Paste cu sos de ardei copti
Paste cu sos de ardei copți – rețetă simplă și foarte gustoasă. Mod de preparare și lista de ingrediente cu gramaje pentru rețeta de paste cu sos de ardei copți. Penne cu ardei copt, rețetă ușoară și rapidă.
Nu am făcut niciodată un secret din faptul că-mi plac mult pastele. Sunt gustoase, se pregătesc foarte ușor și repede și o rețetă bună cu paste te scoate întotdeauna din încurcătură când ai puțin timp pentru gătit. Rețeta de paste cu sos de ardei copți pe care v-o propun azi e atât de bună, încât până și bărbatu-meu, mare carnivor, a declarat că e atât de mulțumit și îndestulat încât nici nu sinte că nu a mâncat carne.
Acest sos pentru paste cu ardei copți se potrivește oricăror paste scurte de dimensiune medie (penne, rigatoni, tortiglioni, fusilli etc.). Nici cu paste lungi, de exemplu cu spaghete, nu are cum să dezamăgească pe cineva. E pur și simplu delicios!
Ingrediente paste cu sos de ardei copți
- 400 de grame de paste scurte (eu am folosit penne)
- 600 de grame de ardei gras (sau 400 de grame de ardei copți congelați sau la borcan)
- 2 căței de usturoi
- 3 linguri de ulei de măsline
- 3 linguri de bulion de roșii concentrat sau passata
- 2-3 ramuri de busuioc proaspăt sau 1 linguriță de busuioc uscat
- 200 de grame de smântână lichidă pentru gătit (cu 12-15% grăsime)
- sare și piper
Mod de preparare paste cu sos de ardei copți
Pregătirea ardeilor
Pentru această rețetă, recomand cu precădere ardeii roșii și galbeni. Aceștia vor da o culoare frumoasă sosului, dar de data asta am avut și unul verde. După părerea mea, culoarea finală a preparatului nu a avut cine știe ce de suferit.
Înainte de orice altceva, ardeii trebuie să fie copți. Dacă folosiți ardei proaspeți (dacă nu aveți ardei deja copți) să știți că se pot coace și în bucătărie. Nu e neapărat să fie copți pe grătar sau jar, în aer liber. Pur și simplu, puneți ardeii într-o tigaie bine încinsă, în care ați pus o linguriță de ulei. E de preferat să folosiți o tigaie de fontă sau cu fundul mai gros. Acoperiți cu un capac, să nu umpleți toată bucătăria de fum. Pârjoliți-i frumos, pe toate părțile, întorcându-i din când în când.
Coaja ardeilor trebuie să devina brună închis. Când sunt bine copți, scoateți ardeii într-un castron și acoperiți-l cu un capac. Ardeii se vor răci lent, aburindu-se acolo și asta va ajuta să îi puteți curăța ușor de coajă. După ce ardeii se răcesc și coaja se desprinde cu ușurință, se curăță bine de pielița arsă.
Se îndepărtează cotorul și pe cât posibil mai mult din semințe. Sucul delicios pe care îl lasă ardeii copți se colectează într-un castron, va fi nevoie de el.
Fierberea pastelor
1. Se pune pe foc o oală de 4-5 litri cu apă, în care se adaugă 1 lingură bună de sare. Sigur, sarea este recomandat să se pună după ce apa începe să clocotească, pentru că, în caz contrar, va întârzia fierberea apei cu a o mie una parte dintr-o secundă. Pentru că, în timpul în care aștept să fiarbă apa, atenția mea se îndreaptă spre gătirea sosului, prefer să pierd 1⁄1001 secunde din viață decât să uit să pun sare, pentru că, fără sare, pastele au un gust oribil.
2. În momentul în care apa fierbe în clocot, se plonjează pastele în oală. Pastele se vor fierbe cu 2 minute mai puțin decât timpul de fierbere indicat pe pachet. De exemplu, dacă pe pachet scrie 9 minute, se vor fierbe doar minute. Se păstrează 150 de ml (o ceașcă) din apa în care au fiert pastele, apoi pastele se scurg prin sită.
Pregătirea sosului de ardei copți
3. În timpul în care apa ajunge la fierbere și în cel în care pastele fierb, efectiv, avem tot timpul să ne ocupăm de sos. Pentru început, ardeii copți și pe cât posibil curățați de semințe se taie în fâșii. De fapt, eu i-am tăiat în fâșii, se pot tăia și cubulețe, dacă preferați.
4. Se curăță și zdrobește usturoiul. Într-o tigaie rece, încăpătoare, se pune uleiul de măsline și se adaugă usturoiul zdrobit. Se pune tigaia pe foc, amestecând continuu, pentru ca usturoiul să își elibereze treptat aroma în uleiul care se încălzește. Dacă nu vă place în mod deosebit usturoiul, lăsați cățeii întregi și de îndată ce uleiul s-a încălzit și cățeii de usturoi devin ușor aurii, îndepărtați-i din tigaie.
5. De îndată ce începe tigaia să sfârâie sonor, se adaugă fâșiile de ardei copți împreună cu suscul pe care l-au lăsat.
6. Se călesc fâșiile de ardei în tigaie cam 1 minut, apoi se adaugă bulionul/passata și busuiocul rupt în bucățele (sau, în cazul meu, busuiocul uscat, doar de acesta am avut). După 2-3 minute de călire, la foc mic, se adaugă smântâna lichidă.
7. Se condimentează cu sare și piper măcinat proaspăt, după gust. Se mai da sosul într-un clocot, apoi focul se oprește.
Finalizarea preparatului
8. După ce pastele au fiert conform indicațiilor de la pașii 1-2 (cu 2 minute mai puțin decât timpul indicat pe pachet), pastele scurse de apă se adaugă în sosul de ardei. Din apa de la paste pe care am păstrat-o, se adaugă atâta cât e necesar ca să se poată amesteca ușor. Pastele se mai fierb în sos încă 2 minute, amestecând din timp în timp pe fundul tigăii că să nu se prindă.
Se servesc pastele cu sos de ardei copți imediat, fierbinți, eventual, dacă aveți, ornate cu o frunză de busuioc proaspăt (eu nu am avut, dar pentru gustul nostru au fost destul de arătoase și așa :P). Sunt gustoase, nemaipomenit de gustoase. :)
MAI MULTE REȚETE DE PASTE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Poftă mare și vă aștept cu impresii!
Lasă un răspuns