Spaghetti all’Amatriciana – rețetă pas cu pas
Se mai îndoiește cineva că italienii sunt geniali, când e vorba despre paste? Zic geniali, pentru că, în Italia, sosurile pentru paste sunt de regulă foarte simple, cu ingrediente ieftine și ai zice că de-a dreptul sărăcăcioase, dar combinându-le cu subtilitate, rezultatele sunt splendide. Așa și cu această rețetă de spaghetti all’Amatriciana. Preparatul pare-se că a fost, în timpuri foarte vechi, mâncarea pastorilor. Aceștia purtau în traista lor pastele deshidratate (obligatoriu spaghetti, zice rețeta), slănină de porc neafumată, care conform celor mai conservatori trebuie musai să provină din zona bărbiei, așa numita „guanciale” (gușa de porc), un pic de untură de porc topită și brânza de oaie – pecorino. Bineînțeles, roșiile și-au făcut loc în aceasta rețetă mult mai târziu.
Locuitorii din Amatrice (provincia Rieti) sunt foarte mândri de rețeta lor. Patriotismul local, într-un sens pozitiv, a fost cel care a făcut să ca aceste paste să-și câștige notorietatea sub denumirea de spaghetti all’Amatriciana. Trecând, însă, peste patriotismul local și toate disputele privind rețeta – pancetta vs. guanciale, ulei de măsline vs. untura de porc – vorbim despre un preparat care se poate descrie ca fiind niște spaghete cu jumări de slănină. Și cu toate că descrierea asta parcă nu spune mare lucru, gustul este suprinzator de bun.
Ingrediente Spaghetti all’Amatriciana
- 400 de grame de spaghete de grâu dur
- 150 de grame de slănină de porc neafumată (gușă de porc – așa numita guanciale – ar fi ideală dar daca nu aveți merge și pancetta neafumată)
- 1 pahar de 150 de ml. de vin alb sec
- 1 lingură de ulei de masline
- 350-400 de ml. de roșii în bulion mărunțite (atât roșiile fără piele cât și sucul)
- 1 ardei iute nu prea „nervos”
- 150 de grame de brânză pecorino fin razuită
- piper proaspăt măcinat
- sare
Despre rețetă și ingredientul principal
Spre norocul meu, în frigider am mai găsit o bucată de gușă de porc sărată și maturată, fară să fi fost afumată. Drept au și amatricienii, această bucată este cea mai gustoasă slănină cu putință de găsit. Așadar, în această privință am respectat „la vera ricetta degli spaghetti all’ Amatriciana”. Asta cu toate că am redus puțin cantitatea de slănină recomandată, lucru pe care mai apoi l-am regretat. Jumările alea au fost înnebunitor de gustoase, atunci când le-am găsit printre spaghete! Untura, însă, am eliminat-o cu totul, mi s-a părut prea din cale-afara să prăjesc slănină în untură de porc :P, chiar dacă se vor supăra amatricienii pe mine. Una peste alta, pentru varianta mea de spaghetti all’Amatriciana am compilat și câte ceva din rețeta de spaghetti all ‘amatriciana de pe giallozafferano.
Spaghetti Amatriciana – mod de preparare
1. Se pune pe foc o oală cu 4- 5 litri de apă în care se adaugă 1 lingură bună de sare.
2. Se taie slănina în felii lungi cărora li se decupează șoricul, apoi perpedincular în bucățele mici.
3. Se încinge o tigaie în care se adaugă uleiul, apoi slanina. Se prăjesc jumările până când încep să se rumenească, apoi se scurge din tigaie grăsimea topită.
4. Se adaugă vinul, cu grijă, s-ar putea să stropească.
5. Se adaugă ardeiul iute, întreg, și se fierbe totul împreună 4-5 minute.
6. Se adaugă roșiile zdrobite împreună cu sucul lor, se dă în clocot, se adaugă piper măcinat și se reduce focul. Sosul pentru spaghetele all’Amatriciana se fierbe pe foc mic în jur de 10 minute.
7. Când apa dă în clocot, se adaugă spaghetele și se fierb cu 2 minute mai puțin decât indicațiile de pe ambalaj.
8. Spaghetele se scot cu un clește special (am mai spus și la alte rețete de paste, pastele lungi nu se scurg în strecurătoare ci se scot cu cleștele din apă). Se plonjează spaghetele direct în sosul all’Amatriciana. Se adaugă atâta apă în care au fiert paștele cât să se poată amesteca bine (aproximativ 1 polonic). Se adaugă jumătate din brânza răzuită și se mai gătesc pastele cu sosul încă 2 minute.
Se așeaza imediat ale noastre spaghete Amatriciana, încă fierbinți, în farfurie, și se servesc.
Hm… parcă lipsește ceva din fotografia de mai sus… a, da! ploaia de pecorino răzuit :). Restul de brânză se presară peste savuroasele spaghetti Amatriciana. Aș mai avea ceva să vă zic, dar să nu mă spuneți la amatricienii care își păzesc cu atâta strășnicie rețeta: daca nu găsiți pecorino, merge și parmezan, atâta bai să fie :P!
Alte rețete delicioase de spaghetti:
- Rețeta de spaghetti alla puttanesca
- Rețeta de spaghetti con le polpettine (cu chifteluțe)
- Rețeta de spaghetti cu broccoli
- Rețeta de spaghetti alla carbonara
- Rețeta de spaghete cu fructe de mare
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns