Paste cu creveti si rosii cherry
Cristos a inviat! Prima reteta de mancare publicata dupa abundenta de bucate gustoase, dar hipercalorioase de la Paste, am vrut sa fie neaparat o reteta usoara, rapida, foarte gustoasa si in acelasi timp cu mai putintele calorii ca… stiti cu totii, cozonacii, pasca, friptura si toate bunatatile din meniul de Paste nu au lasat numai amintiri placute papilelor gustative, ci si un centimetru, doi, in plus. Asadar, azi am savurat o reteta cu paste. Pentru ca s-a intamplat sa am un pachet de tagliatelle al nero di sepia (taitei cu cerneala de sepie) mai demult achizitionate, pentru ca niste rosioare implorau sa fie salvate de vestejire si pentru ca mai aveam pe stoc in congelator si niste creveti, am hotarat sa le fac tuturor cunostinta. Credeti ca s-au placut? Eu zic ca s-a lasat cu dagoste mare, a iesit o reteta cu paste de sa te lingi pe degete!
Ingrediente Paste cu creveti si rosii cherry
- 250 de grame de paste tagliatelle al nero si sepia (sau spaghete negre sau obisnuite)
- 600 de grame de creveti nefierti, cu tot cu carapace (se poate folosi cu succes un amestec de fructe de mare asortate: diverse scoici, baby octopus etc.)
- 3 catei de usturoi
- 2 cepe verzi
- 40 de ml. ulei de masline
- 12-16 rosioare cherry (in functie de marime)
- 2 linguri de zeama de lamaie (sau dupa gust)
- busuioc proaspat (de preferinta, eu nu am avut si am folosit 1 lingura de busuioc uscat)
- 150 ml. supa de crustacee (pregatita din carapacele crevetilor)
- sare, piper
- optional, parmezan razuit pentru servire
Preparare Paste cu creveti si rosii cherry:
Se curata crevetii de carapace si intestine si se stropesc cu putin ulei de masline. Dupa cum se poate observa, am pastrat doua capete pe care le-am clatit bine, rolul lor este mai degraba de decor.
Carapacele le-am clatit bine sub jet de apa rece, le-am pus intr-o craticioara si le-am acoperit cu apa. Am pus craticioara pe foc si am preparat supa de creveti, nu e nevoie sa se fiarba decat cateva minute, atentie, insa, imediat ce da in clocot se va forma o spuma groasa care trebuie indepartata.
Intr-o oala de 4 litri se pune apa la fiert (pentru paste) impreuna cu o lingura de sare.Intr-o tigaie incapatoare, fara a fi fost incinsa pe foc, se toarna uleiul de masline si se adauga 2 catei de usturoi curatati. Se pune tigaia cu uleiul rece pe foc si se incalzeste pana cand usturoiul devine auriu pe toate partile dupa care cei 2 catei de usturoi se vor arunca.
In uleiul de masline aromatizat cu usturoi se adauga crevetii curatati, toti deodata. Se trag crevetii la tigaie 1-2 minute pe ambele parti, pana cand se coloreaza in roz, apoi se scot deoparte.
In uleiul ramas in tigaie se pune catelul de usturoi ramas tocat fin, ceapa verde cu tot cu frunze taiata in bucati de 1 cm. si rosiile cherry taiate in jumatate.
Se calesc legumele 2-3 minute, apoi se adauga 150 de ml. de supa de creveti strecurata. Se da totul in clocot si se mai fierbe 1 minut, se adauga crevetii si busuiocul, se condimenteaza cu sare si piper, se adauga si zeama de lamaie, se da in 2-3 clocote scurte apoi se trage sosul cu crevetii deoparte, pastrandu-se cald, acoperit cu capacul.
Acestea sunt pastele:
Am adaugat pastele in apa clocotita si le-am fiert exact 4 minute. Daca va amintiti, in toamna am avut prilejul sa invat cate ceva despre paste la scoala Lellei Cesari Ciampolli in Siena, asadar, ca o fosta cursanta receptiva ce sunt, nu am scurs pastele fierte, ci le-am scos cu un cleste, plonjandu-le in sosul incalzit pana la clocot, pentru ca maestra ne-a spus ca pastele lungi (spaghete, tagliatelle, pici) nu se scurg in strecuratoare, ci se procedeaza cu ele in felul deja descris.
Am clocotit pastele in sos timp de inca 2 minute, intorcandu-le cu o spatula pe toate partile, apoi am oprit focul si am pus capacul, numai cat a fost nevoie sa scot farfuriile.Pastele se pot presara cu parmezan ras, dar am avut curiozitatea sa le gust si mi s-a parut ca miros atat de bine si au un gust care imi aminteste atat de intens de vacanta de vara, ca nu are rost sa mai adaug nimic.
Se servesc fierbinti si pe cat de repede le-am pregatit, parca si mai repede s-au mancat. :)
Lasă un răspuns