Lasagne alla Norma, cu vinete și ricotta – rețetă video
Lasagne alla Norma – rețetă vegetariană – cu vinete, ricotta și mozzarella. Lasagne fără sos bechamel, celebrele paste la cuptor într-o variantă mai lejeră caloric și mai ușor de făcut, rețetă video.
Rețeta de lasagne alla Norma e o adaptare a mult mai celebrelor spaghetti alla Norma, care sunt printre pastele mele preferate, probabil pentru că ador tot ceea ce conține vinete. Iată, v-am dezvăluit deja că și aceste lasagne alla norma sunt cu vinete, deci un preparat care nu doar că este gustos ci și de sezon. Pe deasupra, veți vedea, această variantă de lasagne este și mai lejeră decât cea clasică, fără carne dar și fără sos bechamel.
Pentru realizarea rețetei, am beneficiat de sprijitul partenerilor mei de la Monte Banato.
Monte Banato este o firmă din Reșița (bănățeni de-ai mei) care, anul acesta, aniversează 30 de ani de activitate. Au, așadar, o vastă experiență în prepararea pastelor și, de altfel, produc multe alte tipuri de paste și cu ou și fără ou. Eu am folosit pastele lasagne, produse în Italia, sub brandul Monte Banato, realizate integral din grâu dur. De altfel, le veți putea vedea, dacă veți urmări rețeta video. Pe aceasta o găsiți imediat după lista de ingrediente iar în continuare găsiți rețeta în format text.
Ingrediente Lasagne alla Norma
- 250 de grame de paste pentru lasagna, eu am folosit pastele lasagne produse în Italia sub brandul Monte Banato
- 2 vinete (proaspete și ferme, cu coaja lucioasă, care împreună cântăresc 700 de grame – cu totul orientativ, gramajul nu e bătut în cuie)
- 800 mililitri de passata de roșii
- 1 borcan de 330 ml. cu roșii cubulețe, în suc propriu
- 1 cățel mare de usturoi
- 2-3 rămurele de busuioc
- sare după gust
- piper negru măcinat, după gust
- 1 linguriță de zahăr, pentru a corecta aciditatea sosului de roșii
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
- ulei pentru prăjit (de floarea soarelui)
- 500 de grame de ricotta
- 400 g brânză mozzarella fresca
Rețeta video pentru lasagna alla norma – cu vinete și ricotta, fără sos bechamel
Mod de preparare – rețeta în format text, pas cu pas.
1. Mai întâi, am spălat și zvântat vinetele întregi. Dacă doriți, le puteți curăța de coajă, cu un peeler, însă nu e câtuși de puțin necesar. Coaja vinetelor, de altfel, conține nasunină, un antioxidant foarte puternic și benefic pentru sănătate.
Am tăiat vinetele în cubulețe de aproximativ 1-2 centimetri. Le-am pus într-o sită, deasupra unei farfurii și le-am presărat cu sare. Am amestecat puțin și am lăsat vinetele să stea timp de 30 de minute, în care sarea va extrage apa din ele, eliminând totodată lichidul amar.
Sosul de roșii
2. Între timp, m-am ocupat de sosul de roșii. Într-o cratiță, am pus uleiul de măsline și am adăugat cățelul de usturoi întreg, curățat de pieliță. Am pornit focul și am lăsat usturoiul pe foc până a început să sfârâie. L-am întors de două trei ori și, înainte să se rumenească, la prima nuanță ușor, ușor aurie, am turnat în cratiță passata de roșii. Am adăugat și cubulețele de tomate în suc propriu. De la început, am pus și 150 de mililitri de apă caldă, 1 linguriță rasă de sare și am acoperit cratița cu capacul.
3. Am redus focul și am lăsat sosul să fiarbă la foc mici, sub capac, timp de 20 de minute. Din când în când, am verificat sosul. Când mi s-a părut că a scăzut prea mult, am mai adăugat câte puțină apă fierbinte.
Atenție, sosul nu trebuie să fie prea redus! Pastele au nevoie de apă, să se gătească, deci e bine să ținem cont să iasă sosul mai lichid.
4. În final, am oprit focul și am potrivit gustul sosului cu sare, piper proaspăt măcinat și 1 linguriță de zahăr. Usturoiul se poate elimina, deja a dat gust preparatului. Am adăugat busuiocul tocat, am amestecat și am păstrat sosul sub capac.
