Calamari in crusta crocanta
…sau „calamari a la romana”, de curand am aflat ca asa li s-ar spune acestor delicii marine invelite intr-o crusta crocanta si gustoasa. Indiferent cum le-am numi, inelele de calamar raman la fel de nespus de delicioase si pentru mine, cel putin, au o nota estivala, de vacanta. Nimic mai potrivit pentru vremea de-acum, mai ales ca nici nu dureaza mult sa le prepari, ingredientele sunt simple iar inele de calamar crud (congelate) se gasesc mai in orice supermarket mai serios. Ceea ce face felul acesta spectaculos este aluatul deosebit de gustos in care sunt invelite inelele de calamar, un aluat cu bere, potrivit si pentru alt fel de pane-uri. La fel de bine ca si inelele de calamar, in acelasi aluat puteti imbraca fileuri de peste sau chiar legume, veti obtine niste bucatele delicioase si fragede intr-un invelis crocant, auriu. Ajunge deci cu vorba, la treaba!
Ingrediente Calamari in crusta crocanta
- 500 de grame de inele de calamar crud congelate sau 400 de grame proaspete (cele congelate au o crusta de gheata asa ca se va mai pierde din cantitatea totala); puteti folosi, desigur, calamari cruzi intregi, care vor trebui curatati apoi taiati in inele cam de 1 cm. grosime
- 150 de grame de faina
- 1 ou mare (60 de grame)
- 250 de ml. de bere (e bine sa pastrati un pic de bere in plus pentru a dilua aluatul care se poate ingrosa in timpul prepararii)
- in plus: 5-6 linguri de faina amestecata cu 1 lingurita rasa de sare
- sare, piper
- optional: 1 varf de cutit de usturoi granulat (mie imi place sa pun, dar foarte putin)
- ulei din abundenta pentru prajit (minimum 500 de ml.)
- sosul preferat pentru servit, lamaie
Preparare Calamari in crusta crocanta:
1. Daca se folosesc calamari intregi, se vor curata asa cum am aratat la reteta de fructe de mare la gratar apoi tuburile se vor taia perpendicular pe lungimea lor in inele cu grosimea cam de 1 cm, iar tentaculele se vor pastra pentru un risotto sau alt preparat.
2. Daca veti folosi (asa cum am facut si eu) inele de calamar crud congelate, acestea se pun intr-un castron si se acopera cu apa rece, sa se decongeleze (poza 1).
3. Dupa ce se decongeleaza, inelele de calamar se scurg de apa intr-o strecuratoare (poza 2).
4. Pentru a pregati aluatul, se pun intr-un castron oul, 250 de ml. de bere si 150 de grame de faina, se adauga 1 praf de sare si piper proaspat macinat dupa gust si daca va place puteti adauga si alte condimente, eu pun si 1 varf de cutit de usturoi granulat (poza 3).
5. Se omogenizeaza totul cu telul in forma de para, fara a exagera cu amestecatul (poza 4). Aluatul trebuie sa fie ca un aluat de clatite ceva mai grosut.
6. Separat, restul de faina se amesteca cu 1 lingurita rasa de sare intr-un castronel. Inelele de calamar se tavalesc prin faina sarata (poza 5).
7. Se pune uleiul la incins intr-o tigaie mai adanca (stratul de ulei trebuie sa fie gros de 2 degete bune).
8. Inelele de calamar imbracate in faina se plonjeaza in aluat (poza 6).
9. Se scurg inelele de calamar de aluatul in exces si se aseaza cu grija (atentie sa nu va stropiti) in uleiul incins.
Imediat dupa ce s-au pus primele inele de calamar in ulei, focul se reduce pana la mediu, uleiul trebuie sa fie suficient de incins ca sa sfaraie cand se pun calamarii in tigaie, dar nu atat de incins incat sa se arda crusta si sa ramana calamarii cruzi la mijloc. E bine ca, imediat dupa ce ati pus inele de calamar la fript, sa luati ulei incins cu o lingura mare si sa il turnati pe partea de sus a calamarilor, asta va preintampina craparea crustei de aluat.
Calamarii se prajesc pe rand in ulei pe ambele parti pana devin rumeni aurii. Nu ii inghesuiti in tigaie, se vor lipi intre ei. Daca aluatul devine prea vascos, se dilueaza cu 2-3 linguri de bere.
Calamarii fripti se scot pe servetele de hartie absorbanta ca sa se inlature uleiul in exces.
Se servesc calamarii cu lamaie si un sos dupa plac, eu pregatesc un sos pe placul familiei mele a carui reteta secreta o s-o desecretizez chiar acuma: 1 lingura de maioneza, 1 pahar mic de iaurt, 2 linguri de ketchup, zeama si coaja de la 1/2 de lamaie, sare, piper proaspat macinat si 3 linguri bune de frunzulite de ceapa verde (sau de chives) tocate. Daca mai pui si-un pahar cu bere rece alaturi… chiar ca te simti in vacanta!
In functie de cantitatea din farfurie, calamarii pane se pot servi ca aperitiv, gustare sau… chiar te poti satura de-a binelea (cum am facut si noi). Pofta buna!
Reteta aluatului am aflat-o de la Maya, care a postat-o pe culinar cu ani in urma, dupa ce o aflase la randu-i de la Jamie. :)
Lasă un răspuns