Spaghete bolognese – rețeta de paste cu sos roșu de carne prezentată detaliat
Spaghete bolognese – rețeta de paste cu sos roșu de carne prezentată detaliat, cu gramaje exacte și mod de lucru ilustrat cu poze step by step. Câte grame de spaghete sunt necesare pentru o porție? Cât sos se pune la o porție de paste?
Nu fac un secret că îmi plac pastele și încă foarte mult. Nu le gătesc, însă, mai mult de o dată pe săptămână și poate și asta e exagerat. Când e fiica mea acasă, devenim două contra unu, pentru că domnul casei e cel care zice nu că nu-i plac pastele ci că nu-l satură. Dintre toate pe care le fac, rețetele de paste cu sos roșu de carne – ragu alla bolognese – sunt cele care-i plac cel mai mult. Dacă fac o tavă de lasagna, își scoate cam un hectar și atunci sigur că nu se mai plânge de foame. Nu-i zice nu nici variantei mai simple, aceste spaghete bolognese, a cărei rețetă o voi prezenta azi.
O altă rețetă pe gustul domnului meu este cea de spaghetti alla carbonara, pe care o puteți accesa cu un click pe poza de mai jos.
Revenind la rețeta zilei, poate aveți curiozitatea să aflați că, în Italia, sosul ragu alla bolognese nu prea e servit în combinație cu spaghetti. Mai degrabă este un acompaniament al pastelor proaspete (tagliatelle, fettuccine sau pappardelle) sau, evident, este un element al celebrei lasagna. În ultima sută de ani, odată cu popularizarea pastelor uscate, acest sos roșu de carne a început să fie servit cu tot felul de paste, lungi sau scurte. Mai timid, chiar și italienii au început să ofere rețete de spaghetti alla bolognese. Îmi place să-mi imaginez că, așa conservatori cum sunt, poate că le-au încercat după noi. 😂 Rețeta vă așteaptă mai jos, cu multe detalii utile.
Ingrediente Spaghete Bolognese
- 200 de grame de spaghetti de grâu dur (pentru două porții)
- 160 de grame de sos ragu bolognese
- puțin ulei de măsline extravirgin (1 linguriță)
- 2 linguri de parmezan ras
Sosul ragù de carne și legume:
- 500 de grame de carne de vită tocată fin sau carne în amestec (porc și vită)
- 1 ceapă de mărime medie (80-100 de grame), tocată fin
- 1 cățel de usturoi, întreg
- 1 morcov de mărime medie (80 de grame), fin tocat
- 1 tijă de țelină apio (70 de grame), tocată fin
- 30 ml. ulei de măsline extravirgin
- 300 de grame de roșii în suc propriu sau 500 ml de passata de tomate
- 100 ml. vin roșu sec
- 250 – 300 de mililitri de supă de pui sau de vită (în lipsa acesteia se poate folosi și apă simplă)
- sare, piper
- 1 linguriță de oregano sau busuioc uscat
Mod de Preparare Spaghete Bolognese – Rețeta de Paste cu Sos Roșu de Carne Prezentată Detaliat
Sosul ragù alla bolognese
Nu voi insista foarte mult pe prepararea sosului pentru aceste spaghete bolognese. Pe acesta îl puteți găsi, cu totul cu modul de preparare, prezentat foarte detaliat, cu un click pe poza de mai jos. Nici măcar nu am contorizat timpul de preparare al sosului pentru că, așa cum veți descoperi mai jos, acesta poate fi făcut cu mult în avans și congelat.
Voi preciza doar ce am făcut diferit, de data asta, față de rețeta sosului ragu mai demult publicată.
1. Pentru aceste spaghete bolognese, nu am mai folosit pancetta, doar ulei de măsline. Am tocat brunoise (adică cubulețe foarte mărunte) atât ceapa cât și țelina apio și morcovul. În rețeta la care am făcut trimitere, mai sus, morcovul l-am dat pe răzătoarea mare. E în regulă să fie mărunțit în oricare dintre cele două modalități. Am presărat sare de la început și am adăugat la călit, în tigaia cu ulei de măsline încins pe foc mediu, și usturoiul zdrobit, deodată cu legumele.
2. Odată ce ceapa a devenit ușor translucidă, semn că s-a înmuiat, am adăugat carnea tocată. De data asta, am folosit carne tocată în amestec (porc cu vită). Am condimentat cu sare și piper proaspăt râșnit și am tras-o la tigaie, amestecând continuu, până nu se mai s-au mai văzut urme de carne crudă.
3. Spre deosebire de rețeta deja publicată de sos ragu, de data asta am adăugat 100 de ml de vin roșu, nu alb. Vinul l-am pus deîndată ce carnea a fost complet prăjită și bine mărunțită.
Mai departe, am procedat exact ca de fiecare dată: am adăugat tomatele, am redus focul la mic și am gătit sosul timp de 2 ore, sub capac. Din când în când, am adăugat câte puțină supă de pui, care se poate înlocui cu apă fierbinte. În final, am asezonat cu sare, piper proaspăt râșnit din belșug și 1 linguriță rasă de oregano. De data asta, am pus și un pic de busuioc uscat.
Repet: mai multe detalii despre prepararea sosului ragu alla bolognese găsiți aici.
Câte paste și cât sos ragu folosim pentru o porție de paste?
