
Fettuccine Alfredo – rețeta de paste în sos de unt cu parmezan





Fettuccine Alfredo – rețetă clasică de paste provenind din Italia. Fettuccine Alfredo cu sos de unt și parmezan, rețeta clasică explicată detaliat.
Prima și prima dată când am făcut aceste fettuccine Alfredo, le-am făcut după rețeta prietenului meu Costin, exact cum le-a publicat el, pe blogul lui. De fapt, așa le-am făcut și în continuare, pentru că au ieșit perfecte, n-avea rost să schimb nimic! Nici nu aș fi putut găsi pe cineva să fi studiat și abordat cu mai multă seriozitate rețeta, Costin fiind pasionat de tot ceea ce ține de Italia.
Pentru cei mai puțin puriști, aceste paste lungi, denumite fettuccine, ar putea părea niște tagliatelle. Totuși, se pare că tagliatelle-le sunt cu vreo 2 milimetri mai late și cu vreun sfert de milimetru mai subțiri. Așa că, de data asta, chiar m-am străduit să fac fettuccine și am ales o cutie de paste pe care era inscripționată exact această denumire.
Evident, rețeta de fettuccine Alfredo merge bine făcută și cu paste proaspete, de la raionul de refrigerate sau făcute în casă, caz în care e bine de reținut că pastele ar trebui tăiate la lățimea de 7 mm.
Pentru cei interesați…
…pastele Fettuccine Alfredo sunt chiar mai celebre în USA decât în Italia. Rețeta chiar provine din Italia, făcând parte din bucătăria romană. Doar că, la Roma, regină e Carbonara, sau poate nici măcar, o fi pasta alla Grigia, cacio e pepe sau L’amatriciana! Ideea e că, la ele acasă, aceste fettuccine Alfredo împart scena cu foarte multe alte paste la fel de delicioase. În America, însă, la începutul anilor 1920, au fost intens popularizate de starurile de la Hollywood Mary Pickford și Douglas Fairbanks, care, printr-o întâmplare, le-am descoperit la Roma. Au devenit, astfel, faimoase și așa au rămas.
Fettuccine Alfredo sunt niște paste foarte simple
…și pentru a rămâne delicioase, cheia e să fie păstrată simplitatea originală a rețetei. Sosul acestor paste conține unt, parmezan și apa în care au fiert pastele. Un touch final de piper negru proaspăt măcinat desăvârșește gustul. Așa că: nu aruncați apa în care fierb pastele! Folosiți un piper negru de bună calitate (cât mai aromat)! Un ultim sfat, de la Costin: parmezanul mai proaspăt (cel mai ieftin din comerț) e mai potrivit pentru sosul acestor paste decât cel maturat, pentru că se topește mai ușor. Spor la treabă și poftă mare!
Ingrediente Fettuccine Alfredo
- 160 de grame de paste fettuccine
- 100 de grame de unt cu 82% grăsime
- 100 de grame de parmezan ras
- piper negru proaspăt măcinat, după gust
- sare
Mod de preparare Fettuccine Alfredo
1. Am pus pe foc o oală cu 2,5 litri de apă. Pentru această cantitate de paste (160 de grame) a fost suficient atât lichid. Când apa a ajuns la clocot, am adăugat 1 linguriță cu vârf de sare. Nu cumva să uitați sarea, pastele fierte în apă nesărată au un gust oribil!
2. Când apa a reînceput să clocotească, am adăugat pastele la fiert. Nu am făcut-o, însă, înainte de a verifica pe ambalaj timpul de fierbere recomandat de producător, în cazul meu 8 minute! Pentru rețeta de fettuccine Alfredo, pastele trebuie fierte în apă cu 2 minute mai puțin decât scrie pe ambalaj, așa că mi-am setat alarma cu 6 minute mai târziu.
Finalizarea pastelor în sosul din tigaie
3. În acest răstimp de 6 minute, am topit, într-o tigaie largă și adâncă, jumătate din cantitatea de unt, tăiat în cubulețe. Focul sub tigaie trebuie să fie mediu-mic, pentru ca untul să se topească fără să se ardă.
4. După 6 minute de fierbere (sau cu 2 minute înainte de epuizarea timpului indicat pe ambalajul pastelor), am scos pastele din oala cu apă fiartă, cu ajutorul unui clește.
Alături, pe plită, era tigaia cu untul topit, care sfârâia încetișor. Am adăugat pastele scoase din oală direct în tigaia cu untul topit.
6. Imediat, am adăugat în tigaie un polonic din apa în care au fiert pastele și am amestecat bine de tot, în timp ce tigaia sfârâia pe foc mediu-iute.
7. Odată ce apa de la fierberea pastelor s-a încorporat, am adăugat în tigaie restul de unt, de asemenea tăiat în bucăți. Imediat, am amestecat viguros, menținând tigaia pe foc mediu iute.
Imediat, am adăugat în tigaie încă un polonic de apă din oala în care au fiert pastele. Această apă, îmbogățită cu amidon din paste, se va emulsiona cu untul, prin amestecare, formând un sos ca o cremă subțire.
8. După 2 minute pe care pastele le-au petrecut în tigaie, cu untul și cele două polonice de apă și amestecând aproape continuu, sosul de care vă ziceam la paragraful anterior se formase, așa cum puteți vedea în poza de mai jos. Imediat, am tras tigaia de pe foc.
9. Imediat, am adăugat în tigaie, peste pastele fierbinți, parmezanul ras și am amestecat rapid.
Am adăugat încă jumătate de polonic din aceeași apă în care au fiert pastele. Am amestecat bine, bine de tot, în timp ce am admirat parmezanul topindu-se și formând un sos lucios, care a îmbracat bine pastele.
10. Ca ultim pas, înaintea servirii, am râșnit piper negru (unul de calitate) peste paste, direct în tigaie. Pastele fettuccine Alfredo sunt gata de servire!
Servirea
Pastele fettuccine Alfredo se servesc fierbinți. Un touch drăguț e să se ofere, la masă, extra parmezan, pentru cine dorește (deși pastele au parmezan din belșug). Pe mine nu mă tentează neapărat să pun mai mult parmezan, ci mai mult piper, mi se pare genială combinația dintre aroma piperului și cea de parmezan.
Fiind paste cu un conținut mare de brânză, fettuccine Alfredo merg excelent cu un pahar de vin roșu. Nu e musai, că tot gustoase rămân și dacă nu bei nimic altceva decât apă rece dar merita menționat, pentru cunoscători (eu nefiind neapărat unul dintre ei).
MAI MULTE REȚETE DE PASTE ITALIENE CLASICE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns