Cautare in site
x inchide
Creveți cu usturoi și vin alb - rețetă simplă și rapidă

Creveți cu usturoi și vin alb – rețetă simplă și rapidă

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 29.01.2011
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Am încredere că rețeta de creveți cu usturoi și vin alb pe care v-o propun azi va fi pe placul tuturor celor care agreează fructele de mare. E super rapidă, nu pune mari probleme tehnice, totul este să ne mișcăm repede și ne vor ieși cei mai gustoși creveți posibil!

Ingrediente creveți cu usturoi și vin alb

  • 1 kilogram de creveți black tiger, cruzi, nedecorticați, sau 600-700 de grame de creveți curățați
  • 100 ml. de vin alb, sec
  • 3 căței mari de usturoi
  • 1 legatură de pătrunjel verde
  • 4 linguri de ulei de masline
  • 20 de grame de unt
  • câțiva fulgi de chili, după gust
  • sare marină, piper după gust

Mod de preparare

Curățarea creveților

1. Pentru rețeta de creveți cu usturoi și vin alb, am folosit creveți pe care i-am cumpărat cruzi, nedecorticați. Indiferent că se cumpără proaspeți sau congelați, creveții cruzi sunt cei mai gustoși.

creveti cruzi intregi

Dacă aveți din cei congelați, lăsați-i să se decongeleze lent, în frigider, apoi urmați pas cu pas procedeul de curățare descris în articolul ”Cum se curăță creveții”, pe care puteți să-l accesați cu un click pe poza de mai jos.

Advertising

cum se curata crevetii video decorticare creveti cruzi video
2. În final, după decorticare și eliminarea intestinului, creveții mei au arătat așa cum se vede mai jos. Am păstrat coada atașată.
crevetii cruzi curatati
Din carapace și capete se poate prepara o supă de bază din crustacee, care poate fi păstrată în porții de câte 150-200 de ml. la congelator și se poate utiliza la alte rețete.

Marinare și gătire

3. Am pregătit o marinadă, astfel: am tocat pătrunjelul. Din pătrunjelul tocat, am păstrat puțin deoparte, pentru presărat la final. Am zdrobit în mojar usturoiul cu pătrunjelul, cu 1 linguriță de sare grunjoasă. Am adăugat treptat ¾ din uleiul de măsline și ½ din vinul alb.

usturoi in mojar
4. Odată bine amestecată marinada, am turnat-o peste creveții așezați pe un platou adânc. I-am întors pe toate părțile, să fie bine îmbrăcați în marinadă și i-am dat la frigider pentru 30 de minute. La finalul perioadei de marinare, am scurs creveții prin sită de marinada în exces. Marinada scursă se poate păstra și adăuga la final în sos (opțional).

Advertising

creveti cu marinada

5. După trecerea celor 30 de minute de marinare, se încinge pe foc mediu-iute o tigaie adâncă și largă. După ce tigaia s-a încins, se adaugă uleiul rămas și imediat creveții.  Se sotează sau se amestecă în continuu, preț de doar câteva minute, cât va dura gătirea lor. Practic, în momentul în care sunt complet roz, așa cum se vede mai jos, ei sunt gata și e sigur că nu ne mai dorim să îi gătim în continuare, pentru că se pot transforma, dintr-o bucățică fragedă, într-un cauciuc greu de mestecat.

creveti cu usturoi in tigaie
6. Așadar, după 4-5 minute de gătire la foc iute, în momentul în care toți creveții au devenit roz, i-am scos din tigaie într-o farfurie/patou încăpător. Eu i-am condimentat cu fulgi de chili, recomand să procedați la fel, că sunt mai buni picanți. Cine dorește, poate presăra pătrunjelul verde rămas.

creveti cu usturoi si vin alb

7. În tigaia încă încinsă, se toarnă vinul alb rămas și marinada păstrată (dacă ați păstrat-o). Se lasă să clocotească, amestecând continuu, preț de 1 minut. La final, se oprește focul și se adaugă untul rece. Se amestecă până se topește untul. Se va forma un pic de sos, care se toarnă peste creveți, se amestecă și sunt gata de servire.
creveti cu usturoi si vin alb in tigaie

Se pot consuma cu paste, orez fiert, se pot prezenta pe un pat de salată verde sau se pot pur și simplu mânca alături de o pâine bună, crocantă, pe care s-o înmuiem în sos. Sunt absolut delicioși.

Instagram @lauralaurentiu

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Știri culinare cu subiect asemănător:

Au incercat aceasta reteta:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 comentarii la Creveți cu usturoi și vin alb – rețetă simplă și rapidă

  1. Bocco spune:

    O reteta de creveti ca la carte. Am sa incerc si eu reteta, iti multumesc !

  2. Reparatii Telefoane spune:

    Iubesc fructele de mare, aceasta reteta m-a facut sa le iubesc si mai mult :))

  3. Fifi spune:

    Nu am iancercat astăzi i fac sper sa iasă

  4. Teodora spune:

    merg super cu un sos tartar. Crevetii se servesc nu foarte fierbinti.
    Astia sunt creveti de-aia uriasi, cei mai buni sunt cei mai mititei atata ca-s fara spor la curatat.
    Daca-i infigi intr-o tepusa si-i faci pe gratar, toate matzele din jur vin dupa miros.
    In loc de patrunjel merge tare bine rozmarin.
    Cu o salata verde, gata masa.

  5. Christinel_ro spune:

    Laura, eu nu inteleg manevra cu cupele de parmezan si vreau sa fac crevetii asa cum ai scris tu. Poate adaugi o poza cu cupele respective.
    Multumesc
    Cristi

    • Anonim spune:

      Imi pare rau, nu am alte poze. E ceva vreme de cand am facut crevetii astia… dar nu e greu deloc, presari parmezanul ras intr-un strat de o grosime de aproximativ 1/2 cm (tasezi usor) in forma dorita, dai putin in cuptorul incins si cand marginea devine usor aurie, parmezanul va fi topit si modelabil. Poti sa rasucesti in jurul uni pahar (sau sucitor) pana se raceste sau sa asezi bucatile semisolide intr-o cupa, ca sa se raceasca asa.

  6. Oana83 spune:

    E o reteta foarte, foarte aratoasa, dar nu prea accesibila din pacate. Felicitari pentru inspiratie dar eu una nu am gustat creveti in viata mea. NU ma indoiesc ca sunt foarte buni dar nu imi permit sa ii cumpar.

    • Anonim spune:

      Oana, imi pare rau :(, ce sa zic? Nici eu nu cumpar in fiecare zi, iar
      acestia nici nu mi s-au parut scumpi din cale-afara. Adica nu sunt ca si
      carnea de pui, dar nici ca muschiul de vita argentiniana. Mai exact, i-am
      luat de la metro, in cutie de 1 kilogram, congelati. Pretul difera in
      functie de dimensiunea crevetilor, cu cat sunt mai mari, cu atat mai scump e
      kilogramul. Acestia au fost sortimentul 30-32/kilogram, au costat in jur de
      35 de lei (1 kil).

  7. Bombonel_dulce spune:

    Intr-adevar reteta pare usoara dar rezultatul arata exceptional, multe felicitari! Gustul din descriere imi inspira numai bine!

  8. adriana spune:

    Cred că sunt un deliciu. Fără orez, fără salată, fără nimic numai gustul lor picant .

    • Anonim spune:

      Adriana, si mie imi plac crevetii la nebuie, sunt absolut deliciosi. Desi nu
      e un „must”, alaturarea cu parmezanul usor rumenit mi s-a parut tare
      inspirata.

Advertising