În Italia, este general acceptat că, pentru o porție, se folosesc 80-100 de grame de paste uscate. Tipicul italian de servire a mesei implică, însă, mai multe feluri. Dacă pastele sunt servite într-o astfel de masă, cu antipasto (aperitiv), un fel cu paste urmat de un fel principal (de carne) alături de o garnitură, se recomandă să se folosească o cantitate chiar mai mică, de 60-80 de grame de paste/porție. Porțiile standard, însă, sunt cele precizate în poza de mai jos, informații de aici.
În cazul acestui sos roșu de carne, se acceptă folosirea unui gramaj de sos aproximativ egal cu al pastelor folosite, adică tot 80-100 de grame/porție. Precizez că acest dozaj se referă la ragu alla bolognese! La pastele cu pesto, de exemplu, se folosesc 40-50 de grame de pesto/porție.
Noi consumăm aceste spaghete bolognese ca fel unic, de obicei. Am ales, așadar, să folosesc 100 de grame de paste/porție. Totuși, nu mai mâncăm nimic după ele, poate doar un măr!
4. Cât despre sos, am cântărit 160 de grame de sos bolognese, într-o tigaie adâncă. Sosul rămas l-am ambalat în caserole și l-am dat la congelator. Așa procedez de fiecare dată când fac acest sos de carne, care are un timp de gătire destul de lung, iar asta îmi ușurează viața de multe ori.
Fierberea pastelor
5. Am pus pe foc o oală cu 4 litri de apă. Am pus de la început o lingură cu vârf de sare, pentru că, decât să uit s-o pun, prefer să aștept 1-2 secunde în plus să fiarbă apa. Cam cu atât durează mai mult fierberea a 4 litri de apă cu sare vs. fără sare.
În momentul în care apa a fiert, am adăugat spaghetele, toate deodată. Nu e nevoie de ulei! Trebuie doar să folosim niște paste de calitate (de grâu dur) și nu se vor lipi deloc. La fel, nu are nicio importanță că spaghetele depășesc, în înălțime, oala. Într-un minut se vor înmuia și vor ajunge sub nivelul apei.
Cât timp se fierb pastele?
Regula este simplă: pastele în general, deci și spaghetele, trebuie fierte al dente. Asta înseamnă că atunci când le mâncăm ele trebuie să aibă textură, să simțim că le mestecăm.
Cum procedez eu: pe ambalajul fiecărui pachet de paste există un timp de gătire, recomandat de producător. Acel timp de gătire este timpul total de prelucrare termică pe care îl suportă acele paste, ca să iasă al dente. Dacă acel timp e depășit, pastele își pierd gustul și textura. Dacă pe ambalaj e indicat timpul de 9 minute, socotesc 7 minute din momentul în care pun pastele în apă. Ultimele 2 minute de gătire vor fi împreună cu sosul.
6. Între timp, în timp ce spaghetele fierbeau, am înfierbântat cele 160 de grame de sos ragu în tigaia în care l-am cântărit (vezi pasul 4).
Observație: gândiți-vă cu cât se scurtează timpul de lucru necesar preparării acestor spaghete bolognese atunci când folosesc sosul făcut în avans! Îl decongelez și îl pun în tigaie apoi încep prepararea cu pasul 6!
7. Când au trecut cele 7 minute de când am pus spaghetele la fiert, am oprit focul și am scos rapid, cu un polonic, 100 de ml. de apă din oală (de la fierberea pastelor). Am pus această apă în tigaia cu sosul fierbinte și am pornit focul sub tigaie.
8. Imediat, am scurs spaghetele de apă și le-am adăugat în sosul care începea să clocotească. Timp de 2 minute, am gătit spaghetele în sos, amestecând frecvent și cu grijă, să nu rup spaghetele dar să fie toate bine îmbrăcate în sos.
Spaghete Bolognese – Montarea în Farfurii
9. Întotdeauna servesc aceste spaghete bolognese în farfurii pentru paste. Sunt cele destul de adânci și care au o bordură lată. De preferat este ca farfuriile în care se montează pastele să fie calde. Există cuptoare, cum e și al meu, care au o funcție dedicată de încălzire pentru farfurii, pe lângă coacerea cu aburi și alte funcții utile. Dacă vă interesează detalii, îl găsiți aici.
Cum procedez? Iau cu polonicul o cantitate de spaghete și, cu un clește de bucătărie sau o pensetă lungă, le răsucesc în polonic până când ele se aranjează de la sine, într-o spirală.
Continui să răsucesc până când am în polonic o porție de paste (jumătate din ceea ce e în tigaie).
10. Transfer pastele în farfurie și, după ce am montat identic și a doua farfurie cu spaghete bolognese, împart în mod egal sosul rămas (eventual) în tigaie. Presar cu câteva picături de ulei de măsline extravirgin, care dă luciu plăcut spaghetelor, apoi le presar cu parmezan ras. Opțional, doar dacă se întâmplă să am, decorez farfuria cu o frunză de busuioc proaspăt.
Servesc aceste spaghete bolognese fierbinți. Dacă aveți poftă și dispoziție, merg perfect cu un vin roșu, se poate oferi la masă același vin care s-a folosit și pentru sos.
MAI MULTE REȚETE DE PASTE CLASICE ITALIENE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns