Spaghetti aglio olio peperoncino – rețeta clasică de spaghete AOP
Spaghetti aglio olio e peperoncino – rețeta clasică de spaghete AOP – o rețetă italiană celebră, foarte rapidă, gustoasă și ieftină. Paste cu doar 4 ingrediente, spaghete AOP rețeta cu ingrediente la gram și mod de preparare detaliat.
Vă puteți imagina un prânz sau o cină perfectă, la care să serviți un unic preparat, făcut din doar 4 ingrediente, și acelea foarte ieftine? Aceste spaghetti aglio olio e peperoncino sunt un tip de paste tipice pentru orașul italian Napoli, din regiunea Campania. Popularitatea acestor spaghete AOP poate fi atribuită, în primul rând, gustului. Ingredientele simple se potrivesc perfect unele cu altele, n-are cum să nu iasă ceva bun! În al doilea rând, succesul preparatului se datorează rapidității gătirii și faptului că folosesc ingrediente ieftine, ușor disponibile, care au o durată lungă de valabilitate. În orice moment ai în casă niște paste, usturoi și ulei!
De ținut cont
Se zice că până și aceste simplissime spaghete aglio olio e peperoncino (adică spaghete cu usturoi, ulei și ardei iute) ar avea micile lor secrete. Dar… ce vorbesc eu despre secrete? Adevărul e că nu urăsc nimic mai mult decât aceste așa-zise ”secrete”, în bucătărie! Dacă vrei să dai omului o rețetă, i-o dai pe toată și nu-i scoți ochii cu nu știu ce secrete!🤣 În fine, singurele ”secrete”, general valabile tuturor rețetelor, este să folosiți ingrediente de calitate și să respectați indicațiile de gătire, la gram și la minut.
E foarte important să folosiți spaghete de grâu dur, nu cine știe ce tăieței cu ou. Acest tip de paste e vegan, deci potrivit și în perioada postului, cu singura condiție să folosiți pastele adecvate. Uleiul de măsline, evident, să fie unul extravirgin.
VEZI ȘI REȚETA DE PENNE ARABBIATA – CLICK PE POZA DE MAI JOS
În ceea ce privește prepararea, e la fel de important să se gătească delicat și atent usturoiul și ardeiul iute, să nu se ardă, cât este și respectarea timpului de gătire al pastelor. Pastele răsfierte sunt dezgustătoare și ca să evităm asta trebuie doar să ne uităm la ceas. 😉Mai menționez doar că, pentru prepararea acestei rețete foarte, foarte simple, m-am inspirat dintr-o carte de bucate și am aruncat un ochi și la Giallo Zafferano.
Ingrediente Spaghetti aglio olio e peperoncino
- 320-350 de grame de spaghetti de grâu dur
- 60 de militri de ulei de măsline extravirgin
- 1 ardei iute roșu (sau 2, dacă sunt micuți)
- 3-4 căței de usturoi (după mărime)
- 1-2 linguri de frunze de pătrunjel, fin tocat
- 1 lingură bună de sare
- fulgi de chili (opțional)
Mod de preparare spaghetti aglio olio e peperoncino – rețeta clasică de spaghete AOP
1. Înainte de orice altceva, am pus pe foc o oală cu 4 litri de apă. Am verificat timpul de fierbere al spaghetelor pe care urma să le folosesc. Pe ambalaj, era inscripționat timpul de 9 minute.
2. Între timp, am curățat ardeiul iute și l-am tăiat rondele fine. Ardeiul pe care l-am folosit nu era excesiv de iute, așa că nu am îndepărtat semințele și nervurile din interior. Dacă ardeiul pe care îl folosiți e foarte picant, unele persoane preferă să îi mai domolească ”fierbințeala”. În acest caz, tăiați ardeiul pe lungime și răzuiți cu cuțitul nervurile și semințele, care concentrează cea mai mare parte din iuțeală. Totuși, țineți cont și că aceste spaghete AOP sunt destinate celor cărora le plac preparatele picante.
3. Am curățat usturoiul și l-am tăiat în rondele foarte fine. Dacă preferați, îl puteți toca mărunt, puteți și să eliminați germenele conținut de bulbili, dacă așa considerați. Nouă ne cam place usturoiul, mărturisesc, și nu ne cauzează niciun prejudiciu.
Fierberea pastelor
4. Când apa din oala pe care am pus-o pe foc la pasul 1 a dat în clocot, am adăugat 1 lingură mare de sare. Nu cumva să uitați de sare și nici să nu vă zgârciți cu aceasta! Pastele fierte în apă nesărată sunt dezgustătoare.
5. Am amestecat o dată, scurt, și imediat am adăugat spaghetele, pe toate deodată, așa încât să se răsfire în apa fiartă. M-am uitat imediat la ceas: le voi fierbe în apă timp de fix 8 minute, ultimul minut de gătire va fi în tigaie, împreună cu usturoiul și ardeiul iute.
Pregătirea sosului aglio olio e peperoncino
6. Poate e mult spus sos. Totuși, aceste ingrediente simple sunt cele care completează gustul rețetei de spaghete AOP. Într-o tigaie încăpătoare, am turnat uleiul de măsline extravirgin. Am pus tigaia pe aragaz și l-am pornit, la foc foarte mic.
7. Am adăugat usturoiul și ardeiul iute și, la același foc foarte mic, am călit condimentele timp de câteva minute.
Am supravegheat cu atenție tigaia, fără s-o scap din ochi nicio clipă! Din când în când, am înclinat tigaia, așa încât uleiul și bucățile de usturoi și ardei iute să se adune într-un sigur loc, să se rumenească ușor, fără riscul de a se arde. Practic, trebuie continuată gătirea ingredientelor până ce devin foarte mirositoare și ușor aurii.
Finalizarea pastelor
8. Cât timp am călit usturoiul și ardeiul iute, nu am uitat nicio clipă de spaghete! Am stat cu ochii pe cea și, la exact 8 minute, am oprit focul. Imediat, am scos pastele din oală cu un clește.
9. Imediat, am transferat spaghetele direct în tigaia cu condimentul și am ridicat focul la mediu.
10. Din oala în care au fiert spaghetele, am scos imediat un polonic cu apă și l-am turnat peste pastele din tigaie. Atenție! Dacă doriți să scurgeți spaghetele de apă, printr-o sită, prima dată scoateți un polonic de apă pe care o păstrați separat (într-un castronel sau o cană), abia apoi scurgeți pastele de restul de apă! În continuare, procedați cum am făcut și eu. Mai întâi, puneți pastele în tigaie apoi adăugați apa cu amidon, foarte importantă pentru consistența preparatului!
11. Am călit pastele cu usturoiul, ardeiul iute și apa de la fierberea spaghetelor, timp de 1 minut. În acest timp, pastele au absorbit apa și s-au îmbrăcat cu uleiul aromatizat. Chiar la final, am oprit focul și am adăugat și pătrunjelul verde, fin tocat.
Servirea
Am amestecat câteva clipe, pentru omogenizare și am gustat. Sincer, nu mi s-au părut cine știe ce picante și, profitând că Vukomir nu era acasă – pentru că el e cel care are alergie la iuțeală – am mai presărat 1 linguriță rasă de fulgi chili. Asta e absolut opțional, v-am spus deja, puteți face aceste spaghetti aglio olio e peperoncino chiar mai puțin picante, prin eliminarea semințelor și nervurilor. Chestie de gust!
Am servit spaghetele imediat, fierbinți, iar fiica mea și prietenele ei, toate pasionate de preparate picante, au fost super încântate!
MAI MULTE REȚETE DE PASTE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns