Galuste cu branza si sos de rosii
Reteta de galuste cu branza si sos de rosii s-a nascut nu mai departe de ziua de ieri, cand aveam chef de o mancare usoara, dar foarte aromata, care nu era neaparat sa contina si carne, doar sa raspunda dorintei nostre de „ceva bun”. Si-a iesit ceva foarte bun, pana la urma: sos de rosii proaspat, cu ierburi aromatice, aluat cu branza de vaci si o umplutura semilichida din branzeturi topite. Suna bine, nu?
Ingrediente Galuste Cu Branza Si Sos De Rosii:
Galustele:
- 175 de grame de branza de vaci (proaspata), bine scursa de zer
- 1 ou
- 120 de grame de faina (+/- 1-2 linguri, in functie de marimea oului, calitatea fainii etc)
- 185 de grame de branzeturi asortate pentru umplutura (eu am folosit 4 ciliegine de mozzarella, 40 de grame de branza cu mucegai albastru si restul cas proaspat semisarat)
- 1 lingura cu varf de verdeturi tocate, dupa gust (eu am folosit 1 fir mic de rozmarin, 2 ramurele de cimbru, 1 ramurica de tarhon si 1/4 legatura patrunjel)
- sare si piper alb
- 1 strop de ulei
Sosul de rosii:
- 1 conserva de rosii in bulion sau 1 kg. de rosii proaspete, bine coapte, in prealabil oparite si decojite
- 1 lingura de ulei
- 1 ceapa mica
- 5 catei mari de usturoi
- 5-6 ramuri de busuioc
- 3-4 ramuri de cimbru
- 2 foi de dafin
- 1 lingurita de zahar
- sare si piper
in plus:
- pesmet rumenit la tigaie
- fulgi de parmezan pentru servit
- frunze de busuioc, afila etc.
Preparare Galuste Cu Branza Si Sos De Rosii:
1. Pentru inceput, ceapa se toaca marunt, se incinge uleiul intr-o tigaie adanca si se caleste ceapa tocata si cateii de usturoi intregi. Deindata ce ceapa se inmoaie, se adauga rosiile din conserva cu tot cu bulion sau rosiile proaspete, in prealabil oparite, decojite de pielita si taiate in cubulete. De la inceput se adauga si plantele aromatice pentru sos.
2. Sosul se fierbe la foc potrivit pana cand usturoiul se inmoaie, daca se evapora prea mult din lichid se completeaza cu apa fierbinte. Se indeparteaza ramurelele de cimbru si frunzele de dafin si se paseaza sosul (cu blenderul de mana, la un blender clasic etc.). Se condimenteaza sosul cu sare si piper dupa gust, adaugand si 1 lingurita de zahar, care este necesar pentru a echilibra aciditatea rosiilor (daca nu doriti sa adaugati zahar, inlocuiti-l cu un indulcitor la alegere, cum ar fi sirop de agave, miere etc.). Se lasa sosul deoparte pana va fi nevoie de el.
3. Se pune pe foc o oala de 4-5 litri cu apa.
4. Din branza de vaci proaspata, oul intreg, 1 praf de sare si faina se framanta rapid un aluat care nu trebuie sa fie lipicios, dar nici intr-un caz vartos ci mai degraba usor molcut la atingere. Nu se framanta prea mult, ca sa nu se dezvolte glutenul care ar da o textura cauciucata galustelor.
5. Se aleg branzeturile pentru umplutura si se cantaresc, eu mi-am dorit putin gust picant si am ales branza cu mucegai albastru, am vrut o umplutura semilichida, topita, si acesta a fost motivukl pentru care am adaugat mozzarella iar casul proaspat a intrat in aceasta combinatie datorita gustului placut, usor sarat.
6. Se maruntesc bine branzeturile si se amesteca omogen cu verdeturile asortate, tocate fin.
7. Pentru a modela galustele, prima data se umezesc mainile cu apa (e bine sa se aseze un castronel cu apa chiar langa locul in care se lucreaza ca sa fie la indemana de fiecare data cand e nevoie). Se rup bucati din aluat de marimea unei nuci mari (mie mi-au iesit 12 galuste, se poate portiona aluatul de la inceput in 12 bucati). Fiecare bucata se aplatizeaza bine cu palmele umede (imaginea din stanga) apoi se pune la mijloc cate 1 lingurita buna de umplutura (imaginea din dreapta).
8. Marginile aluatului se aduc peste umplutura, se lipesc si se rotunjesc galustele intre palme, apoi se aseaza pe o tava sau un tocator (foarte curat) uns cu putin ulei. Cand apa din oala fierbe, se adauga 1 lingura de sare si toate galustele se pun la fiert deodata. Chiar la inceput, se desprind galutele cu delicatele de fundul oalei, cu o spumiera, in cazul in care s-au prins. In aproximativ 3-4 minute galustele se ridica la suprafata. In acest moment se reduce focul la minim si se mai fierb galustele cu clocote mici inca 3-4 minute. Intre timp, se infierbanta sosul de rosii.
9. Galustele se scot cu o spumiera si se pun in tigaia cu sos de rosii, adaugand cam 150 de ml. din apa in care au fiert galustele. Se clocotesc pe foc mediu 1-2 minute, intorcand galustele in sos pe toate partile.
10. Se servesc galustele fierbinti, alaturi de sos, presarate cu un strop de pesmet rumenit la tigaie, cu aschii subtiri de parmezan si un pic de verdeata, de care aveti si preferati. Aluatul are o textura foarte placuta si se completeaza perfect cu umplutura onctuoasa si placut aromata de branzeturi topite.
Lasă un răspuns