Lasagna clasica italiana – cu foi de casa
Sunt innebunita dupa lasagna clasica italiana, mi se pare una dintre cele mai gustoase si ingenioase retete culinare inventate vreodata. Cum place si familei mele, o reiau destul de des si chiar daca pe acest blog culinar mai exista o reteta de lasagna, m-am gandit sa va impartasesc si aceasta experienta al carei rezultat e o tava zdravana de lasagna cu foi de casa, adica un homemade 100%. La cealalta reteta de lasagna am scris cate ceva despre provenienta ei italiana, acum voi scrie doar ca a fost exceptional de buna, un adevarat rasfat.
Ingrediente Lasagna clasica italiana – cu foi de casa
- paste de casa din 3 oua mari, putina sare, 150 de grame de faina obisnuita si 150 de grame de faina de grau dur
- sos bechamel dintr-un litru de lapte, 100 de grame de unt si aproximativ 100 de grame de faina, sare, nucsoara si piper alb
- sos ragu alla bolognese, din 2 cepe demarime medie, 2 morcovi, telina cat 1 ou, 4 linguri de ulei de masline, 150 de ml. de vin rosu sec, 1 cutie de rosii in bulion (cu bulion cu tot), 600 de grame de carne tocata de vita, sare, piper, dafin, busuioc, 2 catei de usturoi
- 100 de grame de parmezan pentru presarat pe deasupra
- 2 rosii (optional) feliate pentru pus deasupra
- unt pentru uns tava
Preparare lasagna clasica italiana cu foi de casa – sosul ragu
1. Se incepe cu sosul ragu bolognese, despre care se spune ca e cu atat mai bun, cu cat mai mult fierbe. Intr-o cratita sau tigaie incapatoare se incinge uleiul si se adauga ceapa fin tocata si usturoiul zdrobit.
3. Se calesc legumele cateva minute, până când ceapa se înmoaie bine. După gustul fiecăruia, se pot adauga si ciuperci. Gustul mi-ar fi permis sa le adaug, dar nu am avut. După ce ceapa s-a înmuiat (a devenit transparentă, sticloasă) se adauga carnea, amestecandu-se cu grija ca sa se desfaca din bulgărașii în care are tendința să se adune.
4. Dupa ce carnea se deschide la culoare, se adauga vinul rosu, busuiocul (eu am avut uscat), foaie de dafin, sare si piper. Se acopera si se lasa sa fiarba la foc foarte mic, cel putin 2 ore, dar unele retete de ragu recomanda chiar si 4-6 ore timpul de gatire. In timpul gătirii, se verifica repetat sosul ragu. Catre final, se adauga rosiile impreuna cu sucul lor.
Se zdrobesc rosiile in sos si se fierbe la foc mic cel putin inca o ora, verificand sa aiba suficient lichid, daca e nevoie se mai adauga cate putina apa fierbinte.
Lasagna clasica italiana cu foi de casa – pregatire aluat si intindere foi
5. Cand am vorbit despre ravioli, m-am laudat deja cu masina de paste de la nasa Jenica. Cu ajutorul aceleiasi masini am facut si pastele pentru lasagna clasica. Mai intai am framantat un aluat tare si omogen din ingredientele specificate. Aluatul l-am impartit in bucati cam cat un ou. L-am presarat apoi cu faina si l-am trecut repetat prin masina de paste, setand grosimea de la mare la mic
Se lasa sa se odihneasca pastele si sa se zvante putin.
Ultimele elemente înaintea asamblării
Observație: există două posibile abordări, cu pastele opărite sau cu ele crude. Dacă nu aveți chef să le opăriți, săriți direct la pasul 8.
6. Se da in clocot o oala mare cu apa (de cel putin 5 litri), se adauga o lingura de sare si apoi toate pastele.
7. Pastele nu se fierb mai mult de 2 minute, imediat se scurg si se intind pe prosoape curate de bucatarie.
8. Se verifica sosul ragu si i se potriveste gustul de sare si piper. Se trage de pe foc.
Asamblarea și coacerea
10. Intr-o tava marisoara si adanca, bine unsa cu unt, se toarna un strat de sos. Unele abordări sunt să se înceapă cu sosul ragu, altele cu bechamel. Eu prefer să încep cu bechamelul.
11. Deasupra stratului de sos de la bază, se intinde un strat de paste, așa încât să acopere toată bază tăvii. Repet, dacă preferați să asamblați lasagna cu pastele crude, se poate și așa, doar să aveți grijă să fie perfect acoperite cu sos, ca să nu se usuce în timpul coacerii.
12. Stratul de paste se acoperă cu încă un strat subțire de sos bechamel, deasupra căruia se toarna un strat generos de sos ragu bolognese.
13. Se continua asamblarea in aceeasi ordine: strat de paste + sos bechamel + sos ragu (mi-au rezultat 5 straturi de paste, 4 straturi de carne). Ultimul strat trebuie sa fie de paste, care se acopera cu tot sosul bechamel ramas. Optional, deasupra se pot pune felii de rosii.
Se acopera tava cu un capac si se coace in cuptorul preincins la 180°C timp de 30 de minute. Dupa trecerea acestui timp, se descopera si se presara parmezanul pe deasupra. Pentru cei care prefera, se poate finaliza lasagna clasica si cu branza mozarella sau cascaval, taiata felii sau rasa. Se da tava din nou la cuptor si se coace (descoperita) pana ce branza se topeste si se rumeneste dupa gust.
Se lasa sa se odihneasca 10-15 minute si se serveste calda. Nu pot sa va spun ce buna e aceasta lasagna cu foi de casa, se topeste in gura si-alta nu!
Lasă un răspuns