
Noodles cu creveți – rețetă detaliată





Noodles cu creveți – rețetă detaliată, cu lista completă de ingrediente, sosuri și mod de lucru pas cu pas. Rețetă de noodles Mie, cu ou, cu creveți și legume, foarte gustoși și ușor de făcut, dacă se urmează cu atenție rețeta.
N-am să m-apuc să povestesc de unde vine rețeta, care-i sunt originile și așa mai departe. Pot să vă spun doar că e atât de bună, încât am făcut-o și sâmbătă și luni! Am devorat tăiețeii ăștia ca apucații. În mare măsură, rețeta este o emanație directă din Asia. Mă refer la Asia Shop, din Timișoara, în caz c-ați crezut altceva.
Am folosit cam ce au de vânzare oamenii ăia acolo, pentru că Asia (continentul) e tare departe și eu nu am cum să merg la shopping acolo. Ca principiu, ca inspirație, rețeta mea se apropie cel mai mult de fried noodles-ii din Indonezia. Sigur că nu respectă 100% nicio rețetă, nici de-acolo și nici din altă parte dar, repet și subliniez, e atât de bună încât merită tot efortul, și al gătirii dar și cel – mai însemnat – al procurării ingredientelor.
Toate ingredientele sunt cumpărate, deci, din România. Posibil ca în București să fie magazine mai mari și mai bine aprovizionate decât capitala noastră culturală. Oricum, aromele de bază sunt cele din poza de mai jos: sos de pește, sos de stridii, sos de soia, mirin și ulei de susan. A, în poză apare și-un borcănel cu pastă de lemon grass cu sare, pe care uneori o pun (1 linguriță, la gătirea creveților) și alteori nu, dacă nu o găsesc. Noodles cu ou tot la magazinul asiatic găsesc, dar am văzut și prin marile supermarket-uri.
Restul ingredientelor sunt dintre cele mai simple: legume, creveți, nimic de negăsit. Cele de mai sus sunt o investiție pe termen lung. Odată cumpărate, vă vor folosi la multe, multe alte rețete asiatice.
Ingrediente Noodles cu creveți
- 250 de grame de noodles (Mie) cu ou, uscați
- 500 de grame de creveți cruzi (cântăriți nedecorticați)
- 1 ardei chili roșu
- 3-4 cm de ghimbir
- 2 căței de usturoi
- o ceapă eșalotă ovală (30 de grame) sau partea albă de la 3-4 fire de ceapă verde
- 5 linguri de ulei (~40 ml)
- 250 de grame de varză
- 1 morcov mare
- 5-6 ciuperci shiitake (opțional), puteți să le înlocuiți cu alte legume, de exemplu cu câteva buchețele de broccoli, germeni de fasole etc
- 2 linguri de sos de stridii
- 4 linguri de sos de pește
- 2 linguri de sos de soia
- 1 linguriță de ulei de susan
- 100 mililitri mirin
- ¼ linguriță de piper alb măcinat
- 2 linguri de semințe de susan
- frunze de ceapă verde pentru presărat la final
- opțional, câteva felii de limetă pentru servire
Mod de preparare Noodles cu creveți
1. Am pus tăiețeii într-un castron încăpător (termorezistent) și i-am acoperit cu apă clocotită. Există mai multe tipuri de noodles, celor proaspeți le ajunge 1 minut de hidratare cu apă fiartă. Cei uscați – cum au fost și cei pe care i-am folosit eu – au timpul de hidratare necesar inscripționat pe ambalaj.
2. Imediat după ce am acoperit tăiețeii cu apă fiartă, i-am acoperit cu o farfurie mare. I-am lăsat în apa fierbinte, acoperiți, timp de 9 minute (conform indicațiilor de pe ambalaj).
3. La finalul acestui timp, noodles-ii mei sunt moi și alunecoși. I-am scurs imediat de apa fierbinte, i-am limpezit cu apă rece și i-am lăsat să se scurgă bine, într-o sită.
