farfuriile cu cantități uriașe de mâncare. O dată te fac să te simți rău, apoi, neapărat, generează risipa de alimente, pentru că sunt foarte puțini aceia care reușesc să dea gata o porție uriașă.
Am renunțat la consumul zilnic al cărnii. Asta a fost una dintre cele mai simple alegeri, pentru că nu a trebuit decât să dau puțin timpul înapoi, amintindu-mi cum alcătuia Buna mea meniul familiei. Carne aveam pe masă de două-trei ori pe săptămână, nu mai des și cu toate astea eram foarte mulțumiți.
Mă străduiesc ca niciuna dintre mesele de mic dejun, prânz sau cină să nu depășească 5-600 de calorii, cu excepția zilelor când facem un efort fizic susținut.
Am renunțat să consum garnituri bazate pe carbohidrați la toate mesele zilei. Adică, dacă la prânz am mâncat cartofi sau orez, sigur nu voi mânca paste la cină. Sau invers: o cină cu paste înseamnă obligatoriu că la prânz am mâncat o salată, de regulă fără pâine.
CÂTEVA REȚETE DE SALATE ȘI GARNITURI LEJERE
Nu mi se rupe inima după nimic din cele la care am renunțat, pentru că mă recompensez din plin cu gust bun. Există lucruri la care putem renunța și altele de care nu ne putem lipsi în ruptul capului. În ceea ce mă privește, nu voi renunța niciodată la gust. Nu sunt dispusă să renunț în totalitate nici la anumite tehnici de preparare, folosite de milenii, care au avut rolul lor în dezvoltarea gastronomiei și care în continuare au un rol important când e vorba de a obține maximum de gust. Renunțând, însă, la alte lucruri, am reușit să obțin preparate foarte gustoase și în același timp foarte echilibrate nutrițional. Chiar dacă uneori mai prăjesc câte un aliment, chiar dacă nu mă zgârcesc cu condimentele și aleg ingredientele după calitate, nu după cât de degresate sunt.
Iar azi vă invit la o cină gustoasă și sănătoasă! Pentru mine e important să creez obiceiuri alimentare sănătoase familiei mele, așa că propunerea mea este un preparat cu pește, echilibrat și servit în porții moderate, exact cât trebuie ca să te simți bine! Rețeta face parte din campania Floriol – Poftă de Obiceiuri Sănătoase.
Ingrediente Biban de mare cu garnitură de quinoa și legume
- 4 fileuri de biban de mare, de aproximativ 150 de grame bucata, deja asezonate cu sare
- 200 de grame de quinoa, o pseudocereală minune, plină de proteine și săracă în carbohidrați, bine clătită sub jet de apă
- 3 căței de usturoi
- 1 frunză de dafin
- 1 legătură de pătrunjel tocat
- câteva bucăți de vânătă, 1 astfel de bucată per porție e suficient
- câteva bucăți de zucchini și atât vinetele cât și zucchini sunt deja presărate cu sare pentru a elimina apa în exces
- 4 morcovi mici, pe jumătate fierți
- 8 roșii cherry
- 60 de ml. de ulei Floriol Omega 3 și 6
- sare și piper după gust
Biban de mare cu garnitură de quinoa și legume – rețeta video
Mod de preparare Biban de mare cu garnitură de quinoa și legume – rețeta în format text (printabil)
1. Punem pe foc 400 de ml. de apă sărată. Adăugăm dafinul și 1 cățel de usturoi, întreg. Când fierbe, adăugăm quinoa, reducem focul la minimum și acoperim cu capacul. E gata cam în 20 de minute, când lichidul e complet absorbit.
2. Pregătim un dressing, dând la blender usturoiul, zeama de lămâie, 1/2 din pătrunjel, sare și piper după gust și 40 de ml. de ulei Floriol Omega 3 si 6.
3. Zvântăm vinetele și dovleceii. Le punem într-un castron, adăugăm morcovii și roșioarele. Stropim legumele cu 2 linguri de ulei Floriol Omega 3 si 6 și le asezonăm cu sare și piper. Tragem legumele pe grătarul bine încins.
4. Zvântăm peștele și-l facem la tigaie în puțin ulei Floriol Omega 3 si 6 bine încins, 7 minute pe partea cu pielea… râșnim acum piper… și-l facem 1 minut și pe partea cealaltă.
5. Quinoa e gata! Îndepărtăm cățelul de usturoi și dafinul, adăugăm restul pătrunjelului și 3-4 linguri din dressing.
Servirea
Stropim legumele trase la grătar cu dressing și suntem gata de servire! Aranjăm frumos preparatul și credeți-mă, e greu să descriu cât de apetisant miroase!
Poftă mare! Dacă aveți poftă de smai multe idei creative, vizitați site-ul www.floriol.ro și inspirați-vă din rețetele oferite în cadrul campaniei poftă de viață, poftă de obiceiuri sănătoase!
Lasă un răspuns