Somn la gratar, cu aroma de fum
Cred ca v-am mai spus si cu alte prilejuri cat de mult imi place pestele, insa din tot ceea ce inoata in oceanul planetar, parca pestii nostri de apa dulce sunt cel mai pe gustul meu. Nu voi incerca sa contest calitatea unor pesti mai cu „staif”, dar eu am crescut cu crapul, salaul, bibanul, somnul si cateodata un pastravior, probabil din cauza aceasta gustul acestor pesti mi se pare mult mai placut. Azi o sa va arat ca somnul de Dunare poate fi pregatit intr-un fel care-l face demn de asezat in farfuriile oricaror pretentiosi. Rondelele de somn au fost condimentate placut, fripte pe gratar si afumate subtil, asa incat au rezultat niste bucatele cu adevarat delicioase. Dar mai bine sa ne apucam de treaba, n-are rost sa va laud eu preparatul, citind reteta veti putea hotari voi insiva daca merita sa o incercati :).
Ingrediente Somn La Gratar Cu Aroma De Fum:
- 4 rondele de somn zdravene, cam de 2 degete de groase
- 2 lingurite de paprika dulce
- 2 lingurite de zahar brun
- 2 lingurite de sare grunjoasa
- 1 lingurita rasa de usturoi granulat
- 1 lingurita rasa de piper
- 1 lingurita rasa seminte de chimen (carum carvi)
- 1 lingurita de cimbru uscat
- de 1 deget bun ulei intr-o farfurioara
- 1 pachetel aschii de lemn de mar sau cires umezite, pentru afumat
Preparare Somn La Gratar Cu Aroma De Fum:
Daca va ganditi sa aplicati aceasta reteta altui fel de peste decat somnul, nu zic ca nu va merge, dar somnul in mod special, cu grasimea naturala pe care o are, se va comporta perfect la gratar, in timpul prepararii toata grasimea se va topi si va da pestelui o fragezime deosebita. Desigur, daca vi se pare ca puteti renunta la aroma de fum, evident ca nu veti avea nevoie nici de aschiile de lemn pentru afumat. Tin sa subliniez, insa, ca aroma de afumat e o parte importanta a gustului acestui preparat.
1. Rondelele de somn, taiate perpendicular pe trunchiul pestelui, se spala cu apa rece si se sterg cu servete de bucatarie pana se zvanta.
2. Se amesteca toate condimentele (sarea, piperul, paprika, semintele de chimen, zaharul brun, cimbrul si usturoiul granulat).
3. Se freaca rondelele de somn pe toate partile cu amestecul de condimente si se lasa in repaus timp de 1 ora.
4. Intre timp, se pregateste un pachetel cu lemnul pentru afumat: aschiile de lemn de cires, mar, sau alt lemn aromat de esenta tare, se umezesc cu putina apa si se impacheteaza bine in folie de aluminiu. Ambalajul se gaureste in cateva locuri cu cutitul, pentru a permite fumului sa iasa.
5. Dupa trecerea timpului de 1 ora, se pregateste o farfurioara in care se toarna cam de 1 deget ulei. Se aprinde focul la gratar si se incinge bine. Inainte de a aseaza pestele pe gratar, tot jarul se trage intr-o parte si deasupra lui se aseaza pachetelul cu lemn pentru afumat (sau se foloseste un arzator lateral) . Feliile de somn se scufunda rapid in ulei pe ambele parti, se scurg putin si se aseaza pe gratarul bine incins.
6. Feliile se somn se frig rapid pe ambele parti, doar cat sa capete urmele de arsura caracteristice gratarului, apoi se scot, se pun pe o scandurica inmuiata in apa (un fund de lemn) impreuna cu care se plaseaza inapoi pe gratar in partea care nu este expusa direct la caldura. Intre timp, lemnele incep sa dea fum, daca au tendinta sa se aprinda se stropesc cu apa, chiar in mod repetat (nu le permiteti sa arda cu flacara). Se tin feliile la fum vreo 5-10 minute (dupa cat sunt de mari), cu gratarul acoperit. Ca indiciu, in momentul in care incepe carnea sa se desprinda usor (o crapatura cat un chibrit) de osul mare de la mijloc e un semn ca e gata. Nu tineti somnul exagerat de mult timp la gratar, se va usca si nu veti mai putea beneficia de fulgii alunecosi, albi si suculenti, in care se va desface carnea daca este preparata corect.
Pestele se serveste cald, cu un sos sau o garnitura la alegere. Pentru gustul meu, s-a potrivit perfect cu legume radacinoase la cuptor si cativa stropi de lamaie.
Lasă un răspuns