Prăjirea vinetelor
5. După trecerea timpului de așteptare, sarea a extras apa conținută de vinete, care a ieșit cu tot cu amăreala specifică. Am clătit bine vinetele, sub jet de apă rece, le-am stors bine de lichid și în final le-am tamponat cu șervete de hârtie absorbantă.
6. Într-o tigaie încăpătoare, am pus la încins, pe foc mediu-iute, ulei de floarea soarelui, de vreo 2-3 centimetri adâncime. Cât s-a încins uleiul, am așternut pe o tavă hârtie absorbantă, în strat dublu. Ca să-mi dau seama dacă uleiul e bine încins, am pus în acesta un cubuleț de vânătă. Dacă în jurul lui se formează imediat o mulțime de bule de aer jucăușe, înseamnă că le pot adăuga și pe celelalte.
7. Am prăjit vinetele în uleiul încins, în două tranșe. Dacă le-aș fi pus pe toate deodată, uleiul s-ar fi răcit brusc iar vinetele am degrabă ar fi fiert în acesta și ar fi absorbi cu mult mai mult ulei.
8. Când vinetele au devenit brun aurii, le-am scos cu o spumieră și le-am pus pe hârtia absorbantă pe care am pregătit-o de la început, să se dreneze de ultimele urme de ulei în exces.
Asamblare lasagne alla norma
9. Odată fiind gata vinetele și sosul, a sosit momentul să asamblez preparatul meu, lasagne alla norma. Înainte de asta, am pornit cuptorul și l-am fixat la 180°C, pe modul static, adică fără ventilație, cu căldură de jos și de sus. Am asamblat aceste lasagne alla Norma într-o formă termorezistentă (care e dotată cu capac – 30 x 20 cm).
10. Am feliat mozzarella și am împărțit-o în patru. Am uns forma cu puțin ulei de măsline apoi am adăugat 2 linguri mari din sosul de roșii. Am distribuit sosul pe fundul formei apoi am adăugat un prim strat de paste. În locul sosului bechamel, am uns suprafața foilor de lasagne cu un sfert din cantitatea de ricotta, într-un strat subțire. Am insistat până când am reușit să acopăr complet pastele.
11. Pe toată suprafața pastelor acoperite cu ricotta, am presărat o treime din cantitatea totală de cubulețe de vinete. Am stropit totul cu un sfert din sosul de roșii apoi am presărat un sfert din mozzarella.
12. Am repetat: încă un strat de paste de lasagne, acoperite cu ricotta. Apoi, am presărat deasupra încă o treime din vinete, încă un sfert din sosul de roșii și în final un sfert din mozzarella. Am format patru straturi de paste (respectiv trei straturi de vinete etc). Ultimul strat va fi al patrulea strat de paste, pe care l-am acoperit doar cu sos. Mi-a mai rămas câte un sfert din mozzarella și din ricotta, pe acestea le-am păstrat deoparte, voi avea nevoie de ele mai târziu.
Gătire la cuptor
13. Am acoperit preparatul meu, lasagne alla norma, cu capacul. Dacă aveți un vas fără capac, îl puteți înfolia. Am dat vasul acoperit la cuptorul preîncins la 180°C, timp de 30 de minute.
14. După 30 de minute, mi-am pus mănușile de protecție termică și am scos vasul din cuptor. Cu multă grijă, să nu mă ard, am îndepărtat capacul. Pe deasupra, am distribuit rapid restul de ricotta (păstrată deoparte) pe care am întins-o cu dosul lingurii. Am presărat și mozzarella păstrată și, fără capac, am dat din nou vasul cu lasagne alla norma la cuptor, pentru încă 15 minute sau cât e necesar să se topească brânza și să se rumenească puțin.
Înainte de servire, am acoperit vasul din nou cu capacul, așezat pe o parte, lăsând loc aburilor să iasă. Am lăsat preparatul să de odihnească măcar 15-20 de minute. Porționarea se poate face mai frumos când preparatul e mai rece, dar e prea gustos și miroase prea bine ca să așteptăm atât de mult.
MAI MULTE REȚETE CU PASTE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns