Tagliatelle cu hribi proaspeți – rețetă simplă, rapidă și gustoasă
Tagliatelle cu hribi proaspeți – rețetă simplă, rapidă și gustoasă – prezentată în format video și text, pas cu pas. Rețeta de paste cu ciuperci – hribi sau pitoance – prezentată detaliat. Cât timp se gătesc hribii? Cât timp se fierb pastele?
De atâtea ori, ingredientele pe care am norocul de a le găsi la piață sunt cele care mă inspiră în rețetele mele. Așa a fost și cu acești hribi, am fost nespus de bucuroasă că i-am găsit iar parfumul lor puternic, de pământ și de pădure, m-a dus într-o stare aproape euforică. Am luat un kilogram, pentru că sunt ciuperci proaspete și fragile și nu le pot păstra multă vreme, din care am gătit trei preparate. Primul dintre ele sunt aceste paste extrem de simple și de gustoase, tagliatelle cu hribi.
Rețeta e de o mare simplitate dar delicioasă ca orice rețetă de paste care vine din Italia. Cu mici diferențe – unele conțin doar ulei de măsline, altele și un pic de unt – rețete ca aceasta veți putea găsi pe multe site-uri italiene. Pentru că eu fac parte din categoria celor care consideră că un pic de unt face orice să fie mai bun, am preferat rețeta de la Giallo Zafferano. Are ea un pic de unt, dar n-are pic smântână! Nici panna da cucinare, nici secretul gustului! În fine, singurul ”secret” sunt ingredientele de calitate și grija, și ies cele mai gustoase tagliatelle cu hribi!
Parteneri pentru realizarea rețetei de paste cu hribi mi-au fost oamenii de la Monte Banato.
Monte Banato este o firmă din Reșița (bănățeni de-ai mei) care, anul acesta, aniversează 30 de ani de activitate. Au, așadar, o vastă experiență în prepararea pastelor și, de altfel, produc multe alte tipuri de paste și cu ou și fără ou. Eu am folosit pastele tagliatelle cu ou, pe care le veți putea vedea, dacă veți urmări rețeta video. Pe aceasta o găsiți imediat după lista de ingrediente iar în continuare găsiți rețeta în format text.
Ingrediente tagliatelle cu hribi proaspeți
- 200 de grame de tagliatelle cu ou Monte Banato
- 200 de grame de hribi proaspeți
- 1 cățel de usturoi
- 20 de grame de unt
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
- sare și piper după gust
- ½ de legătură de pătrunjel proaspăt
Tagliatelle cu hribi proaspeți – rețeta video
Mod de preparare tagliatelle cu hribi – rețeta în format text, pas cu pas
1. Am pus pe foc o oală cu 4 litri de apă. Am acoperit-o cu capacul, să fiarbă mai repede.
2. Am curățat foarte atent hribii, periindu-i cu o periuță, apoi i-am șters cu șervete de hârtie de bucătărie. Foarte ușor își pot pierde aroma, dacă îi spălăm în multă apă, așa că e de preferat să fie curățați uscat, chiar dacă e mult mai migălos. Doar pe cei foarte murdari – cu urme rezistente de pământ – i-am clătit rapid, în apă rece.
3. Am tăiat hribii în cubulețe cam de 1-2 centimetri. Dacă preferați, îi puteți tăia în bucăți mai mari, important, însă, e să fie cât de cât egale, ca să fie gata în același timp. Pe măsură ce am tocat hribii, i-am pus alături, într-o farfurie adâncă, să-i am la îndemână.
Gătirea hribilor
4. Am presat un cățel mare de usturoi cu latul lamei cuțitului. Coaja s-a desprins foarte ușor. L-am mai presat puțin, cât să crape, să-și dezvolte mai bine aroma, în timpul gătirii.
5. Am încălzit pe foc mediu – mic o tigaie adâncă și am adăugat untul. Am lăsat untul să se topească încetișor, să nu se ardă. Când s-a topit, am adăugat și uleiul de măsline. Imediat am pus în tigaie cățelul de usturoi și l-am scăldat cu untul și uleiul de măsline fierbinte din tigaie. Din când în când, am turnat peste usturoi, cu o lingură, grăsimea fierbinte. Am lăsat focul mic spre mediu, tocmai pentru a da usturoiului un pic de timp, să-și dezvolte aroma.
Când usturoiul a devenit auriu, l-am scos și l-am aruncat, pentru că aroma buna era deja în tigaie și din acel moment gustul lui s-ar fi denaturat.
6. Imediat, am adăugat în tigaie hribii tocați cubulete, pe toți deodată. Am călit hribii la foc mediu – mic, fara sa îi asezonez, în prima parte a gătirii. Am amestecat delicat, cu grijă, să nu îi zdrobesc. Am continuat astfel vreo 3-4 minute, până ce hribii au început să își lase lichidul, adică apa pe care o conțin. Am asezonat cu puțină sare și am acoperit tigaia cu capacul. Am înăbușir hribii, verificându-i din când în când, timp de 10 minute.
Fierbere tagliatelle
7. Când apa din oală a început să clocotească, am adăugat 1 lingură cu vârf de sare. Nu cumva să uitați de sare, pastele fierte în apă nesărată nu au niciun gust!
8. Am desfăcut pachetul de tagliatelle de la Monte Banato și am verificat timpul de gătire. Pe ambalaj, e precizat timpul de fierbere de 6 minute. Am gătit pastele în apa clocotită timp de 5 minute iar ultimul minut l-am petrecut alături de hribi, în tigaie.
9. Am pus pastele tagliatelle în apa clocotită și am acoperit oala din nou cu capacul, doar pentru jumătate de minut, exact până a reînceput să fiarbă apa. În continuare, le-am lăsat să fiarbă descoperite, până la epuizarea celor 5 minute.
Finalizare preparat
10. Am verificat și hribii și erau gata! Au pierdut apa pe care au lăsat-o, fiecare cubuleț era lucios și bine pătruns. Am adăugat pătrunjelul, am mai amestecat puțin, am acoperit cu capacul și am tras tigaia deoparte, de pe foc.
11. După ce s-au scurs cele 5 minute recomandate, pentru fierberea pastelor tagliatelle, am scos deoparte 1 polonic din apa în care au fiert. Imediat, le-am scurs pe toate de apă.
12. Am înfierbântat din nou hribii, pe care îi păstrasem la cald și am adăugat polonicul de apă de la paste. Această apă cu amidon ajută la formarea unui sos cremos, în aceste tagliatelle cu hribi, atât de simple. Imediat, am adăugat în tigaie și pastele scurse de apă. Cu delicatețe, folosind două spatule late, le-am amestecat, omogenizându-le cu hribii, cu grijă să nu le rup. Gătirea pastelor cu hribii a durat încă un minut, așa cum am spus mai sus, la pasul 8.
Asamblarea pastelor
13. După ce-a trecut și minutul de care am vorbit, am montat pastele fierbinți în farfurii. Cele mai potrivite sunt farfuriile adânci sau bolurile speciale pentru paste, în care se mențin calde mai mult timp. Am montat două porții generoase, aranjându-le cu volum, în farfurii. Dacă preferați, puteți să presărați și niște parmezan răzuit. Eu nu vreau decât să simt gustul hribilor proaspeți, în aceste tagliatelle cu hribi, așa că nu le mai complic , mai adaug doar puțin piper proaspăt măcinat și câteva picături de ulei de măsline, înaintea servirii.
Lasă un răspuns