Penne alla vodka
Penne alla vodka, adica paste cu vodca?
Chiar daca suna ciudat pentru multi, penne alla vodka, aceasta reteta de paste care a facut traditie in Italia in ultimele patru decenii, este cu adevarat delicioasa iar alcoolul nu are alt rol decat acela de a da o aroma subtila, deosebita, in preparatul final nemaigasindu-se nici o picatura.
Anii 70, un timp al schimbarilor profunde si alerte, cu muzica, filmele si stilul de viata care contrazicea rigiditatea canoanelor societatii occidentale, a fost momentul in care in bucataria italiana s-au impus penne alla vodka. Pare-se, insa, ca mai devreme cu trei-patru decenii, sosul cu vodka aparuse deja si se numea „alla Russa” (rusesc, datorita provenientei bauturii folosite). Oricum, incepand cu anii 70 acest fel de paste patrunde chiar si in bucatariile cel mai conservatoare din peninsula iar in 80 este consemnat si in cartile de bucate.
In afara sosului clasic, care pe langa vodca mai contine rosii zdrobite, ceapa si smantana, mai exista si alte variatiuni pe aceeasi tema: penne cu vodca si somon, penne cu vodka si caviar. Suna bine si acestea, azi ne vom ocupa de varianta clasica de penne alla vodka.
00:0500:1000:154usor
Ingrediente Penne Alla Vodka:
- 400 de grame de paste penne
- 2 linguri ulei de masline
- 40 de grame de ceapa tocata marunt (o ceapa mica)
- 1 catel de usturoi
- 50 ml. de vodca buna (daca bautura e buna, si gustul pe care il va da pastelor va fi bun)
- 60 de grame de pancetta sau bacon (se poate si fara, dar daca folositi, preparatul chiar va avea un gust mai bun)
- 1 cutie de rosii intregi in bulion Sun Food
- 100 de grame de smantana pentru gatit
- 1 legatura patrunjel
- sare si piper
- 50 de grame parmezan + in plus pentru decor
- optional: fulgi de chilli, verdeata pentru decor
Preparare Penne Alla Vodka:
1. Ingredientele pentru acest fel de paste sunt foarte simple si cred ca se gasesc usor in orice camara.
2. Puneti pe foc o oala cu 4-5 litri de apa. Separat, intr-o tigaie incapatoare, se pune uleiul de masline in tigaia rece si catelul de usturoi aplatizat cu lama cutitului. Se pune tigaia pe foc si se intoarce usturoiul pe ambele parti, doar pana devine auriu, apoi se elimina. Se adauga imediat in tigaie ceapa tocata si un praf de sare.
3. Ceapa se caleste la foc mediu spre mic pana devine translucida, apoi se adauga pancetta sau baconul taiat in cubulete cat mai mici. Se mareste focul la mediu si se soteaza pana cand slaninuta se topeste in tigaie, apoi se adauga vodca. Puteti flamba (imaginea din dreapta) sau puteti pur si simplu sa lasati sa fiarba la foc iute pana cand se evapora lichidul, astfel se va elimina orice urma de alcool din preparat, ramanand doar aroma subtila, deosebita, pe care nici nu ai sti de unde provine daca n-ai sti ca sosul contine vodca.
4. Imediat, se adauga in tigaie continutul conservei de rosii in bulion (multumita prietenilor de la Sun Food, am intotdeauna in camara conservele lor sanatoase, fara conservanti si aditivi si cu un gust superb de vara) si se zdrobesc rosiile cu o furculita. La foc mediu, se fierbe sosul cateva clocote.
5. Intre timp, apa pusa la fiert ar fi trebuit sa dea in clocot, asa ca se adauga o lingura cu varf de sare (pastele nesarate sunt oribile) si toatele pastele deodata. Amestecati scurt, studiati instructiunile de pe pachet si fierbeti-le in apa cu 2 minute mai putin decat scrie acolo. Pe ale mele scria 10 minute, asa ca le-am fiert 8 minute in apa, ultimele 2 minute de gatire petrecandu-le intr-un rasfat cu vodka, rosii si smantana.
6. Se adauga in tigaie smantana, se reduce focul la minimum si se fierbe totul pana cand pastele vor fi gata fierte si ele.
7. Dupa 8 minute, se ia din apa in care au fiert pastele o cescuta, apoi pastele se scurg de apa si se adauga in sosul rozaliu de rosii si smantana, impreuna cu parmezanul fin razuit, patrunjelul tocat marunt si aproximativ 100 ml. din apa in care au fiert. Se mareste focul la mediu, se amesteca pastele si se gusta sosul. Daca mai e nevoie, se adauga sare (nu adaugam dinainte, pentru ca si pancetta dar si parmezanul sunt sarate). Se adauga piper macinat proaspat si fulgi de chilli dupa gust si se gatesc pennele in sos exact 2 minute.
Penne alla vodka se servesc fierbinti, optional le puteti presara cu parmezan razuit pe deasupra iar eu nu m-am putut abtine sa nu adaug si o frunza de busuioc, cu toate ca nu l-am folosit la sos. Dar nu-i asa ca arata tare frumusel?
Pofta buna!
Lasă un răspuns