Pregătirea celorlalte ingrediente
4. Cu toate că rețeta asta pare simplă și nu durează decât 30 de minute, în realitate va fi o jumătate de oră foarte plină. Sunt destul de multe lucruri (mici) de făcut, așa că nu am stat degeaba, în timpul în care noodles-ii s-au hidratat. M-am apucat să pregătesc celelalte ingrediente. În primul rând creveții, pe care i-am cumpărat proaspeți, nedecorticați. I-am curățat așa cum am explicat în articolul dedicat (click pe link pentru detalii).
5. Am avut de curățat și tocat toate legumele. Ardeiul chili, usturoiul și ghimbirul le-am tocat în bucățele mici-mici, pentru că e neplăcut să dai peste bucăți picante mari, în mâncare. Varza și șalota le-am tocat în fâșii subțiri.
Morcovul l-am curățat și l-am dat pe răzătoarea coreeană, despre care v-am povestit și la rețeta de salată coreeană de morcovi, a cărei rețetă o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Legumele curățate și tocate mi le-am aranjat frumos, să am acces la ele atunci când le doresc. Ciupercile shiitake le-am blanșat și le-am tăiat în bucăți. După cum am precizat în lista de ingrediente, acestea sunt opționale. Se poate face rețeta de noodles cu creveți cu alte legume, care să le înlocuiască, sau se pot folosi doar celelalte de pe lista de mai sus.
6. În sfârșit, susanul, l-am prăjit ușor, timp de 4-5 minute, amestecând frecvent, într-o tigaie uscată, apoi l-am transferat într-un castronel.
Gătire noodles cu creveți
7. Am încins pe foc iute o tigaie încăpătoare. Sigur că ar fi recomandat un wok dar am unul singur și, după cum veți vedea imediat, în acela am pus noodles. Odată încinsă bine tigaia, am adăugat 2 linguri de ulei, jumătate din usturoi, chili și ghimbir, ceapa șalotă (sau ceapa verde) și, imediat, varza și morcovul. Am sotat rapid aceste legume, cât să piardă din volum, apoi am adăugat 1 lingură de sos de stridii, 2 linguri de sos de pește și uleiul de susan. Am amestecat rapid, am adăugat 30-40 ml. de mirin și am lăsat să se gătească totul pe foc iute, fără să le pierd din ochi.
Legumele trebuie să se frăgezească dar să rămână încă crocante, să nu-și piardă complet textura.
8. Fără să-mi iau ochii de la legume, am încins pe foc iute wok-ul. Am adăugat în acesta 1 lingură de ulei și restul de chili, usturoi și ghimbir tocat. Imediat, am adăugat în wok creveții cruzi.
9. Exact 2 minute am gătit creveții, un minut pe o parte, un minut pe cealaltă. În final, am adăugat 1 lingură de soia, am amestecat rapid și i-am scos din wok într-un castronel, alături.
10. Imediat, în wok am adăugat încă 2 linguri de ulei și, imediat, noodles-ii bine scurși. Am adăugat 1 lingură de sos de stridii, 1 lingură de sos de soia și 2 linguri de sos de pește.
Între timp, legumele au fost suficient de gătite, așa că le-am presărat cu piperul alb, am amestecat de câteva ori și le-am tras deoparte de pe foc.
Cum am finalizat noodles-ii?
11. Am lăsat tăiețeii să sfârâie un minut, apoi am adăugat 50 de mililitri de mirin și i-am amestecat bine, să se ămbrace cu sosurile pe toate părțile. După amestecare, i-am mai lăsat un minut să sfârâie și să se evapore mirinul.
12. Am adăugat peste noodles legumele călite și ciupercile shiitake, am amestecat totul și am mai lăsat un minut pe foc, apoi în sfârșit ne putem așeza la masă. Am gustat, gustul era perfect echilibrat, fără să fi adăugat sare deloc. Sosurile pe care le-am folosit, împreună cu mirinul, au dat preparatului gustul specific. Creveții i-am adăugat în wok după ce am oprit focul, chiar înainte de servire.
Servirea
Am transferat în boluri câte o porție generoasă de noodles cu creveți. Am presărat semințe rumenite de susan și frunze de ceapă verde, tocate mare și i-am servit imediat, fierbinți.
Doritorii pot completa acești noodles cu creveți cu felii de limetă. Sucul de limetă aduce în combinație puțină aciditate iar aroma se potrivește perfect.
MAI MULTE REȚETE ASIATICE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns