Cautare in site
x inchide
Spaghetti all'Amatriciana - rețetă pas cu pas

Spaghetti all’Amatriciana – rețetă pas cu pas

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 22.02.2013
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Se mai îndoiește cineva că italienii sunt geniali, când e vorba despre paste? Zic geniali, pentru că, în Italia, sosurile pentru paste sunt de regulă foarte simple, cu ingrediente ieftine și ai zice că de-a dreptul sărăcăcioase, dar combinându-le cu subtilitate, rezultatele sunt splendide. Așa și cu această rețetă de spaghetti all’Amatriciana. Preparatul pare-se că a fost, în timpuri foarte vechi, mâncarea pastorilor. Aceștia purtau în traista lor pastele deshidratate (obligatoriu spaghetti, zice rețeta), slănină de porc neafumată, care conform celor mai conservatori trebuie musai să provină din zona bărbiei, așa numita „guanciale” (gușa de porc), un pic de untură de porc topită și brânza de oaie pecorino. Bineînțeles, roșiile și-au făcut loc în aceasta rețetă mult mai târziu.

Locuitorii din Amatrice (provincia Rieti) sunt foarte mândri de rețeta lor. Patriotismul local, într-un sens pozitiv, a fost cel care a făcut să ca aceste paste să-și câștige notorietatea sub denumirea de spaghetti all’Amatriciana. Trecând, însă, peste patriotismul local și toate disputele privind rețeta – pancetta vs. guanciale, ulei de măsline vs. untura de porc – vorbim despre un preparat care se poate descrie ca fiind niște spaghete cu jumări de slănină. Și cu toate că descrierea asta parcă nu spune mare lucru,  gustul este suprinzator de bun.

spaghetti all amatriciana reteta originala italiana pas cu pas reteta

Ingrediente Spaghetti all’Amatriciana

  • 400 de grame de spaghete de grâu dur
  • 150 de grame de slănină de porc neafumată (gușă de porc – așa numita guanciale – ar fi ideală dar daca nu aveți merge și pancetta)
  • 1 pahar de 150 de ml. de vin alb sec
  • 1 lingură de ulei de masline
  • 350-400 de ml. de roșii în bulion mărunțite (atât roșiile fără piele cât și sucul)
  • 1 ardei iute nu prea „nervos”
  • 150 de grame de brânză pecorino fin razuită
  • piper proaspăt măcinat
  • sare
Advertising

Despre rețetă și ingredientul principal

Spre norocul meu, în frigider am mai găsit o bucată de gușă de porc sărată și maturată, fară să fi fost afumată. Drept au și amatricienii, această bucată este cea mai gustoasă slănină cu putință de găsit. Așadar, în această privință am respectat „la vera ricetta degli spaghetti all’ Amatriciana”. Asta cu toate că am redus puțin cantitatea de slănină recomandată, lucru pe care mai apoi l-am regretat. Jumările alea au fost înnebunitor de gustoase, atunci când le-am găsit printre spaghete! Untura, însă, am eliminat-o cu totul, mi s-a părut prea din cale-afara să prăjesc slănină în untură de porc :P, chiar dacă se vor supăra amatricienii pe mine. Una peste alta, pentru varianta mea de spaghetti all’Amatriciana am compilat și câte ceva din rețeta de spaghetti all ‘amatriciana de pe giallozafferano.

guanciale barbie de porc sarata si maturata

Spaghetti Amatriciana – mod de preparare

1. Se pune pe foc o oală cu 4- 5 litri de apă în care se adaugă 1 lingură bună de sare.

2. Se taie slănina în felii lungi cărora li se decupează șoricul, apoi perpedincular în bucățele mici.

Advertising

3. Se încinge o tigaie în care se adaugă uleiul, apoi slanina. Se prăjesc jumările până când încep să se rumenească, apoi se scurge din tigaie grăsimea topită.

jumari de guanciale

4. Se adaugă vinul, cu grijă, s-ar putea să stropească.

adaugare vin alb

5. Se adaugă ardeiul iute, întreg, și se fierbe totul împreună 4-5 minute.

Advertising

adaugare ardei iute in sos

6. Se adaugă roșiile zdrobite împreună cu sucul lor, se dă în clocot, se adaugă piper măcinat și se reduce focul. Sosul pentru spaghetele all’Amatriciana se fierbe pe foc mic în jur de 10 minute.

sosul pentru spaghetti amatriciana

7. Când apa dă în clocot, se adaugă spaghetele și se fierb cu 2 minute mai puțin decât indicațiile de pe ambalaj.

fierbere spaghete

8. Spaghetele se scot cu un clește special (am mai spus și la alte rețete de paste, pastele lungi nu se scurg în strecurătoare ci se scot cu cleștele din apă). Se plonjează spaghetele direct în sosul all’Amatriciana. Se adaugă atâta apă în care au fiert paștele cât să se poată amesteca bine (aproximativ 1 polonic). Se adaugă jumătate din brânza răzuită și se mai gătesc pastele cu sosul încă 2 minute.

