Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Sos bechamel

Sos bechamel

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Acest sos bechamel (pronunțat beșamel), cunoscut, deasemenea, ca sos alb, este unul dintre sosurile de bază ale gastronomiei franceze și internaționale. Adesea, acest sos este folosit ca bază a altor sosuri (de exemplu sosul Mornay, care este un bechamel cu brânză încorporată) sau ca ingredient al unor feluri ca lasagna, de exemplu. În mod tradițional, sosul Bechamel este făcut din lapte, unt și faina și condimentat cu sare, piper alb și nucșoară. Consistența sosului depinde de proporția dintre lapte și făină.

sos besamel pas cu pas reteta originala sos bechamel

Conform Larousse Gastronomique, sosul a fost denumit după un „marquis de Béchamel”, de fapt Louis de Béchameil, marchiz de Nointel (1630–1703). Acest nobil personaj, marchizul de Béchamel, deținea titlul onorific de șef al serviciilor lui Louis XIV. Larousse Gastronomique mai consemnează că sosul bechamel este o îmbunătățire a unuia similar, datând mai de demult, toscanul „salsa colla”, importat din Italia în Franța de Caterina de Medici.

Un sos bechamel apare publicat pentru prima dată în Le Cuisinier François, (publicat în 1651), de către François Pierre La Varenne (1615 – 1678), șef bucătar al lui Nicolas Chalon du Blé, marchiz d’Uxelles.

Un lucru interesant de spus mai este că ilustrul Escoffier a distins cinci sosuri ”mamă” ale gastronomiei fraceze clasice: emulsia (caldă – sosul olandez și rece – maioneza), acest sos bechamel despre care povestim azi, velouté, espagnole și sosul  de roșii. De ce sunt considerate aceste sosuri ”mamă”? Pentru că, pornind de la acestea, s-au dezvoltat multe alte rețete ale altor sosuri.

Dar destul cu istoria, să trecem la treabă!

Ingrediente Sos Bechamel

(pentru aproximativ 700 ml. de sos bechamel)

  • 700 de ml. de lapte integral
  • 1 linguriță de ulei de măsline
  • 50 de grame de unt
  • 50 de grame de făină (pentru un sos mai consistent, se adaugă mai multă faină)
  • sare, piper alb
  • ¼ linguriță de nucșoară măcinată

Mod de preparare sos bechamel

1. Se pune laptele la fiert. Se pune uleiul de măsline într-o craticioara pe foc potrivit, iar când se încinge se adaugă untul. Am adăugat ulei de măsline doar pentru a ridica punctul de fumegare al untului, prevenindu-i arderea. Dacă se folosește unt clarifiat, nu mai este nevoie de ulei. După ce untul se topește, se adaugă făina. Se amestecă bine cu un tel în formă de pară sau cu lingura de lemn, pentru ca toată făina să se impregneze bine cu grăsime.

sos bechamel besamel adaugare faina

2. Se amestecă repede, până la completa încorporare a untului în făină, fără, însă, a o rumeni. Amestecăm în acest fel până când se începe să se simtă miros de plăcintă coaptă, semn că făina deja se gătește.

sos bechamel preparare untul cu faina

3. Se toarnă în crăticioară, amestecând continuu și energic, laptele fierbinte. E bine să se acorde mai multă grijă acestui pas, pentru a se evita formarea cocoloașelor în sos. Dacă, totuși, s-au format cocoloașe, nu cumva să aruncați sosul! Se gătește în continuare iar la final se va trece prin sită, scăpând de inesteticele și neplăcutele cocoloașe.

sos besamel reteta pas cu pas adaugare lapte

4. Se amestecă în continuu, pe toată durata de fierbere, care ar trebui să fie de minimum 5 minute, după alții, de zece minute. Dacă făina se gătește parțial, așa cum am arătat la punctul 2, eu zic că 5 minute de fierbere pe foc mic-potrivit sunt mai mult decât suficiente. De altfel, ediția Larousse Gastronomique supervizată de marele Joel Robuchon recomandă 3-7 minute de gătire în clocote mici pentru sosul bechamel. Doar în România am auzit voci care susțin că trebuie fiert și răsfiert. Se insistă mai ales pe fundul vasului pentru că acest sos pe bază de lapte se prinde ușor și se poate afuma, caz în care gustul este compromis.

Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!

sos bechamel reteta pas cu pas gatire

5. Se fierbe sosul pâna se îngroașă, apoi se potrivește gustul cu sare, piper alb măcinat și nucșoara rasă.

sos bechamel reteta pas cu pas sos bechamel fiert preparare besamel

Acest sos bechamel este o bază pentru multe alte preparate, fiind mai rar servit ca atare.  Sosul se va păstra cald până la utilizare. Cel mai bine este să fie acoperit cu folie alimentară aplicată direct pe suprafață, ca să nu prindă pojghiță.

Preparate care conțin sos bechamel

Sparanghel gratinat la cuptor

Sparanghel gratinat la cuptor

Piure de urzici cu ou poșat

Piure de urzici cu ou poșat

Sos de mărar

Sos de mărar

Paste conchiglioni la cuptor

Paste conchiglioni la cuptor

Musaca cu carne, vinete si cartofi

Musaca cu carne, vinete si cartofi

Lasagna cu foi de casă

Lasagna cu foi de casă

Spanac cu usturoi și lapte

Spanac cu usturoi și lapte

Sandviș Croque Monsieur&Madame

Sandviș Croque Monsieur&Madame

Varză de Bruxelles și conopidă gratin

Varză de Bruxelles și conopidă gratin

Ultima rețetă publicată

… și altele! Să vă fie de folos!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 comentarii la Sos bechamel

  1. Ana-Eugenia Manea spune:

    Este bun sosul Bechamel al Laurei.

  2. Dica angela spune:

    doamna laura acest sos bechamel se poate folosi si in loc de preparatul obisnuit pentru snitele am folosit asa ceva dar din alta reteta nul mai stiu de unde il aveam era foarte pufos .dar fara pemet ca acesta usuca snitelul am de facut mai multe pentru drum lung .va multumesc anticipat angela va pup tare .

  3. Anonymous spune:

    Buna ziua Laura.Numele meu este vera si sunt observator zilnic sau aproape zilnic al minunatei tale cuine.Cel mai reusit si impresionant dulce facut din inspiratia blogului tau a fost tortul arlechin cu care am dat clasa daca pot spune asa tuturor cunostintelor [si cumnatelor]mele.Nedumerirea lor era "cum maica masii vine una alba si una neagra si invers"Acum ce vreau sa-ti spun este despre o reteta de post ,ca am inteles ca si tu postesti si anume smantana sau maioneza de post.Eu personal am incercat-o dar la jumatatea procesului blenderul a decedat[il iert ca era batran]si a ramas cam cocoloase de orez ,ca despre el e vorba sau mai bine zis nu s-a macinat bine .UIte si reteta si sursa :http://apostolatintarafagarasului.blogspot.com/2010/02/smantana-sau-maioneza-din-orez-si-soia.html: .eu am prestat salata de telina si morcovi cu respectiva maioneza,.Am continuat mixarea maionezei cu ulei cu ajutorul mixerului am adaugat mustar ,sare,ulei si usturoi.Pupici si multumesc pt tot ce faci pentru noi restul gospodinelor

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE