Cannelloni cu ricotta si spanac
Am dat titlul acestei rețete de paste umplute, gătite la cuptor, cu denumirea de la mama lor de acasă: cannelloni cu ricotta și spanac. E o denumire descriptivă, care precizează care sunt ingredientele principale ale rețetei: pastele tubulare denumite cannelloni, spanacul și ricotta. De fapt, ricotta nu e altceva decât urda noastră, o urdă de vacă, ce are un gust mai puțin pronunțat. Acești cannelloni cu ricotta si spanac au fost primul preparat de primăvară pe care l-am pregătit anul acesta. Sper că odată cu apariția frunzelor crude de spanac pe piață, iarna să plece pentru câteva luni bune acolo de unde a venit.
Revenind la rețeta pe care v-o propun, dacă aveți chef de o mâncare ușoară și gustoasă, în același timp, destul de ușor de făcut și rapidă, acești cannelloni cu ricotta și spanac ar putea fi o foarte bună alegere. Nu e nevoie să avem carne la fiecare masă că să ne simțim satisfăcuți, nu? Dacă totuși nu se poate fară friptură, puteți servi acești cannelloni cu ricotta și spanac la primul fel, după modelul italian, continuând cu un preparat cu carne, alături de o salată de verdețuri, ca fel principal. Ca punct de plecare, am folosit rețeta de la cucchiaio.it dar am cam ieșit în decor. Rezultatul a fost mai mult decât satisfăcător, însă!
Ingrediente Cannelloni cu ricotta și spanac
- 18-24 bucăți de paste cannelloni (depinde de apetitul mesenilor) – care se pot înlocui cu fâșii de aluat de paste proaspăt făcut acasă
- 500 de grame de frunze de spanac proaspăt
- 400 de grame de ricotta
- 3 gălbenușuri
- 50 de grame de parmezan răzuit
- piper
- sare
- nucșoară
sos pentru gratinat:
- 1 lingură de ulei de masline
- 30 de grame de unt
- 2 linguri (40 gr) de făină alba
- 500 de ml. de lapte
- 50 de grame de parmezan
- sare
- piper
- 1 vârf de cuțit de nucșoară rasă
în plus:
- 50 de grame de parmezan pentru presarat pe deasupra
- unt pentru uns forma
Mod de preparare Cannelloni cu ricotta si spanac
1. Spanacul curățat cu grijă și spălat se opărește 2 minute în apă clocotită, apoi se scurge bine de lichid și se toacă cu cuțitul.
2. Într-un castron se omogenizează ricotta, spanacul tocat, gălbenușurile, 50 de grame de parmezan răzuit, sare, piper și nucșoara rasă după gust.
3. Cu această compoziție se umplu pastele cannelloni. Recomandarea mea este să puneți umplutura într-un sac a poș de unică folosință (de plastic) căruia să-i tăiați cu foarfeca vârful, cam de 1,5 cm. Cannelloni se vor umple foarte ușor, împing umplutura din ambele sensuri, cu poșul.
Dacă se folosește aluatul de paste proaspăt, se taie pătrate cam de 10×10 cm., se pune cu linguriță umplutura și se lipesc marginile cu puțin ou bătut, suprapunandu-le. Desigur, varianta rapidă e cea cu paste cannelloni gata formate.
Pregătirea sosului
4. Sosul folosit pentru gratinarea pastelor cannelloni cu ricotta și spanac este, la bază, un bechamel (citim beșamel). Se pregătește sosul din 1 lingură de ulei de măsline, 30 de grame de unt, 2 linguri de faină, 500 de ml. de lapte fierbinte, sare, piper și puțină nucșoară. Dacă nu ați mai făcut niciodată acest sos, accesați indicațiile pas cu pas de la rețeta sos bechamel– o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
5. Odată ce am terminat sosul, se încorporează în acesta, cât e fierbinte, 50 de grame de parmezan ras. Se amestecă bine până ce parmezanul se topește în sos.
Asamblarea cannelloni-lor în forma pentru copt și coacerea
6. Se unge bine cu unt o formă potrivită pentru cuptor. Se toarnă sos cam de un deget, apoi se așază pastele umplute, formând un strat din cannelloni deasupra celui de sos. Se acoperă totul cu sosul rămas și se presară cu cele 50 de grame de parmezan rămase.
7. Tava cu cannelloni cu ricotta și spanac se dă la cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius (neventilat), pentru un timp de 20 de minute. În ultimele minute, se poate activa funcția grill, dacă vă place o suprafață mai rumenă. Înaintea servirii, se lasă să se tempereze în formă timp de 15-20 de minute.
Poftă bună!
GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS REȚETA DE CANNELLONI CU CARNE
Lasă un răspuns