Advertising

adaugare pecorino in tigaie

Se așeaza imediat ale noastre spaghete Amatriciana, încă fierbinți, în farfurie, și se servesc.

spaghetti all amatriciana reteta originala italiana cu guanciale si pecorino

Hm… parcă lipsește ceva din fotografia de mai sus… a, da! ploaia de pecorino răzuit :). Restul de brânză se presară peste savuroasele spaghetti Amatriciana. Aș mai avea ceva să vă zic, dar să nu mă spuneți la amatricienii care își păzesc cu atâta strășnicie rețeta: daca nu găsiți pecorino, merge și parmezan, atâta bai să fie :P!

Alte rețete delicioase de spaghetti:

Să vă fie de folos!

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Știri culinare cu subiect asemănător:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 comentarii la Spaghetti all’Amatriciana – rețetă pas cu pas

  1. Maggie Z. spune:

    Tocmai ce le-am degustat intr-un restaurant italian si clar am cautat si gasit aici reteta sa le incerc si acasa. Ce pot sa spun fara sa fi facut eu reteta asta vreodata este ca parmezanul si peccorino sunt ffff diferite ca si gust, inlocuind peccorino cu parmezan schimbi total gustu produsui final.

  2. Bobilca spune:

    Na eu am incercat si nu imi iese. Cine naiba manca gusa :) pup

    • Bobilca, permite-mi să mă îndoiesc că ai încercat și că nu-ți iese :). Ce nu ți-a ieșit, fierberea unor paste sau prăjitul slăninii în tigaie? :))
      Gușă mănâncă italienii, cu mare poftă chiar, și o pregătim și noi, în familie, de fiecare dată când tăiem porcul. :)

  3. Alina spune:

    Laura, eu te ador si vreau tare mult sa nu te superi pe mine, dar pastele se numesc All’Amatriciana , vin din zona Amatrice, cea care anul trecut a fost distrusa de cutremure, astfel ca pastele astea au devenit o marca de origine si au si ajutat la strangerea de fonduri pentru reconstructia caselor si a tot ceea ce se poate reconstrui dupa cutremur, in restaurante pentru o perioada incasarile sau procent din incasari pentru pasta all’Amatriciana au fost directionate spre Amatrice. De altfel, executia retetei este fara de cusur, ca o adevarata amatriciana!

    • Bună, Alina :). Eu nu sunt din Rieti, ca să fi știut din capul locului cum e corect, așa că pentru rețeta asta am făcut o mică documentare. M-a intrigat faptul că majoritatea variantelor pe care le-am găsit erau ”All Amatriciana”, așa cum ai zis și tu, dar unde și unde apărea și varianta ”Matriciana”. Și am găsit pe acel site al cărui link l-am pus și în introducerea articolului, în care se zice că ”La ricetta chiamata matriciana e non amatriciana, come da testimonianze, in quanto gli abitanti di Amatrice usavano chiamarsi “ Matriciani ”, senza la A di conseguenza anche la famosa pasta veniva chiamata “ Matriciana ”, col tempo per un fenomeno linguistico è diventata amatriciana.”. Nu sunt o expertă în italiană, dar am înțeles că locuitorii orașului Amatrice își spun ei înșiși Martriciani și nu Amatriciani și de aceea și pastele se numesc la fel, chiar dacă renumele lor s-a răspândit în forma cu a. Nu știu de ce, mi s-a părut convingător. Și domnul ăsta, care gătește pastele pe youtube (unde, la fel, găsim aceeași rețetă și cu a și fără a): https://www.youtube.com/watch?v=gja7xSOehrE.

  4. despre produse italiene spune:

    Pastele italiene ii dau un gust deosebit.

  5. andrymoon spune:

    Asta am avut la pranz….delicious, printre atatea soiuri de cheddar cheese wm gasit si pecorino la un market, nici macar nu am apucat sa fac poze…ai mei le-au ras :)

    • lauralaurentiu spune:

      Apoi, tare ne-am mai sincronizat, pentru ca azi le-am reluat si eu :)). Ma bucur mult ca v-a placut, noi ne-am lins pe degete :). Sa va fie de bine!

  6. nouatigaraelectronica spune:

    O reteta perfecta pentru un sfarsit de saptamana!

Advertising
CLOSE
CLOSE