Cautare in site
x inchide
Advertising
Macaroane cu varză la cuptor - cu crustă de pesmet

Macaroane cu varză la cuptor – cu crustă de pesmet

Reteta de Seicean Laura
Adaugata la 19.03.2018
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Macaroane cu varză la cuptor – cu pesmet, o rețetă pe cât de simplă pe atât de savuroasă, un preparat lejer și sățios, numai bun în perioade de post și nu numai.

Astăzi vreau să vă povestesc despre o rețetă simplă și interesantă: macaroane cu varză  la cuptor, cu crustă de pesmet. Ideea acestei rețete de post poate părea ciudată celor ce nu au încercat-o. Vă asigur că este o mâncare gustoasă și sățioasă, perfectă pentru perioada postului și nu numai. Într-un fel, se poate considera că această mâncare este sora bună dar mai sățioasă, cu mai mulți carbohidrați, a cunoscutei și popularei verze călite.

Gustul este până la urmă de varză călită. Macaroanele oferă mai multă sațietate iar pesmetul adăugat la final aduce o notă plăcută de crocant. Puteți folosi ce paste vreți, cumpărate sau de casă, recomand, însă, pastele scurte. Dacă țineți postul ortodox, alegeți paste fără ou. Eu am folosit niște paste de grâu dur cu urzică. Le prefer pe cele de grâu dur pentru că sunt mai sățioase și mai sănătoase. La gust au fost destul de neutre și în combinație cu varza o combinație foarte reușită.

macaroane cu varză la cuptor cu pesmet

Ingrediente Macaroane cu varză la cuptor cu pesmet

  • 200 gr. paste scurte, la alegere
  • 500 gr. varză curățată și tocată cât mai fin
  • 1 ceapă
  • 100 ml ulei
  • 1 linguriță semințe de chimen
  • 1 linguriță boia
  • sare
  • piper

crusta de pesmet:

  • 3 linguri de pesmet
  • 1 lingură de ulei
  • ¼ de linguriță de chimen măcinat (opțional)

Mod de preparare Macaroane cu varză la cuptor cu pesmet

1. Se curăță și se toacă ceapa, se curață și se taie varza cât mai subțire.

Advertising

Preparare Macaroane cu varză la cuptor - cu crustă de pesmet 1

2. Într-o cratiță încăpătoare, se pune ceapa la călit, cu puțină sare, până când devine sticloasă, fără însă a se rumeni.

3. Se adaugă varza, boiaua, piper și semințele de chimen și se călește în continuare amestecând mereu la foc mic până când varza s-a înmuiat.

Preparare Macaroane cu varză la cuptor - cu crustă de pesmet 2

4. Se toarnă cam 100 ml. de apă fierbinte. Se acoperă cratița cu varza călită cu un capac și se lasă să fiarbă la foc potrivit timp de circa 20 de minute, amestecând din când în când. Dacă e nevoie, se mai adaugă câte puțin lichid.

Fierberea pastelor

5. Între timp, se pune pe foc o oală încăpătoare cu apă. Când dă în fiert, se adaugă 1 lingură bună de sare, apoi pastele. Se fierb cu 2 minute mai puțin decât prevăd indicațiile de pe pachet, fără exagerare, să își păstreze textura. Când pastele sunt fierte, se scurg de apă printr-o sită.

Advertising

Preparare Macaroane cu varză la cuptor - cu crustă de pesmet 3

Gătirea la cuptor

6. Se aprinde cuptorul și se încinge la 180°C. Într-o tavă termorezistentă, unsă cu un pic de ulei, se pune varza călită.

macaroane cu varză la cuptor cu pesmet

7. Se adaugă  pastele fierte, bine scurse de apă.

macaroane cu varză la cuptor cu pesmet

Advertising

8. Se condimentează cu sare și piper după gust, ideal ar fi cu piper proaspăt măcinat. Se amestecă varza călită cu pastele, în timp ce se presară și o lingură de pesmet. Încă 1 – 2 linguri de pesmet se amestecă bine cu 1 lingură de ulei și ¼ linguriță de chimen măcinat și se presară pe deasupra, ca un fel de topping care va deveni crocant în timpul coacerii. Se bagă la cuptor tava cu macaroane cu varză pentru circa 30 de minute,  până începe să se rumenească.

macaroane cu varză la cuptor cu pesmet

Un preparat simplu, ieftin și gustos.

Preparare Macaroane cu varză la cuptor - cu crustă de pesmet 7

Să vă fie de folos!

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 comentarii la Macaroane cu varză la cuptor – cu crustă de pesmet

  1. ionut spune:

    adaugatul de sare in apa , ca sa fiarba mai repede, nu prea are efect, in cazul in care nu pui foarte multa sare (200 grame la 1 litru de apa ) ,daca pui o lingura , doua de sare, diferenta de timp de fierbere e nesemnificativa , deci doar irosim sarea degeaba. Sau daca luam celalalt motiv, ca ar fierbe la temperatura mai mare, din nou diferenta e practic zero (10 grame de sare la 1 litru de apa duce la o crestere a punctului de fierbere cu 0.17 grade celsius…)
    Mai ramane doar motivul gustului, care este unul subiectiv

    • Comentariul ăsta conține niște afirmații absolut aiuritoare! Tu crezi că se adaugă sare în apă ca să fiarbă mai repede pastele? Wow! În primul rând, afirmația ta E FALSĂ. Fiecare 58 de grame de sare adăugate la 1 litru de apă va crește temperatura de fierbere a apei, deci nu va mai fierbe la 100 C, ci la 100,5 C. Așa că sarea face ca apa să fiarbă mai greu, nu mai repede, ceea ce prelungește și procesul de fierbere al pastelor.
      Așa că nu, domnule, se sărează apa pentru paste ca să aibă pastele gust! Altfel sunt insipide!
      Gustul e subiectiv? Atunci cuvântul insipid de ce mai există? Bine, unii mănâncă de plictiseală, caz în care da, nu contează dacă mâncarea are sau nu gust. Tot de plictiseală comentează și pe site-uri, să le dea altora de lucru.

Advertising
Advertising
CLOSE
CLOSE