Spaghetti alla puttanesca
Pe limba lor de origine (italiana) spaghetti alla puttanesca, o traducere exacta a acestui fel de mancare ar fi „spaghete curvesti”. Sa ma ierte obrazele prea sfioase, dar chiar asta inseamna. Italienii sunt oameni cu umor, nu se stie de ce anume au botezat aceasta reteta de paste astfel, dar au facut-o cu un motiv oarecare. Pentru ca sunt picante? Pentru ca sunt aromate? Oricum, pastele alla puttanesca sunt delicioase si simple, asa ca ma gandesc ca analogia de la baza numelui trebuie sa fi fost de placere rapida si accesibila.
Chiar daca se numesc „alla puttanesca”, spaghetele nu sunt niciodata o placere interzisa. Cu atat mai mult cu cat aceasta reteta este una cu destul de putine calorii, specifica sudului peninsulei, si este gata in mai putin de jumatate de ora.
Ingrediente Spaghetti Alla Puttanesca
- 400 de grame de spaghete
- 100 de grame de masline fara samburi
- 1 lingura de capere sarate
- 500 de grame de rosii bine coapte sau 400 de grame rosii in bulion
- 2 catei mari de usturoi
- 5-6 fileuri de ansoa sarate sau in ulei
- 1 legatura de patrunjel verde
- 3-4 linguri de ulei de masline
- sare si piper
- optional: ardei iute, proaspat sau uscat
Preparare Spaghetti Alla Puttanesca
1. Daca folositi rosii proaspete, trebuie sa le opariti 30 de secunde in apa clocotita apoi sa le decojiti si sa le taiati in cubulete. Caperele sarate se limpezesc in cateva ape reci, ca sa mai piarda din sare. In rest, ingredientele sunt simple si cred ca se gasesc in orice camara.
2. Se pune pe foc o oala mare (5 litri) cu apa.
Sosul
3. Usturoiul se zdrobeste. Maslinele si caperele se maruntesc, la fel si fileurile de ansoa si ardeiul chili. Pe acesta il folositi numai daca doriti, dar e recomandat. Eu am folosit ardeiul iute pentru ca imi place ca pastele sa aiba o nota picanta si pentru ca acesta e specificul acestor spaghete.
4. Se infierbanta uleiul de masline intr-o tigaie mare. Tineti cont ca in aceeasi tigaie trebuie sa incapa toate pastele fierte, la finalul prepararii. Se adauga usturoiul, maslinele, fileurile de ansoa si caperele. Se calesc 2-3 minute pe foc mediu. Se adauga rosiile cuburi (sau rosiile maruntite cu tot cu bulion, in cazul in care folositi conserva). Se fierbe sosul pe foc mediu, timp de 10-15 minute. Gustati de sarat si piperat si potriviti gustul sosului, dar de obicei nu prea mai e nevoie de sare, caperele, maslinele si fileurile de ansoa fiind sarate.
5. Cand apa din oala clocoteste, se pune o lingura plina cu sare si se adauga pastele. Cititi instructiunile de pe ambalajul spaghetelor, daca scrie ca timpul de gatire recomandat este de 9 minute, dupa exact 7 minute din momentul in care s-au pus la fiert se scot cu un cleste si se plonjeaza in tigaia cu sosul fierbinte. Se adauga cam 150-200 ml. din apa in care au fiert pastele in tigaie si se mai gatesc spaghetele in sos timp de doua minute, saltandu-le (sau intorcandu-le cu un cleste sau cu doua furculite) asa incat sa se imbrace bine in sos.
6. La final, sosul trebuie sa fie in paste, nu sa balteasca dizgratios pe langa acestea. Jumatate din patrunjelul tocat fin se adauga peste paste in tigaie, jumatate se pastreaza pentru presarat. Se monteaza spaghetele in farfurii, se presara cu patrunjel si… pofta buna!
Cu toate ca sosul alla puttanesca are fileuri de ansoa pe lista ingredientelor, gustul de peste este greu sesizabil in preparatul finit. Gustul acestor paste este o combinatie savanta de ingrediente simple, cu un rezultat unic si plin de caracter, asa cum deseori intalnim in bucataria italiana.
Alte rețete delicioase de spaghetti:
- Rețeta de spaghetti all Amatriciana
- Rețeta de spaghetti con le polpettine (cu chifteluțe)
- Rețeta de spaghetti cu broccoli
- Rețeta de spaghetti alla carbonara
- Rețeta de spaghete cu fructe de mare
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns