Spanac soté cu unt și usturoi – rețetă de garnitură rapidă și gustoasă
Spanac soté cu unt și usturoi – rețetă de garnitură rapidă și gustoasă. Spanac sauté – soté – o garnitură care se gătește în exact un minut, mod de preparare și listă de ingrediente. Sote de spanac, ce este, ce conține și cum se pregătește.
Dacă vă numărați printre oamenii, prea puțini, aș zice eu, care apreciază spanacul așa cum merită, sigur veți aprecia și rețeta de azi, cea de soté de spanac sau spanac soté, cum vreți să-i ziceți. Înseamnă exact același lucru și anume cea mai simplă variantă de gătire a spanacului, care nu necesită decât un minuțel de preparare termică și care îi conservă gustul și culoarea mai mult decât oricare altă rețetă cu spanac. Mai mult și decât acest piure de spanac pe bază de sos bechamel, parfumat cu nucșoară și usturoi. Asta pur și simplu pentru că în maniera de gătire despre care vom vorbi azi, sotarea, spanacul rămâne în stare pură, conservându-și gustul proaspăt de clorofilă și culoarea vibrantă.
A sota este un termen de origine franceză, provine din verbul sauter și este consemnat și în DEX. Doar că definiția din DEX nu este chiar completă. Da, sotarea se întâmplă în tigaie, așa cum scrie în definiție, tigaia nu are capac, focul este viu și cantitatea de grăsime redusă. Doar că sauter, în traducere mot-a-mot, înseamnă a sălta. Așadar, este vorba despre a sălta/sau a mișca rapid cu ceva ustensilă de amestecat ingredientele într-o tigaie mare și bine încinsă, cu puțină grăsime și niciun fel de lichid. Iar azi vom sota niște spanac.
Ingrediente Spanac soté cu unt și usturoi
- 500 de grame de spanac proaspăt
- 2-3 căței de usturoi, zdrobiți ușor cu latul lamei cuțitului
- 2 linguri de ulei
- 20 de grame de unt
- sare și piper proaspăt măcinat
Mod de preparare Spanac soté cu unt și usturoi
1. Se alege spanacul frunză cu frunză și, dacă se dorește, se rup codițele. Eu doresc întotdeauna să fac asta, pentru că, oricât de fraged ar fi spanacul, codițele au o textură diferită de a frunzelor și dacă ar fi să aștept după ele să fie gătite, frunzele s-ar terciui. odată ales, spanacul se spală bine, în mai multe ape reci, și se zvântă. Ne pregătim restul ingredientelor la îndemână.
2. Cantitatea de 500 de grame de spanac înseamnă destul de mult, ca volum. De aceea, vom alege o tigaie cât de mare. Imediat ce este tratat termic, spanacul o să scadă foarte, foarte mult. Vom adăuga în tigaie uleiul și cățeii de usturoi zdrobiți cu lama cuțitului. Punem tigaia pe foc mediu și o încălzim treptat, până ce usturoiul începe să miroasă și să devină auriu la culoare, moment în care îl vom îndepărta. Pentru un gust mai intens de usturoi, putem adăuga usturoiul pisat la final.
3. După ce am îndepărtat usturoiul, adăugăm în tigaia bine încinsă spanacul, tot deodată. În doar zece-cincisprezece secunde, timp în care trebuie să amestecăm rapid cu o spatulă, apa din spanac se va evapora masiv și acesta va scădea mult.
4. În continuare sotăm (săltăm cu tigaia) sau amestecăm cu spatula încă puțin, până ce toate frunzele sunt uniform gătite. Ne dăm seama de asta pentru că nu se mai formează aburi la fel de denși. În același timp, frunzele devin de un verde mai intens.
5. Asezonăm rapid cu un praf de sare și adăugăm untul. Sotăm rapid până când untul se topește. Asezonăm și cu piper și garnitura noastră – spanac soté – este gata. Îl scoatem din tigaie imediat, pe o farfurie.
6. Înainte de a pune acest soté de spanac pe farfurie, e bine să-l lăsăm să se scurgă puțin (1-2 minute) pe șervete de hârtie absorbantă de bucătărie, împăturită în câteva straturi. Nu de alta, dar e foarte probabil să mai lase ceva apă verzuie pe care nu o să ne placă s-o vedem lângă un preparat dichisit. Eu am porționat acest soté de spanac și l-am pus la scurs 1 minut înainte de servire.
Fiecare porție a ajuns lângă un spectaculos piept de rață cu portocale, click pe poza de mai jos pentru rețeta acestuia.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns