Cautare in site
x inchide
Paste la cuptor cu ragu de carne și mozzarella - rețeta italiană pasta al forno

Paste la cuptor cu ragu de carne și mozzarella – rețeta italiană pasta al forno

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 24.04.2021
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Paste la cuptor cu ragu de carne și mozzarella – rețeta italiană pasta al forno – prezentată în format video, cu toate detaliile, ca să-ți reușească acasă niște paste ca-n tratoriile italiene! Cât timp se fierb pastele pentru pasta al forno? Care sunt cantitățile de ragu, bechamel și brânză necesare? 

Pasta al forno – iată o denumire care cuprinde o mare varientate de rețete, răspândite pe tot teritoriul Italiei! Începând de la cele mai cunoscute – rețetele de lasagne – prezente și acestea în sute, poate mii de varietăți, până la cele de care am auzit mai puțin – cum ar fi pasta ‘ncasciata, de exemplu, pe care mi-am propus să o încerc în curândrețetele de paste la cuptor sunt unele dintre cele mai îndrăgite în peninsulă. Evident, variantele diferă în funcție de tipul de paste folosit, de umpluturi și de regiune. Iar italienii sunt foarte mândri de specificul lor regional.

pofta de macaroane

Am gătit rețeta asta cu dor de ducă. Știți cum e când te apucă dorul de un loc în care te-ai simțit atât de bine, încât până și lumina ți se părea specială? Sunt sigură că știți. Cu vreo două seri în urmă, am răsfoit, împreună cu bărbatu-meu, fotografii și filmulețe din ultima noastră vacanță în Italia. Lumina din poze ni s-a părut superbă, ca mierea! Apoi amintirile au devenit tot mai vii și am vrut să le retrăim, măcar un pic.

Advertising

Așa că mi-am pregătit ingredientele și am gătit niște paste la cuptor. În scurt timp, din bucătăria mea de acasă s-a răspândit exact aroma aia delicioasă, care te face să lăcrimezi de poftă, când treci pragul unei tratorii din Italia! Am destupat și-o sticlă de Primitivo și magia s-a produs! Chiar ne-am simțit, pentru un ceas, în Italia!

Nostalgia mea italiană e consecința unei provocări!

Cei care-mi urmăresc blogul își amintesc, desigur, că-n urmă cu vreo două săptămâni Chef Antonio Pasarelli m-a nominalizat în cadrul provocării #GăteșteItalienește, pusă la cale cu ajutorul oamenilor de la Cirio. Ei bine, am gătit atunci rețeta Lenticchie in umido. Se pare că lui Antonio i-a plăcut, pentru că aseară a comis-o din nou! Doar că, de data aceasta, nu o să mă mai frământ câteva zile ca să mă hotărăsc ce să gătesc. De la prima rețetă, de fapt, am fost transpusă într-o stare de nostalgie și m-a apucat un dor de ducă… pentru care, deocamdată, n-am altă alinare decât rețetele italienești!

CLICK PE POZA DE MAI JOS CA SĂ ACCESEZI COLECȚIA REȚETELOR ITALIENE!

aranacini-reteta-pas-cu-pas-reteta-de-arancini-din-orez-de-risotto-cu-gorgonzola-reteta-arancini

Advertising

De data asta, deci, provocarea a venit numai bine, când rețeta mea de paste la cuptor era deja pusă în practică. Și de ce să nu mărturisesc? Adevărul e că pastele erau și mâncate, cu suspine de plăcere, în timp ce-n fundal mergea în buclă Ornella Vanoni – L’appuntamento!

Pastele la cuptor pe care le-am gătit eu sunt inspirate de rețeta de pasticcio con ragu e besciamella, specifică regiunii Veneto. De altfel, pastele astea sunt denumite adesea  pur și simplu pasticcio alla veneta. Pastele folosite diferă, uneori se folosesc foi crude de lasagne (click aici ca să vezi cum se fac foile de lasagne în casă), alteori se folosesc paste scurte, cum ar fi penne, maccheroni etc. Eu am ales a doua variantă. Pentru această rețetă mai este nevoie de un sos ragu de carne și de un sos bechamel. Lista ingredientelor e imediat mai jos, modul de preparare este explicat detaliat în rețeta video.

Ingrediente paste la cuptor cu ragu și mozzarella

 • 500 de grame de paste scurte din grâu dur (penne, maccheroni etc)

sosul ragu:

 • 500 de grame de carne tocată fin, în amestec (porc și vită)
 • 1 ceapă mare (120 de grame), tocată fin
 • 1 cățel de usturoi, întreg
 • 1 morcov de mărime medie (80 de grame), fin tocat
 • 1 tijă de țelină apio (80 de grame), tocată fin
 • 30 ml. ulei de măsline extravirgin
 • 300 ml. passata de roșii
 • 150 ml. vin roșu sec
 • sare, piper
 • opțional, 1 linguriță de busuioc uscat
 • sosul bechamel:

Instagram @lauralaurentiu

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Știri culinare cu subiect asemănător:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Advertising