Paste cu anghinare
Am o pasiune pentru paste, imi place sa le pregatesc, sa fac aluatul de paste acasa, imi place sa descopar sosuri noi si mai ales imi place sa le mananc. Stiu, unii considera ca nu sunt prea grozave pastele, ca au multi carbohidrati, ca se lipesc pe rotunjimi facandu-le si mai rotunde, dar stiti si voi vorba aia, tot ce-i bun e ilegal, imoral sau ingrasa. Oricum, am cercetat si am aflat: 100 de grame de paste (o portie normala) au in jur de 350 de calorii, ceea ce nu e deloc mult, raportat la necesarul zilnic. Desigur, aici se mai adauga si sosul si sa stiti ca in topul preferintelor mele se situeaza pastele nu prea incarcate, cu sosuri pe baza de legume. Chiar nu e nevoie de carne pentru o portie de paste absolut delicioase. Reteta de paste cu anghinare pe care v-o propun azi demonstreaza asta pe deplin, sunt atat de gustoase incat ai renunta la orice altceva pentru o portie, sunt usoare ca si continut caloric, nu au multe grasimi si in plus, sa nu uitam ca aghinarea este o planta cu mari beneficii pentru sanatate, cei carora fierea le face necazuri deja au aflat ca un medicament foarte eficient pentru fiere, anghirolul, se face din extract de anghinare, asa incat de ce am opta pentru medicament si nu pentru aceasta vegetala cu gust delicios?
Ingrediente Paste Cu Anghinare
- 400 de grame de paste (eu am folosit tagliatelle, va recomand paste lungi cum ar fi spaghetti, fusilli, zitti etc)
- 6-7 anghinare micute (sa aiba floarea de marimea unui ou mare)
- zeama de la 1 lamaie
- 50 de grame de capere sarate
- 50 de grame de masline negre
- 1 legatura de patrunjel
- 1 esalota (sau o ceapa mica obisnuita)
- 2 catei de usturoi
- 4-5 ramuri de oregano
- 1 lingura cu varf de pesmet
- 2 linguri de ulei de masline
- 30 de grame de parmezan + in plus pentru final
- sare si piper
- optional: inimi sau sferturi de anghinare marinata in ulei, pentru ornat
Preparare Paste Cu Anghinare
1. Se pregateste un castron mare cu apa rece in care se stoarce zeama de la 1/2 de lamaie.
2. Se curata anghinarele de frunzele exterioare, intotdeauna tari si lemnoase. Se verifica tulpina, taind o bucatica la 2-3 cm. de la capat. Daca este lemnoasa si fibroasa, se taie in continuare. Alegand anghinare micute, acestea au tulpina frageda, asa inca sa taie doar capatul si se decojeste de partea fibroasa de la suprafata. Se taie varful frunzelor pana unde simtim ca devin deja mai fragede. Fiind atat de tinere, anghinarele nu vor avea nici puful aspru care trebuie indepartat de la cele mai mature (click aici pentru detalii despre curatarea anghinarei). Se feliaza anghinarea in rondele (inclusiv tulpina) si se pune imediat in castronul cu apa cu lamaie.
3. Puneti la fiert o oala cu 2-3 litri de apa sarata. Cand apa clocoteste, scurgeti anghinarea si adaugati-o in apa care fierbe. Se fierbe timp de 10 minute, apoi anghinarea se scurge bine de apa si se mai marunteste cu cutitul.
4. Se zdrobeste si se toaca usturoiul; se toaca esalota, 1/2 din patrunjel, caperele si maslinele fara samburi.
5. Se incinge o o tigaie incapatoare (in care se vor finaliza si pastele), se adauga uleiul de masline, esalota, usturoiul, caperele, maslinele patrunjelul tocat si pesmetul. Se calesc impreuna 2-3 minute, amestecand frecvent, apoi se adauga anghinarele bine scurse de apa si maruntite.
6. Se adauga restul de zeama de lamaie in tigaie apoi se adauga apa fierbinte atat cat sa acopere aghinarele de doua degete bune, se condimenteaza cu sare si piper, se reduce focul si se fierbe sosul inca 20-30 de minute, sub capac, pana cand anghinarele sunt fragede. Se verifica de cateva ori tigaia in timpul fierberii, sa nu ramana „pe uscat” si daca e nevoie, se completeaza cu apa fierbinte.
7. Deindata ce se reduce focul la sos, se pune la fiert o oala cu 4 litri de apa sarata, pentru paste. Chiar inainte sa fie gata sosul, se adauga pastele in oala cu apa care fierbe (calculati momentul in care sa le adaugati asa incat sa coicinda cu momentul finalizarii sosului). Daca pe pachet este specificat timpul de fierbere de 8 minute, fierbeti-le cu 1-2 minute mai putin, gatirea pastelor se va finaliza in sos.
8. Cand anghinarea s-a fragezit, se adauga parmezanul ras si se amesteca pana se incorporeaza in sos. Se adauga restul de patrunjel tocat si frunzulitele de oregano si se mai da intr-un clocot scurt. Se potriveste gustul de sare si piper.
9. Se scoate o canita din apa in care au fiert pastele, apoi pastele se scurg si se adauga in tigaie peste sosul care bolboroseste incetisor (eu nu scurg pastele lungi prin strecucratoare, ci le prind cu clestele si le plonjez direct in sos, dar e in regula si sa fie scurse).
10. Se adauga cate putin din apa in care au fiert pastele, doar atat cat sa fie suficient lichid in tigaie in care pastele sa mai clocoteasca, se amesteca si se lasa pe foc 1-2 minute.
11. Se pun pastele in farfurie si se adauga parmezan ras sau taiat foarte subtire, in solzisori. Optional, se orneaza cu inimi sau sferturi de anghinare marinata, patrunjel tocat si oregano.
Va asigur, sunt delicioase, chiar si cei mai mofturosi vor cere supliment :). Pofta buna!
Lasă un răspuns